Kondor Vilmos: Budapest noir (Bűnös Budapest-ciklus 1.)

kondor_vimos_budapest_noir_1.jpg

Libri, Budapest. 2017. 348. oldal

Műfaj: krimi

 

Fülszöveg

Kondor Vilmos műfajteremtő regénye, az utóbbi évtized legsikeresebb magyar krimije javított, átdolgozott kiadásban szeptembertől újra kapható, novembertől pedig már a mozikban is látható!

Budapest, 1936. Gömbös Gyula miniszterelnök halott, a város gyászol, így a sajtó sem foglalkozik azzal, hogy Erzsébetváros egyik kapualjában egy lány holttestére bukkannak. Egyedül Gordon Zsigmond, Az Est bűnügyi zsurnalisztája érkezik a helyszínre, és kezd kérdezősködni, ám mindenütt falakba ütközik. Ennyi éppen elég ahhoz, hogy tovább nyomozzon, a szálak pedig egyszerre vezetnek felfelé, a társadalom legfelsőbb, korrupt politikusokkal és gazdag üzletemberekkel teli világába, és lefelé, a prostitúció és az illegális ökölvívómeccsek sötét bugyraiba. Gordont azonban hajtja szimata és kíváncsisága, sőt, minél inkább el akarják rettenteni, ő annál kitartóbban halad előre. Nem tudja, kiben bízhat, nem sejti, kit milyen aljas, hátsó szándék mozgat, nem érdekli, mikor milyen érdekeket sért. Egy dolgot akar csupán: megtalálni a fiatal lány gyilkosát Budapesten, ebben az egyszerre tündöklő és mocskos, meghasonlott alakoktól hemzsegő, bűnös városban.

 

Előlegbe

A könyvre bevallom csak a film előzetese miatt figyeltem fel, pedig általában én vagyok a gyorsabb. Nagyon megfogott az egésznek a hangulata, de szerettem volna előtte elolvasni a könyvet, így gyorsan le is csaptam rá. Ezúton köszönöm a Libri kiadónak és a Kildarának a lehetőséget! 

A regény nem túl hosszú, de annál tartalmasabb. Azt hittem, rövidebb idő alatt végzek vele, mivel éppen itthon voltam. Így körülbelül két napig tartott, amíg elolvastam (2017. február 12. - 2017. február 14.).

A kötet minőségével nincs problémám, pedig általában nem szeretem a kemény táblás könyveket. Nagy pluszpont jár a beépített könyvjelző miatt. Ettől csak még igényesebb a kötet. A borító filmes, a moziplakát szolgált hozzá alapul. Kellően sejtelmes, de valahogy nekem a szokásos detektívsztorikat juttatja eszembe.  Ez a kötet pedig jóval többet mutat annál. 

 

Pro (ami tetszett)

A könyv egy vérbeli krimi, azzal a csavarral, hogy itt nem egy detektív, hanem egy újságíró ered a bűn nyomába. Már ez is sokkal érdekfeszítőbbé teszi az egészet. A másik, ami miatt egyáltalán nem egy hétköznapi bűnügyi regénnyel állunk szemben, az a helyszín- és a korszakválasztás. Nagyon kevesen célozták volna meg a két világháború közötti Magyarországot. A kötet hangulata ennek megfelelően elég "sötétre" sikerült, amit imádtam benne. Az író nagyon egyedi hangot ütött meg végig. Kissé távolságtartó és kimért, de ez ebben az esetben még jobban kihangsúlyozta a kötet sajátosságait. 

A történet lassan bontakozik ki előttünk. Az író zseniálisan ki tudta használni a történelmi korszak adta lehetőségeket, és mindezt mesterien tudta összedolgozni a fiktív ötleteivel. Mint már írtam, nem egy hétköznapi detektívsztorit zúdítanak ránk. A korabeli oknyomozó újságírás került a középpontba. Mindemellett a budapesti élet érdekes szegmenseibe kapunk bepillantást. Az újgazdagok világától egészen a nyomortanyákig, megismerjük a korabeli politikai helyzetet, ellátogatunk az illegális bokszmeccsek világába és még sorolhatnám... 

fist-2580127_960_720.jpg

Na, de mitől is lenne krimi, ha nem egy gyilkosságtól. Egy fiatal nő holttestét találják meg, de ez a probléma eltörpül Gömbös Gyula halála mellett. A rendőrség félreteszi az ügyet, a főszereplő, Gordon Zsigmond egy véletlen folytán szerez tudomást az esetről. Ezzel meg is indul a találgatás, vajon ki ölte meg a lányt. De nem kell attól félnünk, hogy csak a logikai okfejtések teszik ki a cselekményt, nagyon is eseménydús a regény. Kondor Vilmos nagyon jól megtalálta az egyensúlyt a dolgok között, így garantált, hogy nem fogunk unatkozni. Persze a végén kielégítő magyarázatot kapunk mindenre. 

Az író nem hétköznapi karaktereket hozott létre a regényben. A főszereplő, Gordon Zsigmond bűnügyi újságíró. A szerző vele szembe is "megtartja a három lépés távolságot". A magánéletébe ugyan részben belelátunk, de ebben a könyvben arról sokat nem tudunk meg. (Tudom, létezik előzménykötet is.) Ennek ellenére zseniálisan sikerült megalkotni a figurát. A munkájával kapcsolatban hajthatatlan. Rajta maradt a sztorin akkor is, ha egy idő után sejtette, hogy nem írhatja meg. Rendkívül kitartó és ravasz. Elég gyorsan reagál a dolgokra. Jelentős szereplő még Krisztina, Gordon barátnője.  Független, ambiciózus nő, aki megtalálta a saját helyét és útját a világban. Furcsa volt, hogy magázták egymást, igaz a korszakban teljesen megszokott volt. A másik Gordon nagyapja, aki nyugdíjas orvosként fura hobbit választ, lekvárt főz. Emellett besegít Gordonnak a nyomozásba. A többi szereplőt csak az ügyben releváns részletekig ismerjük meg. De ennél jobban felesleges is lett volna bonyolítani. 

 

Kontra (ami nem tetszett)

A könyv és az egész történet szerteágazó, számomra lehetett volna kidolgozottabb, információ-dúsabb a regény felosztása. Lehetett volna címmel, esetleg dátummal és helyszínnel ellátni a fejezeteket.

 

Végeredmény 5/4,5

Azt hiszem kezdem megkedvelni a krimi műfaját. Sajnálom, hogy ezt a könyvet nem fedeztem már fel korábban. Nagyon jól megírt, logikus történet, ami nem nélkülözi az izgalmakat sem. Kicsit nekem a regény szerkezetileg túl egyszerű egy ilyen kaliberű sztorihoz. A karakterek nagyon hatásosak, Gordon Zsigmond igazán lehengerlő figura. Nagyon kíváncsi vagyok a sorozat több részére is! Ajánlom mindenkinek, aki egy kis különlegességre vágyik a magyar irodalom berkein belül! 

 

Köszönöm a könyvet a Libri kiadónak és a Kildarának! A könyvet itt (is) meg tudjátok megvásárolni: Libri.hu

 

Vhrai

 

A kép forrása: www.pixabay.com