Szántó Dániel: Revans (Várnay Benett nyomoz 1.)

szanto_daniel_revans.jpg

Atlantic Press, Budapest, 2016. 380. oldal

 

Fülszöveg

Alig ​pár év telt el Magyarország történetének legbrutálisabb gyilkosságsorozata óta, most mégis egy újabb borzalmas üggyel néz szembe az Országos Rendőr-főkapitányság. Egy fiatal nőt különös kegyetlenséggel gyilkoltak meg a saját otthonában. A holttest jobb lábát levágták, a kiérkező nyomozócsapat pedig tehetetlenül áll az eset előtt. 
Az egy éves kényszer-eltávozásból külföldről hazatérő Várnay Benett kénytelen csatlakozni a különítményhez, és a deviáns viselkedéséről elhíresült nyomozó hamar egy szövevényes bűncselekmény-sorozat útvesztőjének kellős közepén találja magát. Nincs gyanúsított, sem indíték, és nem egészen öt nappal az első után történik egy újabb gyilkosság, ami kísértetiesen hasonlít az előzőhöz. 
Ám a tettes ez alkalommal az áldozat bal lábát vágta le, ráadásul egy üzenetet is hagyott hátra, ami minden kétséget kizár: a fővárosban újra sorozatgyilkos szedi áldozatait. Benett tudja, hogy egyre fogy az idejük a következő gyilkosság megelőzésére, miközben bénítóan hat rá a felismerés: nem lehet a véletlen műve, hogy pont aznap követték el az első gyilkosságot, amikor hazatért. 
A régi sebek pedig egyre jobban felszakadnak. Az alvilág ura, akit a drogosok csak Sakálnak hívnak, egyre magabiztosabban birtokába veszi Budapestet, s már a rendőrség sem tud gátat szabni a nagyhatalmú kartell terjeszkedésének.

 

Előlegbe

Hú, már a megjelenése óta nézegetem ezt a könyvet, de még nem jutottam el odáig, hogy el is kezdjem. Viszont az Egymás szemében könyvklub áprilisi körében szerepelt a regény a lehetőségek között, így gyorsan le is csaptam rá. Az ajánlást ezúttal Masninak (Masni the blogger) köszönhetem. 

A könyv közepesen hosszú, de alig bírtam letenni, így egész gyorsan végeztem vele. Munka mellett négy nap alatt el is olvastam (2018. április 23. - 2018. április 27.).

A könyv minőségéről nem tudok semmit írni, mert elektronikus formában olvastam. Mielőtt azonban bárki leszedné a keresztvizet rólam, megvásárolt példányról van szó. Itt ki is emelném, hogy végre egy egészen új megjelenésű regény, és mégis korrekt az e-könyv ára. Gyakorolhatnák még ezt páran, talán nagyobb kereslet lenne rá! Na, de vissza a könyvhöz! A borító szerintem egyszerű, de nem is kell ennél több. Nagyszerűen összefoglalja a lényeget. 

 

Pro (ami tetszett)

Szerintem Szántó Dániel egy fontos űrt töltött be a magyar könyvpiacon, igencsak hiányoztak már a hasonló jellegű izgalmas krimik. Ebben a regényben pedig feszültségből aztán nincs hiány, bámulatosan csűri-csavarja az író a történetet. Ennek  a feszültségnek a fenntartását szolgálja a könyv felépítése is. Hosszabb fejezetekből épül fel, amik dátummal vannak ellátva, de ezen belül rengeteg éles nézőpontváltást találunk. Így már tagoltabbá válik a regény szerkezete, és nem engedi lankadni az olvasó figyelmét.  

A történetet E/3.-ban, de rengeteg nézőpontból és több szálon követhetjük nyomon. Egy zseniálisan összetett műről van szó. A jelentősebb szál ennek a regénynek a szempontjából kétségtelenül az, amelyik a sorozatgyilkosság körül forog. Budapest városát egy őrült tartja rettegésben, aki nőket gyilkol. A regény számtalan szemszöget felvonultat ezzel kapcsolatban. Bepillanthatunk a gyilkos gondolataiba és nyomon követhetjük a nyomozócsoport tagjait is. De még ennél is szélesebb rálátást kapunk, ugyanis röviden megismerhetjük az áldozatokat, valamint a média szenzációhajhász természete is megmutatkozik az újságíró alakján keresztül. A legérdekfeszítőbb persze a nyomozók nézőpontja, velük együtt találgathatunk, hogy ki a gyilkos. Hazahívják ennek érdekében egy év kényszerszabadság után Várnay Benettet, aki számos hasonló ügyben vett részt. Lényegében az ő személye körül csoportosulnak az események. De ugyanúgy számít a csapat többi tagja a rendőrfőkapitánytól kezdve a halottkémen át a többi nyomozóig. Ha mindez nem lenne elég, mindegyikük múltjára, magánéletére is fény derül. Aztán ott van a másik főbb vonal, ami város drogmaffiájához kötődik. Nos, én el nem tudtam képzelni, ez hova tart. De ez egy tökéletes átvezetés már a következő részhez. Nos, megpróbáltam bemutatni, mennyire sokrétű krimivel van dolgunk, remélem azért sikerült is. 

Na, így nem nehéz elképzelni, mennyire pörög a cselekmény végig. Közhellyel élve, csak úgy kapkodtam a fejemet, alig bírtam letenni a könyvet esténként. Ez a dinamikus történetvezetés még az apróbb logikai bakikat (erről később!) is elfeledtette velem olvasás közben, pedig erre igen kevés író képes. Az meg a másik, hogy teljesen félre tudott vezetni végig, a nyomozókkal együtt futottam én is folyamatosan vakvágányra. A végkifejletre pedig egyáltalán nem is számítottam, tátva maradt a szám. Van egy olyan érzésem, gyorsan be fogom szerezni a következő részt! 

A karakteralkotás minden tekintetben alapos volt, teljesen érthető volt mindenki motivációja. Bár részletekbe menően nem volt ideje az írónak "jellemrajzot" készíteni, ez mégsem rontott egy cseppet sem az összképen. Nekem kifejezetten tetszett az író névválasztása, nem hétköznapi, de nagyon is előforduló nevekkel találkozhatunk. A központi figura egyértelműen Várnay Benett, az éppen visszatérő nyomozó. Nekem alapban a karakter típusa is a gyengém, a tipikus kiégett zsaru a maga különcségeivel. Egyáltalán nem mintarendőr, mint akit várna az ember egy ilyen kaliberű ügynél, de a módszereinek zsenialitása ellensúlyozza a jellembéli hiányosságait. Rendkívül jó megfigyelő és gyorsan észreveszi az összefüggéseket. Viszont nem veti meg sem az alkoholt, sem az egyéb élvezeti cikkeket. Ráadásul a múltbél hibái a mai napig kísértik. (Erre utal a regény címe is.) 

Már a főszereplő karaktere egymaga elvinné az egész történetet, de vannak még jó néhányan, akik fontos szerepet játszanak a regényben. Ott van mindjárt a fiatal, pályakezdő nyomozó, Eszter. Az elején voltak fenntartásaim vele kapcsolatban, mivel különös módon vonzódik Benetthez. Viszont később kiderül, hogy mégis miért, így jobban érthető a dolog. Egyébként egy okos, talpraesett nőt ismerhetünk meg a személyében. Aztán ott van még Wágner, elsőre egy érzéketlen baromnak tűnik, akit csak a karrierje érdekel. De kíváncsi leszek, hogy alakul a sorsa a későbbiekben.  Kedveltem az újságírót, Bálintot  is, bár az nagyon "sok" volt, ahogy az üggyel kapcsolatban viselkedett. Na, de tovább nem is folytatom a felsorolást, mert sosem érek a bejegyzés végére! 

 

Kontra (ami nem tetszett)

Néhol akadtak kisebb bakik az időpontok és a helyszínek között. Pl.: 3/4 7-kor még fekszik valaki az ágyban, 7-kor meg már teljesen máshol van....

 

Végeredmény 5/4,5

Nem csalódtam a könyvben, sőt, alig bírtam letenni. Még a kisebb logikai bakik sem zavartak menet közben. Egy nagyon izgalmas, modern krimit kaptam a kezembe, ráadásul mindezt magyar helyszínekkel és magyar szereplőkkel. Az író rendkívül tehetséges, úgy csűrte-csavarta a szálakat, hogy esélyem sem volt kibogozni. A befejezés pedig csak úgy odavág. Várnay karaktere pedig határozottan sokszínűbbé teszi a hazai krimipalettát. Alig várom, hogy nekiessek a következő résznek! Kifejezetten ajánlom a modernebb krimi kedvelőinek, nem fogják megbánni, ha elolvassák! 

 

Vhrai

 

A kép forrása: www.pixabay.com