Lefelé a lejtőn

img_20170908_1818011_4.jpg

Magvető, Budapest, 2014. 612. oldal

 

Fülszöveg

Szilánkok egy ház romjai alól, amely leégett az idő tüzében. 
Egy képzeletbeli kisváros Sók az ország nyugati szegletében egy nagyon is valóságos történelmi időszakban a 20. század első negyedében. A kifáradó, viktoriánus századvég lassú tétele után következik a századelő hirtelen gyorsuló allegrója. Ebben a tempót és formát váltó korban játszódik több emlék- és idegszálon a Szilánkok. Árva vagy félárva hősei saját mostoha sorsukat megértve próbálnak új életet kezdeni, de eközben a számukra sok esetben ismeretlen és titkokkal teli múlt folyamatosan meghatározza és behatárolja őket. Némelyikük nyíltan nekimegy ezeknek a határoknak, és forradalmat hirdet a régi renddel és polgári életvilággal szemben. A Szilánkok lenyűgöző és szívbemarkoló regény az apakeresés kudarcairól, a 20. század elejéről, a békeidők zavarairól és az első világháború által felrobbantott tegnap-világ rejtélyes titkairól.

 

Előlegbe

Őszintén megvallva az IMHO (Inside My Head Olvasókör) szeptemberi fordulója előtt nem igazán ismertem az írónő munkásságát. Néhány versét és fordítását olvastam, de fogalmam sem volt. hogy regényeket is ír. Örülök neki, hogy Andi könyvklubja révén ezzel a könyvvel is "több lettem".

 

"Külsőségek"

Nem vagyok oda a keménytáblás könyvekért, ennél be is bizonyosodott, hogy miért. Nem vagyok egy "vérmes" olvasó, de az első fedlap eltolódott. Az nagyon tetszett, hogy van "beépített" könyvjelző és egy külső védőborító. A borítókép szerintem illett a címhez,  de nekem túl átlagos.

 

Pro (ami tetszett)

Kezdeném rögtön a regény felépítésével. Relatíve hosszú fejezetek, de még ezeken belül is vannak szünetek. Szerintem tökéletesen illik egy családregényhez. A szemszög az elején fejezetenként, később pedig a fejezeteken belül is többször változik. Érdekesebbé teszi a történetet, hogy a szereplőket többféleképpen követjük nyomon. Valamikor naplóbejegyzések formájában - értelemszerűen E./1.-ben -, levelekben értesülünk a történésekről, más részekben egyszerű E./3.-ban pereg a történet.

Rakovszky Zsuzsa remek korszakban helyezte el a cselekményt. A 20. század első évtizedei szerintem a magyar történelem egyik legmozgalmasabb részei. Hatalmas változások következnek be társadalmi szinten is, ez jelentős hatással van a hétköznapi emberek életére is. Mi leginkább ebből az aspektusból  tekinthetünk ebbe az érába.

czech-republic-750410_960_720.jpg

"Az élet kemény dolog, sokszor a lágyszívűséggel többet ártunk, mint ha erős kézzel eligazítjuk a dolgokat."

."..mert hát mi egyéb a házasság, mint üzlet? Csak nem egy éjszakára vagy egy órára kötik, mint azokkal a szerencsétlen teremtésekkel az utcasarkon!"

 

Az írónő nagyon sokféle karaktert ábrázolt, méghozzá nagyon részletesen. Vannak itt mindenféle társadalmi rétegből. Nemesi származásúak, városi polgárok, szegény munkásemberek. A szereplők foglalkozása is nagyon eltérő, a szépreményű költőtől az újságíróig, a "politikusoktól' a katonákig, valamint a legszegényebb réteg is képviselteti magát. A nemek aránya is nagyon vegyes, egyaránt nyomon követhetünk férfi és női sorsokat.

A "női vonalat" valahogy jobban sikerült megkedvelnem. A kedvencem Emma volt, akit "látunk" felnőni. Kezdetben egy talpraesett, mindig újra, másra vágyakozó lányt ismerhetünk meg. Feszegeti a határait, akár társadalmilag, akár fizikailag, sajnos ez nem mindig sül el a legjobban. Kedveltem a másik női főszereplőt Erzsébetet is, noha az ő felfogása sokkal távolabb áll tőlem. Pont az ellentéte Emmának - aki a mostohatestvére - ő pont azért nem találja a helyét, mert neki ez a világ már túl "szabados", gyorsan változik. Kissé prűd jellem. A férfi főszereplők közül szerintem "Mouse kolléga" említésre méltó, ő írta a naplóbejegyzéseket. Elég jellegtelen figura, de pont ezért tud a háttérben maradni, és mindent megfigyelni. Ez sokkal többet ér szerintem, mint az élre törni. Mindezek mellett igyekszik becsületesen helytállni mindenben, fejlődőképes egyén. A regény vége fele már nem fél kinyitni a száját.

 

Kontra (ami nem tetszett)

Kezdem a helyszínnel, nem értem miért kellett kitalált helyszínnek lennie. Sók nagy mértékben azonosítható Sopronnal. Mivel ismerem azért a várost, nekem csak "felesleges" névváltoztatásnak tűnik. 

A másik, hogy én alapvetően szeretem a leírásokat, illetve az elvont fejtegetéseket. De azt hiszem itt már túl sok volt az információ. Nagyon elvonta a figyelmet a cselekménytől. Ráadásul személy szerint néhol untam is, tanultam a leírtak nagy részét (jogelmélet, etika történelem...stb.). Úgy éreztem, mintha újra beültem volna a kurzusokra.

 

Végeredmény 5/3

Lehet ezzel a könyvvel várnom kellett volna még 10-15 évet. Alapvetően családregénynek elmegy, nagyon is valósághűre sikerül mind a történet, mind a szereplők. Viszont a sok tankönyvi eszmefuttatás nekem sok volt. Elrontotta a történet élvezhetőségét.

 

Vhrai

 

A kép forrása: www.pixabay.com