Mohr Szilárd: Várady Lajos

img_20180120_1414474.jpg

Colorcom Media, Budapest, 2017. 98. oldal

Műfaj: kortárs regény

 

Fülszöveg

Vége a világháborúnak. Kilátástalan a sorsa egy egykor fényes katonai pályát befutó ifjúnak. Ekkor azonban a szerencse egy idősebb férfi képében fölüti a fejét, új lehetőséget kínál neki. Kard helyett tollforgatásba kezd Várady Lajos, a kritikusok azonban nem teljesen elégedettek vele, szemben az olvasóközönséggel, aki falja a műveit. Lajos élete egészen rendbe jön, családot alapít, egy fiatal írót föl is karol, aki az ő ellentettje, aki esetében az eladási számokkal nincs minden rendben. De vajon melyik a fontosabb? Erre a kérdésre kezdik keresni a választ, miközben a háttérben összekuszálódik minden.

 

Előlegbe

Itt is a második kötet, amit a Kildarán keresztül kaptam a Colorcom Media Kiadótól. Amikor felfedeztem, hogy vannak történelmi regényeik is, rögtön ott kezdtem el nézelődni. Ez volt közülük az egyik, ami felkeltette a figyelmemet. A fülszöveg alapján is engem érdeklő témákat érint

A könyv nem túl hosszú, 1-2 óra alatt bőven "kivégezhető". Nekem kissé tovább tartott (2018. január 21 - 2018 január 22.), mert nem volt időm egyben elolvasni. 

A kötet minőségével annyi bajom van, hogy a borító gyengécske. Ha kinyitom, úgy marad. A borítókép nagyon egyszerű, de találó. Ez a két motívum remekül összefoglalja a könyv két fontos elemét. 

 

Pro (ami tetszett)

A könyv egészen rövid, ennek ellenére az író nagyon odafigyelt a könyv felépítésére. Kapunk egy rövid bevezetőt,  majd címmel ellátott fejezetek követik egymást. A címválasztások - a könyv címéhez hasonlóan - egyszerűek és lényegre törőek

A regény nekem műfajilag nem is annyira történelmi regény, inkább egyfajta fiktív önéletrajz a 20. század első felébe helyezve. A mű nagyon könnyedén olvasható az egyszerű nyelvezet és a gördülékeny stílus miatt. Nagyon érdekes témákat érint, az I. világháború utáni céltalan katonalétet, valamint az írással, könyvkiadással kapcsolatos dolgokat. 

Magát a történetet is egy érdekes (fiktív) bevezetővel kezdi. Megtalálják Várady Lajos emlékiratait, ez alapján próbálták rekonstruálni az életútját. A történet teljesen elképzelhető az adott történelmi korszak tükrében (I. világháború végétől egészen 1948-ig). Nagyon zavaros, bizonytalan korszaka volt ez a történelmünknek. A körülmények állandó változása persze hatással van mindenki életére. A főhős számára a legjobbkor érkezik a segítség. Ismét célt kap az élete az írás formájában, majd a szerencse is mellészegődik. Később pedig maga is segíteni próbál több-kevesebb sikerrel. 

mohr_szilard_varady_lajos.jpg

Az író nagy gondot fordított Várady Lajos megformálására. Tökéletesen tudta érzékeltetni, hogy éli meg valaki az életében felbukkanó mélypontokat. Egyébként egy nagyon naiv, de kedvelhető valakit ismerünk meg a személyében. Íróként a közönség kedvence, de nélkülözi a szakma elismerését. A másik jelentős szereplő Moháchi Fülöp, akit Várady Lajos karol fel, ő lesz a mentora. Sajnos a fiú nagyon befolyásolható, az apja biztatására a mestere ellen fordul. Hamarosan az irodalmi (és politikai) élet két ellentétes pontját képviselik. Nagyon érdekes volt megfigyelni, ahogy ez az ellentét fokozatosan kiéleződik kettejük között. Tényleg ennyire megváltoztatják az embert a jelentősebb események?! 

 

Kontra (ami nem tetszett)

Sajnos az írónak nem sikerült elérni, hogy az adott korszakban érezzem magam. Szinte semmit nem tudunk meg az ország akkori helyzetéről, pedig nagyon jelentős változások zajlottak akkoriban.

Nekem logikátlan volt néhány nézőpontváltás. Ha kézzel írt emlékiratok alapján készült, amit a címszereplő írt, akkor hogy "lehetünk" olyan helyeken is a szereplőkkel, ahol Várady Lajos ott sem volt?

Hihetetlen lehetőségek rejtőztek ebben a történetben, amit az írónak sajnos nem sikerült kihasználni. Arra gondolok itt, hogy sok mindenről lehetett volna részletesebben, hosszabban írni. Pl.: Hogy vált Várady Lajos íróvá?, Hogy vált sikeressé a család kiadója?, Milyen szerepet töltött be az akkori irodalmi életben? Mit élt meg a háborúban? Milyen a viszonya a feleségével? Hirtelen ennyi jut eszembe, de még tudnám sorolni.

 

Végeredmény 5/3,5

Nagyon olvasmányos, (fiktív) életrajzi regény. A témája és a története szerintem egy nagyon érdekes egyveleget alkot. A kivitelezéssel már akadtak gondjaim, szerintem kissé vázlatosra sikerült. Viszont az íróban szerintem nagy lehetőségek rejtőznek, kíváncsian várom a többi munkáját! 

 

Köszönöm szépen a lehetőséget a Kildarának és a Colorcom Media kiadónak, hogy olvashattam a könyvet! 

A könyvet itt tudjátok megvásárolni: https://shop.colorcom.hu/

 

Vhrai

A kép forrása: www.pixabay.com