Huj, huj, hajrá!

4222024_3.jpg

Szenzár Kiadó, Budapest, 2017. 352. oldal 

Borító: Kertai Zalán

 

Fülszöveg

Még tíz év sem telt el a honfoglalás óta, de a magyar hadak folyamatos harckészültségben állnak. Kalandozásként elhíresült megelőző hadjáratokkal lepik meg a keleti frankokat és a bajorokat, hogy megvédjék régi-új hazájukat, a Kárpát-medencét. 
Agacs, a nagyfejedelem ifjú harcosa, miután ép bőrrel és tisztes zsákmánnyal hazatért első hadjáratából, a családi birtok megszervezésébe fog, majd részt vesz a felderítők embert próbáló kiképzésén. Frissen szerzett képességét, a germánoknál szerzett tapasztalataival kiegészítve, már egy éles bevetésen is kipróbálhatja: az újoncok Makó százados vezetésével prédálni indulnak délre, a horvátok földjére. Az élelmes Agacs, miközben küldetésük sikerén dolgozik, nem feledkezik meg a Bene vitéz falujában élő, leendő nemzetségének érdekeiről sem…

Urbánszki László lebilincselően fordulatos, kalandozáskori regényciklusának második kötetében a 10. századi magyar történelem első évtizede elevenedik meg.

 

Előlegbe

Még a Könyvhét előtt volt szerencsém elolvasni a szerző jóvoltából a sorozat első részét. Azóta vártam már, hogy végre a kezembe foghassam a folytatást. Így november közepén erre lehetőségem is adódott. Köszönöm még egyszer Urbánszki Lászlónak! Persze azt is, hogy ilyen gyorsan elkészült a folytatással! 

A könyv borítója ismét Kertai Zalán munkája. Nekem nagyon tetszik a borítófestmény stílusa, teljesen tükrözi a regény hangulatát.

Pro (ami tetszett)

A regény felépítése az "egyszerű és nagyszerű" elvhez igazodik. Teljesen megfelelő egy történelmi kalandregényhez. Azt már sokszor írtam, hogy nagyon kedvelem, ha egy író nem csak számozza, hanem címmel is ellátja a fejezeteket. Itt is ez történt, minden rész rövid, lényegre törő címet kapott.

Urbánszki László ismét hozta a tőle megszokott színvonalat. Mint az előző esetekben is, én leginkább a humorát szeretem. A bajorok leírásán ismét jókat tudtam röhögni. Mivel jelenleg bajor területen élek, így elég sok mai, vicces vonásukat vélem a regényben felfedezni. A másik, amin sokszor elvigyorogtam magam, amikor a szereplők egymást "szívatják" különféle csínyekkel. Talán legenyhébb még a "hamus kulacs" volt. :D

a_felderito_2.jpg

A cselekmény nagyszerűen "kígyózik tovább" az első rész végétől, a regény első fele egy remek átvezetés volt. Ugyanúgy több szálon követhetjük az eseményeket, mint az első könyvben, így nagyon szerteágazó a történet. A regény első felében megtudhatjuk miként is alakult hőseink sorsa, itt annyira még nem indulnak be a dolgok. Ezután azonban rengeteg izgalomban lesz részünk, ahogy azt már az írótól megszokhattuk. Bepillantást nyerhetünk a nagyfejedelemhez, bajor földön két helyszínre is. Itt meg is említem, nem gondoltam volna, hogy Regensburg ennyire régi város. (Itt élek mellette, úgyhogy azt hiszem ideje lesz utánanézni a történelmének.). 

Az első részben megkedvelt szereplőink ismét felbukkannak. Sőt, egyes karakterek óriási fejlődésen mennek keresztül. Itt van rögtön Agacs, aki épphogy visszatér bajor földről, ismét az események sűrűjében találja magát. Kiképzést kap felderítőként, életre szóló leckéket egy asszonytól. Rögtön ezután  egy eszement küldetésre indulnak, ahol az ifjú harcos minden ravaszságára szükség van.  Persze visszatér Inge is, a bajor lány. Agacs fogadott húgaként, a családdal él. Gyorsan feltalálja magát, tehetős és férfiaktól független nő lesz, ami nagy szó abban a korszakban. Mindenkit azonban lehetetlen felsorolni, aki szerepel a könyvben, nekem ők a személyes kedvenceim. 

 

Kontra (ami nem tetszett)

Valamiért én nagyon nehezen rázódtam bele az elejébe...talán kicsit lassan indultak be az események.

 

Végeredmény 5/4,5

Ismét egy hamisítatlan történelmi- és kalandregény Urbánszki Lászlótól! Imádom az író humorát, tele van ez a könyv is az "aranyköpéseivel". A cselekmény nekem az elején vontatott volt, de amikor aztán beindult....kapunk egy hatalmas függővéget! Nagyon várom a következő részt! 

 

Vhrai

 

KÖSZÖNÖM A LEHETŐSÉGET URBÁNSZKI LÁSZLÓNAK! 

 

További bejegyzéseim az író műveiről:

Ördögfattyú (A magyarok nyilaitól... 1.)

A Nyugat ura (Anno Domini 6.)