Blogprojekt 2/1. - A kedvenc íróm

avagy Stephen King

Ismét elérkezett a hónap vége, így újra belevágtunk a BlogProjektbe. Most a kedvenc íróink és műveik körül forog majd a három bejegyzés! :) Mondjuk szerintem én nagy meglepetést nem okozok, hogy a választott íróm Stephen King. Nagyon sok írót kedvelek, de ha választani kell egyértelműen ő áll az első helyen. Itt egy rövid kis összefoglalót olvashattok az íróról. :) 

 

king.jpg

 

Életrajz

Stephen Edwin King 1947-ben, az amerikai Portland (Maine állam) városában látta meg a napvilágot. Édesapja korán elhagyja a családot, így hármasban maradtak. Már 7 éves korától kezdve történeteket talált ki. Megtalálta az apja befejezetlen kéziratait, teljesen az írás hatása alá került. A középiskola utána a main-i egyetemen folytatott tanulmányokat, angol irodalomból szerezett diplomát. Az egyetemi évei alatt ismerkedett meg leendő feleségével, Tabithával, három gyermekük született. Nagyon érdekes, hogy a felesége és két fia is szintén az írói pályát választotta. 

Az első novellája 1965-ben jelent meg, az átütő siker azonban még váratott magára. Hogy a családját eltartsa, mindenféle munkát elvállalt, majd 1971-től angoltanárként tevékenykedett. 1974-ben jelent meg az első regénye a Carrie, amely rögtön óriási siker lett. Elkeltek a filmes jogok is, 1976-ban meg is született a mű Brian de Palma rendezésében. Ezután King már főállású íróvá avanzsált. 

A Carrie megjelenését követő években alkohol- és drogproblémákkal küszködött, a családja segítette túllendülni ezen az időszakon. Ezekben az időkben jelentette meg Richard Bachman álnéven a könyveit, a kíváncsiság vezérelte, vajon miért veszik a műveit. Természetesen sikerült lebuktatni, ezután már- néhány kivétellel -  csak a saját nevén publikált.

A '90-es évek elején írótársaival zenekart alapított, hobbizenekarról révén szó leginkább feldolgozásokkal állanak a színpadra. Általában jótékonysági eseményeken játszanak.

Az ezredforduló előtt súlyos balesetet szenvedett. Elütötte egy autó, hosszas lábadozás vette kezdetét. Több cikkben is olvastam, hogy a felépülése után megvette az ominózus autót és ripittyára törte (törette.) 2002-ben bejelentette, hogy abbahagyja az írást. De nagy szerencsénkre ez nem így lett, azóta is jönnek szép sorban a könyvei! :)

A korai művei leginkább a horror műfajában születtek, ezek közé tartozik pl. A ragyogás, Borzalmak városa...stb. Később azonban még inkább megmutatkozik a zsenialitása, hiszem sok más műfajban is alkot a mai napig. Fantasy, krimi, realisztikus történetek. Szerintem fog még nekünk újat mutatni! :D 

 

Miért is kedvelem?

Egyrészt azért, mert rendkívül tehetséges írónak tartom. Megvan a sajátos stílusa, amit szerintem még senkinek nem sikerült leutánozni, pedig sokan próbálták. Minden műfajban megállja a helyét, ezt az életműve is bőven tanúsítja. Igazán rossz könyvet még nem sikerült kifognom a művei közül, pedig lassan több, mint a felét olvastam.

A másik pedig, az, hogy olvastam / láttam vele néhány interjút. Ezek alapján szimpatikus egyénnek tűnik. (Persze lehet a valóságban nem így van.). Főleg, ahogy az olvasásról szokott beszélni. Rengeteget olvas, tanácsokat is osztogatott, hogy  és hol lehet időt találni a betűfalásra. Elmondása alapján még a sorban állás közben is könyvet fog sokszor a kezébe. Néhány dolgot megfogadtam, és "elmondhatom" bejött! :)

 

Vhrai

Ne felejtsetek el szétnézni a többieknél is! :) 

Petra (Könyvespolc)

Kamilla (Könyves boldogság)

Lili (Never Grow Up)

Felhő (Felhő olvasónaplója)

Beatrice (Molybirodalom)

 

 

Az életrajzi adatok gyűjtögetéséhez több Kinggel foglalkozó cikket is olvastam:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Stephen_King

http://www.origo.hu/kultura/20170920-70-eves-lett-a-horror-koronazatlan-kiralya.html

http://24.hu/kultura/2017/09/21/70-eves-stephen-king-a-horror-koronazatlan-kiralya/

http://konyves.blog.hu/2012/09/21/stephen_king_a_regenyiras_olyan_mint_a_szex

 

A kép forrása: http://www.themoviewaffler.com