Féléves Könyves Kiakadás Book Tag

Nem tudom eddig, hol éltem, de most találtam csak rá erre a tag-re. A tizenöt kérdés megválaszolásával szerintem tökéletesen le lehet zárni egy könyves félévet. Elöljáróban annyit, hogy nem sikerült elérnem az 50 könyvet június végéig, így bele kell húznom majd, hogy meglegyen a szokásos "százasom".

3581517_5.jpg

1. A legjobb könyv, amit idén olvastál

Sokat vacilláltam, hogy melyik könyvet is válasszam ehhez a ponthoz. Szerencsére sok jó irományhoz volt szerencsém, de itt arra tettem a voksot, amely a legnagyobb hatást váltotta ki belőlem. Ez pedig nem más, mint Szaszkó Gabriella Maradj velem című regénye. Nos, aki ismer, az tudja, hogy az utóbbi években eléggé hadilábon álltam a romantikusokkal, de ez a könyv lenyűgöző és egyben letaglózó élményt nyújtott. Saját magamtól idézve: 

Szaszkó Gabriella blogbejegyzései után a regénye is meggyőzött arról, hogy ért ahhoz, amit csinál. Nem gondoltam, hogy ekkora hatást vált ki belőlem a történet, pedig olvastam korábban is hasonló témakörben. Szerkezetileg az egész nagyon jól felépített, a felhasznált háttérinformációk is tökéletesen megállják a helyüket. Nagyon megrázó a Pennington-fivérek sorsa, a romantikus szál csak egyfajta kiegészítő szerepet kap. Az olvasó a karaktereket is közel érezheti magához, ugyanis messze állnak a tökéletességtől. Sőt, én Amy-t kifejezetten nem kedveltem. Viszont nem sok történet éri el azt nálam, hogy kíváncsi legyek rá, milyen más szemszögből megírva, pedig itt ez történt, kifejezetten olvasni szeretném, hogy élte meg a dolgokat a női szereplő.

2. A legjobb folytatás, amit idén olvastál

4670368_5.jpg

A bőség zavarában egyre inkább elhanyagolom a megkezdett sorozataim folytatását, mindig belekezdek valami újba. Nos, ez alól kivétel volt a Hóhér. Igaz, már tavalyi megjelenés, de három hónappal később, még az év elején leemeltem a polcról. Ha emlékeim nem csalnak, az öt csillagot nem kapta meg, mivel az eleje nagyon vontatott volt. De Cole kétség kívül tudta fokozni az első rész, a Rongybaba extremitását. Sajnos, ezt a kötet bloggyilkos hangulatomban olvastam, így bejegyzés nem született róla...

 

3. Friss megjelenés, amit nem olvastál még, de szeretnél

5221805_5.jpg

Néhány hete jelent meg S. A. Chakraborty Bronzváros című kötete, de bevallom engem a borító rögtön levett a lábamról. Az meg a másik, hogy az Agave Kiadónál nem félek belekezdeni egy új sorozatba, mert relatíve hamar jönnek is a folytatások, meg csak akkor hagyják abba, ha tényleg nincs értelme kiadni a továbbiakban. Szóval nemsokára ezzel a szépséggel fogom eltölteni az időm! :) 

 

4. Legjobban várt friss megjelenés az év második felében

5359056_5.jpg

Annyira várt könyvem most nincs, ami miatt tűkön ülnék, de egy kis Stephen King bármikor jöhet. Igaz, mostanában elhanyagoltam a Mestert, mégis mindig árgus szemekkel figyelem a megjelenéseket. Ha jön egy új kötete, akkor amint lehet, meg is szerzem, nem lesz ez másként A kívülálló esetében sem. Egyébként szép lassan gyarapodik a King-gyűjteményem. Sajnos, a régebbi köteteket aranyáron lehet megvenni, de sokszor volt már szerencsém bolhapiacon, vagy épp antikváriumban. 

 

5. Legnagyobb csalódás

4973605_5.jpg

Ránézve a kérdéssorra, talán ez volt a pont, ahova rögtön tudtam, mit fogok választani. Mérges vagyok Maas-ra, hogyan tudta így elszúrni a Szárnyak és pusztulás udvarát! Tipikusan abba a hibába esett, hogy trilógiát csinált egy sorozatból, ahol bőven elég lett volna két rész. Itt már csak a nyűglődés ment, mint a történetvezetés, mind a szereplők részéről... Ahhoz képest, hogy az első két rész 4,5 valamint 5 csillagot kapott, erre így utólag a 3-at is túlzásnak tartom. Unalmas volt, vontatott, mintha a szerző már nem tudott volna mit kitalálni. 

 

6. Legnagyobb meglepetés 

1154756_5.jpgEhhez a ponthoz is nehéz volt könyvet választanom, de aztán Moskát Anita Bábel fiai című regénye villant be. Valószínűleg a Mini-Könyvklub nélkül nem mostanában került volna a kezembe. Teljesen másra számítottam a könyvvel kapcsolatban, mint amit kaptam. Egy biztos, ha valaki egy nagyon egyedi, és különleges fantasyra vágyik, nagyon jó választás! Ismét idézek saját magamtól:

Érdemes kivárni az első száz oldalt, ezután kezdenek érdekesebbé válni a dolgok. Moskát Anita nagyon eredeti ötletekkel és megoldásokkal dolgozott, amihez Bábel tornya csak egy kellék volt. Mindehhez nagyon éles kontraszt a modern Magyarország. Fordulatokban gazdag a cselekmény, de sokkal jobban fogja izgatni az olvasót a szereplők ilyen-olyan irányú fejlődése. Egyébként eddig talánez a legnagyobb általánosságokat tartalmazó bejegyzésem, de itt tényleg vétek lenne bármilyen apró spoilert elejteni. Ajánlani tudom azoknak, akik kedvelik a nagyon elvont fantasykat és nem zavarják az esetlegesen felbukkanó vallási elemek!

 

7. Kedvenc új író

5796286.jpg

Elsőre ide se nagyon tudtam, kit fogok megnevezni, aztán Ed McDonald-ra esett a választásom, aki a A holló jele-trilógia szerzője. Kedvelem a kemény vonalasabb fantasykat, nos a sorozat első része, az Éjszárny tökéletesen megüti nálam ezt a mércét. Egyébként megjelent a második rész, a Hollóvér, a harmadik, a Kárhozat pedig - ha emlékezetem nem csal -,akkor napokon belül várható. 

 

8. Új fikciós szerelmek

Ezt a pontot rövidre is zárom. Nincs kedvenc fikciós szerelmespárom. Ennek egy oka van, általában ezeknek nem sok köze van a valósághoz. Szóval nem igazán foglalkoztatnak. 

 

9. Új kedvenc szereplő

arton52504.jpg

Történet párti vagyok inkább, annyira nem szoktam foglalkozni a szereplőkkel sem. Persze kedvelem, ha a szerzők nem csak egy kiemelt tulajdonságra koncentrálnak. Ide talán az Éjszárny főszereplőjét, Ryhalt Galharrow-t választanám. Először nem volt túl szimpatikus, de az író, mint narrátort, olyan fekete humorral ruházta fel, hogy végigröhögtem az egész könyvet. Tipikus nagyszájú kemény fiú, akiben jóval több rejtőzik, mint amennyit a kötet elején a szerző láttatni enged. A kép pedig az egyik külföldi kiadás borítórészlete.

 

10. Egy könyv, amin sírtál

3286854_4_1.jpgNa, ilyen nekem nincs. Persze vannak olyan történetek, amelyekre még évek múlva is emlékszem a "dráma" kategóriából. Ez most az első januári olvasmányom, a Bright Side. Íme, a korábban írt ajánlóm: 

A regényről, sőt magáról a történetről is volt már fogalmam, mikor elkezdtem olvasni. A Molyon ódákat zengtek róla, mennyire gyönyörű, különleges, egyben mégis hétköznapi alkotás. Nos, mindezzel egyet kell, hogy értsek. Ez messze kimagaslik a többi, az utóbbi években tucatszámra íródott, hasonló regény közül. A történet két hányatott sorsú fiatal életét és szerelmét tárja elénk, de a “megszokott” sziruposság nélkül. Azt hihetnénk a regény feléig, hogy egy átlagos, fiataloknak szóló romantikus regénnyel van dolgunk, de ez óriási tévedés. Személy szerint én már az elejétől sejtettem, hogy valami nincs rendben. Fontos, és bármikor aktuális témát dolgoz fel. Konkrétan nem akarom elárulni, mi az, mert a fülszöveg sem teszi, de olyan dologról van szó, amely - sajnos - bármelyikünkről kiderülhet. Az biztos, hogy alapjaiban rengetné meg a gondosan felépített kis világunkat. 

 

11. Egy könyv, ami boldoggá tett

5245178_5.jpg

Érdekes egy pont, mert engem alapvetően az olvasás tesz boldoggá. De legyen, megnevezek ide is valamit. Ami hosszas keresgélés után a szemembe ötlött az idei olvasmánylistámról, az a Miután megismertelek-trilógia harmadik része, a Mióta megszerettelek. Az első részt imádtam, a második viszont nem hozta a szintet. Viszont ez a kötet szép lezárása volt a sorozatnak. Sőt, így utólag azt kell írjam, jó, hogy megírta a szerző. Hamarosan bejegyzés is várható a könyvről, ami már régen meg van írva, csak be kell, khm, be kéne gépelni. :D 

 

12. Kedvenc könyvadaptáció, amit idén láttál

Sajnos ez erre a félévre kitöltetlen pont marad, mivel nem néztem semmit, ami adaptáció lenne. Sőt, filmet sem igazán, a sorozatokra vagyok "rágyógyulva". 

 

13. Kedvenc kritika

covers_557284.jpg

Nem nagyon szeretem visszaolvasni, amit korábban írtam. De így visszapörgetve a bejegyzéseket Izolde Johannsen könyvénél álltam meg, az Észak magányos királya is a kiemelkedő olvasmányélményeim között kap helyet, úgyhogy remélem a bejegyzésem is tetszett róla Nektek. 

Talán a sorozat összes része közül ehhez kellett a legnagyobb írói kreativitás, ugyanis a “címszereplő” Tirpitz egyetlen tengeri ütközetben sem vett részt. Azonban Izolde Johannsen kitűnő érzékkel talált rá az üresjáratokra és töltötte ki azokat tartalommal. Ráadásul képes a háború mindig más és más szegmensét bemutatni. Két izgalmas témát állít a középpontba, a hajón történő orvoslást és a szárazföldön folyó kémkedést. Szóval izgalmakban most sincs hiány! Eddig ezt a részt éreztem a legkiforrottabbnak a szériából. Szóval, mit is írhatnék, ajánlom mindenkinek, aki kicsi affinitást is érez a II. világháború története iránt. Sőt, a szerző ezúttal a romantikusabb lelkületűeknek is kedvez…

 

14. A legszebb könyv, amit vásároltál

5026043_5.jpg

Hű, ide is több könyvet tudtam volna választani. De amit többször megnéztem, mielőtt megvettem az a Kirké volt. Persze ebbe azért a tartalom is belejátszik, korábban rengeteget olvastam a görög mitológiáról, és szerettem az Odüsszeiát. Ugye a címszereplő erősen kötődik ehhez a történethez is, kíváncsi leszek, az ő szemszögéből hogy zajlottak az események. 

 

15. Amit még idén el akarsz olvasni

4869661_5.jpg

Az utóbbi időben leszoktam arról, hogy megtervezzem az olvasmánylistámat. De legalább még ötven könyvet szeretnék az évben "kivégezni". Ezek közül az egyik lesz Vass Virág Az örökké rövid története című regénye. Kezdetben a Nők Lapjában jelent meg folyatásos történetként, én ott kezdtem olvasni, később tudtam meg miért szakadt hirtelen félbe! Kinőtte magát ugyanis egy több, mint ötszáz oldalas regénnyé, így a Könyvhéten le is csaptam rá hirtelenjében. 

 

Huh, hát ebben a félévben ennyi lenne ez a Book tag. Nem gondoltam volna, hogy ennyire "nehéz" lesz megírni a válaszokat, de a másik részről szerencsés vagyok, hogy jó könyveket választottam az első félévre. Remélem tetszett Nektek ez a bejegyzés! Ha van kedvetek, küldjétek el a ti verziótokat is, szívesen olvasnám akár egy felsorolásban, szimpla hozzászólásként is! :) Valamint, ha kíváncsiak vagytok, hogy miket olvastam még 2019 első felében, akkor a Molyon megtaláltok! 

Vhrai

 

A képek linkelve vannak, egy egyesével nem nevezem meg a forrásokat!