Hét könyv, amire érdemes lecsapni szeptemberben!

autumn-2902570_960_720.jpg

A nyári "lazulás" után végre kezd magához térni a könyvpiac, a kiadók szeptemberre gőzerővel vetik magukat a munkába. Nem győzöm kapkodni a fejem az újabb és újabb megjelenések láttán, azt hiszem, végteleníthetem a váró- és kívánságlistámat egyaránt. Szokásomhoz híven ismét a szórakoztató irodalmi újdonságok közül válogattam. Remélem, sikerül néhány újdonságra a ti figyelmeteket is felhívni! 

 

Stephen King: Aki kapja, marja és az Agykontroll (Bill Hodges 2-3.)

Várható megjelenés: már megjelent és szeptember 15 - Európa Kiadó

Ugyan nem friss megjelenés, de én nagyon örülök neki, hogy végre jön puha táblás verzióban is a Hodges-trilógia második és harmadik része. Egyáltalán nem vagyok finnyás a King könyvek kiadásait illetően, mivel szinte mindet más formában sikerült megszereznem, mint az előzőt. De úgy voltam vele, hogy ha már a trilógia első része puha fedeles változatban van meg, jó lett volna ilyen formában a másik kettő is. Nos, úgy néz ki a kívánságom meghallgatásra talált, így szeptemberben Mr. Mercedes-újraolvasás következik! 

covers_563111-horz.jpg

Aki kapja, marja

Mr. ​Mercedes-ben bemutatkozó hősök eklektikus hármasának főszereplésével itt a mesteri, lélegzetelállító folytatás egy olvasóról, aki túlzásba viszi a rögeszmés rajongást egy emberkerülő íróért.
„Ébresztő, géniusz!” – így kezdődik Stephen King letehetetlen új regénye egy bosszúvágyó olvasóról. Az ébresztő John Rothsteinnek, az ikonikus írózseninek szól, aki megteremtette az imádott és világhírű Jimmy Goldot, de többé már nem publikál. Morris Bellamy pedig őrjöng, nemcsak Rothstein hallgatása miatt, hanem azért is, mert a nonkonformista Jimmy Gold eladta magát a karrierért a reklámszakmában. Morris megöli Rothsteint, és igen, a pénzt is kipakolja a széfjéből, de az igazi kincset azok a noteszok jelentik, amelyekben lehet még legalább egy Gold-regény..... folytatás itt. 

Agykontroll

Amikor egy sokszoros gyilkos ráébred, hogy a szellemnek hatalma van az anyag fölött.

Bill Hodges, a nyugdíjas zsaru és társa, Holly Gibney egy öngyilkosság ügyében nyomoznak, amelyhez köze lehet Brady Hartsfieldnek, az ördögi Mercedeses Gyilkosnak.
Igaz, Brady öt évvel azelőtt, amikor többször is fejbe vágták a zsúfolt koncertcsarnokban, amelyet fel akart robbantani, olyan súlyos agysérülést szenvedett, hogy azóta is kórházban van, csak üresen bambul, és az orvosok szerint reménye sincs a gyógyulásra. Ám a 217-es szobában, ahol az ártalmatlannak tartott gyilkos vegetál, egy titokzatos, gonosz erő ébred, amely hozzásegítheti Bradyt, hogy bosszút álljon ellenségein – sőt az egész városon….

A Mr. Mercedes és az Aki kapja, marja után itt a Bill Hodges-trilógia csattanós fináléja, amelyben a hősöknek immár egy természetfölötti képességgel rendelkező, sátáni alakkal kell megküzdeniük életre-halálra.

 

Miriam Toews: Nők beszélgetnek

Várható megjelenés: már megjelent szeptember 2. napján - Európa Kiadó

Általában nem vagyok híve annak, ha egy könyvet egy másik népszerű, ismert műhöz hasonlítanak. Ám ebben az esetben talán megbocsátható az összevetés, mivel Margaret Atwood teszi azt. Egyébként a fülszöveg keltette fel a figyelmemet elsősorban, főleg az a rész, hogy megtörtént esetekre alapozza a szerző a regényt. Mindig elborzaszt, de fura módon érdekel is, hogy meddig képesek az emberek a hit, vagy ideológia nevében elmenni. Azt hiszem, ez a kötet egy új perspektívából fogja mindezt megközelíteni... 

covers_563195.jpg

Bolíviában, ​egy távoli, eldugott mennonita településen 2005 és 2009 között lányok és asszonyok százaival esett meg, hogy reggel kábán, fájó testrészekkel, zúzódásokkal borítva, vérezve ébredtek, miután éjszaka megtámadták őket. A támadásokat eleinte szellemeknek vagy démonoknak tulajdonították. A közösség tagjai közül néhányan úgy vélték, a támadásokkal Isten vagy a Sátán bünteti a nőket bűneikért; többen hazugsággal vádolták a nőket, hogy így akarják felhívni magukra a közösség figyelmét vagy házasságtörésüket palástolni; megint mások pedig azt gondolták, hogy az egész a nők élénk fantáziájának szüleménye.
Végül azonban kiderült, hogy a támadásokért a kolónia nyolc férfi tagja felelős. Az állatgyógyászatban alkalmazott érzéstelenítőszerrel, nadragulyapermettel kábították eláldozataikat, és az eszméletlen nőket megerőszakolták.
A bolíviai bíróság 2011-ben bűnösnek nyilvánította a nyolc férfit, és hosszú börtönbüntetésre ítélte őket. De 2013-ban, miközben az elítélt férfiak még börtönbüntetésüket töltötték, a kolóniában újrakezdődtek a korábbiakhoz hasonló támadások és szexuális visszaélések.
A Nők beszélgetnek, amelyben két család lányai és asszonyai vitatják meg a történtek után szóba jöhető lehetőségeiket – Semmit sem tenni / Maradni és harcolni / Elmenni –, regény formában alakot öltött reakció ezekre a valós eseményekre, s ugyanakkor a női képzelet terméke.

 

Thomas Harris: Cari Mora

Várható megjelenés: már megjelent szeptember 6. napján - General Press Kiadó

Rögtön felcsillant a szemem, amikor megláttam ezt a könyvet a friss megjelenések között. Thomas Harris neve nekem egyfajta ikon, olvastam a Hannibál-széria minden részét, láttam a filmeket, és vártam, hogy mikor rukkol elő valami újjal. Nos, pár évbe beletelt, de sebaj, a fülszöveg alapján izgalmasnak ígérkezik a kötet, főleg a thrillerkedvelőknek. 

covers_545781.jpg

 

Fél tonna arany rejlik egy Miami Beach-i tengerparton álló villa alatt. Akik évek óta keresik, mindenre képesek. A bandát Hans-Peter Schneider vezeti, akit csillapíthatatlan étvágy hajt, és azzal keresi a kenyerét, hogy valóra váltja a gazdag emberek erőszakos fantáziáit.
Cari Mora, a ház őrzője az erőszak elől menekült el a szülőhazájából. Miamiban él, ahol a bizonytalan ideiglenes menekültstátusz miatt ki van téve a bevándorlási hivatal kényének-kedvének. Ahogy Hans-Peter egyre közeledik a kincshez, megakad a szeme a gyönyörű nőn, akin sebet ejtett a háború. Cari Mora azonban meglepő képességekkel rendelkezik, és a túlélőösztönét már korábban is próbára tette a sors.

 

Stephen King: A kívülálló

Várható megjelenés: már megjelent szeptember 9. napján - Európa kiadó

Gondolom nem lepek meg senkit azzal, hogy ez a könyv felkerült a listára. Általában már a megjelenéskor lecsapok az új King könyvekre, mivel néhány év múlva általában beszerezhetetlenné válnak, a maradék forgalomban lévőnek meg a csillagos égig ugrik az ára. A Mester ismét egy thrillerrel örvendezteti meg az olvasóit, köztük engem is, bár már a fülszöveg is előrevetít némi természetfeletti szálat, kíváncsi leszek, mennyire kap mindez hangsúlyos szerepet. Ami már most nem tetszik, hogy megint a "féltéglás" verzióban jön ki a könyv, és nem vagyok biztos abban, hogy a későbbiekben megkapjuk puha fedeles változatban is... 

covers_549182.jpg

A ​Mr. Mercedes – Aki kapja, marja – Agykontroll trilógia után Stephen King – vagy ahogy rajongói világszerte emlegetik: a Mester – ismét egy hátborzongató thrillerrel hozza rá olvasóira az álmatlanságot.

Az oklahomai kisváros, Flint City egyik parkjában brutálisan megerőszakolt, meggyilkolt és megcsonkított holttestre bukkannak. Az áldozat Frank Peterson, egy fehér fiúgyermek, életkora 11 év. A felfoghatatlan tett elkövetője pedig szemtanúk állítása és több, cáfolhatatlan bizonyíték szerint Terry Maitland gimnáziumi irodalomtanár és baseballedző, azaz T. edző, egy mindenki által ismert, köztiszteletben álló ember, két kislány édesapja.
Ralph Anderson nyomozó letartóztatja az edzőt, méghozzá a lehető legmegalázóbb módon: a Maitland csapata számára kulcsfontosságú meccs közben, a szurkolósereg szeme láttára. Anderson indulata érthető: az ő kamasz fia is T. edző keze alatt tanulta a sportot.
Az igazságszolgáltatás folyamatában azonban fennakadást okoz, hogy Maitlandnek kikezdhetetlen alibije van: szemtanúk, ujjlenyomatok, sőt DNS-minta igazolják, hogy a gyilkosság idején egy másik, távoli városban tartózkodott. Anderson nyomozónak segítőtársaival együtt választ kell találniuk a kérdésre: hogyan lehet ugyanaz az ember egyszerre két helyen?
A rejtély megoldása Kinghez méltóan egyszerre hihetetlen és kétségbevonhatatlan, bármennyire sokkolja is azokat, akik egy texasi barlang mélyén végül szembekerülnek vele.
A kívülálló amellett, hogy a New York Times bestsellerlistájának élére került, a Goodreads-en 2018-ban kategóriájának legjobb könyve lett, és az HBO minisorozatot készít belőle.

 

Bányai D. Ilona: Erdély lángjai (Boszorkánykör 3.)

Várható megjelenés: már megjelent szeptember 10. napján - Lazi Kiadó 

Töredelmesen bevallom, még csak az első részét, a Boszorkánykört olvastam a sorozatnak, pedig már a második, A vér jogán is itt figyel a polcomon. Félreértés ne essék, nem azért, mert kevésbé találom érdekesnek más könyveimnél, de a bőség  zavarában valahogy kimaradt még a szórásból. Így utólag viszont nem bánom, mert legalább nem kell várnom a harmadik kötetre, rögtön tudom folytatni. 

covers_568693.jpg

1466 ​telén Mátyás király nagy gondban van. Üres a kincstár, már az udvartartás költségeire sem telik. Pénz kellene, de honnan? Minden oldalról háború fenyeget, egyszer az osztrák, máskor a cseh vagy éppen a moldvai sereg támad az országra. A török a Délvidéket dúlja, a pápa egyre inkább sürgeti, hogy ígérete szerint indítson hadjáratot volt apósa, az eretnek huszitákat pártoló cseh uralkodó ellen. De miből? A körmöci kamaraispánnak az utolsó percben támad egy ravasz ötlete, mivel tölthetnék meg a királyság üres kasszáját. Meg kell változtatni az adókról szóló törvényeket, új adókat kivetni, ehhez csupán az országgyűlés jóváhagyása szükséges, ami akár erőszakkal is megszerezhető. Csakhogy ki szeretne többet fizetni? Az adóemelés ellen lázadoznak a nagyurak és a közrendűek országszerte. A legnagyobb az elégedetlenség Erdélyben, ahol már az új királyt is kiszemelték.
Ebben a háborgó világban a Boszorkánykör leányai ismét az események középpontjában találják magukat. Nem is sejtik, milyen veszélyek leselkednek rájuk, amíg a saját bőrükön nem érzik, mennyire útban vannak valakiknek. Már otthonuk, a tokaji vár falai sem nyújthatnak elegendő védelmet számukra. Sorsuk a forrongó Erdélybe vezeti őket, ahol újabb viszontagságokkal találják szemben magukat. Politikai cselszövések és hatalmi harcok közepette egymástól távol, külön-külön kell boldogulniuk. Ám az intrika, ármány és zsarolás árnyékában nemcsak a lázadás, de a szerelem lángjai is fellobbannak…

 

Søren Sveistrup: A gesztenyeember

Várható megjelenés: szeptember 30. - Partvonal Kiadó

Na, kérem ez az a könyv, ami ismét "véletlenül" került fel a listámra. Legelőször a címre figyeltem fel, ami nagyon érdekes, sőt inkább fura. A borítóképről pedig azok a figurák jutnak eszembe, amiket még általános iskolában kötelező jelleggel kellett készíteni. Nos, elsőre semmiképp sem asszociáltam volna egy thrillerre, annak ellenére, hogy a borítón is szerepel a műfaj. Kíváncsian várom a kapcsolódási pontokat, megérzésem szerint nem egy unalmas, hétköznapi skandináv művet kapunk! 

covers_563629.jpg

Hátborzongató ​pszichothriller a GYILKOSSÁG – THE KILLING filmsorozat szerzőjétől

Koppenhága külvárosban egy csendes októberi reggel a rendőrség egy fiatal, egyedülálló anya holttestére bukkan, akit brutálisan meggyilkoltak és megcsonkítottak: a nőnek levágták az egyik kezét, és a feje fölé egy kis gesztenyéből készült babát lógattak.
Az ügyet Naia Thulin, az ambiciózus fiatal detektív kapja. A partnere Mark Hess, a lelkileg kiégett nyomozó, akit nemrég rúgtak ki az Europolból. A nyomozók felfigyelnek a titokzatos, gesztenyéből készült figurára, ami elvezeti őket egy korábban eltűnt személyhez: a megtalált holttest Rosa Hartung politikusnő tizenkét éves lánya. De a Hartung-ügyet már rég lezárták, a mentálisan beteg férfi, aki anno bevallotta a gyilkosságát, már rács mögött van.
Ám nem sokkal ezután egy másik nőt is meggyilkolnak, és a gyilkosság helyszínén ismét felbukkan a kis gesztenyeember. Thulin és Hess gyanítja, hogy kapcsolat van a Hartung-ügy és a meggyilkolt nők között. De mi lehet az? Nincs sok ideje a nyomozóknak, Thulin és Hess gyakorlatilag versenyt fut az idővel, mert egyre valószínűbb, hogy sorozatgyilkosról van szó, aki korántsem fejezte be ámokfutását…

 

Vhrai

 

Információs forrás: Moly, Libri, Líra

Az alapkép forrása: www.pixabay.com