Népmese felnőtteknek

img_20171002_2140394.jpg

Gold Book, Debrecen, 2016. 312. oldal

 

Fülszöveg

Ezernégyszázhatvanöt, ​Magyar Királyság. Mátyás király erős kezű uralkodása stabilitást és rendet teremtett az országban, a nemesi viszályokat mégsem tudta teljesen felszámolni. A Szilágyi családdal folytatott birtokviták miatt kegyvesztetté váló, azelőtt a Felvidéken a nagy hatalmú Perényi família érdekeit veszélyeztetik a gyorsan felemelkedő Szapolyaiak, akik a királytól több környékbeli birtokot kaptak adományként, köztük Tokaj várát is. Perényiék nem nyugszanak bele a vereségbe: minden rendelkezésükre álló, törvényes és törvénytelen eszközzel igyekeznek gyengíteni riválisaik pozícióit.

Egy Tokaj melletti kis faluból három nő keveredik Szent Iván éjjelén a közeli Öreg-erdőbe: egy tehetős gazda boldogtalan felesége, a falu kondásának nincstelen, de talpraesett lánya, és egy apátlan-anyátlan árva, aki évek óta kénytelen elviselni mostohája kegyetlenségét. Mindhármuk lépteit a végső kétségbeesés vezérli, és nem is sejtik, hogy sorsuk hamarosan összefonódik és örökre megváltozik.

Bányai D. Ilona regénye hiteles történelmi környezetbe helyezve mutat be három időtlen női sorsot. Hősnői és szereplői között ugyanúgy felbukkannak történelmi alakok, mint egyszerű emberek. Magával ragadó, egyedi hangvételű történetének örök tanulsága, hogy kellő akarattal és elszántsággal a legelesettebbek is sorsfordító tettekre képesek, és nélkülük néha a legnagyobbakra is bukás várna.

 

Előlegbe

Ezt a könyvet már a Könyvhéten beszereztem, azóta húzom-halasztom, hogy elkezdjem. Felfedeztem azonban, hogy novemberben már érkezik a második rész. Így úgy gondoltam, ideje pótolni végre ezt a mulasztást is! 

 

"Külsőségek"

A könyv minőségével az égvilágon semmi bajom nem volt, nagyon lett a kötése. A mérete miatt pedig nagyon kellemes volt kézbe fogni. Még a két belső fül sem zavart, pedig általában nem vagyok oda érte. A borító szerintem gyönyörű, nagyon illik az egész történethez. 

 

Pro (ami tetszett)

Mivel nem egy túl hosszú könyvről van szó, így tökéletesen megfelelő, hogy "szimplán" fejezetekre oszlik fel. Azonban a tagolás nem áll meg ennyinél, még ezen belül is kapunk lélegzetvételnyi szüneteket. Többször változik közben a nézőpont. Az írónő stílusa nagyon gördülékeny, szépen bánik a szavakkal. Nagyon tetszett a régi magyar, mondhatni "ízes" kifejezések használata. 

forest-2692690_340.jpg

"Mindegyik ugyanott hordja az eszét, a nadrágjában, akár kunyhóba, akár palotába tette le a gólya. Az okos lány meg ezt kihasználja, ha tudja!"

A regényt én nem tartom kifejezetten történelmi regénynek, pedig több száz évvel ezelőtt játszódik. Mint ahogy a Történelmi háttér című részben írja is Bányai D. Ilona, szerepelnek ugyan valós történelmi személyek a műben, de inkább az egyszerű, hétköznapi emberek mindennapjai elevenednek meg előttünk. A földművestől kezdve a kondáson át egészen a kocsmárosig. Leginkább azonban az asszonyok sorsa körül forog a cselekmény. Ez a "hétköznapiság" egészül ki csodás elemekkel. Pl.: hárman vannak, a "boszorkány" segít rajtuk... stb. Engem emiatt az egész könyv sokszor egy népmesére emlékeztetett. :) 

A karakterek igazán jól eltaláltak, keresni sem lehetne három különbözőbb nőt, mint a főszereplők. Panka már férjes asszony, kénytelen beletörődni a sorsába. A férje agyba-főbe veri. Szegény csak csendesen tűri. Rózsa, a kondás hajadon lánya ezzel szemben igazi "tűzről pattant" lány. Szembe mer szállni bárkivel, nem nyugszik bele a saját számkivetett helyzetébe. Terkán még nem igazán igazodunk el, hiszen egy kamaszodó lánykáról van szó. A mostohaanyja pedig nagyon rosszul bánik vele. Hármuk sorsa akkor fonódik egybe, amikor kétségbeesésükben az erdőben kötnek ki éjjel. Itt találkoznak össze a javasasszonnyal, Annussal, őt a környéken mindenki boszorkánynak tartja. 

Nagyon érdekes figyelni az asszonyi sorsok alakulását. Emellett azonban a "krimi-szál" is teljesen hihetőre sikerült. Nagyon jó ötlet volt, hogy az írónő ezen még csavart is egyet, így nem csak egy szimpla bűntettel van dolgunk. A végére azonban minden a helyére kerül!  

 

Kontra (ami nem tetszett)

Nekem a boszorkányszombat egy teljesen felesleges dolognak tűnik. Enélkül is remekül megállta volna a helyét a könyv. Talán később magyarázatot kapunk még, hogy miért volt ennek olyan nagy jelentősége. 

 

Végeredmény 5/4,5

Nekem nagyon tetszett a történet és a karakterek is. Egy igazi népmesében érezhetjük magunkat. Természetesen az izgalmak sem maradnak el, ahogy egy jó kalandregényhez illik. A "boszorkányos szál" nekem elég gyenge volt, de talán a következő részben bővebb magyarázatot kapunk  ezzel kapcsolatban is! Egyértelmű, hogy helyet fog kapni az is a polcomon

 

Vhrai

 

A kép forrása: www.pixabay.com