Helena Silence: Enigma (1.)

landscape-2984704_340.jpg

Könyvmolyképző, Szeged, 2012. 358. oldal

 

Fülszöveg

A szülei halála után Lena Wall a bűntudatban fuldokolva utazik sosem látott nagybátyjához, hogy új életet kezdhessen. Mélyen magába zárja a titkot, amely fokozatosan felemészti: képes lett volna megakadályozni a tragédiát, ha hallgat az álmaira. A meggyötört lány nem tud felejteni, amit csak súlyosbít feltartóztathatatlanul éledező képessége, mely örökre az őrületbe taszíthatja. Megtagadja önmagától az emberi érintés melegét, mert retteg a következményektől, de új gondviselője ráébreszti, nem kell többé rácsok mögé bújnia. Lena lassanként erősebb lesz, és igazi érzővé válik. Egyetlen érintéssel belelát múltba, jelenbe, jövőbe. Biztos támaszra, barátra lel, majd ott, ahol nem is képzelné, a szerelem is rátalál.

Sokáig úgy tűnik, minden egyenesbe jön, de aztán történik valami.

Egy kisfiú sikolya töri meg az erdő csendjét. Lena iszonyúan fél, de elhatározza, soha többé nem hagyja, hogy a szeretteit baj érje. Ha kell, a saját élete árán is megvédi az övéit.

 

Előlegbe

Bevallom ezt a könyvet nem biztos, hogy magamtól a kezembe fogtam volna, úgy érzem, kinőttem már a hasonló történetekből. De az Egymás szemében könyvklub keretében márciusban a kedvenc íróink voltak terítéken. Én most Tina, a Zivatar bloggerének favoritjára voltam kíváncsi. Ezután jött csak a meglepetés, mivel fogalmam sem volt, hogy az írónő magyar. 

Tényleg szórakoztató olvasmány, így gyorsan fogytak az oldalak. Igaz hétvégén olvastam a könyv egy részét, akkor több időm van. Négy nap alatt jutottam a végére (2018. március 13. - 2018. március 17.). 

A könyv minőségével az égvilágon semmi problémám nem volt. A Könyvmolyképző kiadó könyvei tartósak általában. A borító nagyon szép, kifejezi a regény egyik lényeges részét.

 

Pro (ami tetszett)

Mostanában egyre inkább hanyagolom a young adult műfajt, úgy érzem már nem igen kötnek le ezek a történetek. Ennek ellenére élveztem a könyvet, tökéletesen hozta azt a szintet, amit az ember lánya ettől a műfajtól elvárhatott. Az írónő egyszerű, könnyed stílusa miatt gyorsan haladtam a könyvvel. Szeretem, amikor valami nincs túlírva, túlmagyarázva.

A történet a yong adult volta mellett erőteljes fantasy vonallal rendelkezik. Az események a "hétköznapi" (Észak)-Amerikában játszódnak. A főszereplő lány - családi "örökség" révén - különleges képességgel rendelkezik. Lena egy érző, aki tárgyakat, embereket megérintve belelát a múltba, a jövőbe és gondolatokba. Ezzel Helena Silence egy nagyon összetett adottságot ábrázol, részletesen bemutatva annak előnyeit és hátrányait. 

Mindemellett azonban a regény meg tudott maradni a realitás talaján. Sőt, nagyon fontos témák is előkerültek, mint a gyász, a pánikbetegség vagy a depresszió. Egyáltalán nem egy habos-babos tiniromantikust tarthattam a kezemben, de sokszor a szerelmi szál dominált a történetben. Lena elveszti a szüleit egy balesetben, és gyorsan a sosem látott nagybátyja, Victor birtokán találja magát. New York után elég éles váltás egy lótenyésztő farmra kerülni, valamint meg kellett birkózni a gyásszal és az újra felszínre törő képességével. Bonyolítja még a képet a szomszéd fiú, Alex is, akivel gyorsan vonzalomra ébrednek egymás iránt. Mindezt mi is átélhetjük testközelből, ugyanis az írónő E/1.-ben, Lena szemszögéből írta meg az egész regényt. Maga a cselekmény hullámzó tendenciát mutat, de unatkozni egyszer sem volt időm, mindig történt valami. 

A karakterek meglepően hitelesre sikerültek. A legjobban persze Lenát ismerjük meg. Gyorsan megkedveltem, nem a szokásos nyafka, tizenéves liba. Nagyon érett személyiség, igaz gyorsan fel kellett nőnie. Rendkívül erős jellem, bátor, céltudatos. Néha túl sok mindent próbál önállóan megoldani, nehezen kér segítséget. A többi szereplőt az E./1. miatt rajta keresztül ismerjük meg. Fontos szerepet játszik a nagybátyja, akihez kerül. Szerintem titkon mindenki ilyen nagybácsira vágyik. Elég zárkózott jellem, de rengeteg mindenre megtanítja Lenát a képességével kapcsolatban. De itt van nekünk a szomszédból a Tree testvérpár. Zoe egy közvetlen, cserfes lány. Gyorsan megtalálják a közös hangot Lenával, annak ellenére, hogy igen csak ellentétes személyiségek. Persze fontosabb a páros másik tagja, Alex. Ő a tipikus felelősségteljes jófiú, mindenhol ott van, és mindig azt teszi, ami helyes. 

Azt is az írónő javára kell írnom, hogy egyáltalán nem teremtett tökéletes szereplőket. Volt itt szó megcsalásról, elszalasztott lehetőségekről, önzésről...és még sorolhatnám. Sőt, nem hiányoztak az abszolút negatív szereplők sem. A szerelemért mindenre képes ostoba libától egészen a velejéig gonosz bűnözőig elég széles skálán mozgunk. 

 

Kontra (ami nem tetszett)

Számomra elég nagy képtelenségek is előfordultak a könyvben, pedig semmi köze a fantasy szálhoz. Hozok néhány példát: 1. Akármennyire is közvetlen valaki, nem fogja két perc ismeretség  utána a másikat Nyuszkónak szólítani. 2. Nincs ilyen gyors hagyatéki ügyintézés egy országban sem, ahol a temetéstől az öröklésig lezajlik minden egy hét alatt. (Pláne nem kiskorú elhelyezésénél.) 3. Egy hónapnyi lovaglás után senki nem fogja szőrén megülni a lovat. 4. A zúzódások nem szívódnak fel egy nap alatt. Engem ezek nagyon zavartak, néhány estben csak utána kellett volna nézni egy kicsit a dolgoknak.

A másik, ami nem igazán tetszett, az a főszereplő bajainak tömkelege. Minden második oldalon pátyolgatni kellett. Néha a kevesebb több....értettem volna úgy is, mennyire megterhelő egy ilyen képesség.

 

Végeredmény 5/4

Igazi meglepetés volt ez a könyv, kezdve azzal, hogy az írónő magyar. Rég olvastam ennyire szórakoztató young adult regényt. Főleg a fantasy vonal tetszett, érdekes adottság "játszotta" a főszerepet. A történet is végig izgalmas, bár voltak olyan hibák, amiket ki lehetett volna küszöbölni. A szereplőket megkedveltem, végre nem az ostobaság volt a korosztály mércéje. A következő hónapban be fogom iktatni a második részt is, kíváncsi vagyok a folytatásra. A könyvet a yong-adult fantasy kedvelőinek ajánlani tudom, igazi gyöngyszem a sok egyforma sztori között! 

 

Vhrai

 

Nézzetek be a többiekhez is! 

Nina, Ambivalentina blogtól,

Dorka, a Anyaolvas blogtól,

Dóra, az Ülje le mellém blogtól,

Éda, az Edafleur blogtól,

Sára, a Metaforaszennyezés blogtól,

Masni, a Masni the blogger blogtól,

Niitaa, a Niitaabell világa blogtól,

Tina, a Zivatar blogtól

 

A kép forrása: www.pixabay.com