Juhász Gergely: Ütközés

img_20180729_1741178.jpg

21. Század Kiadó, Budapest, 2017. 336. oldal

Fülszöveg

Tíz ​éve azt mondták róla: ő lehet a következő Jay Leno. 
Később azt mondták rá: gyilkos. 
Shawn Graham, a fiatal televíziós showman, ígéretes karrierje elején tragikus kimenetelű autóbalesetet okoz, amelyben három ember életét veszti, egy pedig – Martha Tyler – örökre lebénul. Shawn összeroppan a szerencsétlenség súlya alatt, és öngyilkos akar lenni. Börtönbüntetésének letöltése után megtudja, hogy Martha Tyler létrehozott egy alapítványt, amivel nehéz sorsú, széthullott családokat támogat. Az extévésztár titokban összegyűjt egymillió dollárt, és elhatározza: mielőtt végez magával, személyesen viszi el a pénzt Martha Tylernek, hogy bocsánatot kérjen tőle. 
Los Angelesből New Yorkba utazva olyan emberekkel kerül kapcsolatba, akikkel más körülmények között sosem találkozott volna. Így ismerkedik meg egy fiatal pincérnővel, aki titokban könyvet ír, egy tizenöt éves lánnyal, aki megpróbál felkészülni gyógyíthatatlan betegségben szenvedő barátnője halálára, és egy bűnözővel, aki az orosz maffia szorításában egy újabb, minden eddiginél komolyabb bűncselekményre készül. Útjaik egy ponton keresztezik egymást, és bár csak néhány órát töltenek együtt, hatalmas fordulatot vesz a sorsuk.

 

Előlegbe

A regényt még egy leárazáson szereztem meg, erről ennyit, hogy nem veszek össze-vissza könyveket. Magamhoz képest gyorsan sorra is került, köszönhetően a Magyaros Augusztus Projektnek

A regény közepesen hosszú, de jól lehet haladni vele. Nekem négy napomba telt, mire elolvastam (2018. augusztus 19. - 2018 augusztus 23.).

A könyv minősége nagyon jó, ahogy a 21. század kiadótól már megszokhattuk. A mérete ideális ahhoz, hogy magunkkal vigyük bárhová. A borító alapgondolata jó, de nekem a kivitelezés valahogy nem tetszik. Az összhatás olyan olcsónak tűnik.

 

Pro és kontra

Személy szerint fogalmam sincs, hogy milyen műfajba sorolnám az Ütközést. Annyi biztos, hogy kortárs és regény, de azzal nem értek egyet, hogy thrillernek titulálják. Az igaz, hogy a hangulata feszült és bővelkedik fordulatokban. Ellenben, ha valaki úgy veszi kézbe, mint a műfaj egyik darabját, és azt várja tőle, amit ezek szoktak nyújtani, az bizony csalódni fog. Juhász Gergely regénye ugyanis nagyon különleges, inkább az emberi sorsok összefonódásáról szól, semmint arról, hogy képtelen fordulatokkal bombázzon. Az írói stílus nagyon egyszerű, nem használ ok nélkül nyakatekert kifejezéseket, mégis át tudja adni a mondandóját és elgondolkodtatja az olvasót. A regény szerkezete szimpla számozott fejezetekből áll. Ezek előtt mindig találunk egy-egy bekezdésnyi részt az adott etapból az érdeklődés felcsigázása céljából. 

Elég nehéz témát állított az író a középpontba az egyik főszereplő helyzetén keresztül. Milyen lehet egy halálos kimenetelű baleset résztvevőjének lenni, majd élni a tudattal, hogy ott emberek haltak meg?! Szerintem ezen még akkor sem lehet egyszerű túllépni, ha nem az életben maradt fél a hibás. A regény címe is nagyon beszédes, vehetjük szó szerint, vagy átvitt értelemben, az emberi sorsok ütközéseként. A véletlen érdekes dolgokat tud produkálni, ezt már számtalanszor tapasztaltam. Ehhez a helyszínválasztás is tökéletes, egy kávézóba gyakran betévednek idegenek a törzsvendégeken kívül. Ennek a neve is nagyon találó, Welcome Home, vagyis Üdv itthon! 

A történet egyes szám, harmadik személyben íródott, de több szálon bonyolódik. Egyrészt megismerjük Shawn Graham-et, aki az elmúlt tíz évét szörnyű bűntudatban élte le egy tragikus kimenetelű baleset miatt. Ráadásul, mivel ismert személyiség volt, meg is hurcolták. Úgy próbál vezekelni, hogy az egyik túlélő által létrehozott alapítványnak gyűjtött össze egymillió dollárt. Úton odafelé téved be a kávézóba, itt rögtön furcsa "vonzalom" alakul ki közte és az itt dolgozó pincérnő között. Ezen a vonalon kettejük beszélgetéseit, eszmefuttatásait követhetjük nyomon. Nagyon érdekes dolgokra derül fény. Emellett megismerjük még Norina-t, aki a súlyosan beteg barátnőjét próbálja lelkileg támogatni. Bepillantást kaphatunk abba, milyen érzés lehet tehetetlenül nézni, ahogy egy hozzád közel álló szenved, valamint erősnek maradni, magadba zárni a kétségbeesést. A harmadik vonalon pedig megismerhetjük Logan dilemmáját. Rossz társaságba keveredik, tartozik az orosz maffiának. Kezdetben ki akar rabolni egy postát, de kap egy újabb esélyt az élettől. Persze a végén ezek a szálak összekuszálódnak, vagy ahogy a cím mondja, ütköznek egymással. A sztori egészét nézve én nagy élvezettel olvastam. Juhász Gergelynek nagyon érdekes és éles meglátásai vannak, és ezt nem félt a szereplők szájába adni. Volt, ahol sikerült is túlírnia a párbeszédeket. Ami viszont nagyon felbosszantott, az a betegségek, orvosi diagnózisok helytelen használata. Mondok egy példát: a tüdőembólia nem tart hónapokig... De tudnék még több hasonló is felsorolni a regényből. Ilyesmik egy kis kutatómunkával kiküszöbölhetőek lehettek volna. 

A karakteralkotás jól sikerült. Hétköznapi, de egyben különleges szereplőket sikerült az írónak "létrehozni". Abszolút kedvencem a regény során Lana volt, a kávézó pincérnője. Rendkívül segítőkész, teszi a dolgát. Próbálja az embereket helyes útra terelni, de nem kérdezősködik feleslegesen. Kiderül azonban hogy ő is súlyos titkokat őriz. Ezzel együtt én nagyon bátornak tartom, kevesen cselekedték volna azt, amit ő tett. A főszereplő Shawn is izgalmas figura. Az ő élete a bizonyíték arra, hogy magasról jó nagyon lehet esni. A lelkiismerete nem hagyja nyugodni, pedig valamilyen szinten megbűnhődött. Rendkívül jó a megfigyelőképessége, kitűnő elemző. Néhány dologban viszont teljesen irracionálisan viselkedik. A kávézóban eltöltött röpke idő alatt azonban sok mindenre ráébred saját magával kapcsolatban is. Norina-ról olyan sok mindent nem tudunk meg. Kissé koravén, sokszor még ő oktatja ki a felnőtteket. Egyébként mindent megtenne, hogy a barátnője felépüljön. Az ő személye az eszményi barát képét testesíti meg. Logan személye pedig azt fejezi ki, hogy mindenkinek joga van a választáshoz. Nincsenek kifejezetten jók, vagy rosszak, csak emberek. 

 

Végeredmény 5/3,5

Első regénynek egyáltalán nem rossz. Kifejezetten tetszett, hogy a véletlenre és a sorsra alapozva írta meg Juhász Gergely a történetet. Végig feszült a hangulat, egyáltalán nem számítottam  ilyen jellegű befejezésre. A szereplőkön keresztül pedig érdekes meglátások, elméletek kerülnek felszínre. De mint tudjuk, az ördög a részletekben rejlik! A párbeszédek sokszor feleslegesen hosszúra nyúltak. Ami nekem nagyon lerontotta a regény " értékét", azok a betegségekkel kapcsolatos tévedések. Ezek könnyedén kiküszöbölhetőek lettek volna! Ennek ellenére tudom ajánlani a regényt azoknak, akik kedvelik az elgondolkodtató történeteket! 

 

Vhrai

 

A Magyaros Augusztusban résztvevő további blogok: 

Voldemort Orra

Anya olvas

GCK's Book Review Blog