Blogprojekt 2/2. - A kedvenc íróm első könyve

img_20170926_1756185.jpg Európa, Budapest, 1995. 282. oldal

 

Fülszöveg

A chamberlaini gimnáziumban közeleg az érettségi. A tizenhat éves, esetlen Carrie White-ot nemcsak bigottan vallásos anyja terrorizálja, hanem diáktársai – főként a lányok – gúnyolódásának is állandó céltáblája. Egy különösen megrázó esemény után a főkolomposokat megbüntetik, Carrie-ben pedig nőttön nő az indulat, elégtételt akar venni az őt ért sérelmekért. Egyre inkább tudatosul benne, hogy félelmetes telekinetikus képessége micsoda hatalom! Elérkezik a nagy nap, az érettségizők bálja. Csodák csodája, a rút kiskacsa Carrie-t bálkirálynővé választják a csinos és népszerű Tommy oldalán. Ám néhány diák nem bír magával, a végsőkig meg akarja alázni a lányt, s szörnyű tervet eszel ki. Válaszként Carrie szabadjára engedi pusztító erejét, melynek nyomán kő kövön nem marad…

 

Előlegbe

Azt már számtalanszor hangoztattam, hogy imádom Kinget. A Carrie-t sem most olvasom először, a BlogProjekt miatt fogtam újra a kezembe, mint a kedvenc íróm legelső regényét.

 

"Külsőségek"

Egy több, mint 20 éves, puha kötésű, Európás kiadványom van, de még mindig bírja a gyűrődést. A borítón a piros szem nekem annyira nem jön be, olyan B-kategóriás horror jelleget kölcsönöz a könyvnek.

 

Pro (ami tetszett)

Mostanában kezdtem el szerkezetileg is "nézegetni" a könyveket. Stephen King ebben is zseniális, főleg, hogy itt az első megjelent könyvéről van szó. A történet egy része sima E./3.-ban van mesélve, de több szereplő nézőpontja váltakozik itt is. Ezek közé épülnek be a különféle hivatalos iratok, jegyzőkönyvek, visszaemlékezések, amelyek ugyan előrevetítik a történet végét, de mégis sajátos hangulatot adnak a könyvnek. 

mv5bmtmznzuwoduzmf5bml5banbnxkftztywotu2odm2_v1_ux100_cr0_0_100_100_al.jpg

"-Egyáltalán, alig akad valaki, akit foglalkoztat, hogy amit tesz, fájdalmas másoknak! Az emberek nem lesznek jobbak, legfeljebb okosabbak. Ha pedig okosabbak, ugyanúgy kihúzkodják a légy szárnyát, csak ravaszabb indokot találnak hozzá!"

"A rút kiskacsát nem emelik gyengéden magukhoz a társak, hogy azután beállítsák a sorba; ellenkezőleg, gyorsan és könyörtelenül elűzik maguk közül."

A cselekmény mindezek ellenére mozgalmasnak mondható. Az író itt még nem alkalmazta a rá jellemző hosszas bevezetőket. A regény témája a középiskolai "szívatások" körül forog, és behatóan foglalkozik ennek következményeivel. Szerintem ez mostanság is elég aktuális lenne, nincs szükség  a romboláshoz természetfeletti erőre. De mivel ez egy King regény, ez sem igazán maradhat ki! :) A főszereplő telekinetikus erővel rendelkezik, vagyis fizikailag változást idézhet elő tárgyakban (mozgatás, törés...és így tovább). Engem alapban megvett már a témaválasztással is, mindig vonzottak az ilyesfajta sztorik. Jelentős még a vallási őrület megjelenése is a könyvben, durva, mire bírja rávenni az embereket a vallás félremagyarázása. Elég csak a jelenkori szélsőségekre gondolni.

Mivel nem egy hosszú regényről van szó, elég kevés szereplővel operál, a nagy részüknek már a hivatalos iratokból sejtjük mi  lett a sorsa. A kevés karakter viszont nagyon is kidolgozott lett, az író - mint mindig - nagyon sikeresen hatolt az emberi lélek legmélyebb bugyraiba. A legfontosabb egyértelműen a címszereplő, Carrie. Egy nagyon bizonytalan, félős lány, akit  mindig - szebb kifejezéssel ezt nem lehet -, csesztetnek az iskolában. Egyre durvább dolgokat találnak ki, csak azért, mert más, mint ők. Ennek oka voltaképp a saját anyja, Margaret White, aki vallásos őrületben él. Ebben a szellemben nevelte a lányát is. Voltaképpen szerinte a létezése is bűn. A kettejük kapcsolata nagyon is hozzájárul a végkifejlethez, Még az se állt Carrie mellé, akinek kellett volna. A többi szereplő már az iskolai közegből kerül ki.Tipikus tini-közösség, ott rúgnak a másikba, ahol lehet. Carrie szerencsétlenségét kihasználják, nem sokan bánják meg, amit vele tettek. 

King remekül összehangolja a szereplőket és a cselekményt. Végig azon gondolkodunk, hogy ha  egy kis dolog is másképp történik, akkor Mindez nem következett volna be. Már az elején sejtjük a végkifejletet, bár személy szerint én szerettem volna, ha másképp alakul.

Kontra (ami nem tetszett)

Most nincs ilyen! :)

 

Végeredmény 5/5

Szerintem ez a könyv a legelső bizonyítéka King zsenialitásának. Érdekes témaválasztás a megfelelő köntösbe öltöztetve. (Iskolai "kínzás", egy kis telekinetikus erővel.) Nagyon ötletes volt számomra a jegyzőkönyvek, cikkek alkalmazása is a regény szerkezetében. Imádtam!

 

 

Vhrai

 Ne felejtsetek el szétnézni a többieknél is! :)

Petra (Könyvespolc)

Kamilla (Könyves boldogság)

Lili (Never Grow Up)

Felhő (Felhő olvasónaplója)

Beatrice (Molybirodalom)

A kép forrása: www.imdb.com