Szeptember - 2019

Többször is nekifogtam már, hogy írok hónapnyitó, hónapzáró, vagy egyéb összegző bejegyzéseket, arról, hogy mit fogok olvasni, vagy miről fogok írni. Ezek aztán idő hiányában és a rendszertelenségemnek köszönhetően szépen abba is maradtak. Így most megpróbálom egyesíteni az olvasós, beszerzős és "tervezős" bejegyzéseket. Talán én is jobban átlátom a könyves-blogos dolgaimat. Kezdjük talán azzal, mit csináltam szeptemberben. Semmi eget rengető dolog nem történt, viszont jó hónap volt, ugyanis csak az első két héten dolgoztam, az utolsó kettőn pedig szabadságon voltam, végre hazautaztunk Magyarországra. Normál esetben ilyenkor kéne több ideje lenni az embernek, de szerintem minden külföldön élő találkozik azzal a problémával, amivel én. Ha hazatér 2-3-4 hónap után, akkor csak rohangál fel-alá, mint a mérgezett egér. Most sem volt másként, esküvő, születésnap, család, barátok, hivatalos ügyek, és így tovább. Ahhoz képest könyves téren nem zártam rossz hónapot, főleg a beszerzésekre tekintettel! Nézzük is szép sorban, mit "műveltem" ezalatt a harminc nap alatt , de néhány dolgot elejtek azzal kapcsolatban is, miket szeretnék még elolvasni október második felében. 

Szeptemberi olvasmányaim

capture-20191002-225245.png

Ha értékelni kellene könyves szempontból a hónapot, akkor egy közepest adnék neki. A fent már említett okokból nem volt annyi időm, sem kedvem olvasni. Azért így is végeztem 6 könyvvel, így körülbelül 2100 oldalt "faltam be". A hónapot Marc Elsberg Zero című regényével kezdtem. Nagyon jó döntés volt, hogy beszereztem a szerző második könyvét is, ismét érdekes témával foglalkozik, mégpedig azzal, hogy mennyire képes befolyásolni tömegeket a közösségi média. Mindezt egy nagyon izgalmas, de természetesen fiktív történetbe csomagolta. Ezt követte Michael Bussi-től a Fekete vízililiomok . Rengetegszer szembejött velem a könyv a különböző közösségi felületeken, ráadásul a fülszöveg igencsak különleges történetet ígért. Ebben nem is kellett csalódom, a szerző kitűnően vegyítette a thrillert a képzőművészettel. Meg tudott lepni, ez az utóbbi időben nem sok könyvnek sikerült! Egészen a végéig nem volt arról fogalmam, hogy fog a történet három szála összefonódni. Harmadikként rávetettem magam a Mini-Könyvklub havi olvasmányára, ami ezúttal Daniel Keyes Virágot Algernononnak című kötete volt. Az elején kissé nyögvenyelősen ment, de - ahogy az unos-untalanig használt frázis mondja, beszippantott a történet. Nem véletlenül tartják az egyik legjobb sci-fi-nek, érdekes volt figyelni, ahogy a gyenge értelmi képességekkel rendelkező főszereplőből zseni lesz, és ez milyen hatással van a világképére. Ezek után valami kevésbé komolyra vágytam, így következett Karen M. McManus-tól a Lehull a lepel, ami egy ifjúsági thriller. A Maxim-kiadó nyári vetélkedője olvastam belőle el egy részletet, így kíváncsi voltam az egész sztorira. Egyáltalán nem volt rossz olvasmány, sőt, kikapcsolódásnak tökéletes, de a katarzis elmaradt. Ha már benne voltam a thriller vonalban, kézbe vettem a  Laura Marshall által írt Ismerősnek jelölt-et. Hát, ez lett a hónap leggyengébb olvasmánya. Unalmas volt, vontatott, néhol logikátlan. Az utolsó "versenyző" a hónapban Dallos Zoltán könyve volt, az Alkalmazottból vállalkozó. Recenziós példányként érkezett hozzám magától a szerzőtől. Nem egy szimpla gyakorlati útmutató, hogyan kezdjünk hozzá egy vállalkozáshoz, sokkal inkább a "lelki" oldalról közelíti meg a témát. A segítségével rájöhetünk arra, valóban megfelel-e a vállalkozói lét számunkra, de nemcsak ennek előnyeivel szembesülhetünk, a kötet sorra veszi a lehetséges buktatókat is. A fejezetek végén található gyakorlatok pedig hozzájárulnak ahhoz, hogy képbe kerüljünk a saját elképzeléseinkkel, és rátaláljunk az utunkra. Röviden és tömören ennyit a szeptemberi olvasmányaimról. Hamarosan némelyik kötetről olvashattok bővebben is! 

Szeptemberi irományaim

A hónapban sikerült a magam számára meghatározott minimumot teljesíteni, meglett az öt bejegyzés. Az elmúlt időszakban nem voltam túl lelkes a blogolással kapcsolatban, ráadásul még mindig fennáll az a probléma, hogy gyorsabban olvasok, mint írok. Szeptemberben is még a júniusban olvasott könyvekről kerültek ki írások. De egyszer talán sikerül beérnem magam! Tehát íme, szeptemberem a blogon: 

Szeptemberi szerzeményeim

Nos, ez a rész nem mindig lesz benne a havi bejegyzésekben, ugyanis könyvet általában akkor veszek csak, ha épp Magyarországra utazunk. Ebben a hónapban két hetet töltöttünk otthon, ahhoz képest egész jól sikerült visszafogni magam - a helyhiány miatt már kénytelen vagyok... Na, de így is sikerült szereznem 16 könyvet, amiből azonban 3 recenziós példány. Gondoltam én, a legegyszerűbb módja az lesz, ha a Molyon egy karc formájában szépen sorban felviszem. Nos, a Moly összemixelte a könyveket, de én igyekszem csoportosítani bizonyos szempontok alapján. 

capture-20191007-213900.png

Kezdem talán a már említett három recenziós példánnyal. Az első Dallos Zoltántól az Alkalmazottból vállalkozó című kötet. Maga a szerző ajánlotta a figyelmembe, általában nem olvasok hasonló könyveket kedvtelésből, de kíváncsivá tett. Két példány pedig a Metropolis Média Kiadó jóvoltából érkezett hozzám, az egyik Sara Mannheimer-től A cselekvés nulladik foka, a másik pedig Raquel Martinez Gomez-től Az Unikornis árnya. Mindkettő az Európai Unió Irodalmi Díjával kitüntetett regény, az elsőt már el is kezdtem, de nem "egy helyben leülős" olvasás lesz. Valódi filozófiai kuriózum, az ehhez illő nyakatekert magyarázatokkal. Sikerült újabb négy kötettel bővítenem a Stephen King-gyűjteményemet is. A kívülálló friss megjelenés, az Aki kapja, marja és az Agykontroll pedig puha fedeles újranyomás, a Tortúra-t pedig bolhapiacon szereztem potom összegért. A továbbiak is félig-meddig tervezett vásárlások voltak. Carlos Ruiz Zafón írásairól ódákat zengett néhány ismerősöm, így le is csaptam két kötetére - A szél árnyéka-ra és az Angyali játszma-ra - egy győri antikváriumban. A Mákháború (R. F. Kuang) című fantasy-re már a megjelenés előtt felfigyeltem. Az Agave Kiadó ebben a műfajban elkényezteti az olvasókat. Szerencsémre pont kifogtam a Libriben egy akciót, azért jött velem A negyedik majom, ami J.D. Barker tollából ered. Bányai D. Ilona legújabb regényét, az Erdély lángjait  mindenképpen meg akartam venni, egyrészt azért, mert a sorozat első két része is itt vár a polcon, másrészt pedig "köt az ígéret", hogy írni fogok róla. Hirtelen elhatározásból szereztem be a Hunyadi-sorozat első részét, A hajnalcsillag fényét.   Nagyon spontán "jött" Matt Bondurant regénye, a Fékezhetetlen. A film nagyon tetszett, így kíváncsi lettem a könyvre is. Már sehol nem lehetett kapni, de az egyik ajándékbolt leárazott könyvei között megtaláltam. Aztán itt van még Laini Taylor-tól A különös álmodozó, a másik pedig Alex Michaelides-től a Néma tanú. Az előbbit a Maxim olvasótábora miatt kaptam, mivel kifizettem a támogatói díjat, az utóbbi pedig a Bubble Book félresikerült szeptemberi dobozában volt. 

Októberi előzetes

Tudom, mire ez a bejegyzés kikerül, már a hónap közepén járunk. Vissza kellett rázódnom újra a hajnali keléshez, ráadásul a munka mellett lett egy rakat új elfoglaltságom, de ezeket nem is részletezném különösebben... Nem akarok semmi ilyesmit kifogásként használni, egyszerűen annyi, hogy ki kell találnom egy új, és hatékonyabb időbeosztást. Két hétre már sok új infóval nem szolgálok, de leírom, hogy milyen könyveket tervezek még elolvasni. Természetesen igyekszem majd többet posztolni is! 

Amiket tervezek elolvasni

 

Ha van kedvetek osszátok meg velem ti is, milyen könyveket szereztetek be, olvastatok el, vagy éppen mik a jövőbeni olvasós terveitek! 

 

Vhrai