Ferenc K. Zoltán: A Halál Színe Vörös

covers_545273.jpgFülszöveg

Underground Kiadó, 2019. 250. oldal

1944 novembere. Horthy sikertelen kiugrási kísérlete és a nyilasok hatalomátvétele megpecsételte a Hitler által erőddé nyilvánított Budapest sorsát. Itt veszi kezdetét a történet, melyben megismerhetjük Farkas Zoltánt, aki családja meggyilkolása után nyilasnak áll. 
Litauszky János csendőrt, akit csak hazája védelme motivál, és a kommunista ellenállás pár tagját, akik semmitől sem riadnak vissza azért, hogy a nácik és a velük szövetséges magyar csapatok elbukjanak és Magyarország ismét egy szabad ország legyen. Ám, ahogy a front zsugorodik, és feltárulnak az emberi elme legaljasabb 
bugyrai, mindannyian rájönnek, hogy ebben a harcban nincsenek jók vagy rosszak, csak az ember… aki mindenre képes. 
A történet végigkíséri az olvasót a második világháború második leghosszabb és legtöbb halálos áldozatot követelő városcsatáján, 
amely 109 napig tartott, 50 nap teljes körülzárásban, reménytelenségben, ahol mindenki csak egy dologban volt biztos: A saját halálában.

 

Pro és kontra

Kevés olyan történelmi hátterű regénnyel találkoztam, amely ne heroizálná valamelyik oldalról a II. VIlágháború eseményeit. Legnagyobb meglepetésemre Ferenc K. Zoltán könyve nem ilyen, sokkal inkább az olvasó arcába vágja a nyers valóságot, mindenféle kozmetikázás nélkül. 

A kötet a szerző jóvoltából érkezett hozzám, amit ezúton is még egyszer köszönök! De ugorjunk a kiadás minőségére! A kötésével, illetve a borító vastagságával nincs semmi baj. Jobban sikerült, mint sok “nagy” kiadó munkája. A borítókép tervezőjét külön kiemelném, bámulatosan jól megragadta a regény lényegét. Belül viszont ráfért volna a kötetre egy alapos tipográfiai és tartalmi szerkesztés. Szerkezetileg a hosszához képest rendkívül jól tagolt. Címmel ellátott, közepesen hosszú fejezetekből áll, de még ezeken belül is vannak etapok a nézőpontváltások szerint. 

A szerző szavait idézve, a regény egy kiaknázatlan témát ölel körül. Az 1940-es évek közepén járunk, amikor az orosz haderő ostrom alá vette a németek által “elbarikádozott” Budapestet. Kifejezetten tetszett, hogy nem próbálta szépíteni a körülményeket egyik háborús fél részéről sem, noha a kötet címe és néhány elejtett félmondat alapján arra számítottam, hogy nem lesz tárgyilagos és pártatlan. De ez nem így lett, a magyar emberek oldaláról - legyen az hungarista, kommunista, vagy csak a körülmények ártatlan áldozata -, próbálja megközelíteni ennek a néhány hétnek a történetét. A kötet egyes szám harmadik személyben íródott. Két főbb nyomvonalon haladunk, de ezekhez is több nézőpont kapcsolódik. Az elején nekem soknak tűnt, időbe telt ráhangolódni a történetre. Az egyik részről megismerjük Farkas Zoltán honvédet, aki megsebesül a Don-kanyarnál, így leszerelik. Hazajön, megnősül, próbálja élni az egyszerű civilek életét, ám az orosz előrenyomulás mindent megváltoztat, így belép a hungarista mozgalomba. A másik részről egy házaspár, Károly és Julianna személyén keresztül betekinthetünk a kommunista ellenállás mindennapjaiba. Próbálják aláásni a hungaristák tekintélyét. szabotálják a működésüket még Budapest közvetlen ostroma alatt is. Az említett két szál persze a történet végére összekuszálódik és elválaszthatatlan lesz egymástól. A cselekmény a regény harmadától indul be leginkább, onnantól viszont szürreálisan felgyorsulnak az események. Ez nagyon jól tükrözik egyébként a háború utolsó szakaszát. Számomra a végkifejlet nagy meglepetést nem okozott, az olvasónak is számolnia kell a veszteségekkel. Viszont a kommunista ellenállás vezetőjének, Jánosnak a kiléte váratlanul ért. Ekkor elevenedtek fel bennem a történelmi tanulmányaim és a nemrég olvasott cikkek. De amit a végére így ismételten kiemelnék, az az, hogy a regény kitűnően cáfolja azt a tényt, hogy a háborúban minden “fekete és fehér”. Nem lehet felosztani úgy a feleket, hogy jó és rossz. Mindkét oldalon felütötte a fejét a kegyetlenség, az értelmetlen öldöklés, egyének és csoportok egyaránt szörnyű dolgokat tettek. Mindebből azonban leszűrhető az az örökérvényű igazság: “A háborúnak nincsenek nyertesei, csak vesztesei”.

A karakteralkotás is jól sikerült. Szerintem tökéletesen hozta a regény hosszához elvárt szintet. Nincs sok kiemelkedő szereplő, inkább több személy sorsán keresztül akarja a szerző bemutatni a háború borzalmait.  A már említett Farkas Zoltán kötelességtudó honvédként bevonul a háborúba, ahonnan maradandó sérülésekkel tér haza. Számára be is fejeződik a háború. Ez egészen addig így is van, amíg az orosz előrenyomulás alatt meg nem ölik a családját, ezért bosszút esküszik. Károly és a felesége, Julianna pont az ellenkező oldalon állnak. A kommunista mozgalom tagjaiként próbálják szabotálni a budapesti eseményeket. Károly kezdetben a kommunista eszmék nevében, később már a hatalomvágytól vezérelve gyilkol. Érdekes volt megfigyelni, hogyan torzul el egyre jobban a személyisége. Julianna egy hétköznapi könyvtáros, aki kizárólag a férje miatt csatlakozott az ellenálláshoz, később sem igazán meggyőződésből cselekszik. Beépül a hungaristákhoz, ahol rájön, eszmék ide vagy oda, ők is csak emberek… Aki még az én emlékezetemben megmaradt, az Veiszfeld, aki zsidó származása miatt állt a kommunisták oldalára. De később rájön, két rossz közül volt kénytelen választani. Rendkívül jól játsza a szerepét. A végén pedig elkezd a tettek mezejére lépni, ami rá egyáltalán nem jellemző. 

 

Összességében 5/4

Ferenc K. Zoltán elsőkönyves szerzőként nagyon jó úton halad. Ha néhány kiadási hibától eltekintünk, egy nagyon is jó történelmi regény foghatunk a kezünkbe. Ügyesen használta fel a történelmi hátteret, Budapest ostroma tényleg kiaknázatlan téma. A háborúban rendkívül gyorsan és váratlanul történnek történnek a dolgok, ehhez tökéletesen passzol a regény pergős cselekménye is! Különösen szimpatikus volt, hogy a karakterek nagy része is “egyszerű” ember, akik nem mindennapi körülmények közé kerülve próbálják túlélni a háború szörnyűségeit. Ajánlani tudom a kötetet azon történelemkevelőknek, akik átlátnak az ideológiákon és nem tántorítja el őket a nyers valóság! 

 

Vhrai

 

A kötetet meg tudjátok vásárolni az Underground Kiadó honlapján!