Izolde Johannsen: Megölni a királyt! (La Fayette 1.)

desktop-3271746_340.jpg

Szenzár, 2018. 320. oldal

 

Fülszöveg

XVI. Lajos francia király tilalma ellenére Los Pasajes kikötőjében már indulásra készen ringatózik a La Victoire nevű brigg. Fedélzetén álnéven több mint egy tucat fiatal, becsvágytól fűtött francia nemes rejtőzik fegyverekkel, szolgákkal – köztük Gilbert La Fayette, korának egyik legvagyonosabb katonatisztje. Az angolokat tiszta szívből gyűlölő, alig tizenkilenc éves márki a rejtélyes Jasonnel, a titkos tervet rejtegető mesterlövésszel Amerikába készül. Az elfogásukra küldött katonai osztag már úton van, hogy megakadályozza a példátlan küldetést. Eközben az óceán túlpartján függetlenségi háború dúl Anglia és a fellázadt gyarmatok között…

Izolde Johannsen tengeri kalandokkal átszőtt történelmi regénye egyedülállóan, a franciák szemszögéből mutatja be az amerikai függetlenségi háborút, majd La Fayette márki politikai életútját a királya és a nemesség ellen fordult francia nép borzalmakkal teli, forradalmi éveiben.

 

Pro és kontra

A történelmi regények hazai nagyasszonya ezúttal "új" korszakban játszódó történettel jelentkezett. Ráadásul Izolde Johannsen duplán is újított, ugyanis első alkalommal jelent meg regénye a Helikon Kiadó Szenzár könyvei között.

Jóval a megjelenés előtt alkalmam volt olvasni a regényt, de sajnálatos módon csak most jutottam el addig, hogy írjak róla. De ez egyáltalán nem a könyv hibája! A szerző a tőle megszokott alapossággal vetette bele magát a történetbe. Ismét egy izgalmas történelmi regényt kapunk, ami ezúttal legalább annyira életrajz is. Persze ez a kettő egyáltalán nem zárja ki egymást, sőt, ebben az esetben tökéletesen illeszkedik  a két műfaj. A korszak, amit a történet megcélzott, sokkal közelebb áll hozzám, mint Izolde Johannsen korábbi művei esetén. Az amerikai függetlenségi háború, valamint a francia forradalom eseményeit ismerem, de fogalmam sem volt, hogy Gilbert La Fayette személyén keresztül a kettő ilyen szoros összefüggésben áll egymással. Ahogy megkaptam a kötetet, és rájöttem melyik királyra vonatkozik a cím, rögtön felkeltette az érdeklődésemet. Ha valaki szereti az egyetemes történelmet, az tudja, hogy XVI. Lajost, Franciaország akkori királyát “hivatalos” ítélet után végezték ki, így a “megölni” szó nekem kissé mást sugallt. Elöljáróban annyit, hogy a megérzésem helyesnek bizonyult….

A szerző ismét mesterien fűzte össze a valós, illetve fiktív cselekményszálakat.  A regény szerkezetileg és a cselekményt tekintve is két főbb részre oszlik. Az előbbi esetén a kötet első felében az önéletrajzi elemek dominálnak, míg a másodikban jobban előtérbe kerül a történelem, vagyis a francia forradalom eseményei. A cselekményt is két főbb vonalon követhetjük nyomon, de ezek még további nézőpontokra tagolódnak. Rögtön az elején megismerjük a kötetet központi szereplőit, Gilbert La Fayette-t és Szalma Jason-t. Látszólag teljesen eltérő háttérrel rendelkeznek, véletlenek sorozata mégis egymás mellé sodorja őket, ezzel életre szóló barátság szövődik köztük. Gilbert egy francia nemesi család sarja, ráadásul “jól” is nősült, míg Jason egyszerű közember, aki kiemelkedően jó céllövő. Már a regény elején kiderül, hogy az egyik szereplőnek kifejezetten az a célja, hogy megölje a királyt. Szerintem Izolde Johannsen remek felütéssel kezdte a regényt, legalábbis az én figyelmemet ez a kevésbé izgalmas részeknél is ébren tartotta, vajon hogy fogja az illető ezt kivitelezni?! De megnyugtatok mindenkit, ez egészen a végéig nem fog kiderülni!

Korszakban ugyan nagyot ugrott a regény az író(nő) korábbi műveihez képest, de nem szakadtunk el a speciális adaléktól, vagyis a hajózástól. Nagyon érdekes volt a gépek nélküli, több hétig, hónapig tartó tengeri utazás mikéntjéről olvasni. Hőseink fiatal idealistaként vágnak neki az útnak Franciaország és Amerika között, a függetlenségi háborút akarják minden erejükkel támogatni az angolokkal szemben. Igazán ebben a részben nem a háború eseményei állnak a középpontban, hanem La Fayette George Washington tábornokkal való kapcsolata, valamint a Függetlenségi Nyilatkozat tartalma. Ez a két dolog óriási hatással volt Gilbert politikai meggyőződésére. Az események azonban Franciaországban peregnek fel igazán. A nép egyre elégedetlenebb, küszöbön áll a forradalom tetőpontja. Kifejezetten tetszett, hogy a királyi pár, XVI. Lajos és Marie Antoinette szemszögéből is bemutatja a szerző a történteket. Persze mindemellett az egyéni történetek sem sikkadnak el, van itt minden, árulás, bosszú, szerelem…, de nem akarom az egészet elspoilerezni. Már csak annyit írnék, fordulatokban gazdag regényt kaptunk a kezünkbe.

A karakteralkotás kétségkívül Izolde Johannsen egyik legnagyobb erőssége. Életszerűvé változtatja a száraz tények alapján megismert történelmi személyeket, de a sokrétű, fiktív szereplők is kitűnően belesimulnak a történetbe. Gilbert La Fayette nevével a tanulmányaim során is csak érintőlegesen találkoztam. Tudom, kiről van szó, mi kötődik a nevéhez, de ennyi. A lapokon azonban egy kivételes jellem rajzolódik ki előttünk. Végigjárhatjuk vele azt az utat, hogy egy forrófejű fiatalból hogyan lesz megfontolt politikus, aki megpróbálja mérsékelni a forradalom radikalitását. Tipikusan az az ember, aki a becsületét mindennél előbbre helyezi, és a végsőkig küzd az igazáért.  A másik központi figura Szalma Jason, aki már az elején felhívta a figyelmünket a kijelentésével. A múltját szép fokozatosan ismerjük meg, titokzatos ember, a barátaihoz, szeretteihez a végsőkig lojális, legyenek bármilyenek a körülmények. Okoz nekünk a regény folyamán néhány meglepetést. Akit istenigazából ki tudok még emelni, az a királyi pár. XVI. Lajos és Marie Antoinette az én olvasatomban is hasonló személyiségek lehettek, sajnálatos a sorsuk….

 

Összességében 5/5

Izolde Johannsen ismét kitett magáért! Mint mindig, sikerült olyan témát találni, amelyet nem sokan használnak fel egy történelmi regényhez. Ezúttal az amerikai függetlenségi háború és a francia forradalom eseményei elevenednek meg előttünk Gilbert La Fayette márki életrajzán keresztül, aki egy méltatlanul mellőzött alakja a történelemkönyveknek. Az írónő mindebbe mesterien fűzte bele az általa elképzelt fiktív történeteit, ezzel egy hihetetlenül izgalmas keretet adva a cselekménynek. A fő motívumot már a cím is elárulja - megölni a királyt -, de természetesen minden csak a végén derül ki. A karakteralkotás ismételten mesteri, a szerző a szokásos éleslátásával, érzékenységével közelítette meg az egyes szereplőket. Ajánlani igazán a történelmet kedvelőknek tudom! De aki esetleg nem érdeklődik annyira a korszak irànt, az is megtalálhatja a számításait, ugyanis kalandból sincs hiány! A szerző pedig már dolgozik a sorozat második, és egyben utolsó kötetén! 

 

Köszönöm Izolde Johannsennek, hogy olvashattam a könyvét! 

 

 

Vhrai

 

További olvasmányaim a szerzőtől: 

A birodalmi kalóz (A Birodalom tengeri bástyái 1.)

Gránátok a becsületért (A Birodalom tengeri bástyái 2.)

Kalandor a tengeren (A Birodalom tengeri bástyái 3.)

A furfangos fivérek (A Birodalom tengeri bástyái 4.)