Philip K. Dick: Álmodnak-e az androidok elektronikus bárányokkal

philip_k_dick.jpg

Agave Könyvek, Budapest, 2015. 256. oldal

Fordította: Pék Zoltán

 

Fülszöveg

Nexus 6, másolatok, Deckard, Rachel…

A nevek ismerősek. A könyv is. Philip K. Dick korszakalkotó regénye, amely alapját képezte Ridley Scott kultfilmjének, a Szárnyas fejvadásznak. A kötethez három vezető irodalomtörténész – Bényei Tamás, H. Nagy Péter és Tillman J.A. – írt kísérő szöveget, amelyek segítségével végre a helyére kerülhet Dick egyik legnagyobb hatású alkotása.

„Egy apró tényt ajánlanék mindenki figyelmébe, aki már teljesen elveszett a modern világ vég nélkül sokasodó valóságaiban. Emlékezzetek: Philip K. Dick járt ott először.” 
Terry Gilliam

 

Előlegbe

Januárban csatlakoztam az NK-Bookclubhoz (bővebb infó a Könyvklubok menüpont alatt!). Minden hónapban két klasszikus mű van terítéken, az egyik ez a kötet. Egyáltalán nem bántam meg, hogy újabb "kötelező" olvasmányokat vállaltam. Másképp nem biztos, hogy a kezembe vettem volna ezt a könyvet. 

Nem eresztette az író annyira bő lére ezt a regényt, de nekem - szerintem a műfaj miatt is - eltartott majdnem három napig. (2018 január 3. - 2018. január 6.) Egyébként szerintem pár óra alatt kivégezhető. Megtévesztő fent az oldalszám, mert vagy száz oldalas műelemzés van a kötet végén, amit én szépen kihagytam. 

Egy elég viharvert példányt sikerült elkunyerálnom (átment már pár kézen), de jól bírja azért a strapát. A borító nekem igazából semleges. Nem valami figyelemfelkeltő, de a lényeget magába foglalja. 

 

Pro (ami tetszett)

A regény rövid, így nagyon egyszerű felépítést kapott. Sima, számozott fejezetek követik egymást. A műfaja tőlem idegen, nem igazán szoktam klasszikus értelemben vett sci-fit olvasni. Szerintem meg tudom számolni egy kezemen, hogy mennyit vettem elő az elmúlt években. (Igaz a Moly szerint többet is, de ott hajlamosak mindenre rásütni ezt a címkét, amiben elektronika van....). Ennek ellenére megfogott a könyv stílusa. Nyelvezetre nagyon egyszerű, nem próbál áltudományos magyarázatokat letolni a torkunkon. Leírja mi a helyzet, de nem esett túlzásokba. 

almondnak-e_az_androidok_elektronikus_baranyokkal_2.jpg

Nagyon is meglátszik, hogy hidegháborús korszakban íródott. Az író által felvázolt Földet megsemmisíti az atomháború. Az emberiség nagy része űrbéli "kolóniákon" él. De nem mindenki hagyta el a bolygót, vagy mert nem akarta, vagy mert nem lehetett. (Génhiba a sugárzástól... és így tovább.). Mind emellett azonban a mesterséges intelligencia is jelen van. Gyártanak szinte emberszerű androidokat. Fura kettősséget alkotott az író velük kapcsolatban. Hiányzik belőlük az empátia egymás és mások iránt, mégis elszöknek, szabadok akarnak lenni. 

Maga a történet hiába játszódik ebben a közegben, inkább egy krimire hajaz. Ez szerintem kifejezetten jót tett a regénynek, nem tűnt annyira "elrugaszkodottnak". Váltott szemszögből követhetjük az eseményeket, egyrészt Rick, aki szökött androidokat üldöz fejvadászként, másrészt pedig John, aki magányosan él egy elhagyatott tömbházban, azonban androidokkal kerül kapcsolatba. Nagyon tetszett, hogy a regény rövidsége ellenére is megismerhetjük a szereplők hétköznapi életét és háttértörténetét. 

 

Kontra (ami nem tetszett)

Néhány jelenet nekem már túlságosan szürreális volt. Pl..: hangulatprogramozás. Valahogy olyan "nyomott" ettől az egész írás hangulata. 

A másik, hogy értem én, mire akart kilyukadni a karakteralkotással. Mélyebb mondanivaló..és így tovább. De nekem valahogy nem állt össze kép. Sokszor érthetetlenek a szereplők és értelmetlen dolgokat csinálnak folyamatosan. Valahogy hidegen hagyott, mi történik velük. (Ezért sem írtam róluk sehol sem részletesebben.)

 

Végeredmény 5/4

Sokkal jobb volt a könyv, mint amire számítottam. Ennek ellenére a műfaj még mindig nagyon idegen a számomra. (De ezen most már nagyon szeretnék változtatni.) Az írói technika zseniális, kellőképpen informatív és követhető. Viszont nekem néhol "sok volt" az összhatás. A műfaj rajongóinak és a különlegességre vágyóknak érdemes elolvasni! 

 

Vhrai

 

A képek forrása: www.pixabay.com