Top 5 szerda - 2018 eddigi legjobb könyvei

Azt már írtam, hogy a múlt hónapban nem igazán akart összejönni semmi sem, amit elterveztem. Nagy lelkesedéssel csatlakoztam hetekkel ezelőtt a Top 5 szerda csapatához, aztán két bejegyzés után hosszabb szünet következett. Most igyekszem újra felvenni a fonalat. Július első témájaként pedig jöjjön egy kis lista 2018 első felének számomra legjobb könyveiből. Szerencsére nagyon jó írásokat olvastam, így elég nehéz volt őket kiválasztani! :)

1. Jodi Picuult: A nővérem húga

Igaz csak két könyvet olvastam eddig Jodi Picoult-tól, de mindkettő nagy hatással volt rám. Ez az kötet is nagyon érdekes témát érint, az (egészségügyi) önrendelkezési jogot, ráadásul mindezt egy embert próbáló helyzeten keresztül mutatja be. Persze ezúttal sem olyan egyszerű a dolog, mint aminek látszik. Jó párszor meglepődtem a könyv olvasása során. 

2586125_5.jpg

Amerika ​keleti partvidékén egy tipikus kertvárosi házban él egy tipikusnak korántsem mondható háromgyermekes család. 
A legidősebb testvér, Jesse már a „sötét oldalon” jár, a középső lány súlyos leukémiás, akinek életben maradásáért a két szülő ádáz küzdelmet vív; a húg, Anna pedig – a tudomány jóvoltából – eleve azért született, hogy genetikailag megfelelő donor legyen nővére számára. Amikor a beteg Kate körül forgó családi élet ellen lázadó tizenhárom éves Anna beperli szüleit, hogy önrendelkezési jogot nyerjen a saját teste fölött, minden megbolydul. 
A lelki örvények egyre lejjebb húzzák a jogászból lett főállású anyát, a tűzoltó-mentős-amatőr csillagász apát, a kényszerűen koraérett gyereket, sőt még az Annát képviselő fiatal ügyvédet és annak elveszettnek hitt kedvesét is. 
A krízishelyzetet a népszerű írónő felváltva láttatja a hét szereplő szemével, bravúrosan váltogatva az idősíkokat is. Miközben egy lebilincselő, gyors léptű regény fejezetein nevethet-zokoghat az olvasó, olyan hitelesen elevenedik meg előtte a kertvárosi otthon, a kórház, a tárgyalóterem és a tűzoltólaktanya világa, mintha dokumentumfilmet nézne. 
A végkifejlet pedig majdnem akkora meglepetéseket tartogat, mint egy krimi.

2. Frey Éva: Allegórium - Az ajándék

Az idei Könyvhét nagy meglepetése volt a számomra. Ne higgyetek a fülszövegnek, ez nem egy könnyed yong adult történet, hanem egy kőkemény urban fantasy. Az írónő teljesen új megvilágításba helyezte a vámpírokat, ráadásul mindezt stílusosan. Hamarosan hozom a könyvről a hosszabb értékelésemet is! 

4579335_5.jpg

A ​Másfélék közöttünk járnak, beépültek társadalmunkba, ám megvannak asaját, sötét céljaik. Vérrel táplálkoznak. Napjaink technikai fejlődése egyre nehezebbé teszi számukra, hogy titokban tevékenykedjenek. Egyedül ráadásul még egy vámpírnak sem könnyű. Ezért a két mostohatestvér – Jevgenyij és Oleg – csoportot alakítanak, hogy együttes erővel próbáljanak meg életben maradni. Harmadik fivérük, Igor halálos ellenségük, akinek azonban meg vannak számlálva a napjai. A csupán tizenhét éves Nadja az ő rokona, bár a lány nem tud semmit származásáról, ahogyan a Másfélék világát sem ismeri, váratlanul mégis az események középpontjába kerül. Úgy tűnik, hogy Nadja élete döntő fontosságú a csoport – és talán a teljes faj – fennmaradása vagy eltűnése szempontjából. A Szentpéterváron, Rostockban és Helsinkiben játszódó nagyívű történet atmoszféráját az északi helyszínek zord hidege teremti meg.

Intrikában gazdag, borongós, vérbeli vámpírregény ez, mely finoman felépített allegória is egyben. Hogy pontosan minek az allegóriája, annak eldöntése az olvasó feladata.

 3. Lugosi Viktória: Vándorhomár

Ugyancsak a Könyvhét kapcsán volt szerencsém elolvasni Lugosi Viktória könyvét. Öt hétköznapi ember történetén keresztül mutatja be a rendszerváltás utáni első éveket. A kötet mondanivalója szerintem a mai magyar társadalomra is ráhúzható, hiába telt el majdnem harminc év. Tanulságos és egyben keserédes olvasmány volt! 

4537895_5.jpg

Arnold. Bori. János. Liza. Egy zöldséges. Egy banktisztviselő. Egy történelemtanár. Egy háziasszony. Látszólag semmi közös nincs bennük. 
De a város, ahol élnek, a rendszerváltás, amely megfosztja őket álmaiktól és lehetőségeiktől mégis összeköti őket. 
„Van az úgy, hogy az ember olvasni kezd, és azt veszi észre, hogy bár korán fekvő, már hajnal van és még egy szemhunyásnyit sem aludt. Falja a sorokat, mert tudni akarja, mi lesz a mesterien megalkotott hősökkel. Aztán reggelre már tudja, hogy Lugosi Viktória ezen az éjjelen gazdagabb lett egy rajongóval.” 
Péterfy-Novák Éva 
Lugosi Viktória 1962-ben született Budapesten. Író, újságíró. Két regény, az Ajvé (2000) és a Dafke (2009), valamint egy meseregény, a Hümmögő (2002) szerzője. Ez utóbbi megjelenésének évében elnyerte Az Év Gyermekkönyve Ibby-díjat.

 4. Jason Matthews: Vörös veréb (Vörös veréb 1.)

Régen olvastam ennyire jó kalandregényt! Izgalmas bevezető a titkosszolgálatok világába anélkül, hogy túlzásokba esne. (A szerző egyébként egy volt CIA ügynök). Vérbeli kémregény, de azért a női olvasókra is gondolt az író! Nem maradhatott ki egy kis romantika sem. 

4378339_5.jpg

A ​nagyszabású kémregény, amiből Jennifer Lawrence főszereplésével forgattak filmet Budapesten

A Vlagyimir Putyin vezette Oroszországban az orosz hírszerzés tisztje, Dominyika Jegorova keservesen próbálja kiismerni és túlélni a posztszovjet hírszerzés veszedelmes dzsungelét. Épp csak kikerült a Verébiskoláról – ahol hírszerzési célokat szolgáló csábításra képezik ki a hallgatókat –, és egyből Nathaniel Nash CIA-tisztre állítják rá. Ő a kapcsolattartója az amerikaiak egyik legértékesebb kémének, akit valaha sikerült beépíteniük az oroszok közé.

A lélegzetelállító sebességgel pörgő cselekmény Oroszországból indulva Finnországon, Görögországon és Olaszországon keresztül az Egyesült Államokba vezet minket. Jegorova és Nash halálos össztűzben találják magukat, amely már nem csak az ő életüket, hanem másokét is veszélybe sodorja. Titkos hűségeskük köttetnek és szegődnek meg, miközben minden hírszerző ügynökség veszélybe kerül Moszkvától egészen Washingtonig.

A Vörös veréb a nyugalmazott CIA tiszt Jason Matthews első regénye; letehetetlen stílusával és emlékezetes szereplőivel nem csupán irodalmi bravúr, hanem szakmai szempontból is jelentős teljesítmény. Nagy részletességgel, valós módszerek bemutatásával – kémkedés, kémelhárítás, beszervezés, kiberháború – nyerhetünk bepillantást a nemzetközi hírszerzés működésébe.

5. Jussi Adler-Olsen: Nyomtalanul (A Q-ügyosztály esetei 1.)

Ezzel a könyvvel kicsit csalok, ugyanis újraolvasás volt az évben, de ettől nem változott róla a véleményem. Rendkívül jó kezdése egy sorozatnak. Nagyon izgalmas a cselekmény, érdekesek a szereplők. az eddigi legjobb skandináv krimi, amit olvastam! 

831196_5.jpg

A középkorú, kissé kiégett nyomozót, Carl Mørköt kiváló kopónak tartják, de mivel fárasztó alak, kollégái nem dolgoznak vele szívesen. Amikor megalakul a Q-ügyosztály az egyszer már lezárt, felderítetlenül maradt ügyek újravizsgálására, Carlt ennek élére száműzik. Az íróasztalára halmozott poros dossziék közül minden lelkesedés nélkül húzza elő egy népszerű politikusnő évekkel ezelőtti eltűnésének anyagát. A nőt utoljára egy komp fedélzetén látták értelmi fogyatékos öccsével. A rendőrség álláspontja szerint a csinos, harmincas Merete Lynggaard nagy valószínűséggel a tengerbe esett, bár a teste sosem került elő. Miután Carl Mørk és egyetlen segítsége, az eredetileg kávéfőzésre és takarításra mellé beosztott arab menekült, Assad munkához lát, csakhamar megdöbbentő részletek kerülnek felszínre. Ám annak kiderítése, hogy mi történt valójában, szinte lehetetlennek tűnik…

 

 Vhrai