Jason Matthews: Vörös veréb (Vörös veréb 1.)

img_20180428_1242509.jpgAgave Könyvek, Budapest, 2018. 448. oldal

 

Fülszöveg

A ​nagyszabású kémregény, amiből Jennifer Lawrence főszereplésével forgattak filmet Budapesten

A Vlagyimir Putyin vezette Oroszországban az orosz hírszerzés tisztje, Dominyika Jegorova keservesen próbálja kiismerni és túlélni a posztszovjet hírszerzés veszedelmes dzsungelét. Épp csak kikerült a Verébiskoláról – ahol hírszerzési célokat szolgáló csábításra képezik ki a hallgatókat –, és egyből Nathaniel Nash CIA-tisztre állítják rá. Ő a kapcsolattartója az amerikaiak egyik legértékesebb kémének, akit valaha sikerült beépíteniük az oroszok közé.

A lélegzetelállító sebességgel pörgő cselekmény Oroszországból indulva Finnországon, Görögországon és Olaszországon keresztül az Egyesült Államokba vezet minket. Jegorova és Nash halálos össztűzben találják magukat, amely már nem csak az ő életüket, hanem másokét is veszélybe sodorja. Titkos hűségeskük köttetnek és szegődnek meg, miközben minden hírszerző ügynökség veszélybe kerül Moszkvától egészen Washingtonig.

A Vörös veréb a nyugalmazott CIA tiszt Jason Matthews első regénye; letehetetlen stílusával és emlékezetes szereplőivel nem csupán irodalmi bravúr, hanem szakmai szempontból is jelentős teljesítmény. Nagy részletességgel, valós módszerek bemutatásával – kémkedés, kémelhárítás, beszervezés, kiberháború – nyerhetünk bepillantást a nemzetközi hírszerzés működésébe.

 

Előlegbe

A könyvet először Dorina barátnőmnél fedeztem fel. A fülszöveg alapján rögtön megtetszett az alaptörténet, úgyis régen olvastam már egy jó kis kémsztorit. Amikor úgy adódott, hogy "körülnézhetek" az Agave kiadónál, elsőként rögtön ez a könyv ugrott be. Itt szeretném is megköszönni a lehetőséget a Kildarának és az Agave Kiadónak. 

Elég hosszú regény, ráadásul nincs "lóbetűkkel" szedve. De nagyon gyorsan haladtam vele, három nap alatt ki is végeztem (2018. április 27. - 2018. április 30.) Jó tanács: Vizsgák előtt, közben senki ne álljon neki! 

Ahhoz képest, hogy egy terjedelmes regényről van szó, teljesen olvasóbarát kiadásban kaphatjuk kézhez. Ráadásul a kötet minősége is kifogástalan. A borítóknál általában nem tetszik a filmes kiadás, de ez  kifejezetten jól sikerült. Szuper az összhatás. 

Pro (ami tetszett)

Szerintem igazi "kémregényt" a mára már klasszikussá vált Pillangó óta nem olvastam, de ez a kötet is tökéletesen illik a kalandregények ezen válfajába. Az író stílusa magával ragadja az olvasót. Annak ellenére, hogy nagyon alapos, részletekbe menő, olvastatja magát. A könyv szerkezete is gondosan felépített, még sincs túlbonyolítva. Egyszerű, számozott fejezetek követik egymást, de ezeken belül is több nézőpontváltás van. Sőt, az író egy különlegességet is belecsempészett a könyvbe, a fejezetek végén egy-egy recept található. Garantáltan nem felejtjük el a történetet már csak emiatt sem. Például: XY utolsó vacsorája. 

A történet témája szerintem mindenkit izgat, mit művelhetnek az állami titkosszolgálatok a háttérben. Itt tényleg bejön, amit javasolni szoktak. Egy író arról írjon, amihez ért, vagy ami nagyon érdekli. Szerintem ebben az esetben mindkét állítás beigazolódott. Amennyire én meg tudom ítélni, tényszerűen írta le a titkosszolgálati módszereket, a kapcsolattartástól egészen az éles helyzetekig. Nagyszerűen felvázolta a világpolitikai helyzetet és a két nagyhatalom, az USA és Oroszország szembenállását. Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy a könyvet egy volt CIA ügynök írta. Ennek folytán elég Amerika-párti írásnak tűnik az elején. Példának okáért folyamatosan emlegeti az orosz elnököt név szerint, az amerikait egyszer sem. Később azért árnyalta a CIA hozzáállását is. Amondó vagyok, eszközökben egyik oldal sem válogat, ha valamit el akar érni. 

Az eseményeket végig E/3.-ban, viszont több szálon követhetjük nyomon. Rendkívül jó kezdést kapott a regény. Nagyon is felkelti az olvasó figyelmét, hogy szinte rögtön éles helyzetbe csöppenünk. Nate Nash, a fiatal CIA ügynök éppen találkozóra készül, egy, az orosz titkosszolgálatnál lévő kettős ügynökkel, aki a "Márvány" fedőnevet viseli. Itt rögtön élesben láthatjuk a hírszerzési módszerek alkalmazását, az elterelést, az üldözők lerázását, a tömegbe való beolvadást. Sőt, Jason Matthews mindennek magyarázatát úgy bele tudta építeni a szövegbe, hogy egy cseppet sem vált unalmassá. És ezt a jó szokását az egész regény során megtartja. Sajnos az akció hajszál híján balul sül el, így Nate-t áthelyezik Finnországba. 

Mindeközben bekapcsolódunk a történet másik fő szálába. Megismerjük Dominyikát, a gyerekkorától kezdve egészen addig, míg az SZVR (orosz titkosszolgálat) tiszthelyettese lesz. Megtudjuk azt is, hogy különleges adottsága van, a szinesztézia, ami sokkal fogékonyabbá teszi az őt körülvevő világra. Színként látja az emberi viselkedésmintákat, érzelmeket, ez sokszor kisegíti a bajból. Balett-táncos volt, de derékba tört a karrierje. Ezért fogadta el a lehetőséget, hogy a nagybátyja révén bekerüljön az SZVR képzésére. Részletesen megismerjük ennek menetét, gondolhatjuk, hogy a nőket elsősorban milyen területre szánják. Így kapunk bepillantást a verébiskola titkaiba is. Dominyikát néhány "kisebb" feladat után Finnországba küldik. A megbízása, hogy derítse ki, kicsoda "Márvány" valójában. Ehhez azonban szükséges, hogy közel kerüljön Nate-hez, amennyire csak lehet. Itt bekerül a képbe egy enyhe romantikus szál, de nem ez áll a középpontban. Viszont enélkül tuti unalmasabb lenne a könyv. Emellett persze több mellékszálon bonyolódik a cselekmény. Bepillanthatunk az amerikai és orosz oldalra egyaránt. Különféle akciók, beszervezések, lebuktatások. De minden egy bonyolult ok-okozati láncolattá áll össze a végére, minden apróság hatással van az események alakulására. 

A karakteralkotás teljesen hihetőre sikerült. Annak ellenére, hogy a hírszerzés világába vezet bennünket, nem lettek a szereplők szuperhősök. Sokszor rejtve maradnak inkább, minthogy nyílt harcba bonyolódjanak. Ha mégis, akkor sem volt semmi olyasmi, hogy egy ember önmaga nyom le tíz ellenfelet. 

A karakterek közöl a legfontosabb nyilván a két főszereplő, akiket az előzőekben már említettem, hiszen a cselekmény erősen kötődik hozzájuk. Dominyika személyében végre egy olyan nőt sikerült megismernem, aki nem ostoba és nem vár folyton másoktól segítséget. Régen találkoztam már hasonló női szereplővel. Elég makacs, általában a saját feje után megy. Ha valamit elhatároz, azt véghez is viszi. Belülről óriási harag, bosszú fűti. Teljes mértékben tisztában van a helyzetével, valamint kihasználja az adottságait. De a legnagyobb erénye talán az, hogy képes hideg fejjel gondolkodni. Itt ki is emelném, mennyire ráérzett az író az orosz-amerikai mentalitás közti különbségekre. Nate teljesen "más tészta". Nagyon jó ügynök, ért a munkájához, viszont hajlamos arra, hogy az érzelmei elragadják. Egyébként az amerikai hazafi mintapéldánya. Kedvelhető egyéniség, főleg azért, mert a tűzbe menne a barátaiért, bajtársaiért. 

Mint már írtam, a regényben rengeteg a mellékszál, így mellékszereplők is akadnak szép számmal. Nekem kettő volt, akik nagyon emlékezetesek számomra.  Marta szintén orosz hírszerző volt (verébként), illetve Kroncsoj ezredes, aki magas rangú beosztásban dolgozik szintén az orosz titkosszolgálatnál. Marta sokat segít Dominyikának, barátok lesznek. Kroncsoj pedig sokféle módon kapcsolódik a történethez, de erről többet nem is akarok írni, mert spoiler lenne. Egyébként olyan ember, akit mentornak simán el tudnék képzelni. 

 

Végeredmény 5/5

Nagyon régen olvastam ennyire jó kémregényt! Azt az egyet nem szabad elfelejteni, hogy egy volt CIA-s írta, így enyhén részrehajló. Egyébiránt egy nagy háttértudással és alapossággal megírt könyvről van szó. Mindez olyan jól össze lett dolgozva a cselekménnyel, hogy egy percig sem unatkozik az ember. A történet izgalmas, akciódús, mégsem eltúlzott. Na, meg már csak Domonyika és Nate miatt és érdemes kézbe fogni a regényt. Ajánlom a hidegháborús korszak rajongóinak! Noha a "jelenben" játszódik, a könyv hatására hajlamos vagyok elhinni, hogy az a korszak valójában soha nem ér véget! 

 

Vhrai