Top 5 szerda - Utazós könyvek

Mindegyik bejegyzés elején leírom, hogy milyen gyorsan megy az idő, de tényleg így van! Elérkeztünk a hónap utolsó szerdájához. Eredetileg autós vagy motoros utazás kéne, hogy a középpontban álljon. Sajnos kifejezetten ilyen könyveket nem olvastam, úgyhogy tágan értelmeztem a témát. Olyan könyveket gyűjtöttem össze, amelyekben szerepel valamiféleképpen az utazás! 

top_5_1.png

1. Sienna Cole: Négyszáz nap szabadság

A tavalyi év egyik nagy meglepetése volt a könyv. Azt hittem a szokásos romantikus-erotikus sztorit kapjuk, de tévedtem. Igaz, hogy ezek minden kelléke megtalálható benne, mégis többet nyújtott. Először is, szerintem nem egy szokványos felállásról olvashatunk a regényben. Másrészt én nagyon szerettem az írónő stílusát. Na és persze nem utolsó sorban a szereplők bejárják Európát. A teljesség igénye nélkül: Spanyolország, Olaszország, Franciaország. 

3958105_5.jpg

Elképzelted ​már, milyen lenne egyszerűen kilépni az életedből? 
Magad mögött hagyni mindent? 

Dena egy jó nevű londoni reklámügynökségnél dolgozik, és minden vágya, hogy fényes karriert fusson be a szakmájában. A barátja épp arra készül, hogy megkéri a kezét, Dena azonban hallani sem akar a házasságról. Jason a cég nőcsábásza, igazi életművész, akinek mindig lapul egy vicc a tarsolyában. A bohócjelmez mögött azonban régi sérelmek lappanganak. A hallgatag és megközelíthetetlen Patrick áll az ügynökség élén, és egy nap ő örökli az egész reklámbirodalmat. Házassága zátonyra fut, mikor megtudja, hogy a felesége megcsalja. 
Mindhármuk élete gyökeres fordulatot vesz, amikor egy ártatlannak induló hétvégi kiruccanás szenvedélyes afférba torkollik. A rendhagyó, titkos viszony felforgatja mindennapjaikat, melyek már egyikük számára sem ígérnek boldogságot. Úgy határoznak, belevágnak életük legnagyobb kalandjába, hogy megtalálják és megtapasztalják a mindannyiuk által áhított szabadságot. 
De vajon van-e létjogosultsága egy ilyen kapcsolatnak? Létezik-e korlátlan szabadság? És ha igen, hol kell keresni? Meg lehet-e szabadulni a múlt árnyaitól? 
Sienna Cole szenvedéllyel és drámával tűzdelt romantikus története ezekre a kérdésekre keresi a választ, miközben az utazás nemcsak lélegzetelállító tájakra kalauzol, de a lélek legmélyebb bugyraiba is elvezet.

 

2. Szerb Antal: Utas és holdvilág 

Pont tegnap írtam erről a regényről ajánlót a Lendület Magazin oldalára. Akkor "esett le", hogy tökéletesen megfelel ehhez a bejegyzéshez is. Igaz itt kettős értelemben is utazhatunk. Egyrészt a szereplők több országot is bejárnak (Franciaország, Olaszország). Másrészt pedig egyfajta útkeresés a múlt és a jelen között. 

2854911_5.jpg

Mikor ​döbbenjen rá egy férfi, hogy nem adhatja föl ifjúsága eszményeit, és nem hajthatja fejét „csak úgy" a házasság jármába, ha nem a nászútján? Szerb Antal regénybeli utasa holdvilágos transzban szökik meg fiatal felesége mellől, hogy kiegészítse, továbbélje azt az ifjúságot, amely visszavonhatatlanul elveszett. A szökött férj arra a kérdésre keresi a választ, hogy a lélek időgépén vissza lehet-e szállni a múltba, vajon torzónak maradt élet-epizódokkal kiteljesíthető-e a jelen, és megszabadulhat-e valamikor az ember énje börtönéből vagy hazugnak gondolt „felnőttsége" bilincseitől? Az Utas és holdvilág a magát kereső ember önelemző regénye. Mihály, a regény hőse hiába akar előbb a házassága révén konformista polgári életet élni, s hiába szökik meg ez elől az élet elöl, a regény végén ott tart, ahol az elején: mégis bele kell törnie mindabba, amibe nem akar. „És ha az ember él, még mindig történhet valami" – ezzel a mondattal zárul a finom lélektani részletekkel megírt, először 1937-ben megjelent regény, amely első megjelenése óta hatalmas világsikerre tett szert.

 

3. Anthony Capella: A kávék költője 

Erre a könyvre anno a kávé és a gyönyörű borító miatt figyeltem fel. Nagyon izgalmas kalandozás a XX. század elején a kávékereskedők világáról. Bejárhatjuk a főszereplőkkel az egész világot, Európától Dél-Amerikán át egészen Afrika legeldugottabb szegletéig. De egyben egy érdekes korrajz is a korabeli eseményekről, társadalomról. 

f037cdbfda29603c3d358f06b609fa1b_big.jpg

London, ​1896. Robert Wallis pénztelen és gondtalan világfi. Amikor egyéb bevételi lehetőség híján Samuel Pinker londoni kávénagykereskedő szolgálatába áll, nem sejti, hogy élete egyszer és mindenkorra megváltozik. A költői babérokról csak álmodó, de a szavakkal jól bánó fiatalembertől azt várják, hogy Pinker lányával, a szenvedélyes Emilyvel együttműködve fogalmazza meg és kategorizálja a különböző kávék ízeit. 
Ez a váratlan feladat átfogó érzéki, érzelmi és – az események alakulása folytán – tényleges utazásra indítja hősünket, melynek során a kávék költője a kávé különböző ízei mellett mindenekelőtt önmagát fedezi fel.

Anthony Capella az afrikai Ugandában született 1962-ben. Első regénye, a „Szerelem étke” 19 nyelven jelent meg, egyebek közt magyarul is. A „Kávék költője” elsöprő, érzéki, két évtizeden és három kontinensen át kanyargó szerelmi történet, egzotikus és feledhetetlen érzékek lakomája. A szerző írásai elválaszthatatlanok a gasztronómiától, regényeit áthatja a kulinária és az azzal összefonódó érzékiség.

 

4. Robert K. Wittman - John Shiffman: Megfizethetetlen

Ezt a dokumentumregényt is pont a közelmúltban olvastam. Egy FBI ügynök életét, pályafutását ismerhetjük meg. Különleges "irányt" választott, ellopott műtárgyak után nyomoz. A könyvben az izgalmasabb ügyeiből kapunk egy válogatást. Rengeteg országban dolgozott, hirtelen ami eszembe jut: USA, Anglia, Franciaország. 

3196504_5.jpg

A The ​Wall Street Journal „élő legendának” nevezte. A The London Times szerint ő „a világ leghíresebb műkincsnyomozója”.

Wittman a megfizethetetlen műkincsek és régiségek visszaszerzése mögött rejlő történetekkel kápráztatja el az olvasót. Beépített ügynökként általában fegyvertelenül szegődött műkincstolvajok, csalók és feketepiaci kereskedők nyomába. Zsákmányainak változatossága egyedülálló. Körbeutazta a világot, hogy megmentse Rockwell és Rembrandt, Pissarro, Monet és Picasso festményeit, gyakran titokban, a tengerentúli, külföldi kormányok szeszélyeire is tekintettel dolgozva.

A Wittman által elfogott műkincstolvajok és csalók között van gazdag és szegény, eszes és ostoba, szervezett bűnöző és kétségbeesett magányos farkas. Arról a csempészről, aki egy 6. századi, elrabolt kincset hozott neki, kiderült, hogy magas rangú diplomata. Az értékbecslő, aki háborús hősök leszármazottjaitól lopta el azok családi örökségét, egy ügyes, arisztokrata szélhámos volt. A múzeumi gondnok, aki George Washington hajfürtjeit tulajdonította el, csak egy kis pluszpénzt szeretett volna keresni.

Az FBI számításai szerint Wittman több száz millió dollár értékű műkincset és régiséget mentett meg. Szerinte azonban a statisztika nem fontos, hiszen ki tudná eldönteni, hogy mi ér többet: egy Rembrandt-önarckép vagy egy a hadat megjárt amerikai zászló? Mindkettő megfizethetetlen.

 

5. Fejős Éva: Bangkok, tranzit

Az írónő első regénye, nekem - a műfajon belül - nagyon bejött a stílusa. Elég sokszereplős mű, a helyszín köti össze a sorsukat.. Mindenki Bangkokban érkezik, itt bonyolódnak a szálak. Valamennyire ez is felfogható egy habkönnyű, útkeresős regénynek

a74a66998c05fdcedf117849d0e6c9cd_big.jpg

Bangkok. Ölelő, forró, egzotikus város, ahol a múlt és a jövő összekapcsolódik, és ahol bármi megtörténhet; és meg is történik. Hét ember sorsa keresztezi egymást ebben a metropoliszban. Hét ember, hét kereső, akiknek ez a város talán az utolsó állomás. Vagy az első egy új élet felé? A sikeres üzletember, a körülrajongott fotómodell, az örök outsider férfi, a családanya, aki hirtelen elveszít mindent, a kiváló orvos, aki nem tudta megadni azt, amire a nő vágyott, egy madám, és a kiskorában örökbe fogadott bájos lány. Miért éppen ők heten? Miért érkeztek egy időben Bangkokba? Hihetünk-e a véletlenekben?

 

 

 

Vhrai