Amire nincsenek szavak.....

covers_154855.jpg

Alexandra, Pécs, 2011. 388. oldal

 

Fülszöveg

Az ötéves Jack számára a Szoba maga a világ. Itt született, és Anyával együtt itt eszik, játszik, alszik és tanul. Jack képzeletét számtalan csoda foglalkoztatja – a tojáshéjakból épített kígyó az Ágy alatt, a Tévében látott képzeletbeli világ, a kuckó a Szekrényben, a ruhák között, ahová Anya esténként lefekteti, hátha jön Patás… 
A Szoba Jack számára az otthont jelenti, de Anya számára börtön, ahol tizenkilencéves kora óta -hét esztendeje- raboskodik. A Jack iránt érzett szeretetből egy egész életet épít fel a kisfiú számára tizenkét négyzetméteren. Ám ahogy Jack kíváncsisága egyre nagyobb, úgy nő Anya kétségbeesése is, hiszen tudja, hogy a Szoba hamarosan szűk lesz kettőjüknek. 
A történet, amely Jack egyszerre megható és vidám előadásában bontakozik ki, a szívfacsaró körülmények közepette is legyőzhetetlen szeretetről, az anya és gyermeke közötti elszakíthatatlan kötelékről mesél. Megrázó, felemelő és magával ragadó regény, amely mindvégig mélyen emberi és megindító marad.

 

Előlegbe:

Emma Donoghue-tól nem ez az első könyv, amit olvasok. Viszont a korábbi olvasmányom, A cafka nem igazán "érintett meg". Egy tucattörténet volt egy prostituáltról, egy korai történelmi korszakba helyezve. Később hallottam A szobáról, ez alapján több helyen nagyon tehetségesnek nevezték az írónőt. Így gondoltam adok neki még egy esélyt. Azt már most előrebocsátom, hogy az érzékenyebb lelkűek inkább hagyják ki ezt a regényt...

 

"Külsőségek"

Könyvtári könyv, de egész jól bírj a a gyűrődést. A borító illik a könyvhöz, annak a tartalmához, de nekem így is a címe volt inkább figyelemfelkeltő.

 

Pro (ami tetszett)

Nem is írom úgy, hogy nekem tetszett a könyv, inkább úgy fogalmaznék, hogy hatásos és sokkoló. Nagyon izgultam, hogy merre fognak haladni az események. Az írónő elég kényes témát feszegetett a bezárt nő, és a fogságban született fiú történetével. Sajnos mostanság elég aktuális téma, főleg az elmúlt  évtizedekben napvilágra került szörnyűségek tükrében. (Elég itt gondolni az ausztriai eseményekre.)

mv5bmtgynza4njy3nf5bml5banbnxkftztgwotqzmzu1nze_v1_sy1000_cr0_0_1499_1000_al.jpg

"Erre mondják azt, hogy ne gondolj a gonddal. Ha nem gondolunk rá, akkor nincs gond."

"Olyanok vagyunk neki, mint egy könyv, amit nem enged másnak elolvasni."

A könyv három nagyobb részből tevődik össze, amelyek három lényeges momentumhoz tartoznak. Igazából a cselekményt nem is akarom tovább elemezni, mert ha ismertem volna előre azt a pár apróságot, nem biztos hogy végigolvasom. Nem is elsősorban a sok rémes dolog miatt, hanem az egész iromány hangulata még számomra is nyomasztó. Ha nem lett volna benne ez a bizonyos feszültség, biztos nem érek a végére.

Még árnyaltabbá teszi a történetet, hogy az egész eseménysort az öt éves Jack szemszögéből követhetjük, ő meséli E./1.-ben az egészet. Eközben mi - vagyis az olvasók - nagyon is sejtjük mi folyik ott, az anya és fogvatartója párbeszédéből, az ágynyikorgás számlálásából. Persze a szerencsére a kisfiú nagyon sok mindent nem ért, helyette elborzadunk mi. Ahogy haladunk előre a cselekményben, egyre több részletre derül fény, elég durva dolgok kerülnek elő. Mondjuk le a kalappal az írónő előtt, hogy meg sem próbálta a részleteket finomítani, talán ettől (is) olyan hiteles a könyv.

 

Kontra (ami nem tetszett)

Egy dolog volt, ami zavart. Az nyilvánvaló, hogy öt évesen nem normális dolog bezárva élni, de néha túl hülyének volt Jack beállítva. 

 

Végeredmény 5/5

Mint már írtam, az túl erős kifejezés lenne, hogy tetszett. Inkább túlságosan is hatásos volt. Sajnos nagyon aktuális témát boncolgat, elgondolkodtatja az olvasót. Biztosan próbálkozni fogok még az írónő több könyvével is. 

 

....még nincs vége, megnéztem a filmet is! 

 

Bevallom őszintén egy kicsit tartottam ettől a filmtől. Az előzőekben olvashattátok, hogy mennyire is sokkolt engem ez a könyv. A filmet mondhatni "finomabbra vették". Szerintem nem olyan jól adja vissza a könyv hangulatát. Csak kiragadták a főbb vezérmotívumokat, viszont nagyon sok apróságot kihagytak, ami hozzájárult a történethez. 

A másik, hogy a könyv ugye teljes egészében Jack szemszögéből játszódik, itt is őt követjük, de inkább külső személőként. Néha van egy-egy részlet, ami tényleg a kisfiú gondolatait tükrözi. 

A színészekkel szerintem semmi probléma nem volt, igaz ezen a szintem már szerintem alap a profizmus. Egyébként nagyon elgondolkodtató a film is, bár kétségtelen ez esetben meg sem közelíti a könyvet. 

 

Végeredmény: 10/7

Nem rossz film, de sok - számomra - lényeges momentum kimaradt. Nem igazán kapunk válaszokat a miértekre. Meg sem közelíti a könyv színvonalát.

 

Vhrai

 

A kép forrása: www.imdb.com