Évzáró (2017-2018)

new-years-day-2910474_340.jpg

Lényegében az első évzáró/évnyitó bejegyzést írom. Most blogoltam végig először az évet, úgyhogy gondoltam ideje egy ilyennek is. Nos, én meg a kitartás két külön fogalom, úgyhogy nagyon örülök - remélem ti is! -, hogy "nem adtam fel a harcot"! Élvezem, hogy megoszthatom a könyves élményeimet, közben saját magamról is sokat tanultam. Speciel azt, ha valami érdekel, akkor képes vagyok hosszú időn keresztül is relatíve rendszeresen csinálni. 

Könyves vizekre evezve, a tavalyi évhez képest körülbelül 25 darabbal kevesebb kötetet olvastam. Mivel befejeztem ma a Spórát, így összesen 108 könyvet "végeztem ki", ez a Moly szerint 48098 oldal. Mondjuk nem a mennyiség számít, de örülök, hogy sikerült elérnem a száz feletti mennyiséget. A felhozatal ismét vegyes volt, nem igazán válogattam, mi kerül a kezembe. A legtöbbször az, amihez éppen akkor kedvet kaptam. Toplistákat nem szeretnék felállítani. A legjobb olvasásokat úgyis gyűjtöm a Kéthavi kedvencek rovatban, a "rossz" könyvekkel pedig szerintem nincs sok értelme foglalkozni. A könyves beszerzések terén sem panaszkodhatok, ebben az évben 153 új polclakóval gyarapodott a könyvtáram. De ezek egy része a kidobástól megmentett, vagy ajándékba kapott, esetleg recenziós könyvek. 

A kihívásokkal sajnos "befürödtem". Bevallom, nem igazán volt kedvem ezek köré szervezni az olvasásaimat. Így mind a Molyos, mind pedig a más oldalakon  futó kihívásokról lejelentkeztem, vagy félbehagytam őket. 2018-ra sem terveztem/tervezek be ilyesmit, mert a kínlódásnak nem látom értelmét. De nyitott vagyok, ha találok valamit, ami felkelti az érdeklődésemet, akkor bele fogok vágni! 

glass-of-wine-140220_340.jpg

Meg kell említenem régi-új kedvenceimet, a könyvklubokat. Egyre  több hasonló kezdeményezés kering a neten, én ennek csak örülni tudok. Idén részt vettem a Mini-Könyvklubban és az Inside My Head Olvasókörben. Mindegyik jól szervezett, sok olyan könyvet olvastam általuk, amiket nem biztos, hogy magamtól elkezdtem volna. Januártól pedig még kettőhöz csatlakozom. Az egyik az NK-Könyvklub, amit Tomcsik Nóra és @istchristine hozott létre a Molyon. A fő cél a klasszikus művek olvasása. A másik pedig  a Könyvkuczkó bloggerének könyvklubja a facebookon, ahol minden hónapban előre megszavazott könyv kerül terítékre. (De mindezeket a napokban egységesítem egy menüpontban.) 

A bloggal kapcsolatban is folyamatosan változtak a dolgok. Volt olyan időszak, amikor abba akartam hagyni, de nem bánom, hogy nem tettem. Tényleg kell egy időintervallum, amíg belelendül az ember. Lassacskán talán egyre többen kíváncsiak a bejegyzéseimre. Lettek támogatóim is, akiknek ezúton is köszönöm a lehetőségeket! (A fő oldalon jobbra megtaláljátok, kik azok.) Érdekes tapasztalatokkal lettem gazdagabb. Sikerült két jó közösséghez is csatlakoznom, a Könyvfalókhoz és a Kildarához. Remélem a következő év mindkét fronton jobban fog alakulni! 

Majdnem elfelejtettem, idén először volt alkalmam elmenni nagyobb könyves rendezvényre. (Elég nehéz összehozni, mivel külföldön lakom.) A júniusi Könyvhét kellemes élmény volt. Idén szeretnék erre is, és a Könyvfesztiválra is eljutni. (Névtábla nélkül! :D)

A jövő évre és a későbbiekre sincsenek kőbe vésett terveim és fogadalmaim. Az biztos, hogy szeretném  a Libellumot folytatni, a többi pedig majd alakul! Viszont megragadom az alkalmat, és ezúton szeretnék Minden Kedves Olvasómnak Boldog Új Évet Kívánni! 

 

Vhrai

 

A kép forrása: www.pixabay.com

Címkék: évzáró, rovatoló