Júniusi kívánságlista

Másodszorra, azt hiszem hosszabb listával készülök nektek. A Könyvhét rengeteg érdekes megjelenést ígér. Ezek közüt (is) szemezgettem.  Remélem, ismét adok néhány jó tippet. :)

 

Bill Clinton - James Patterson: Az elnök eltűnt

Várható megjelenés: június 4. - XXI. Század Kiadó

Már a cím, de főleg a fülszöveg keltette fel elsősorban az érdeklődésemet. Nagyon érdekes helyzetet vázol fel, eltűnik a világ egyik legjobban őrzött embere, az amerikai elnök a Fehér Házból. Kíváncsi vagyok rá, hogy e köré mégis milyen történetet tudtak felhúzni. Patterson művei közül néhányat régebben már olvastam, azt hiszem ideje újraépíteni a kapcsolatunkat. 

covers_481914.jpg

Mi történne, ha egy napon arra ébredne a világ, hogy eltűnt az amerikai elnök? 
Egyszerűen nyoma veszett a Fehér Házban, a világ legjobban őrzött épületében. 
És mi történne, ha ezt a képtelen történetet a világ legsikeresebb élő krimiszerzője írná meg és társszerzőként a volt amerikai elnököt, Bill Clintont jegyezhetnénk? 
Nos, alighanem az történne, ami a valóságban is történik: a rajongók izgatottan számolják a napokat a könyv júniusi megjelenéséig. 
2018 egyik legjobban várt újdonsága az amerikai könyvpremierrel egyidőben érkezik meg a magyar boltokba is!

 

Krusovszky Dénes: Akik már nem leszünk sosem

Várható megjelenés: június 4. - Magvető Kiadó

Ebben az esetben bevallom, elsősorban a cím keltette fel az érdeklődésemet. Az író nevével még egyáltalán nem találkoztam. Viszont ismét a fülszöveg segítségével jutottam el odáig, hogy ez a könyv nekem kell! 

covers_488501.jpg

Krusovszky Dénes nemzedékének egyik legjelentősebb költője. Első regénye generációkon és országhatárokon átívelő történet.

1990-ben Iowa City határában egy férfi halálos autóbalesetet szenved. 2013-ban egy fiatalember egy veszekedés utáni hajnalon hirtelen felindulásból elindul Budapestről kamaszkora kisvárosa felé. 1986-ban egy tüdőbénult beteg és ápolója egy vidéki szanatóriumban magnóra veszi a férfi vallomását gyerekkora sorsdöntő pillanatáról. 1956. október 26-án egy kisváros forradalmi tüntetése váratlanul pogromba fordul. 2013 nyarán egy lakodalmi éjszaka különös fordulatot vesz, 2017-ben pedig a mozaikkockák mintha összeállni látszanának, még ha a kép, amit kiadnak, nem is feltétlenül az, amire szemlélői számítanak.

Az Akik már nem leszünk sosem nemcsak a személyes és a társadalmi emlékezetről, de a továbbélésről is szól. Hogyan határozzák meg jelenünket a talán nem is ismert múltbeli történetek, és hogyan tudunk velük együtt felelős, szabad felnőtteké válni.

 

Pusztai Andrea: A fekete sas (Bizánc 3.)

Várható megjelenés: június 4. - Gold Book Kiadó

Ezt a könyvet egyértelmű, hogy be fogom szerezni. A sorozat első részét már olvastam (véleményem itt), viszont a másodikat el se kezdtem, abból kifolyólag, hogy nem akartam várni a harmadikra. Ennek egyszerű oka van, annyira jó, hogy nem akartam kínozni magam, míg megjelenik a befejezés. :D 

covers_490361.jpg

 

Kr. ​u. 964. Anasztázia császárné Kagan karchánra bízza a titkos viszonyukból született fiukat, Kardost. A hun vezér belátja, hogy szerelme nem fog tudni elszakadni a bizánci udvartól, és úgy dönt, visszatér hazájába, ahol a hun törzsek fejedelmet készülnek választani.

Anasztázia az udvarban továbbra is szeretőjére, Hánnész főtanácsosra támaszkodva fokozatosan eltávolítja a hatalom közeléből riválisait, céltudatosan egyengetve a trónhoz vezető utat Rómanosz császártól született fia, Bazileiosz előtt, aki testvéreivel Kratérosz és Georgina hérakleiai birtokán nevelkedik.

A hatalmi egyensúly azonban törékeny, és amikor Ottó német király, aki Kr. u. 955-ben Augsburgnál súlyos vereséget mért a Bulcsú, Lél és Súr vezette magyar seregre, Kr. u. 962-ben, Itália nagy részének elfoglalása után német-római császárrá koronáztatja magát, veszélybe kerülnek a Bizánci Császárság itáliai birtokai. Ekkor tér vissza az udvarba Odélia Szklérosz, Georgina régi ellensége, aki Johannész Tzimikész hadvezérrel szövetségre lépve olyan támadást indít az uralkodó császár, Niképhorosz Phókasz és Theophanó császárné ellen, amibe az egész birodalom beleremeg…

Pusztai Andrea trilógiájának befejező kötete fordulatokban gazdag, magával ragadó regény a Bizánci Császárság egyik legkiemelkedőbb uralkodónőjéről és az államalapítás előtti magyar törzsek történe­téről.

 

Dennis Lehane: Titokzatos folyó

Várható megjelenés: június 5. - Agave Kiadó

Lehane nevét a Viharsziget óta megjegyeztem magamnak. Az előző regénye, az Egymásba veszve annyira nem győzött meg, de adok neki még egy esélyt. Ez a megjelenés egy, elvileg mára már kultikussá vált regényének a felújított változata. Nos, meglátjuk... 

covers_492014.jpg

Dennis Lehane mára kultikussá vált regénye három, Boston egyik munkások lakta részében felnőtt férfi barátságáról szól. Gyerekkorukban olyasvalami történt, ami mindhármuk életét gyökeresen megváltoztatta, és ez még akkor is kísérti őket, amikor egyikőjük lányát brutálisan meggyilkolják. A regény cselekménye lélegzetelállítóan robog az elkerülhetetlen és tragikus végkifejlet felé, ahogy a főszereplők külön-külön birkóznak meg belső démonaikkal. Lehane kiválósága nemcsak a hibátlan nyomozati eljárás leírásában rejlik, hanem abban is, ahogy megindítóan és mégis felesleges szentimentalizmus nélkül tárja elénk a három férfi fájdalmas történetét egy olyan városnegyedben, amely hozzájuk hasonlóan jobb sorsot érdemelt volna.

A Titokzatos folyóból Clint Eastwood készített felejthetetlen filmet 2003-ban, melyet – Sean Penn és Tim Robbins kiváló alakításáért – az Amerikai Filmakadémia két Oscar-díjjal jutalmazott.

 

Cserhalmi Dániel: Csengőfrász

Várható megjelenés: június 6. - Atlantic Press Kiadó 

Erről a könyvről már több helyen is olvastam. Amennyire én tudom az ÁVH világát nem igen mutatták még be regényes formában, érdeklődve várom, hogy sikerült! 

covers_492113.jpg

Budapest, 1950 február. Az Államvédelmi hatóság pincéiben a nyomozók nem válogatnak az eszközökben, hogy vallomásra kényszerítsék az őrizeteseket. Ezt teszi Szabados Imre százados is, aki a legdurvább módszerektől sem riad vissza, hogy feljebb kerülhessen a szolgálati ranglétrán. Hűen követi a Párt elvárásait, és ennek megfelelően lát neki egy koncepciós nyomozás lefolytatásának. Közben pesti bérlakások mélyén, cukrászdák homályos sarkában eldugott asztaloknál a diktatúra és az ÁVH fenyegetésével dacolva titkos megbeszélések folynak… 
Cserhalmi Dániel hiteles, tanulságos és krimiszerűen fordulatos regénye a Rákosi-korszak politikai rendőrségének sötét és még mindig alig ismert világába kalauzolja el az olvasót és emberközelbe hozza a korszak olyan ismert figuráit, mint Péter Gábor, a rettegett hatóság főnöke vagy Rákosi Mátyás, aki maga is hatalmi intrikák áldozatává válhat.

 

Marc Elsberg: Zero

Várható megjelenés: június 7. - Animus Kiadó

Már vagy egy éve csorgatom a nyálam erre a könyvre itt Németországban. De nem mernék vele még német nyelven megpróbálkozni. Szerencsére otthon is érdemesnek találták a megjelenésre. Az író előző könyve, a Black Out lenyűgözött! 

covers_491913.jpg

London. A nyílt utcán halálos lövés ér egy tizennyolc éves fiút, aki egy okosszemüveg segítségével azonosított és üldözni kezdett egy körözött bűnözőt. Cynthia Bonsant újságírónő kutatni kezd az ügyben, amely elvezeti őt az ünnepelt közösségi oldalhoz, a Freemeehez. A feltörekvő alkalmazás adatokat gyűjt és elemez – és ennek révén jobb, sikeresebb életet ígér milliónyi felhasználójának. Csak egyvalaki figyelmeztet használatának veszélyességére, és arra, micsoda hatalommal ruházunk fel egy ismeretlen szervezetet adataink önkéntes átadásával: Zero, a világ legismertebb internetes aktivistája. Ahogy Cynthia egyre mélyebbre ás az online világ sötét mechanizmusában, ő maga is üldözötté válik. Márpedig egy kamerákkal és okoseszközökkel teli világban nincs menekvés…

A Blackout szerzőjétől!

 

Don Winslow. Az egység

Várható megjelenés: június 8. - HarperCollins Magyarország

Májusban olvastam az első Winslow könyvemet, a Drogháborút, de az biztos, hogy nem az utolsót. Ez a regény ismét összetett problémát állít a középpontba a korrupt rendőrökön keresztül. Nem is kérdés, hogy a polcomon a helye! 

covers_491374.jpg

A ​kartell – amelyet több mint hatvan kiadvány, köztük a The New York Times választott meg Az év legjobb könyvének – elismert, díjnyertes bestsellerírója, Don Winslow egy olyan kirobbanó,erőteljes és felejthetetlen történettel debütál, mint amilyen a Titokzatos folyó és a Drót. A vég ismeri a kezdetet, de ez fordítva nem igaz… Denny Malone csak jó zsaru akar lenni. Ő „Észak-Manhattan királya”, az NYPD többszörösen kitüntetett nyomozóőrmestere, és az „Egység” valódi vezetője. Malone és társai egy különleges elit egységet alkotnak, amely szabad kezet kapott a bandák, a drogok és a fegyverek elleni harcban. A rendőrségnél leszolgált tizennyolc éve alatt Malone végig az élvonalban küzdött és mindent megtett, hogy szolgáljon és védjen egy olyan városban, amely az ambícióra és a korrupcióra épül, és amelyben senki sem tiszta – őt magát is beleértve. Csak kevesen tudják, hogy Denny Malone mocskos: ő és a társai több millió dollárt loptak el drogban és készpénzben a város történetének legnagyobb drogfogása során. Most csapdában van. A szövetségiek szorongatják, és neki el kell döntenie, kit áruljon el: a bajtársait, a rendőrséget, a családját, vagy a nőt, akit szeret. Ez napjaink egyik legnagyszerűbb zsaruregénye, amelyet csakis Don Winslow tudott megírni: magával ragadó történet kapzsiságról és erőszakról, egyenlőtlenségről és faji kérdésekről, bűnözésről és igazságtalanságról, bosszúról és megváltásról, amely feltárja a látszólag feloldhatatlan feszültséget a rendőrség és az általa szolgált változatos társadalom között.

 

V. E. Schwab: A Fényigéző (A mágia árnyalatai 3.)

Várható megjelenés: június 10. - Ventus Libro

Eddig még csak az Egy sötétebb mágiát olvastam a sorozatból, de engem nagyon is meggyőzött. Ebben az esetben is úgy voltam vele, hogy bevárom a harmadik részt! :) Egész gyorsan el is hozták nekünk! 

covers_490518.jpg

V. E. Schwab a Mágia Árnyalatai trilógia magával ragadó, pompás fináléjában eldönti a négy mágikus London közötti küzdelmet.

Londonok buknak el, királyságok virágoznak fel, mialatt sötétség söpör végig a Maresh Birodalmon – s a mágia törékeny egyensúlya immár a múlté. A Gyülekező árnyak folytatásában a már megismert főhősök, Kell antari és Szelina Bard, valamint régi ellenségeik sorsa új fordulatot vesz.

 

Robert Bryndza: Éjjeli vadász (Erika Foster nyomoz 2.)

Várható megjelenés: június 15. - Libri Kiadó

Örömmel veszem tudomásul, hogy egyre több sorozatot folytatnak, amit elkezdtem. Már az első rész meggyőzött,  a Lány a jég alatt, úgyhogy jöhet a második! 

covers_487232.jpg

Jeanie és Matthew boldog házasságban él. Előző kapcsolataikból származó tizenéves gyerekeikkel egy fedél alatt az élet nyilván nem fenékig tejfel, de a Jeanie-Matthew páros erős és kitartó. 
Bár Scarlett nem igazán akarja elfogadni mostohaanyját, a türelem talán itt is meghozza majd a gyümölcsét. 
Csakhogy Jeanie múltjában szörnyű titok lappang. Hiába temette el magában hosszú évekkel ezelőtt a múltat, az most utat tör magának a felszínre, és a házasságát fenyegeti. 
Valaki ijesztő játszmába kezd vele. Jeanie-nek egyszer és mindenkorra le kell zárnia a múltat. 
A tündérmesének mindig jó a vége… vagy mégsem?

 

Vhrai

 

Forrás: a Moly és a Líra Könyvkiadó oldala