Allison Pataki: Sissi - Az ifjú császárné (Sissi 1.)

img_20180215_1523260.jpg

Helikon, Budapest, 2015. 492. oldal

Fordította: Csáki Judit

 

Fülszöveg

1853-at írunk, a Habsburgok Európa leghatalmasabb uralkodó családja. Ferenc József birodalma Ausztriától Oroszországig és Németországtól Olaszországig terjed a császár pedig fiatal, gazdag, és házasodni kész.
A tizenöt éves Erzsébet Sissi bajor hercegnő a Habsburg-udvarba utazik nővérével, aki a császár kiszemelt menyasszonya. De megérkezése után hamarosan váratlan dilemmában találja magát: végzetesen és ellenállhatatlanul beleszeret a nővére vőlegényébe, aki viszonozza érzelmeit. Ferenc József, akit elbűvöl Sissi nyitott természete, bájos, energikus szelleme, és persze lenyűgöző szépsége, megszegi adott szavát, és kinyilvánítja szándékát: Sissit akarja feleségül venni.
Európa egyik legalattomosabb udvarába csöppenve Sissinek fogalma sincs róla, milyen harcok, veszélyek és kísértések leselkednek rá. Alaposan felforgatja a politikai és családi viszonyokat, mert meg akarja nyerni és tartani a császár szerelmét, a népe és a világ szeretetét.
Allison Pataki regénye bepillantást enged a történelem egyik legérdekesebb uralkodó családjának hálószobáiba és tárgyalótermeibe, új megvilágításba helyezve a csillogó Habsburg-birodalmat és annak legigézőbb, megszeretettebb tündérkirálynőjét.
Allison Pataki Az áruló felesége című, kritikai és közönségsikert aratott történelmi regény szerzője. A Yale Egyetemen végzett, több évig televízióknak és online hírportáloknak dolgozott. Társalapítója a ReConnect Hungary nonprofit szervezetnek. A Huffington Post és a FoxNews.com rendszeres szerzője, a Történelmi Regény Társaságának tagja.
A volt New York-i kormányzó, George E. Pataki lányát magyar származása inspirálta a Sissi Az ifjú császárné megírására.

 

Előlegbe

Nagyon örültem, amikor jött a hír a Kildarához, hogy van lehetőség a Helikon kiadó könyvei közül is szemezgetni. Ezt a regényt már többször nézegettem, mert fiatalabb koromban imádtam a Sissiről szóló történeteket, és ez most sem változott. Gyorsan le is csaptam a lehetőségre. 

Hosszú, de könnyed olvasmány, egész lendületesen lehet vele haladni. Gyorsabban ment most az olvasás, mivel pár napot beteg is voltam. (2018. február 15. - 2018. február 17.)

Nem szeretem annyira a kemény táblás könyveket, de a helikonos kiadásokkal eddig semmi gondom nem volt minőség terén. Nagyon tetszik, hogy pluszban van egy külső papírborító is. A könyv külseje első pillantásra megfogott. Nagyon jó néz ki, hogy a cifrább előlaphoz egy sima barna hátlap tartozik. Szépen kiegyensúlyozza egymást a kettő. Maga a borítókép is tetszetős. Nagyon jól szimbolizálja Sissi elveszettségét, ami élete első korszakát jellemezte. 

 

Pro (ami tetszett)

Az írónő nagyon alapos volt a könyv felépítését illetően. Több nagyobb fejezetből áll, amelyek a császárné életének nagyobb szakaszaihoz idomulnak. Különösen tetszett, hogy a fejezetek némelyike elé a Sissihez kapcsolódó idézetek, versrészletek voltak elhelyezve. Valamint a fejezetek elején megkapjuk az információt, hogy éppen melyik évbenmilyen országban és helyszínen járunk. 

Nagy titkot nem árulok el, hogy egy történelmi és egyben életrajzi regényről van szó. Viszont Allison Pataki inkább a személyesebb dolgok felől közelíti meg a témát, így nem a száraz életrajzi adatokkal traktál minket. Nagyon olvastatja magát a történet, egyszerű a nyelvezete és a fogalmazásmódja Ennek ellenére tökéletesen eléri a célját, megismerhetjük Sissit közvetlen közelről. 

A történet tehát Erzsébet osztrák császárné és magyar királyné (tudom, hogy lehetne még sorolni a titulusokat) életútját mutatja be, ebben a kötetben gyermekkorától egészen az 1867-es Kiegyezésig. Az írónő nem kis fába vágta a fejszéjét azzal, hogy az osztrák és magyar történelem e vitatott, meg nem értett személyiségét próbálja hitelesen ábrázolni, de azt kell mondjam sikerült. Allison Pataki mesterien építette fel a regényt, bepillantást kapunk a császárné életének minden szegmensébe. Megismerhetjük a családi hátterét, a magánéletét, az egyes emberekhez való viszonyát, a pozíciójával együtt járó terheket, a sokszor formabontó életmódját, az irodalom iránti rajongását... és még sorolhatnám. Nagyon hitelesen ábrázolta az írónő az egyes érzelmeket. Ugyanazt a lelkesedést, lendületet éreztem olvasás közben, mint ami Sissi fiatalkorát jellemezte. A történet bizonyos mértékig fiktív, hiába követi a császárné életét, teljes mértékben akkor sem láthatunk bele a fejébe. Az események teljes mértékben az ő személye körül forognak, őt követjük mindenhova. Emellett azonban a történelem jeles eseményei sem vesznek homályba, amelyekben ő is jelentős szerepet játszott. 

allison_pataki_sissi_az_ifju_csaszarne.jpg

Nagyon jól sikerült a karakteralkotás is. Bár az elején azt hittem, túlzottan idealizálni fogja a egyes személyeket, de nem így tett. Sőt, nagyon is hitelesen bemutatta azt is, hogy maga Sissi sem volt tökéletes. Végig követhetjük, ahogy a naiv kislányból egy érett nő lesz, aki tisztában van a helyzetével. Azonban mint ember túlzottan idealista, emellett rendkívül labilis személyiség. Nagyon nehéz lehetett őt megérteni, szerintem nagyon rossz korszakba született.

Alaposan kidolgozott a többi szereplő is, részletesen megismerjük a császárné hozzájuk való viszonyát. Kezdetben a családját Bajorországban, megtudjuk mennyire jelentős befolyással volt a liberális neveltetése a későbbi életére. Aztán ott van I. Ferenc József, aki egy rendkívül merev, szabálykövető ember. A házasságuk remek példa arra, hogy az ellentétek csak egy darabig vonzzák egymást. A szerelem és a vonzalom sem mindig bizonyul hosszú távra elégnek. Aztán ott van még Zsófia főhercegnő Sissi anyósa, aki sokszor megkeserített az életét. Nagyban befolyásolta a házasságát, még a gyerekeit is ő nevelte hosszú időn keresztül. Jelentős szerepe van a későbbiekben Andrássy Gyula grófnak is, aki a császárné segítségével kiharcolja az 1867-es Kiegyezést. 

 

Végeredmény 5/5

Nagyon tetszett ez a regény, noha az elején kételkedtem, hogy bármi újat tudna mutatni. Viszont egy teljesen más perspektívából követhetük a császárné életét. Szinte közvetlen ismerősünkké tette, mivel teljesen a személyes dolgaira helyezte a hangsúlyt. De mégsem idealizálta túl a személyét, ahogy korábban sokan megtették. Az írói stílus miatt pedig egyszerűen magával ragadja az olvasót a könyv. Nagyon ajánlom mindenkinek, aki kedveli a könnyedebb hangvételű történelmi regényeket. A Sissi rajongók pedig garantáltam imádni fogják! 

 

Köszönöm a lehetőséget még egyszer a Helikon Kiadónak és a Kildarának!

A könyvet itt tudjátok megvásárolni. 

 

Vhrai


 

A képek forrása: www.pixabay.com és a www.wikipedia.hu