Izolde Johannsen: Kalandor a tengeren (A Birodalom tengeri bástyái 3.)

covers_462292_1.jpg

Underground, Budapest, 2017. 488. oldal

 

Fülszöveg

1939. október 21. 
Az Admiral Scheer páncéloshajó legénysége új parancsnokot kapott. Csak annyit tudtak róla, hogy az Északi-tengeri Biztonsági Parancsnok vezérkari főnökeként dolgozott. Tehát inkább tudós, mint katona. Valaki hallotta, hogy már szagolt puskaport, harcolt Jütlandnál. Akkor mégsem lehet fakezű irodakukac. 
– Minden ember a tatfedélzetre! 
Nem kellett kétszer mondani. Fegyelmezett sorokban, szálfaegyenesen álltak, csak a szemük járt. Az idegen méregdrága brazil szivart szív. 
Ez igen jó jel! 
– Theodor Krancke, sorhajókapitány! Az Admiral Scheer parancsnoka!

 

Előlegbe

Nem nagy titok, hogy mennyire szerettem a sorozat első két részét, így nyilván a harmadik kötetre sem "mondtam nemet". Ezúton is szeretném újra megköszönni a lehetőséget az írónőnek! Bevallom, a megkeresése nélkül fogalmam sem lett volna ezeknek a könyveknek a létezéséről. 

A könyv minőségéről ismételten nem tudok mit írni, mivel újfent elektronikus formában jutott el hozzám. A borítókép viszont ezen a köteten lett szerintem a legjobb a három közül. 

 

Pro (ami tetszett)

A könyv felépítése - csakúgy, mint az előző két résznél - nagyon jól átgondolt. A könyv elején ismét kapunk egy prológust, ami nyúlfarknyi bepillantást enged a cselekménybe. Egyébként közepes hosszúságú, évszámmal  és helyszínekkel ellátott, sorszámozott fejezetek követik egymást. A függelékben leginkább a felhasznált adatok kerültek összefoglalásra, mint a hajó parancsnokának, Theodor Krancke-nek az önéletrajza, az Admiral Scheer sikerei, legénysége, műszaki adatai, valamint az egyes rangjelzések magyar megfelelői. 

Az  első két - nagyon erős - regény után féltem, hogy el fog veszni az írásból a lendület, de ennél nagyobbat nem is tévedhettem volna. Ez a kötet nemcsak az Admiral Scheer, hanem Izolde Johannsen diadalmenete is! Itt sokkal több lehetősége volt "kibontakozni". Az egyedi, letisztult írói stílusa mellett remek humora is van. Ebben a könyvben ezt nagyon sikeresen olvasztotta be a háború viszontagságai közé

izolde_johannsen_kalandor_a_tengeren.jpg

A történet ezúttal az Admiral Scheer "zsebcsatahajó" legsikeresebb hónapjait követi nyomon. Ez volt a Harmadik Birodalom egyik legtöbb zsákmányt szerző hajója, rengeteg kereskedelmi hajót vontak ki a formalomból. Ez a kötet egy rövidebb időszakot ölel fel, így van alkalmunk közelebbről megismerni a legénység hétköznapjait, valamint a hajó működésének mikéntjét. Mindeközben  a háborús események alól sem vonják ki magukat. Mindkét oldalt érik kisebb-nagyobb tragédiák. Itt mutatkozik meg talán legjobban, hogy mindkét térfélen egyszerű emberek harcoltak, akik szerettek volna hazatérni.

A karakteralkotás ismételten nagyon jól sikerült, de már kevesebb volt az átfedés az előző két részhez képest. Azonban laza szálakkal azért így is kapcsolódott. Pl.: a parancsnokok ismerték egymást. Ismét egy kivételes életútba kapunk betekintést, Theodor Krancke személyében. Talán eddig én őt kedveltem meg legjobban a közvetlen stílusa és a ravaszsága miatt. Rendkívül tehetséggel lavírozott az ellenséges területen. A másik kedvencem a hidroplán pilótája, Pietsch volt. Igazi fenegyerek, aki nem ismert félelmet. 

 

Végeredmény 5/5

"Félelmeim" ellenére bámulatosan jól sikerül ez a rész is. Izolde Johannsen teljesen új oldalát ismerhetjük meg a műben. Jobban volt alkalma kihasználni az írói szabadságát, megmutatkozott mennyire jó humorérzéke van. Emellett azonban ismételten rámutatott arra, hogy a háborúban csak vesztesek vannak. Nagyon ajánlom a sorozatot mindenkinek! 

 

Köszönöm a lehetőséget Izolde Johannsen-nek, hogy megismerhettem ezt a sorozatot! Remélem még sokszor "kalandozhatunk" együtt! 

 

Vhrai

 

Bejegyzéseim az előző két részről: 

1. A birodalmi kalóz

2. Gránátok a becsületért

 

A képek forrása a Kalandorok a tengeren facebook oldala.