Top 5 szerda - Maia termékenységistennő tiszteletére

Úgy döntöttem, elférne több "rovatolós" bejegyzés is a blogon, valamint régóta terveztem, hogy csatlakozom a Top 5 szerda csapatához, így itt is az első listám. Ezen a héten két téma közül lehetett választani: az egyik, az öt kedvenc íród, aki termékeny a munkájában, vagy öt olyan író, akit szeretnél, hogy többet írjon. Nos, én maradtam az első verziónál. Bár mostanában nem olvasom egy-egy író műveit egymás után, régebben képes voltam akár 10-20 könyvet is ilyen módon kivégezni. 

200px-stephen_king_comicon.jpg

Ki mást is említenék az első helyen, mint az abszolúte kedvenc írómat, Stephen Kinget. Gondolom sokatoknak nem igazán kell bemutatnom, rengeteg rajongója van világszerte. A magyarul megjelent könyveinek száma is közel jár a 70-hez, és még így is van olyan, amit idehaza nem jelentetnek meg. Például King nem járult hozzá a Rage című művének újranyomásához, se más országban való kiadásához. A kisregény egy iskolai lövöldözés történetét dolgozza fel, és bizonyossá vált néhány megtörtént esetnél, hogy ez a könyv adta az inspirációt. 

De nemcsak a regényeinek száma tetemes, hanem a műfaji sokszínűség is jellemző rá: horror, thriller, fantasy, krimi, "realista" művek. Másrészt szinte a próza minden ágazatában találunk nála olvasnivalót, novellák, elbeszélések, kisregények, regények... 

Tudom ajánlani tőle: Halálsoron, A remény rabjai, A tűzgyújtó, A talizmán

 

daniellesteel.jpgMásodik jelöltem nem más, mint Danielle Steel. 14-15 éves fejjel sorban olvastam a könyveit, otthon van belőle biztos 30-40 darab. A könnyű romantika királynője mind a mai napig csak úgy ontja magából  a regényeket. De még mindig színvonalasabbnak tartom, mint a mostani "mamipornót". 

Az újabb könyveit ugyan már nem követem nyomon, de volt tőle néhány emlékezetes olvasmányom: Egyszer az életben, A cár balerinája, Saigon...

 

vavyan_fable.jpg

Harmadszorra már magyar vizekre evezek, a mai napig elég jól termel Vavyan Fable is. Több, mint 40 könyve jelent meg. Igazából az új regényeivel már nem igazán vagyok képben. Nekem a Kedves, mint kéjgyilkos című novelláskötetével betette a kaput. A finom, szarkasztikus humora onnantól kezdve közönségesre váltott. Nem volt hozzá kedvem már azok után...

Viszont ő is több műfajban alkot: krimi, fantasy... Számomra a Vis Maior és a Halkirálynő sorozat volt a legemlékezetesebb. Anno körülbelül két hét alatt daráltam be mindkettőt. 

 

izzieosszel-768x876.jpg

Negyedszerre ismét maradok magyar vizeken. Nemrég szereztem egyáltalán tudomást az írónő létezéséről. Bevallom, egészen addig, amíg fel nem keresett, nem ismertem Izolde Johannsen munkásságát. Pedig 10 felett jár a megjelent könyveinek száma. Van még mit bőven bepótolnom! 

Nagyon tetszett a Birodalom tengeri bástyái sorozata, melyben a Harmadik Birodalom csatahajóinak történetét dolgozza fel. Nemsokára jön a sorozat következő része, ráadásul az írónő egy másik könyve már készülőben van a Szenzár kiadónál. Kíváncsian várom a továbbiakat! 

 

220px-barabas_portrait_of_mor_jokai_1854.jpg

 Nos, az ötödik helyet posztomusz adományozom Jókai Mórnak. A középiskolában nem voltam oda az írásaiért. Őszintén, teljesen feleslegesnek tartom a regényeit tizenévesek kezébe adni... Huszon öt felett kezdtem el olvasni a műveit, de szerintem egy fél élet kevés lenne, hogy végigérjek a több, mint száz alkotásán. 

Eddigi kedvencem az Egetvívó asszonyszív,a soron következő pedig A kőszívű ember fiai lesz, még ebben a hónapban. 

 

Remélem tetszett ez a kis összeállítás! Jövő héten is jönni fogok a következő témával, ami az Eltűnt gyerekek napjához fog kapcsolódni! 

 

Vhrai

 

A képek forrása: www.wikipedia.hu, www.libri.hu, www.izoldejohannsen.ucoz.hu