Egy boldog könyvfüggő vallomásai - Book Tag

Nagyon régen kaptam már "kihívást", hogy töltsek ki egy Book Tag-et, de még mindig van tartalékban, amivel lógok. Ez közölük az egyik. Köszönöm a felkérést két molytársamnak, Snow_White-nak és Sylveris-nek! 

books-1163695_340.jpg

1. Miért szeretsz új könyveket venni? 

Csak! Érdekes, hogy alapvetően utálok vásárolni, szeretek célirányosan elindulni, és gyorsan túl lenni az egészen. Na, ez a könyvekkel nem így van. Mindig megfogadom, hogy a helyhiány miatt visszaveszek a tempóból, de nem igazán akar összejönni a dolog. Ez látszik a pénteki instás-facebookos bejegyzésemből. Újabb 28 könyvvel gyarapodott a könyvtáram, így már több, mint 700 kötet van itt velem Németországban. Tele vannak a polcok, de soha nem bírok ellenállni az akcióknak. Most a KMK újabb szeretetcsomagja ejtett gondolkodóba... 

2. Milyen gyakran vásárolsz új könyveket? 

Na igen, nálam azért tűnnek néha brutálisnak a mennyiségek, mert ritkábban vásárolok. Ennek az oka az, hogy Németországban élek, jó esetben három-négy havonta utazunk haza. Szóval általában akkor szoktam beszabadulni a könyvesboltba.

3. Hol szeretsz jobban vásárolni? (Webshop/könyvesbolt) 

Gyakrabban szoktam online vásárolni a kedvezmények miatt. De ha betévedek egy könyvesboltba, onnan sem távozok üres kézzel. Az antikváriumokban pedig rendszeresen régebbi kiadványokra vadászok. 

4. Van kedvenc könyvesboltod?

Inkább úgy mondanám, volt. Az Alexandrákat nagyon kedveltem, egyrészt hangulatos boltjaik voltak, másrészt pedig tematikus és átlátható volt a kínálat. Persze más hálózat boltjaiba is bemegyek, de szerintem csak a dolgozók értik a könyvek elrendezését. Fel nem fogom például, hogy minek kell a kutyaneveléssel foglalkozó szakkönyvek mellé odapakolni a szórakoztató irodalmi kutyás történeteket.... Értem én, hogy figyelembe veszik azt, hogy hátha elviszi a vevő, de aki kicsit is odafigyel, átlátja az ilyen trükköket... Visszatérve egyébként a magyar könyvesboltokat kissé kopárnak tartom.  Érdemes megnézni egy német verziót, dugig vannak könyves kiegészítőkkel. Könyvjelzők, könyvkabátok, limitált kiadások, noteszek, bögrék és így tovább. 

5. Szoktál előrendelni? 

Nem. Általában külföldön tartózkodom, így teljesen felesleges. Megveszem a vágyott köteteket, ha otthon járok, vagy nagyobb akcióba botlom.

6. Van havi limited? 

Nincs, mindig csak mondogatom, hogy legalább a helyhiány miatt vissza kéne vennem. A sikerességem mértékéről sokat árulkodik, hogy a magánkönyvtáram olvasottsága soha nem éri el a negyven százalékot...

7. Hogy állsz a könyvvásárlási tilalommal – szoktál élni vele? 

Szerintem elég fura kérdés. 31 éves vagyok, mégis ki tiltaná meg, hogy könyvet vegyek?! 

8. Milyen hosszú a kívánságlistád? 

Jelenleg 188 könyv van rajta, pedig sok mindent letöröltem róla. Szóval, ha így folytatom lassan bérelhetünk új lakást. Könyvet nem adok el...

9. Melyik az a három könyv (a kívánságlistádról vagy az előrendeltek közül), amiket most azonnal a magadénak akarsz tudni? 

Kettő jut így hirtelen eszembe, Daniel Cole Rongybaba című regényének folytatása, a Hóhér. Valamint Stephen és Owen King közösen írt könyve, a Csipkerózsikák

 

Vhrai

 

A kép forrása: www.pixabay.com