Passuth László: Sasnak körme között

covers_82325.jpgFülszöveg

Móra Kiadó, Budapest, 1964. 542. oldal

Passuth László műve, melyet maga az író regényes korrajznak nevez, a Rákóczi-felkelés előzményeit mutatja be Zrínyi Ilona életén keresztül. A Wesselényi-összeesküvés, Munkács védelme, a zernyesti csata – ez a három nagy történelmi epizód a könyv hármas ívű tartópillére. A nagy történelmi felkészültséggel, finom elemzőkészséggel írott regényes korrajz feltárja hazánk e korszakának egész bonyolult politikai világát. a „két pogány között” sínylődő magyarság nehéz útját, a hosszú küzdelem egyik fontos szakaszát, amikor a gyengülő ozmán birodalom árnyékából kiválik az új ellenség, a fenyegető Habsburg-uralom képe. A széles hátterű történelmi írás főalakja Zrínyi Ilona, az ő hősies és megnyerően kedves figuráját rajzolja meg Passuth László a legsokoldalúbban, bőséges történelmi dokumentáció alapján.

 

Nagy örömmel tölt el, hogy hazánkban is egyre népszerűbbek a történelmi személyekről, korszakokról szóló regények. Azonban nem csak a kortárs irodalomban, hanem a klasszikusok között is igazán érdekes kötetekre bukkanhatunk. Noha ezzel a művel nem vagyok maradéktalanul elégedett, de azért érdemes egy pillantást vetni rá.

Időtálló minőség

Régóta terveztem közelebbről megismerni Passuth László munkásságát. Kapóra jött a Magyar történelmi regények kihívás júniusi fordulója, ahol a Sasnak körme között volt az ajánlott regény. Bár van pár kötetem a szerzőtől, ez pont nincs közöttük, így kénytelen voltam kölcsön kérni. Egy elég viharvert példány járt nálam, amely a ‘60-as években került kiadásra, de minőségi panaszra nem lehet okom, ugyanis minden lap a helyén van! A borító nagyon egyszerű, a címszereplő Zrínyi Ilona látható rajta, elnagyolt, rajzos formában. Szerintem ennél többre, lévén szó egy történelmi regényről, nincs is szükség. Szerkezetileg, a kötet a hosszához mérten, többszörösen is összetett, több, címmel ellátott részből, ezen belül számozott fejezetekből áll, de még ezek is tovább osztódnak szakaszokra. Amit furcsálltam, hogy a szerző semmilyen előszót, utószót, megjegyzést nem fűzött a történethez, ami pedig általában a műfajhoz tartozó regények sajátossága. 

Informatív történelemlecke, minimális fikcióval 

A magyar történelem egyik legérdekesebb női alakját helyezte Passuth a történet középpontjába. Ám nem elégszik meg Zrínyi Ilona életének feltárásával, hanem bemutatja nekünk részletesen azon évtizedek jelentősebb eseményeit, kiemelkedő személyeit. Nagyon informatív könyv, elég szigorúan tartja magát az egyes történelmi tényekhez, a lehető legkevesebb fiktív elemet tartalmazza, talán azt is csak a párbeszédek során. Néha viszont a leírásoknál olyan érzésem volt, mintha egy történelem tankönyvet olvasnék. Mint már írtam, a történet nem csak Zrínyi Ilonát veszi górcső alá, tehát több szemszögből követhetjük az eseményeket, még az ellenség is kiemelt figyelmet kap. Látszik, hogy Passuth László alaposan utánanézett történelmünk ezen szeletkéjének. Már Zrínyi Ilona lánykorában bekapcsolódunk az eseményekbe. Így részletesen megismerjük a családi hátterét, kezdve azzal, hogy a méltán híres Zrínyi Miklós (Szigetvár hőse) dédunokája, valamint a “jelen időben” az azonos nevű bán unokahúga. Akkoriban nem volt főnyeremény nőnek születni, ám ő a megszokottól eltérő nevelést kapott. Részt vehetett a bánságot érintő dolgok eldöntésében, rendkívül művelt és határozott személyiséggé vált. Miklós halála után, Ilona apja, Zrínyi Péter vette át a bátyja helyét. Ő sokkal kevésbé megfontolt politikát folytat mind az osztrákokkal, mind a törökökkel szemben. Eltökélt szándéka felkelést szítani országszerte. Az ő konspirációját kénytelen követni Ilona is, így hozzámegy a hatalmas vagyonnal rendelkező I. Rákóczi Ferenchez. Innentől kezdve lép igazán Zrínyi Ilona a történelem színpadára, aktív részesévé válik az országot érintő eseményeknek. A legnagyobb hírnevet kétséget kizáróan Munkács várának három éven át tartó ostroma alatt érdemelte ki. Mindemellett a szerző azonban kitért a szétdarabolódott ország helyzetére, számba véve az összes szerencsétlenül alakult próbálkozást is a felkelés kirobbantására. Részletes ismereteket kapunk az akkori bonyolult politikai helyzetről, hogyan próbáltak az urak a két akkori nagyhatalom, az osztrákok és a törökök között lavírozni. Szövetségek jöttek létre és hiúsultak meg egyetlen szempillantás alatt, cselszövés, intrika mindenütt. Ennél jobban azonban bele sem megyek a cselekménybe, annyira szerteágazó és szövevényes.

Valós személyek, hiteles jellemrajzok

A karakteralkotást egyáltalán nem akarom túlragozni, mivel nem a szerző “találta ki” őket. Létező személyek voltak, akiknek a főbb tulajdonságai ismeretesek, vagy legalábbis következteni lehetett rájuk. Kifejezetten tetszett, hogy nem heroizált senkit, hitelesnek tűnő és egyben hihető jellemrajzokkal találkoztam a könyvben. Talán az volt kissé fura, hogy az egyes szereplők kiemelkedő tulajdonsága volt felerősítve, ezt egy idő után idegesítőnek éreztem. 

Érdekes olvasmány, de nem nyűgözött le

Nagyon örülök neki, hogy a Magyar történelmi regények kihívás  “rávett” arra, hogy végre megismerkedjek Passuth László egyik művével. Amennyire laikusként látom, a regény nagyon tényszerű, és hűen követi a történelem eseményeit. Néhol szájbarágósra sikerült, viszont a nézőpontváltások üdítően hatottak az olvasás során. Zrínyi Ilona személyét pedig érdemes kiragadni a sokaságból, egy rendkívül intelligens, művelt, ám egyben kemény asszony életéről tudhatunk meg többet. Ajánlani inkább a fanatikus történelem kedvelőknek tudom, sokkal inkább informatív, érdekes, semmint szórakoztató regény.

 

5/3,5