Kereszty András: Az Alvó Hölgy Barlangja

az_alvo_holgy_2.jpg

A hónap könyve, 2018. 

 

Fülszöveg

A dolgok különös összejátszásaként magyarul jelenik meg az első könyv a világon a thaiföldi barlangban elveszett Vadmalacok nevű kölyökcsapat tagjainak a kimentéséről.  Különleges dokumentarista módszerrel készült ez az izgalmas, exkluzív riportkötet a thaiföldi Alvó Hölgy Barlangjában rekedt 12 fiatal focista és edzőjük kimentéséről. Összefogott a világ. Hősök születtek. A könyv ennek a feszült egy hónapnak a pontos krónikája. A szerző Kereszty András korábbi nagyriportok írója, szerzője.

 

Pro és kontra

Halványan rémlik, hogy a hírportálokon olvastam a Thaiföldön barlangban rekedt ifjúsági focicsapat kimentéséről. A dolog hírértékét már akkor is az adta, hogy szinte példátlan nemzetközi összefogással, hetekig tartó tervezés után tudták a gyerekeket kihozni a vízzel elárasztott járatokból. Most először jelent meg egy olyan kötet, amely ennek a megfeszített időszaknak az eseményeit egységesen összefoglalja.

Bevallom őszintén eddig nem ismertem Kereszty András munkásságát, de mindig nagy örömmel veszem, ha felkérnek egy-egy kötet elolvasására. Főleg, hogy sokszor veszek kézbe megtörtént eseményeket feldolgozó műveket, legyen az riportkönyv, vagy dokumentumregény. Ebben az esetben inkább az utóbbiról beszélhetünk, ugyanis a szerző a fellelhető források: interjúk, újságcikkek, dokumentumfilmek, közösségi oldalak, hírügynökségektől szerzett információk és egyéb sajtóanyagok alapján szerkesztette egybe. Mintegy másodkézből szerzett információk alapján mutatja be nekünk az eseményeket. Ez azonban nem befolyásolja azt a tényt hogy Kereszty András az ügy minden részletére kiterjedő kutatást végzett, és igyekszik a történteket teljes körűen az olvasók elé tárni. A kötet szerkezete három nagyobb részre oszlik. Az elsőben leginkább az előzményeket, illetve a helyzet komolyságát igyekszik bemutatni, a másodikban a mentőakció tervezése és kivitelezése áll a középpontban, míg a harmadikban a szabadulás utáni hetekkel foglalkozik. Na, de nézzük részletesebben, mennyi mindennel is foglalkozik ez a könyvecske, a rövidsége ellenére. 

Ami engem meglepett, hogy többféle stílusban lett lejegyezve a történet. Van, ahol elbeszélésszerű részeket találunk, valahol egy-egy ismeretterjesztő írást, vagy éppen levélrészleteket, vagy bejegyzéseket a közösségi oldalakról. Egy pont fix, hogy az író szigorúan betartja az események kronológiai sorrendjét, és az éppen releváns információkat húzza elő abból a bizonyos kalapból. Nekem ez a szerkesztési mód az elején kissé kaotikusnak tűnt, de az első  néhány fejezet után rájöttem, pont ez adja az egésznek az érdekességét. Ráadásul sokkal közelebb hozza hozzánk a történet szereplőit, mintha végig tárgyilagos hangnemet használt volna a szerző. Már a könyv kezdése is nagyon tetszett. A bevezetőben egy legendát olvashatunk, ami az Alvó Hölgy Barlangjának keletkezését meséli el. Ezután már be is kapcsolódunk az eseményekbe, ami ott kezdődik, hogy a Vadmalacok nevű ifjúsági focicsapat és az edzőjük ellátogatnak a barlangba. Sajnálatos módon figyelmen kívül hagyják azt a figyelmeztető táblát, hogy esős évszakban tilos bemenni. A vízszint hirtelen megemelkedett, ők pedig bent ragadtak. Hamar fény derült a eltűnésükre, mégis hetekbe telt mire újra a családjukkal lehettek. 

Szerintem ez a kötet leginkább annak a nemzetközi összefogásnak állít emléket, ami a mentés körül kialakult. Az edző és a fiatal fiúk ugyanis majdnem négy kilométer távolságra volt a kijárattól, a táv nagy része pedig víz alatt volt. Gyorsan rájöttek, hogy a thaiföldi haderők búvárai nem tudják őket kihozni. Barlangi merüléssel foglalkozó szakemberekre volt szükség, így emelkedett az ügy nemzetközi szintre, ugyanis világszerte alig néhányan képesek ilyen manőverre. Itt meg is állnék egy pillanatra! Ismét az író alaposságát dicsérendő, hogy részletes magyarázatokat, ábrákat, technikai leírásokat kapunk az egész mentőakcióról. Megjelentek a sajtó képviselői is, az összes kontinensről, így a legtöbb országban nyomon követhették az egész kálváriát. Visszatérve ahhoz, hogy a mentés speciális tudást igénylő feladat, a legfontosabb mégis a csapat fizikai állóképességének megőrzése volt. Előbb az ellátásukat szervezték meg, csak ezután kezdődött  az akció hetekig tartó tervezése és kivitelezése. Alapvetően jó pont, hogy nemcsak az ilyen-olyan szaktekintélyeket emeli ki a könyv, hanem a "megmozdulásban" résztvevő civilekre is kitér, például a fiatal lányra, aki megszervezte a mentőcsapat élelmiszer-ellátását, az ingyen furikázó taxisokra, az egészségügyi dolgozókra, és így tovább. 

Elhűlve olvastam végig azokat a sorokat, amelyek a barlangban rekedtek mindennapjait taglalták. El sem tudom képzelni a helyzetet. Hihetetlen, hogy a tizenéves gyerekek milyen méltósággal viselték el ezt a szituációt. Még akkor is, amikor az éhséggel, oxigénhiánnyal és betegséggel kellett szembenézniük. A felszínen eközben néha egymásnak ellentmondó információk, találgatások keringtek. Volt olyan vállalattulajdonos, aki ebből próbált hírnevet kovácsolni, de nem igazán sikerült. Az edző felelősségét is rengeteg hírportálon, fórumon elemezgették, közben az érintettek nagy része nem is firtatott ilyesmit. A sajtót a mentés környékéről is eltávolították, a végén már azt is találgatták, egy nap hány embert hoztak a felszínre. Mindezek ellenére, egyetértek a kötet végi megállapítással, talán van még remény az emberiség számára... 

 

Összességében 5/4,5

Először kissé szkeptikusan álltam a könyvhöz. Vajon "másodkézből" szerzett információk alapján mennyire fest "hiteles" képet a barlangban történt eseményekről? Véleményem szerint a szerző remekül csinálta! Mindenre kiterjedő kutatást végzett, igyekezett minden oldalról bemutatni az eseményeket. Az érintetteket, technikai adatokat, a mentőcsapat munkáját, a háttérben szerveződő civileket, a sajtó megjelenését, és a közösségi oldalakon fellelhető információmorzsákat Kereszty András mind-mind összegyűjtötte. Ezek alapján szinte teljes képet kapunk az Alvó Hölgy Barlangjába rekedt fiatalok kimentéséről. Kicsit a szerkesztési mód miatt nehezebben rázódtam bele az olvasásba, de ezután szinte egy ültő helyemben végigolvastam. Köszönöm még egyszer a lehetőséget Kerszty Andrásnak! Ajánlani tudom mindenkinek, aki kedveli a dokumentumregényeket. Részletes és a laikusok számára is könnyen emészthető krónikája ez a Thaiföldön lezajlott eseményeknek. 

 

Vhrai

 

A kötet elektronikus példányban megvásárolható a Bookline, Libri és a Líra oldalán egyaránt!  

A alapkép forrása: www.pixabay.com