Top 5 szerda - Jól használt klisék

Na, most gyors egymásutánban két Top 5 szerda bejegyzést is hoztam, miután az előzővel jócskán megkéstem. Mostantól igyekszem tartani magam nagyjából a hét közepéhez. Ezúttal olyan klisékhez társítottam könyveket, amelyeket szerintem jól is lehet használni az írás során

top_5_2.png

1. Szerelmi háromszög- Sienna Cole: Négyszáz nap szabadság

Valamiért divat a mostani romantikus, erotikus, yong adult, new adult regényekben, hogy "szegény", szánandó főhős előbb kipróbálja a lehetséges jelentkezőket, és azután választja ki közülük élete szerelmét. Nos, ezt a legtöbb író hiteltelenül, sőt nevetségesen képes tálalni. Ennek az ellenkezője igaz Sienna Cole-ra. Alapjában véve ebben a regényben is egy szerelmi háromszögről van szó, de a poliamor megközelítés kerül előtérbe. A szereplők tudnak egymásról, "édes hármasként" utazgatnak a nagyvilágban. Mindig is szkeptikus voltam/vagyok a hasonló témákkal, de az írónő nagy érzékenységgel kezelte. Az egész valahogy mellékszállá vált a regényben, inkább a karakterekre koncentrálunk.

3958105_5_1.jpg

Elképzelted ​már, milyen lenne egyszerűen kilépni az életedből? 
Magad mögött hagyni mindent? 

Dena egy jó nevű londoni reklámügynökségnél dolgozik, és minden vágya, hogy fényes karriert fusson be a szakmájában. A barátja épp arra készül, hogy megkéri a kezét, Dena azonban hallani sem akar a házasságról. Jason a cég nőcsábásza, igazi életművész, akinek mindig lapul egy vicc a tarsolyában. A bohócjelmez mögött azonban régi sérelmek lappanganak. A hallgatag és megközelíthetetlen Patrick áll az ügynökség élén, és egy nap ő örökli az egész reklámbirodalmat. Házassága zátonyra fut, mikor megtudja, hogy a felesége megcsalja. 
Mindhármuk élete gyökeres fordulatot vesz, amikor egy ártatlannak induló hétvégi kiruccanás szenvedélyes afférba torkollik. A rendhagyó, titkos viszony felforgatja mindennapjaikat, melyek már egyikük számára sem ígérnek boldogságot. Úgy határoznak, belevágnak életük legnagyobb kalandjába, hogy megtalálják és megtapasztalják a mindannyiuk által áhított szabadságot. 
De vajon van-e létjogosultsága egy ilyen kapcsolatnak? Létezik-e korlátlan szabadság? És ha igen, hol kell keresni? Meg lehet-e szabadulni a múlt árnyaitól? 
Sienna Cole szenvedéllyel és drámával tűzdelt romantikus története ezekre a kérdésekre keresi a választ, miközben az utazás nemcsak lélegzetelállító tájakra kalauzol, de a lélek legmélyebb bugyraiba is elvezet.

 

2. Thrilleresen csavaros fordulatok - Sarah Ponborough: Ne higgy a szemének! 

Szintén nagyon népszerű mostanság a thriller, illetve pszicho-thriller műfajban alkotni. Egymást szárnyalják túl az írók, ki tud meredekebb, meghökkentőbb befejezést kreálni. Sokszor a minden logikának ellentmondó végkifejlet sem zavarja őket. Sarah Pinborough, ezzel a regénnyel egyfajta fricskát mutat. Az olvasó azt hiszi, egy pofonegyszerű thrillerecskével van dolga, aztán a végén jön - szó szerint -, a pofára esés. Teljesen más irányba viszi el az írónő a történetet, mint azt várnánk. 

3710096_5.jpg

Tisztelt ​Olvasó! A Ne higgy a szemének! a szerelem sötét oldaláról szól. Arról, hogy megpróbálunk rájönni: ki lehet a másik ember, a szenvedély, a szépség, a szavak mögött. Mert vajon melyikünk őszinte mindenben és mindig, mindenkihez? Főleg ahhoz, akit a legjobban szeret? – Sarah Pinborough

Ebben a könyvben semmi sem az, aminek látszik. 
Louise, a fiatal titkárnő talán élete férfijával találkozik egy bárban, de a csók korainak bizonyul, különösen, miután hétfőn a munkahelyén megpillantja új főnökét, Davidet – aki persze nem más, mint a férfi a bárból. És naná, hogy felesége van. 
Ami ezután történik, az minden, csak nem megjósolható. Hiába kombinál az olvasó, előbb-utóbb leesik neki, hogy ebben a szokványosnak látszó szerelmi háromszögben igazából semmi sem szokványos. És felesleges lenne arra intenünk, hogy inkább ne kedveljen meg egyetlen szereplőt sem – úgyis képtelen lesz ellenállni. Mígnem egy ponton, amikor a legjobban aggódik majd az illető sorsa miatt, ráébred: nem is őt kellett volna féltenie! 
Sarah Pinborough regénye nem egy szerelmes történet, egy krimi és egy thriller szimpla keveréke. 
Sokkal félelmetesebb annál. Mert Pinborough regénye elkísér. És nem hagy nyugodni.

Ne higgy ennek a könyvnek! 
Ne higgy a szereplőknek! 
Ne higgy saját magadnak se! 
És történjen bármi, senkinek se áruld el a végét!

Sarah Pinborough az Egyesült Királyság egyik méltán népszerű, sokszoros díjnyertes romantikustörténet- és krimiírója, akinek neve az egész világon ismert. Ne higgy a szemének! című regényét 19 nyelvre fordítják le, s a magyar kiadást már hetekkel az angliai bemutató után kezükbe vehetik az olvasók.

 

3. Szuperhős-effektus - Naomi Alderman: A hatalom

Mostanában tömkelegével születnek olyan regények, ahol a főszereplőnek valamilyen különleges képessége van és meg kell mentenie a világot, vagy az adott civilizációt. Viszont Naomi Alderman-nak sikerült ezt nagyon is új módon bemutatni. Kollektíve a nő nemnek lesznek különleges adottságai. De a megközelítés sem hétköznapi, A világ változásait követhetjük figyelemmel a karakterek által. Ennek több szegmensét sikerült lefedni. Politikai, társadalmi, kulturális, és "alvilági" szempontok kerülnek előterébe. 

4351628_5.jpg

A ​nők a világ minden táján felfedezik, hogy különös erővel rendelkeznek.

Ujjuk egyetlen érintésével képesek szörnyű fájdalmat okozni, sőt: gyilkolni is.

A férfiak pedig rájönnek, hogy kicsúszott a kezükből az irányítás…

Elérkezett a Lányok Napja, de vajon hogyan fog véget érni?

A hatalom az elmúlt évek legnagyobb könyvsikereinek egyike, megjelenése óta megtalálható a legfontosabb sikerlistákon, 15 héten át szerepelt a New York Times mérvadó listáján. Már több, mit két tucat nyelvre lefordították, rendkívüli aktualitásával, melyben egy új, nők irányította jövőt vizionál, jelentős visszhangot váltott ki az irodalmi életben, a közéletben, a sajtóban és a politikában. Sorra kapja a fontos elismeréseket, a New York Times az év tíz legjobb könyve közé választotta, ahogyan Barack Obama is ajánlotta, mint az év egyik legfontosabb könyvét.

„Provokatív, korszak-meghatározó thriller.” (Guardian)

„Az éhezők viadala és A szolgálólány meséje – vegyítve.” (Cosmopolitan)

„Tökéletes. Okos, ijesztő, mulatságos.” (Daily Telegraph)

„Magával ragadó. Minden nőnek el kellene olvasni.” (The Times)

„Dermesztő. Egy irodalmi bomba.” (Financial Times)

„Sokkoló.” (Observer)

 

4. Átlagos, szerencsétlen lány és a tökéletes pasi esete - Stephenie Meyer: Alkonyat

Szerintem ennek az iskolapéldája, ami még jól is sikerült az az Alkonyat. Az átlagosnál is átlagosabb lány találkozik a jóképű (vámpír)fiúval. Ezzel meg is pecsételődik a sorsa, halhatatlanság, örök szerelem és így tovább. Szerintem idehaza ezzel kezdődött a yong adult láz. Tizennyolc évesen én is alig vártam a következő részt. Ennyi idős fejjel persze már nem lennék ennyire oda érte... 

735964_5.jpg

Mersz szeretni? Az életed árán is? Forks fölött mindig felhős az ég. Bella Swan, az érzékeny, zárkózott lány afféle önkéntes száműzetésre ítéli magát, amikor ide költözik apjához. Bella alapjáraton is mágnesként vonzza a bajt, ezúttal azonban nem csak a „mindennapi” csetlések-botlások fenyegetik. Hanem Ő… Ő, akinek aranyszín szeme van, titokzatos, szeszélyes, kiszámíthatatlan, félelmet keltő és biztonságot sugárzó. Ő, akit Edwardnak hívnak, mint valami ódivatú regény hősét. Ő, aki megmenti az életét. Ő, aki mégis a legnagyobb veszélyt jelenti Bella számára. Az indián rezervátumban furcsa, félelmetes mesék keringenek. És egy nap a legenda megelevenedik…

 

 

5. Több szemszög, több regény, avagy végeláthatatlan sorozatok - Szilvási Lajos: Egymás szemében

Igazából ez nem klisé, inkább egy szörnyű új módi. Sok mindent ezen nem kell szerintem magyarázni. Mostanság húzzák a sorozatokat, mint a rétestésztát. Egy történet eltart több könyvön át, mert minden szereplő nézőpontjából megírják ugyanazt. Nekem rögtön Szilvási Lajos könyve ugrott be pozitív példaként. Egy könyvön belül, két szemszögből van megírva a történet, mégis, mintha két különbözőt olvasnánk. Elkerüli a felesleges ismétléseket, mégis el tudja érni azt a hatást, amit a váltott nézőpont tartogat az olvasó számára. 

738693_5.jpg

 Szilvási Lajosnak, az elmúlt évtizedek hazai sikerszerzőjének szerelmi története valójában két napló. Két fiatal, Tamara és Attila párhuzamosan írt naplója. Önmagukról, a másikról, egymásról, az érzéseikről és a bizonytalan jövőről. Önkéntelenül, s ezért őszintén vallanak arról, milyenek is egymás szemében, és milyen a szemükben a világ. 
    Az Egymás szemében a szerző egyik legkedveltebb műve, a két fiatal története mellett egyben egy sajátos korrajz is a hetvenes évekről. Szilvási Lajos könyveit eddig több mint 10 millió példányban adták ki Magyarországon és külföldön.

 

 

Vhrai