Hat könyv, amire érdemes lecsapni júniusban!

oilseed-rape-2224941_340.jpg

Nemrég volt a Könyvfesztivál, de már nyakunkon a Könyvhét! Avagy ismét egy remek alkalom, hogy feltöltsük a könyvespolcainkat. Addig is, kedvcsináló gyanánt a júniusban megjelenő szórakoztató irodalmi könyvek közül szemezgettem! 

 

Deborah Harkness: Az élet könyve (Mindenszentek trilógia 3.)

Várható megjelenés június 3, de átcsúszott 7.-re - Cartaphilus Kiadó

Azt hiszem, szerencsénk van, hogy filmsorozat készült a könyvek alapján, másként lehet, nem kaptuk volna meg a harmadik kötetet. Sajnos, előtte nem örvendtek a könyvek túl nagy népszerűségnek, pedig egy igazán szerethető történetről van szó. Speciel még csak az első részét olvastam a trilógiának, de mindenképp szeretném megszerezni a további köteteket is! Viszont érik egy újraolvasás, mivel könyvajánló nem született A boszorkányok elveszett könyvéről. . 

5351329_5.jpg

A ​Mindenszentek-trilógia világszerte milliók által várt újabb kötetében tovább folytatódik a fiatal boszorkány történész, Diana Bishop és az ősöreg vámpír tudós, Matthew Clairmont szerelmének és kalandjainak története. Végre fény derül arra, milyen titkot rejt a Diana által Oxfordban felfedezett rejtélyes kézirat, melyre évszázadokon át vadásztak különféle természetfeletti lények: démonok, vámpírok, boszorkányok.

A sorozat harmadik kötetében Diana és Matthew visszatér az Erzsébet-kori Londonból. A jelenben új nehézségekkel és régi ellenségekkel kell szembenézniük. Matthew birtokán jó néhány olyan szereplő tűnik fel, akiket az olvasók még a sorozat első kötetének lapjain ismerhettek meg. Lassanként kiderül, milyen veszély fenyegeti hőseink jövőjét, és ezt követően még sürgetőbbé válik a titokzatos kézirat hiányzó lapjainak felkutatása. Európa számos pontján át vezető hajsza kezdődik – melynek végén nagy sokára végre kiderül, mi is az a titok, amit sok száz évvel korábban a boszorkányok felfedeztek.

 

 Izolde Johannsen: A pontlövész (La Fayette 2.)

Várható megjelenés: már megjelent -  Szenzár könyvek

Izolde Johannsen minden egyes könyvét kedvelem, de a La Fayette sorozat kifejezetten egy általam nagyon kedvelt időszakban játszódik. Szerintem a királyság bukása Franciaországban a történelem egyik legérdekesebb korszaka. A két kötet Gilbert La Fayett életútját követi nyomon, de az egész kiegészül egy izgalmas, ámde fiktív szállal is. Az első részről itt olvashattok. 

5205065_5.jpg

XVI. Lajos király halála után a királypárti összeesküvők, szimpatizáns nemesek, papok, katonák, lázadó parasztok megpróbálkoznak a lehetetlennel, de Vendée vérzivatara elsodorja őket. Gilbert Lafayette hazájától, családjától, barátaitól elszakítva börtönben él. Szalma Jason, az álruhás angol nemes minden furfangja, vagyona és igyekezete ellenére sem tudja barátját kiszabadítani. Várniuk kell. Várni, hogy az új csillag, Bonaparte Napóleon vajon bevilágítja-e az életüket a politika sötét egén. Mindeközben, a tisztogatások következtében a La Force börtönbe kerül Adrienne Lafayette is. Szintén e komor cella lakója a kegyvesztett Latouche-Tréville gróf, a neves ellentengernagy, aki nemcsak befolyását, munkáját és hajóit vesztette el, de a tengert is.

 

 

Miklya Luzsányi Mónika: Az ecsedi boszorkány

Várható megjelenés: már megjelent. - Athenaeum Kiadó

Az utóbbi időben rákattantam a magyar történelmi regényekre, de ebben az esetben leginkább a cím keltette fel a figyelmemet. Bevallom töredelmesen, a címszereplő Török Katáról még nem hallottam, így itt az ideje, hogy pótoljam a hiányosságaimat. 

5261400_5.jpg

Az ​ecsedi boszorkány nem más, mint a híres törökverő, Török Bálint utolsó leszármazottja, Török Kata. Mi volt az alapja a boszorkányság, a szerelmi bűbáj, a vérfertőzés, a gyermekgyilkosság vádjának, aminek következtében 1614-ben teljes vagyonelkobzásra és fővesztésre ítélték ezt a tündöklően szép, életvidám fiatalasszonyt? Valóban olyan lánglelkű hős volt-e Török Bálint, amilyennek olvasmányainkból megismertük? Milyennek látta őt a felesége, hogyan élt a korabeli celebpár, és milyen lehetett egy nagyasszony élete egy törökverő hős oldalán? 
Mintha sötét átok vonulna végig Török Bálint és leszármazottai életén: halálos szerelmek, cselszövés, gyilkosság, orgyilkosság, árulás kíséri őket generációkon át. Mámoros szerelmi légyottok és összeesküvések plasztikusan ábrázolt regénye Miklya Luzsányi Mónikáé. Alapos kutatómunkájának és írói fantáziájának köszönhetően a magyar királyság vérzivataros századainak szereplői elevenednek meg a könyv lapjain: Török Bálint és felesége, Pemfflinger Kata, dédunokájuk, Török Kata és nyíltan titkos szerelme, Báthory Gábor, a későbbi erdélyi fejedelem; Bethlen Gábor, Báthori ellenlábasa, Bocskai István, a hajdúk vezére vagy épp Nádasdy Tamás nádor – s mellettük megannyi szolga és közrendű valós alakja bontakozik ki, miközben elénk tárulnak a török idők babonákkal és átkokkal terhes mindennapjai is. A szexuális aktusok, a bájolások leírásaihoz a Török Kata és társai ellen folytatott boszorkányper korabeli jegyzőkönyveinek részletekbe menő tanúvallomásai szolgáltattak alapot. A két szálon futó cselekményből nem csak Török Kata és Báthory Gábor titkos szerelmét ismerhetjük meg, hanem dédszüleinek történetét is, amely aztán megpecsételte az ecsedi boszorkány sorsát.

 

Amy Plum: Álomfogó (Álomcsapda 2.)

Várható megjelenés: már megjelent. - Libri Kiadó

Az utóbbi időben kerültem a young adult könyveket, úgy voltam vele, hogy áh, kinőttem belőlük. Aztán a tavaly júniusban rendeltem egy csomagot a Bubble Book csapatától, és abban volt a széria első része, az Álomcsapda. El kell ismernem, hogy van még esély a szememben a yong adult műfajnak, mivel ez a horrorral vegyített verzió nagyon is elnyerte a tetszésemet. Egy újraolvasás itt is dívik, mivel pont a "blogtalan" időszakomban volt a kezemben a kötet. Kíváncsian várom, hogy alakul a továbbiakban a történet! 

5001320_5.jpg

A ​rémálmoknak előbb-utóbb végük van, ám Cata, a Hangya és a többiek rémálmából nem biztos, hogy létezik kiút. A kísérleti kezelés közben – amelyen hőseink azért vettek részt, hogy álmatlanságukból kigyógyuljanak – végzetes műhiba történik, aminek folytán Catáéknak közösen kell átélniük egymás legiszonyatosabb, álmokban megtestesülő félelmeit. 
A hat tinédzser nem tud felébredni. Lassan-lassan tudatosul bennük: ha álmukban meghalnak, a való világból is távoznak. Egyiküket már elragadta a halál, s az bárkire, bármikor ugyanúgy lecsaphat. Egyvalamit tudnak biztosan: csak egymást segítve élhetnek túl. Ám ahogy mindenkiről sorra kiderül az igazság, rá kell jönniük, hogy a rémálmoknál valami sokkal szörnyűbbel is össze vannak zárva…

Tökéletes belépő a kamaszoknak a thrillerek világába. 
Amy Plum kiváló pszichothrillerének lapjain A rémálom az Elm utcában és az Eredet motívumai ötvöződnek egymással. 
Az Álomfogó különösen a sötét, izgalmas Young Adult-könyvek kedvelőinek, Danielle Vega, Natasha Preston, Kendare Blake és Madeleine Roux rajongóinak való olvasmány, mely egy mozgalmas, akciódús, borzongató, kétrészes sorozat második kötete.

 

Louise Boije af Gennäs: Vérvirág (Ellenellás-trilógia 1.)

Várható megjelenés: június 5. - Animus Kiadó

Teljes mértékben a borítóra kattantam rá, de a cím és a fülszöveg alapján is úgy találom, kellemes kikapcsolódást nyújthat a krimikedvelőknek, köztük nekem is! 

5334494_5.jpg

Miután Sara édesapja titokzatos körülmények között meghal, a lány szülővárosából Stockholmba költözik, hogy ott próbáljon új életet kezdeni. Eleinte már-már túlságosan simán mennek a dolgok: a külvárosi kávézóból, ahol dolgozni kezd, egykettőre egy jól menő PR-ügynökséghez kerül, és szegényes albérletét egy belvárosi luxuslakásra cseréli. Hamar rádöbben azonban, hogy nem minden az, aminek látszik. Különös, egyre rémisztőbb és megmagyarázhatatlanabb dolgok történnek vele, amik lassan az őrületbe kergetik. Apja iratainak tanulmányozása közben döbben rá, hogy ő is, és a családja is veszélyben vannak. Valaki nagyon akar tőlük valamit. De vajon mit?

Izgalmas, szövevényes thriller egy hajmeresztő játszmáról és arról, hogy mit tehet az egyén a hatalommal szemben. Az ELLENÁLLÁS-TRILÓGIA I. kötete

 

Nnedi Okorafor: A halálmegvető

Várható megjelenés: június 11. - Agave Könyvek

A kötetre az Agave Kiadó előrendelhető kötetei között találtam rá. Igazából a fülszöveg keltette fel a kíváncsiságomat, nálam rendszerint betalálnak a hasonlóan elvont művek. Az már csak hab a tortán, hogy a HBO sorozatot is forgat a könyvből, ráadásul G. R. R. Martin közreműködésével! 

5364608_5.jpg

A ​posztapokaliptikus Afrika egyik vidékén népirtás zajlik, törzsek vére áztatja a földet. Egy nő, aki túlélte a faluja földig rombolását, és akit megerőszakolt az ellenség tábornoka, a halálban reménykedve a sivatagba megy. Kilenc hónappal később azonban életet ad egy dühös csecsemőnek, kinek haj- és bőrszíne a helyi törzsektől eltérően a homokra emlékeztet. A nő meg van győződve arról, hogy a lánya más – különleges –, ezért elnevezi Onyesonwunak. A név ősi nyelven azt jelenti: halálmegvető.

Onyesonwu már gyerekként rájön, hogy a fogantatása körülményei testi és társadalmi bélyeget nyomtak rá. A többiek szemében ő egy ewu, vagyis az erőszak szülötte, félfajzat és számkivetett, akiről az emberek úgy tartják, hogy erőszakos életre van kárhoztatva. Ám Onyesonwu nem átlagos ewu: már gyerekként is kezd megmutatkozni egyedülálló varázsereje. Idővel egyre jobban kiteljesednek a képességei, és amikor véletlenül látogatást tesz a szellemek birodalmába, megtudja, hogy egy nagyhatalmú varázsló próbál az életére törni.

Onyesonwu először kétségbeesetten próbál elrejtőzni leendő gyilkosa elől, ám a természete ezt nem hagyja. Így elindul végül egy olyan úton, aminek a végén harcossá válhat. Hogy beteljesítse sorsát, meg kell küzdenie a természettel, hagyományokkal és történelemmel, az igaz szerelemmel és kultúrája spirituális rejtelmeivel. Egyaránt várnak rá veszélyes kihívások egy olyan jövőbeli Afrikában, ahol látszólag soha semmi nem változott – és olyan földöntúli síkokon, melyeknek a létezéséről ugyan sokan tudnak, de csak nagyon kevesen képesek járni rajtuk.

Nnedi Okorafor 2010-ben megjelent és azóta korszakos jelentőségűvé vált regénye helyezte fel az afrikai tematikájú műveket az SFF műfajának térképére. A halálmegvető2011-ben megkapta a rangos World Fantasy-díjat, de jelölték a Nebulára és Locusra is, az HBO pedig már dolgozik a televíziós sorozaton, aminek George R. R. Martin a vezető producere.

 

Remélem, tetszett ez a kis válogatás, én ezeket a köteteket tervezem a hónapban beszerezni. De ha van még néhány jó tippetek számomra, ne tartsátok magatokban! 

 

Vhrai

 

Forrás az újdonságokkal kapcsolatban. Moly, Líra, Libri

Az alapkép forrása: www.pixabay.com