Gárdonyi Géza: Ida regénye

gardonyi_geza_ida_regenye.jpg

 

Előlegbe

Gárdonyitól már több művet is olvastam, de ez még kimaradt a repertoárból. Mivel az író stílusát nagyon kedvelem,  nem is volt kérdés, hogy "lecsapok rá". Mégpedig az Egymás szemében blogprojekt keretében, ahol ez volt az egyik lehetőség.  Az ajánlást a hónapra Dórától, az Ülj le mellém oldal bloggerétől kaptam. 

A könyv közepesen hosszú, viszont nagyon olvasmányos, így munka mellett is jól haladtam vele. Körülbelül három nap alatt be is fejeztem. (2018. február 4. - február 7.)

A könyv minőségéről és borítójáról nem tudok mit írni, mivel a MEK (Magyar Elektronikus Könyvtár) oldaláról "szedtem le". 

 

Pro (ami tetszett)

A könyv felépítése egyszerű, szimpla számozott fejezetek követik egymást. De ez nagyon is passzol a regény könnyed stílusához. Gárdonyi írásmódja nem idegen számomra, de ezt említettem is már, hogy volt szerencsém néhány művéhez. Ebben az esetben sem okozott csalódást, még a hosszas leíró részek is nagyon élvezetesek. Az író tökéletesen kihasználta a magyar nyelv nyújtotta lehetőségeket. A másik, hogy a kornak megfelelően nagyon finoman közelíti meg a kényesebb témákat, mint például a "házasélet". Érdekes módon nem kell mindent részletezni, az apró utalásokból mégis mindenki tudja, miről van szó. (Sok író megtanulhatná ezt...) 

A történetre nem lehetne azt mondani, hogy izgalmas, de ennek ellenére nagyon gördülékeny. Érdekes témakört sikerült feldolgoznia az érdekházasság kérdésével, ami a XX. század elején nem is volt annyira ritka. Sőt, megspékelte azzal, hogy mindkét fél csak szerződéses kapcsolatként tekint az egészre. Mindezt váltott szemszögből, és majdnem végig E/3.-ban követhetjük végig. Ezt a monotonitást megtöri az, amikor a címszereplő, Ida naplóbejegyzéseit olvashatjuk, (értelemszerűen E/1.-ben). 

background-2775873_960_720.jpg

A karakteralkotás Gárdonyi Gézának nagyon nagy erőssége. Ebben a műben is zseniálisan csinálta. Lényegében csak a két főszereplő, Balogh Csaba és Ó Ida áll a középpontban. Mindkét esetben nagyon részletes "jellemrajzot" kapunk. Érdekes megfigyelni hogyan reagálnak ugyanazokra az eseményekre. Viszont a házasság előtti életüket is behatóan megismerjük, ebből megtudhatjuk, mi "motiválta" őket egy látszatházasságra.

Először nem Idát, hanem a másik főszereplőt, Balogh Csabát ismerjük meg. Újságíróként dolgozik a fővárosban, de nagy álma, hogy festészettel, szobrászattal foglalkozhasson. Az örökségét a szülei halála után a húgának, Jolánnak adta. A nő férje azonban hatalmas adósságot halmoz fel a családi birtokra. Csaba pedig a házasságban látja a megoldást. Az író a személyében egy rendkívül nyugodt, alkalmazkodó alakot írt meg. Mindent megtenne a családjáért, valamint igazi művészlélek, folyamatosan a "tökéletességet" kergeti. 

A legfontosabb szereplő azonban Ó Ida. Az apja gyerekkora óta kolostorban neveltette, nem is látogathatott haza. Igazi úrilányt akart belőle faragni. Amikor Ida mégis hazatér, jó néhány meglepetés fogadja. Többek között az apja meg akar nősülni, ő pedig kénytelen lesz férjhez menni, hogy a kívánt önállóságot megkapja. Gárdonyi legjobban az ő alakját találta el. Ritkán sikerül az íróknak a naiv, tapasztalatlan lányt a butától elválasztani. Itt maradéktalanul sikerült, az író remekül megtalálta az egyensúlyt.

 

Végeredmény 5/5

Ismét egy hamisítatlan Gárdonyi regényt tarthattam a kezemben. Gyönyörű nyelvezet, kitűnő karakterábrázolás. A közeljövőben biztosan keresni fogom még más műveit is. Nagyon ajánlom azoknak, akik esetleg ódzkodnak a magyar klasszikusoktól. Első nekifutásra tökéletes választás! 

 

Vhrai

 

A projekt többi résztvevője:  

Nina, Ambivalentina blogtól,

Dorka, a Anyaolvas blogtól,

Dóra, az Ülje le mellém blogtól,

Éda, az Edafleur blogtól,

Sára, a Metaforaszennyezés blogtól,

Masni, a Masni the blogger blogtól,

Niitaa, a Niitaabell világa blogtól,

Tina, a Zivatar blogtól

 

A képek forrása: www.pixabay.com