Soron kívül - Interjú Körmendi Zoltán íróval

wooden-boards-3767952_340_1.jpg

Nemrég olvashattatok könyvajánlót a blogon Körmendi Zoltán Isteni Program című szériájának első két részéről. Alkalmam adódott a szerzőnek néhány kérdést feltenni, ennek eredményét olvashatjátok.

1. Tudom, más művészi ágazatokban, rajz, animáció is tevékenykedett. Hogyan jött az írás az életébe?

A BME gépészkari diákújságjának (KÁTÉ) szerkesztőjeként, később főszerkesztőjeként az írás és a rajzolás egyszerre voltak jelen az életemben, méghozzá egy olyan intellektuális közegben, ahol a baráti körünk a kultúra minden ágára nyitottan, kreatívan reagált. Szerdánként a törzshelyünkön, és péntekenként a szerkesztőségben szó volt irodalomról, zenéről, kiállításokról, politikáról. A regényírás gondolata is erre az időre tehető. Egy hosszúra nyúlt szerda esti beszélgetés kissé filozofikusra sikerült, és kifejtettem nézeteimet, mire többen javasolták, hogy erről könyvet kellene írnom.

2. Miért éppen a magánkiadás mellett döntött? Próbálkozott korábban “normális” kiadóknál is?

Hosszú évek óta készülgetett a regény, de csak nem akart a végkifejlet összeállni, mert tudat alatt az munkált bennem, hogy úgysem lesz kiadva. Ekkor találtam egy kiadót, ami elnyerte a tetszésemet. Jónak tűnt az ajánlat, főként úgy, hogy eredetileg e–book–ban gondolkodtam. Nem voltam otthon a témában. Tetszett a kiadó marketingje, referenciái, ígéretei, és a már kiadott könyvek magukért beszéltek. Legalábbis azt hittem, ha Havas Henriknek és még pár hírességnek megfelel ez a kiadó, akkor nekem is jó lehet. A kedvező ajánlat viszont határidőt szabott, ez adta meg a végső lökést a befejezésre és egyúttal a mély vízbe való ugrásra.

3. Mindkét kötetben (Krisztina Amerikában, Daniela hagyatéka) hatalmas információáradatot kapnak az olvasók. Ezeknek csak egy része spekuláció. Honnan a hatalmas háttértudás?

Ne felejtsük el, hogy a téma több évtizede foglalkoztat, így ezalatt számtalan kisebb–nagyobb hírt, könyvet és dokumentumfilmet vizsgáltam abból a szempontból, hogy saját elméleteimet alátámasztják, vagy éppen cáfolják–e. Írás közben pedig a Wikipedia volt a barátom.

10429828_1024206160942700_4106215523365517591_n.jpg4. Az Isteni Program széria feszegeti a katolicizmus határait, kérdéseit, ad egy lehetséges választ a miértekre. Kapott ezzel kapcsolatban negatív visszajelzést?

Talán azért nem, mert Krisztinánál jobban senki nem vívódik ezeken a határokon.

5. Miért pont női szereplőket állított a történet középpontjába?

Az első kötet, amiben egyúttal a második kötet főszereplője és egyes jelenetei is adottak, valahogy egyszerre állt össze a fejemben. A virginiai lövöldözést tanulmányozva, egyik éjjel az egész történet készen volt. Részletek még hiányoztak, nem tudtam, hogyan fogom megfogalmazni, és napi 10–14 óra munka mellett mikor lesz időm az írásra, de akkor, egy reggelre nem volt kérdés, hogy kik a legfontosabb szereplők. Volt egy olyan gondolatom is, hogy a XXI. században, a megjeleníteni kívánt krisztusi személyiség közelebb áll egy lány önfeláldozó személyiségéhez, mint egy fiú lelkivilágához, ugyanakkor így két dolog is érdekesebb és elfogadhatóbb lesz a történet kibontakozásakor. Az egyik, a Karma program megírása, a másik, hogy Roland, a racionálisabb, rendszerező gondolkodású szereplő szájába adhatom az elméletek kimondását, Krisztinának így megmarad a vívódás szabadsága

6. Mik a további tervei a sorozat befejezése után?

Az első kötetet eredetileg egy teljesen befejezett, egyetlen és megismételhetetlen dolognak tartottam. Hónapokig nem is gondolkodtam a folytatásról, de újraolvasva rájöttem, hogy tudat alatt szépen kihagytam azokat az időközöket, amikor az amerikai vonatkozás zajlik, hiszen a magyar szereplők szemszögét tartottam előtérben. Azzal az eseménysorral, amiről Krisztina és Roland nem tud, vagy nem kapcsolódik hozzájuk közvetlenül, nem akartam foglalkozni. Nagyon megbonyolította volna a cselekményt. Viszont ami az első kötetben egy zavaró ugrás, az a történet másik oldalának a helye. Ez hozta meg a folytatást. A második kötet megírása közben szintén jöttek gondolatok, amik nem illettek a történetbe, kérdéseket vetnek fel, hagynak nyitva, ez hozta a harmadik kötet szükségszerűségét. Hogy hozza–e a harmadik kötet megírása egy új regény ötletét, mondanivalóját, azt nem hinném. De az elsőnél se hittem, hogy lesz folytatás. Az Isteni Program trilógiát szeretném a könyvesboltok kirakatában látni, profi kiadásban. Ez nem lesz egyszerű. Mire lesz időm, energiám, ihletem munka mellett, azt talán Theon tudná megmondani.

7. Könyves bloggerként muszáj megkérdeznem: Ön szeret olvasni? Melyik műfajokat részesíti előnyben, esetleg vannak kedvenc írói?

Victor Hugo szerettette meg velem az olvasást. Realisztikus leírásai, valós helyszínei, fordulatai, a szereplők fejlődése lenyűgözött. (Jobban mondva a magyar tanárom szerettette meg velem az olvasást, és a kötelezők közül szinte mindegyik a kedvencem lett.) Korszakonként változott, hogy mit favorizáltam. Kezdetben sci-fi, egyre komolyabbak, ami átvezetett a szépirodalomhoz, egy ideig krimit és Rejtő könyveket olvastam, majd személyiségfejlesztő és menedzser könyveket. Aki írni akar, kell, hogy olvasson. (Jó, ha mindenevő). De ez édes kényszer. Aki elkezd olvasni, az előbb-utóbb meg is szereti az olvasást. Mai tendencia - bár lehet, mindig is így volt -, aki olvas, kedvet kap az íráshoz. Ötletei támadnak, amit szeretne kifejezni, így írni kezd. Ha valaki sokkal többet ír, mint olvas, az általában tragédiához vezet, amit az olvasó szenved el. 

8. Tudom, elég általános kérdés, de mit tanácsol azoknak, akik most kezdenek el írni? Vannak bevált praktikái?

 

Nem hinném, hogy követendő példa lennék a leendő írók számára. Évtizedekig érlelni egy ötletet, évekig írni, és évekig tanulni a marketing csapdáit, ez nem igazi sikerrecept. Ha újra élhetném az életem, nem várnék ennyit, viszont kerülném, hogy mindenáron írjak. És kerülném azt is, hogy csak akkor írjak, ha a fejemben már kész a történet. Gyakorolni mindenképpen kell, és nyitottan meg kell hallgatni mások véleményét, építő kritikáját.

 

Vhrai és persze Körmendi Zoltán

 

A szerzőről és könyveiről többet is megtudhattok: Isteni Program blog és a sorozat Facebook oldala. 

A kép a szerző engedélyével lett felhasználva! 

Címkék: interjú, egyéb