Papp-Szabó Vanília: A lány, aki író akart lenni

img_20180118_2341278.jpg

Colorcom Media, Budapest, 2017. 158. oldal

Műfaj: kortárs regény

 

Fülszöveg

Vanília egy harmincas évei elején járó, független nő, akit az élet kicsit fanyar humorral áldott meg. Miután régészként tevékenykedett a világ különböző pontjain, úgy érzi, ki kell írnia magából mindent, amit eddigi élete során tapasztalt. Az írás egyfajta terápiának számít nála, rég nem látott emlékek tolódnak fel benne, de a Disney mesék, és lelkes szerkesztője átsegítik a nehézségeken. Mikor egy szerelem is felbukkan a régmúltból, Vanília élete kicsit összekuszálódik… Mennyi behatás ér a mindennapokban egy írót? Hogy fogja fel a nehézségeket egy szorongó alkat? A könyvből kiderül.

 

Előlegbe

A Kildara révén adódott a lehetőség, hogy a Colorcom Media kiadótól olvassunk könyveket. Hosszas keresgélés után ez a regény lett az egyik választottam. A cím és a fülszöveg felkeltették a kíváncsiságomat. 

A könyv elég rövid, szerintem 2-2,5 óra alatt bőven el lehet olvasni. Nekem körülbelül két napba telt (2018. január 19. - 2018. január 21.), sajnos nem volt időm egyben "kivégezni".

A könyv minőségével semmi bajom nincs. A mérete miatt nagyon jó kézbe fogni. A borító lehetne kicsit vastagabb, mert bizony nem túl szép, hogy egy olvasás után "nyitva marad". A borítókép stock fotó, viszont a színek nagyon bejöttek, tetszetős az összhatás. 

 

Pro (ami tetszett)

A regény a rövidsége ellenére nagyon igényesen van felépítve. Rövid, címmel ellátott fejezetekből áll. Már a címválasztások is megmutatják azonban az írónő kreativitását. Egyszerűek és lényegre törőek, valamint felvázolták az események menetét, mégsem árultak el túl sokat belőlük. 

Őszintén, a fülszöveg alapján azt hittem, a megszokott romantikus regényecskét kapjuk kézhez. De már az első oldalak után kénytelen voltam szembesülni vele, hogy mekkorát tévedtem. Szóval a fülszöveg jó értelemben megtévesztő volt!  Ami elsőre megfogott az az (ön)ironikus hangnem, amit végig használt a regényben az írónő. Ez még párosult kitűnő humorérzékkel és talán egy csipetnyi szarkazmussal. Ez így együtt egy nagyon érdekes "írói egyveleget" alkot, amit számomra öröm volt olvasni. 

Már a regény első lapjait olyan "felütéssel" kezdi, ami rögtön felkelti az olvasó kíváncsiságát.  Vajon hogy jutott el a történet eddig a pontig?! Speciel én már ezt a poént sem szeretném lelőni, tényleg érdemes kézbe venni a "könyvecskét". Ez itt az elején pedig már a könyv egyik lényeges momentuma. 

Az eseményeket E./1.-ben követhetjük. Egyfajta visszaemlékezés az egész, de ide-oda ugrálunk a múltbéli időpontok között is, gyermekkortól egészen a felnőttkorig. Olyanformán követhetjük az eseményeknek, ahogy bármely ember gondolatai ide-oda csaponganak. Előkerül minden: munka, magánélet, múltbéli hibák, jövőbeni tervek... stb. 

filler-2294342_340.jpg

A karakteralkotás eléggé "központosított" lett, már csak az E/1. miatt is. Nagyon tetszett, ahogy a szerző személye összefonódott a főszereplő alakjával. (Az írónő a regény végén le is írja, milyen "valós" életrajzi vonatkozásokat használt fel a karakterek megalkotása során.) Nekem tetszett nagyon a névválasztás, nem egy megszokott keresztnév a Vanília. (Tudnék vele vagy tucatnyi szóviccet gyártani! Egyébként tudom, hogy csak "felvett" név.) Tehát van egy régészünk, aki most készül befejezni az első regényét, így hosszan szabadságolta magát. Ebbe a helyzetbe cseppenünk bele, mi olvasók. Szinte belelátunk Vanília fejébe, mégis mennyi minden játszódik le benne mindezzel kapcsolatban. Végre nem egy átlagos nő került bemutatásra. A rajzfilmes attitűd volt a kedvencem! De nem egy egyszerű lélek, inkább az analizálós, szorongós, kissé pesszimista alkat. Viszont az jó, hogy nagyon reálisan látta a dolgokat, bőségesen rendelkezett önkritikával. Persze nem csak a "belső monológokat" olvashatjuk, megjelennek egyéb szereplők is a regényben. Ott van mindjárt Arabella és Andris, akik Vanília közeli barátai. Aztán ott van még a két férfi, akik felbukkannak a nő életében. Gábor a szerkesztője, valamint Levente, egy régi "ismerős". (Előrebocsátom nem szerelmi háromszög...). Mindegyikük más-más tulajdonságai miatt kedvelhető. 

 

Kontra (ami nem tetszett)

Nekem sok volt a romantikus-pátyolgatós dolog. Többet szentelhetett volna az írónő egy kicsit az írói, kiadói dolgok ismertetésére. 

 

Végeredmény 5/4,5

Hosszas nézegetés után választottam a könyvet, de nagyon jó döntésnek bizonyult. Régen élveztem egy regényt ennyire már csak az írói stílus miatt. A főszereplővel rögtön "megtaláltam a közös hangot", tetszett az (ön)ironikus hangvétel. Viszont nekem néha a cselekmény "túl sok" volt. Jobb lett volna, ha a "másik vonal" az erősebb. Összességében nagyon élvezetes regény. Biztosan figyelni fogom ezentúl az írónő munkásságát. Ajánlom mindenkinek, aki szereti kipróbálni, hogy milyen is másnak a fejében! 

 

Köszönöm szépen a lehetőséget a Kildarának és a Colorcom Media kiadónak, hogy olvashattam a könyvet! 

A könyvet itt tudjátok megvásárolni: https://shop.colorcom.hu/

 

 Vhrai

 

A kép forrása: www.pixabay.com