Robert Bryndza: Lány a jég alatt (Erika Foster nyomoz 1.)

img_20180221_1529396.jpg

Libri, Budapest, 2017. 468. oldal

Fordította: Sziklai István

 

Fülszöveg

Tágra nyílt szem. A száj mintha szólni akarna. Jégbe fagyott holttest… Nem ő az egyetlen. 
Egy fiú munkába menet egy dél-londoni múzeum kerti tavában, a vastag jégpáncél alatt felfedez egy holttestet. 
Az áldozat egy előkelő családból származó gyönyörű lány, aki látszólag tökéletes életet élt. Erika Foster nyomozó kezd vizsgálódni az ügyben, akinek egy korábbi esete személyes tragédiával végződött. Az asszony most bizonyítani akar, és meglepő nyomokra bukkan. Mind mélyebbre ás, annál szövevényesebbnek tűnik az eset.

Mit keresett a lány egy rossz hírű külvárosi kocsmában? 
Mi dolga volt alvilági alakokkal? 
Mi köze három meggyilkolt prostituáltnak a vízbe fojtott lányhoz?

A szálak magasabb körökbe vezetnek, és minél közelebb jut Erika a megoldáshoz, a gyilkos egyre közelebb jut hozzá.

 

Előlegbe

Mostanában nagyon rákattantam a krimikre, thrillerekre, így amikor adódott a lehetőség, hogy a Libri kiadó könyvei között nézelődjek, rögtön az Insomnia könyvek felé vettem az irányt. Ez a regény pedig rögtön felkeltette az érdeklődésemet. Itt rögtön szeretném is megköszönni a Libri kiadónak és a Kildarának a kötetet. 

Nem épp egy rövid regényről van szó, el is tartott egy darabig munka és egyéb elfoglaltságok mellett, mire a végére értem. Hét napig tartott elolvasni (2018. február 19. - 2018. február 26.).  

A könyv minősége nagyon jó, élvezet volt forgatni. A borítón nagyon tetszett a kék háttér és a piros betűnk kontrasztja. A lehunyt szem pedig hátborzongatóbb csak így magában, mintha mondjuk egy test sziluettje lenne a jég alatt. Nagyon ötletes! 

 

Pro (ami tetszett)

Mostanában nem panaszkodom, mert a krimi műfaján belül is mindig belenyúltam a tutiba. Most sem lett másként. Ez a könyv minden eszközzel rendelkezik, amire egy modern bűnügyi regénynek szüksége van. A könyv felépítése egyszerű, de ezzel nincs is semmi baj, mivel majdnem végig egy szálon fut a történet. Sima, nem túl hosszú, számozott fejezetek követik egymást. A könyv elején található egy rövid bevezető, a végén pedig egy köszönetnyilvánítás.

Az írói stílus egyszerű, tárgyilagos, nem magyaráz túl semmit. Sőt, brutális őszinteséggel és nagyon naturálisan fogalmaz. Engem rögtön beszippantott a regény sötét atmoszférája, sajnos sok vonatkozásban a valóságot mutatja be. Az egész történetre igaz, hogy Robert Bryndza realistán áll a dolgokhoz. Nagyon erős társadalomkritikát fejt ki arról, hogy mekkora különbségek vannak ember és ember között. Értem ezalatt a társadalmi osztályok eltérő helyzetét. Itt pedig leginkább azt emeli ki, hogy ez még az állami szervek hozzáállását is nagyban képes befolyásolni. 

Viszont a történet egyértelműen a krimiszál körül forog. A könyv elején kapunk egy bevezetőt az áldozat haláláról, valamint a test megtalálójáról. Egyébként majdnem végig egy szálon követhetjük a történteket, mégpedig a nyomozás vezetőjével, Erika Foster-rel. Azonban tartogat maga a történetvezetés is meglepetéseket, mert mire hozzászoknánk a "hivatalos" oldalhoz, beléptet az író egy másik cselekményszálat is. Megírva őszintén a regény kétharmadánál már nem számítottam ilyesmire, de ez felrázott olvasás közben. Pedig a cselekmény sem unalmas, folyamatosan történik valami. Ahogy egyre több dologra fény derül a gyilkossággal kapcsolatban, fokozódik a feszültség, sűrűsödnek az események. 

A karakteralkotás is hihetetlenül jól volt megoldva. Nekem nagyon tetszett, hogy az elején "bemutatta" az áldozatot és a megtalálóját is valamennyire. Érdekes kiindulási alap volt. Különösen jó pont, hogy a későbbiekben is szép fokozatosan adagolta az információt az egyes szereplőkkel kapcsolatban, nem vágott mindent rögtön az arcunkba. A középpontban abszolút Erika Foster főfelügyelő áll. Szerintem tökéletes karakter egy ilyen típusú regénybe. Valamilyen szinten azt kell írjam tipikus, talán itt épp annyi a csavar, hogy nő. Most tért vissza egy balul sikerült akció után, ami több rendőr életét követelte. Rögtön bedobják a mély vízbe, amikor rábízzák ezt a gyilkossági ügyet. Robert Bryndza remekül tudta ábrázolni, hogy egy ilyen tragédia után mennyire labilis lehet valaki. Erika elég nagy baklövéseket követ, amik következtében sokszor megkérdőjeleződik az alkalmassága. Viszont következetesen ragaszkodik ahhoz, amit kiderített. Nekem nagyon szimpatikus volt végig, hogy nem akarta a dolgokat annyiban hagyni. 

Igazán az egész regény Erika Foster-re volt kihegyezve, a többi szereplő egészen a háttérbe szorult. De ezt nem tudom negatívumként említeni, mivel egy sorozatindító kötetről van szó, amiben a nyomozónő a kulcsfigura. Gyanítom a következő részben már több lehetősége lesz az írónak a többi szereplő személyét is jobban körüljárni. A mellékszereplők közül igazán még Moss bír jelentőséggel. Ha csak a háttérből is, de folyamatosan segítette Erika munkáját, amikor kellett kiállt mellette, többször is kihúzta a bajból.  Az író nem fukarkodott a negatív szereplőkkel sem. Egészen elképesztő, de sajnos valós személyiségeket tárt elénk. Például a rendőrfőnök, aki fejet hajt az épp aktuális politikai helyzetnek; a nemtörődöm nyomozó, aki elítéli az áldozatot, valamint a háttérben ott lapul a gyilkos is. De itt be is fejezem, mert nem akarok semmit "elspoilerezni". 

 

Végeredmény 5/5

Hihetetlenül erős sorozatindító ez a történet, jóval több mondanivalóval, mint ami elsőre sejtet. Szerintem zseniális volt a történetvezetés, nem lehetett unatkozni közben. Mindemellett társadalmi szinten is jelentős témákat feszeget. Számomra a karakteralkotás is telitalálat volt, sikerült megkedvelnem a főfelügyelőt. Kíváncsi leszek a következő részre! (Remélem meg fog jelenni magyarul.) Ajánlom mindenkinek, aki egy jó bűnügyi történetre vágyik! 

 

Köszönöm a lehetőséget még egyszer a Libri Kiadónak és a Kildarának!

A könyvet itt tudjátok megvásárolni. 

 

Vhrai