Carpe diem!

img_20170907_1627567.jpg

Álomgyár, Budapest, 2017. 448. oldal

 

Fülszöveg

Elképzelted ​már, milyen lenne egyszerűen kilépni az életedből? 
Magad mögött hagyni mindent? 

Dena egy jó nevű londoni reklámügynökségnél dolgozik, és minden vágya, hogy fényes karriert fusson be a szakmájában. A barátja épp arra készül, hogy megkéri a kezét, Dena azonban hallani sem akar a házasságról. Jason a cég nőcsábásza, igazi életművész, akinek mindig lapul egy vicc a tarsolyában. A bohócjelmez mögött azonban régi sérelmek lappanganak. A hallgatag és megközelíthetetlen Patrick áll az ügynökség élén, és egy nap ő örökli az egész reklámbirodalmat. Házassága zátonyra fut, mikor megtudja, hogy a felesége megcsalja. 
Mindhármuk élete gyökeres fordulatot vesz, amikor egy ártatlannak induló hétvégi kiruccanás szenvedélyes afférba torkollik. A rendhagyó, titkos viszony felforgatja mindennapjaikat, melyek már egyikük számára sem ígérnek boldogságot. Úgy határoznak, belevágnak életük legnagyobb kalandjába, hogy megtalálják és megtapasztalják a mindannyiuk által áhított szabadságot. 
De vajon van-e létjogosultsága egy ilyen kapcsolatnak? Létezik-e korlátlan szabadság? És ha igen, hol kell keresni? Meg lehet-e szabadulni a múlt árnyaitól? 
Sienna Cole szenvedéllyel és drámával tűzdelt romantikus története ezekre a kérdésekre keresi a választ, miközben az utazás nemcsak lélegzetelállító tájakra kalauzol, de a lélek legmélyebb bugyraiba is elvezet.

 

Előlegbe

Ennél a könyvnél bevallom őszintén borító alapján ítéltem. A idei nyáron rákattantam a szalmakalapokra, így rögtön azt vettem észre a könyv elején. Be is szereztem rögtön! :D Ki tudja, mikor álltam volna neki, ha nem látom meg barátnőm, Dorina_s értékelését a Molyon. Mivel ő odáig volt meg vissza, így nem kellett sokáig győzködnöm magam. 

 

"Külsőségek"

Szeretem az Álomgyár kiadó könyveit, szerintem nagyon jó minőségű puhafedeles könyveket adnak ki. Ezzel annyi problémám volt, hogy a könyv gerincénél alul-felül látszik a ragasztó, így irtó ronda. De ettől függetlenül nem látszik meg a könyvön az "olvasottság". A borító nálam abszolút kedvenc lett, Tökéletesen visszaadja a regény hangulatát. A napszemüvegben látszódó férfiarcok pedig nagyon ötletesek.

 

Pro (ami tetszett)

A könyv felépítése szerintem tökéletesen illik ehhez a műfajhoz, közepesen hosszú fejezetek, "lélegzetvételnyi" szünetekkel. Az különösen tetszik, hogy az írónő mindegyik fejezetnek külön címet adott.  Piszkálta az ember fantáziáját, hogy most mégis mi következik. 

Már a regény elején megfogott Sienne Cole írói stílusa, Régen olvastam olyan irományt, ahol maga a szöveg is ennyire élvezetes volt. Egyrészt nagyon választékosan fogalmaz, mégsem fél használni a közönségesebb kifejezéseket sem, esetenként akár káromkodást is. Szerintem bámulatosan el lett találva a kettő közötti egyensúly.

busan-1113822_960_720.jpg

"Így van ez velünk, emberekkel is: váratlanul, kiszámíthatatlanul egyszer csak találkozunk valakivel, aki olyan erős hatást gyakorol ránk, hogy irányt váltunk miatta, összekapaszkodunk vele, és együtt megyünk tovább valami megnevezhetetlen cél felé."

"Érdekes találmány az alkohol. A legolcsóbb és legkönnyebben hozzáférhető terápia a sebzett lélek számára."

Mostanában szerintem zsinórban az ötödik történethez írom le, hogy tévedtem vele kapcsolatban. Nincs ez másként ezzel a könyvvel sem. Azt hittem egy egyszerű romantikus történet, némi erotikával és egy szerelmi háromszöggel. De nem! Egy cseppet sem hétköznapi "édeshármast" követhetünk nyomon. Itt meg is jegyezném, hogy végre valaki életszagú, és minden álszentségtől mentes karaktereket tudott teremteni. Az eseményeket a női főszereplő, Dena Roberts meséli E/1.-ben. Már az elején nyilvánvalóvá válik, hogy mennyire kiüresedettnek látja az életét. Állandóan ismétlődő hétköznapok, egy ellaposodott kapcsolat, szóval unalom a köbön. Ez azonban elég gyorsan megváltozik, elég hozzá egy szabad hétvége és némi alkohol. A sors összehozza két munkatársával, Patrickkel és Jasonnel. Két ellentétesebb figurát el se lehetne képzelni, az érzékeny művészlélek és a kőkemény macsó. Ám ahogy közös utazásra indulnak kiderül, hogy semmi és senki nem az aminek, akinek látszik. A cselekményről többet nem is szeretnék írni, mert elveszik a regény varázsa. :)

A karakterekről még annyit, hogy  Denát és Jasont már az elején megkedveltem. Patrick nekem egy kicsit "túl művész" volt. Tetszett, hogy a karakterek lényeges fejlődést mutattak, az írónő rétegről rétegre hántotta le a szereplők lelkét övező kérget. Mindent rendkívüli humorral és átérzéssel, néhány jelenetnél "hülyére röhögtem magam".

Nem tudok szó nélkül elmenni a helyszínek mellett sem. Sok helyre szeretnék eljutni, ahol szereplőink jártak.Különösen Olaszországban találták el az úticéljaimat. Valaki befizethetne engem is négyszáz nap szabadságra! :D Azonban visszautalva még itt kicsit a karakterfejlődésre, a szereplők hatalmas belső utazásban is részt vettek. Rájöttek, hogy voltaképpen mit is akarnak az élettől. Különösen Denának és Patricknek volt hasznos ez a "kis" kirándulás. Szerintem olyat tettek, amire mindannyian vágyunk, ha épp rossz napunk van :) (Nem az "édeshármasra" godolok!)

 

Kontra (ami nem tetszett)

Nem volt ilyesmi! :)

 

Végeredmény 5/5

Alapvetően az ilyen történetekkel nagyon szkeptikus szoktam lenni, de Sienna Cole "személye által" egy nagyon tehetséges írónőt ismerhetünk meg. Engem rögtön megvett magának az írónő kifinomult és egyben közvetlen stílusa. Végre valaki álszentség nélkül tud írni Valamint az sem utolsó, hogy egy nagyon különleges történetet kapunk, teljesen "életszagú" szereplőkkel! :) Nagyon kíváncsi voltam végig, hogy merre tart a cselekmény. Várom az írónő következő könyvét! 

 

Vhrai

 

A kép forrása: www.pixabay.com