A két Carrie

A BlogProjekt 2. keretén belül újraolvastam Stephen King elsőként kiadott művét, de sajnos akkor nem volt időm megnézni az abból készült filmadaptációt. Mostanra bepótoltam a mulasztást és megnéztem a Carrie 1976-os és 2013-as verzióját. 

 

A két film története nagyjából megegyezik, csak igyekeztek modernizálni a sztorit az újabb feldolgozásban. A könyvhöz képest azonban akadnak eltérések. Az egyik - amit nyilván nehéz lett volna filmre vinni - az a hivatalos okiratok, és jegyzőkönyvek, amik a könyvben szerepelnek. Ezek hiányától nekem - mindkét - film B kategóriás horror lett. Nem igazán érződik King zsenialitása. Néhol a cselekmény is másképp alakult, az egyik filmben Carrie anyját megerőszakolják (ebből született a lány), a másikban elhagyta őket az apja, viszont a könyvben meghalt. A végjáték sem a házban folyik, hanem kint a szabadban....és így tovább. A két filmet tekintve egyértelműen a régebbi tekinthető jobb adaptációnak, de az sem tökéletes. A régi verzió azért a könyvhöz sokkal hűbb, a modernebb változat már megpróbálta idealizálni Carrie életét és tetteit.

A két Carrie közül egyértelműen a "régi", Sissy Spacek játszotta jobban a szerepét. Látszott rajta az félszegség, és különcség, ami ezt a szereplőt kéne hogy jellemezze. Az újabb verzióban Carrie az "apáca" szerelésben is szebb volt, mint a többi lány. Ez így idegen volt számomra, és látszott, hogy a színésznő, Chloe Grace Morezt sem tudta magát beleélni ebbe a karakterbe. Olyan volt, mintha felolvasta volna a szöveget. Nagyon nem tetszett. A többi szereplőre mindkét verzióban azt mondom, hogy "elment" a gárda. A maga nemében "mindkét" Margaret White jól adta az őrültet. A többiek pedig megfeleltek mindkét kor kívánalmainak. Nagy szerepük nem is igen volt.

A 2013-as verzió végén mondjuk nagyot röhögtem. Kamerás mobil, internet, a sírkövön meg az '80-as évekbeli dátum volt. Szóval összességében, aki nézni akarja, inkább a 40 éves verziót ajánlom! De a könyvet egyik sem múlja felül. 

 

Vhrai

 

A könyvről pedig itt az értékelésem: Stephen King: Carrie