Mini-Könyvajánló

rainy-day-1831908_340.jpg

Sajnos a novemberi hónapban sem volt időm és energiám minden könyvről hosszabb bejegyzést írni. Ezért, hogy egy se maradjon ki a repertoárból, ismét egy villámértékeléseket tartalmazó irománnyal jövök.

 

Heather Morris: Az auschwitzi tetováló 5/4

4482189_4.jpg

Azt hiszem, elmondható, hogy a legkülönösebb dolgokat maga az élet produkálja. Ennek ékes bizonyítéka ez a megtörtént eseményeken alapuló regény. Tucatnyi művet írtak már, ami a koncentrációs táborokról szól, vagy ott játszódik, de kétlem, hogy bármelyik is szerelmi történet lett volna. Nos, pedig itt pontosan arról van szó. A történet eleje szokványos, Lalle-t deportálják szlovákiai otthonából és az auschwitzi koncentrációs táborba kerül. Itt hamar kitűnik a műveltségével. A németek rájönnek, hogy a hasznunkra lehet, így megteszik "Tattowierernek", ami számos kiváltságot biztosít számára. Mindezt ügyesen ki is használja. Ilyen körülmények között ismerkedik meg Gitával... A regény nem sok leírást tartalmaz, ez az, amit én kissé hiányoltam belőle. Olyan, mintha a láger csak egyfajta háttérként szolgált volna. Néha-néha előrángat az írónő valami szörnyűséget, amikor épp szükség van rá. Teljesen karakterközpontú írás, ami viszont az adott körülményeket tekintve nem biztos, hogy kézenfekvő megoldás. Ettől függetlenül engem nagyon lekötött a történet. Szerintem mindenképp megér egy olvasást, még a fanatikus történelemrajongóknak is. De elsősorban a női olvasókat fogja jobban érdekelni a történet a “romantikus” jellege miatt.

 

Lisa Wingate: Elrabolt életek 5/4,5

4491780_5.jpg

Nem is hallottam erről a könyvről egészen addig, amíg egyik barátnőmtől kölcsön nem kaptam. A borító alapján teljesen másra számítottam, pedig egyáltalán nem egy könnyed olvasmány. Olyan témát jár körül, amit nyugodtan nevezhetünk a 20. századi Amerika szégyenfoltjának, nevezetesen az intézményesített gyermekkereskedelmet. A regény valós eseményekre támaszkodik, de az írónő mindezt egy amerikai politikusdinasztia történetébe ágyazta. Két idősíkon fut a cselekmény. A jelenben Avery kezd el nyomozni a családját érintő titkok után, másrészt pedig megismerhetjük az öregotthonba kerülő May-t. A múltban pedig a ‘20-as évek Amerikájába kerülünk, ahol követhetjük a Foss család kálváriáját. Őszintén, nekem a regény nyelvezete túl kimért volt, de a második felétől azonban nem bírtam letenni a könyvet. Bő egy nap alatt elolvastam. Megdöbbentő eseményeket foglal össze, nem is próbál rajtuk szépíteni. A karakterekkel nem igazán tudtam azonosulni, főleg Avery-vel. Idegen tőlem az a szerep, amit magára vállal. Mindezzel együtt azonban tanulságos és lélekfacsaró olvasmány lehet bárkinek! Viszont akit érzékenyen érint a gyerekekkel kapcsolatos durva bánásmód, azoknak nem javaslom!

 

Wei Hui: Sanghaj Baby 5/4

66057de7e6dd9a6aaa3e5119f08f91c1_big.jpg

Egyáltalán nem hallottam erről a kötetről egészen addig, amíg ezt is kölcsön nem kaptam. Megírva őszintén, a fülszöveg alapján azt hittem, egy drogmámoros szerelmi történet lesz a középpontban, de ennél szerencsére többet kapunk. Az írónő a saját életéből merítve mutatja be az ezredfordulós Sanghaj bohém művészvilágát. A főszereplő Coco, egy fiatal, pályakezdő író, aki pezsgő társasági életet él, és erről be is számol nekünk. Wei Hui írásából kitűnik, hogy széleskörű műveltséggel rendelkezik mind a filozófia, mind a popkultúra területén. Amiről talán kicsit kevesebbet szerettem volna tudni, az a főszereplő szexuális élete. Nem hanyagolható el a párkapcsolati szál sem, mivel ez adja a sztori sava-borsát. Bár a Tian-Tiannal kapcsolatos részeknél úgy éreztem, az írónő a fiú “hibájával” egyfajta mentséget ad a lánynak arra, hogy kapcsolatba bonyolódjon egy másik férfival is. A történet befejezésére egy darabig egyáltalán nem számítottam, bár a szerző szerintem még így is korán rántotta róla le a leplet. A sajátos hangulata miatt nagyon érdekes olvasmány, de megrögzött romantikusoknak nem ajánlanám…

 

Khaled Hosseini: Papírsárkányok 5/3

4139891_5.jpg

Az író nevével és ezzel a regénnyel is többször találkoztam már. Számtalanszor terveztem már elolvasni, de eddig nem lett belőle semmi. Sőt, így utólag nézve, számomra nem okozott akkora katarzist a történet, mint másoknak. Szimpatikus volt, hogy egyáltalán nem akart magával a vallással, sem pedig a nemzetiséggel kapcsolatban idealizált képet festeni. Amir történetén keresztül ismerhetjük meg, miként hatott Afganisztánra a monarchia felszámolása, amikor rengetegen kénytelenek voltak elhagyni az országot. Megtudhatjuk, milyen menekültként egy idegen országban, kiszolgáltatott helyzetben boldogulni, majd szembesülni az anyaföldet ért változásokkal. Mégsem ez adja a történet fő vonalát, hanem maga Amir személye. Nekem egyáltalán nem volt szimpatikus, jellemtelen, gyenge ember, de legalább a végére képes volt összeszedni magát. Cserbenhagyja a legjobb barátját, ha ez nem lenne elég, még el is üldözi. Utána pedig játssza a mártírt, hogy ő micsoda szerencsétlen… A végén azonban megadatik neki a jóvátétel lehetősége, de még akkor is a kibúvókat keresi. Hogy végül nem talál kiutat, az egyedül a belé nevelt értékeknek volt köszönhető, nem akarta visszautasítani egy haldokló utolsó kívánságát. Engem sokszor felháborított a könyv, semmint együtt tudtam volna érezni a szereplőkkel. Ez a kultúra és vallás annyira idegen számomra, hogy egyáltalán nem tudok vele azonosulni. Nem tudok magamban egy objektív képet festeni a mű irodalmi értékéről, személy szerint ez a része hidegen is hagyott. Valószínűleg nem fogok több Hosseini könyvet a kezembe venni. Viszont ajánlott olvasni mindenkinek, érdekes “tanulmány” egy teljesen más kultúra, társadalom működéséről.

 

G. R. R. Martin - Gardner Dozois: Veszélyes amazonok 5/4

4492027_5.jpg

Még a Könyvfesztiválon szereztem ezt a féltéglát, de csak most adódott három hét kényszerszabadság, ami alatt bőven ki tudtam olvasni, és nem kellett sehova magammal cipelni. G. R. R. Martin és társa ismét egy nagyon érdekes novellaválogatást állítottak össze. Hasonlóan a Zsiványok című kötethez, ebben is mindenféle műfajból és terjedelemben találhatunk alkotásokat. Igazán egy témakör, a női karakterek mentén mozogtak. Speciel én botor azt hittem, hogy ha már amazonok, akkor a harciasabb nőkre helyezik a hangsúlyt. De nem igazán ez történt, volt itt mindenféle nőtípus. Számomra elég hullámzó tendenciát mutattak az egyes alkotások, valamelyikre már a cím alapján sem emlékszem, másokra pedig még most is jó szívvel gondolok vissza. Abszolút meggyőztek a történelmi novellák, A Nora ének és A száműzött királynő. Érdekes korszakok a nyerhetünk általuk bepillantást. A fantasy novellák közül nagyon bejött Joe Abercrombie novellája, amúgy is nagyon kedvelem a stílusát. Viszont meglepett Lev Grossman, ugyanis A varázslókat nagyon utáltam, de az ugyanebben a világban játszódó Lány a tükörben című novellája nagyon tetszett. Abszolút kedvencem azonban az Anyám hazugságai című alkotás volt, amely a Fekete lapok univerzumba enged bepillantást. Ajánlani leginkább azoknak tudom a kötetet, aki olvas mindenféle műfajban, és bírja az extrán elvont dolgokat.

 

Bill Clinton és James Patterson: Az elnök eltűnt 5/4

4269933_5.jpg

Már a megjelenés előtt kiszúrtam magamnak ezt a könyvet, nagyon érdekfeszítő volt már a fülszövege is. Maga a történet egy világméretű kibertámadás megakadályozása körül forog, amibe maga az Egyesült Államok elnöke is belekeveredik. A koncepció az, hogy - mint a cím is mutatja -, az elnök egyszerűen eltűnik és nem tudják hol van. Innen lehet kicsit spoilerezni fogok, de a nagy “poénokat” igyekszem nem lelőni. Rövid fejezetek váltják egymást, így a történet tempója nagyon feszes. Több szemszögből is követhetjük az eseményeket, de a történet középpontjában maga az elnök áll. Ő meséli a történteket egyes szám, első személyben. Ebből a szempontból a címet is megtévesztőnek találom, ugyanis mi, Olvasók végig tudjuk hol található. Megírva őszintén, Bill Clinton nevét olvasva a könyvön, azt hittem igazi valami különlegességgel fog szolgálni a regény, de nem így lett. Persze megvolt benne a szokásos politikai cselszövés, árulás, akció, ami hasonló regényeiben, de ennyi. Ettől függetlenül nem volt rossz olvasmány. Ajánlani talán a politikai krimi rajongóinak tudom, de nagy eszmefuttatásokra nem kell számítani.

 

 

Vhrai