J. K. Smith: Szerelem hirdetésre

img_20180411_0535488.jpg

Álomgyár, 2017. 320. oldal

 

Fülszöveg

Kori élete fordulóponthoz érkezik. Férje és szülei meghalnak, munkahelyét elveszíti, egyedül marad a világban, és csak legjobb barátnőjére számíthat. Életét eddig családja szabályai szerint élte. A tragédia után minden megváltozik körülötte. 
Vajon hogy éli meg a hirtelen jött függetlenséget? 
Megtakarított pénzéből utazni szeretne, a helyszínt csukott szemmel választja ki a földgömbre bökve, de halott férje ezt a tervét is meghiúsítja. 
A lány régi életét maga mögött hagyva fejest ugrik az ismeretlenbe, és munkát vállal egy kanadai farmon. A farm tulajdonosa, a jóképű Christopher Walker, aki egyedül neveli kislányát. Hamar kölcsönös vonzalom alakul ki köztük. 
Vajon túléli kapcsolatuk a múlt szellemeinek felbukkanását? Van esély újrakezdeni egy tragédiák sokaságával teletűzdelt életet?

J. K. Smith humoros jelenetekben és érzelmekben gazdag könyve ezekre a kérdésekre keresi a választ, és elvezeti az olvasót egy olyan világba, ahol a család és az összefogás a legfontosabb érték.

 

Előlegbe

Az általam létrehozott Hungarikum Könyvklub e havi, romantikus köréhez választottam a könyvet. Amúgy is ideje volt már elkezdeni, mert szeptember óta őrizgetem a polcomon. 

Igazi nyaralós olvasmány, nincs túlbonyolítva. Gyorsan haladtam vele, még munka mellett is. Így tartott két napig, míg elolvastam (2018. április 11. - 2018. április 13.)

A könyv minőségével semmi problémám nem volt, ebből a szempontból is nagyon jók az Álomgyár Kiadó könyvei. A borító szintén nagyon hangulatos, valódi kikapcsolódást ígér. Bár nekem összességében nem igen passzol a történethez. 

 

Pro (ami tetszett)

Ahhoz nem fér kétség, hogy ez a könyv egy vérbeli romantikus regény, se több, se kevesebb. Az olvasó pontosan azt kapja, ami ennek a műfajnak a könnyedebb változatától elvárható. Ehhez igazodik az írói stílus is. Gördülékeny az egész szöveg, egyszerűen olvastatja magát. A kötet felépítése ugyancsak beleillik a képbe, szimpla, számozott fejezetek követik egymást, de azért ezekben is találunk még lélegzetvételnyi szüneteket. 

Magát a történetet a főszereplő páros szemszögéből, E./3.-ban követhetjük nyomon. Nyugodtan írhatom, hogy a regény mentes a szélsőségektől, a mai romantikus könyvek között számomra ez nagyon üdítően hatott. Nagyon tetszett az is, hogy tele van az egész magyar vonatkozásokkal, nevekkel, helyszínekkel. Sok magyar író csak külföldi szereplőkkel, országokkal dolgozik, itt viszont a kettő tökéletes ötvözete figyelhető meg. Ugyan a regény nagy része más földrészen játszódik, J. K. Smithnek sikerült elkerülnie a megszokott, sablonos helyszínválasztást. A cselekménynek nagyrészt egy kanadai marhatenyésztő farm ad otthont. 

A regényben eget rengető esemény nem történik, de az apró mozzanatokból egy egész mozgalmas sztorit kapunk. Kezdetben Budapesten járunk, rögtön megismerjük Korit, aki a férje halála után egyedül marad. Érdekes felütés már a regény elején, hogy nem a megszokott gyászoló asszonyt kapjuk. (Persze arra is magyarázatot kapunk, miért nem az.). Kori egy egyszerű tanárnő, de elhatározza, hogy változtat az életén. Tehát fogja magát és jelentkezik egy kanadai álláshirdetésre. Közben megismerjük a másik felet, Chris-t, aki egyedül neveli a lányát és vezeti a családi farmot. Mindezek mellett másra nem is nagyon marad ideje. A házvezetőnője felmondása után kénytelen lesz valakit keresni a kislány mellé. Így kerül Kori a képbe. Szerintem nagy meglepetést nem okozok azzal, hogy egymásra találnak. Sőt, a regény vége is előre sejthető. Ettől függetlenül szerintem aranyos történet, na meg azért a happy end-ig sem lesz döccenőmentes a páros útja. 

A karakteralkotásával J. K. Smith rögtön a szívemhez nőtt. Átlagos, hétköznapi szereplőket alkotott, egyáltalán nem rugaszkodott el a földtől. Szerintem ez máris jó húzás volt, az olvasó is bele tudja magát élni teljes mértékben a főhősök helyzetébe. Itt a bizonyíték, hogy lehet jó regényt írni milliárdos palik és bombázó nők nélkül is. Másrészt nagyon jól kihasználta a szereplőgárdát, különös hangsúlyt fektetve a mellékszálakra. 

Itt van rögtön Kori, aki - mint már írtam - egy egyszerű tanárnő, aki özvegyen marad. Az élet nem bánt vele kesztyűs kézzel, ugyanis családon belüli erőszak áldozatává vált. De ennek ellenére próbálja újraépíteni az életét. A megfelelő helyen és időben rájön, hogy igenis erős egyéniség. Aztán ott a másik főszereplő, Chris, aki teljesen elvesztette a bizalmát a nőkkel szemben. Csak a munkának és a lányának él. De rádöbben, hogy ez hosszú távon nem vezet sehová. Igazán mélylélektani elemzésekbe azért nem akarok belebonyolódni, mert akkor már nem érdekes annyira a cselekmény sem. 

Az írónőnek hihetetlenül jó humora van. Ez leginkább a két főszereplő, Kori és Chris párbeszédeiben mutatkozik meg. Na meg nem lett kispórolva Kori legjobb barátnőjéből, Andiból sem. Ő teljesen az ellentéte Korinak, harsány, feltűnő, ami a szívén, az a száján. Jókat derültem kettejük e-mail váltásain, de a csúcs az volt, amikor felbukkan a farmon. És végre egy könyv, ami nem díszletként kezeli valamelyik fél gyerekét és családját, hanem aktív résztvevői a cselekménynek mindvégig. Holly annyira aranyos volt az egész történet során, hogy szinte kedvet kaptam a gyerekvállaláshoz. Viszont felbukkannak negatív szereplők is, velük kapcsolatban sem szépítette a dolgokat az írónő, szóval nem csak egy cukormázas romantikust kaptunk a kezünkbe. 

 

Kontra (ami nem tetszett)  ENYHÉN SPOILERES!!!

Viszont volt néhány dolog, ami mellett nem tudok elmenni. Az egyik, hogy a helyszín és a környezet egyáltalán nem lett kihasználva, ennyivel játszódhatott volna egy ausztrál vagy amerikai ...stb. farmon. 

A másik, hogy szerintem a karakterek néha teljesen a személyiségükkel ellentétesen, logikátlanul viselkedtek. De mondok rá néhány példát: Értem én, hogy Korit bántotta a férje, de nem tudom elképzelni, hogy bárki örülne a másik fél halálának. A megkönnyebbülés oké, de jóformán örömtáncot jártak a sírján. Pedig létezik a válás intézménye is.... Ez kicsit morbid volt így. Aztán ott van, amikor Kori és Chris "egymásnak esik". Nem tudom elhinni, hogy a sokadik menet után jut eszükbe, hogy hú, terhes is lehet a nő. Megy a pánik, utána meg elfelejtik. Az meg szerintem nonszensz, hogy hónapokig együtt van valakivel és Korinak eszébe sem jut megkérdezni, mi lett Chris volt feleségével. Normál esetbe szerintem az ember lánya arra is rákérdezne, hogy miért halt meg... 

 

Végeredmény 5/4

Nagy élmény volt olvasni ezt a könyvet, felidézte bennem azt az időszakot, amikor tizenévesen nagyanyám romantikus füzeteit faltam. (Ezt nem sértésnek szánom!!!) Ettől a regénytől tényleg azt kapja az olvasó, amit vár. Egy aranyos, romantikus sztorit, némi bonyodalommal fűszerezve. Néhány logikai bakit kivéve nagyon jó kis olvasmány. Tökéletes nyári kaland a könnyedebb romantika kedvelőinek! 

 

Vhrai