Dallos Zoltán: Alkalmazottból vállalkozó

img_20190917_1329125.jpgFülszöveg

Magánkiadás, Budapest, 2019. 

"A ​vállalkozói létben és különösen induló vállalkozásoknál vannak borúsabb és derűsebb időszakok, hullámhegyek és hullámvölgyek – ahogy az én sztorimból is látszik majd. Adódhat a kérdés: miért éri meg vállalkozni a nehézségek ellenére? A válaszom egyszerű – és talán számodra is ez jelenti az egyik fő vonzerőt –: a szabadság, amit ez az életforma nyújt, felbecsülhetetlen értékű. Nemcsak a főnök és az alkalmazotti lét kereteinek hiánya felszabadító – a valódi szabadság abban rejlik, hogy vállalkozóként nap mint nap olyasmivel foglalkozhatunk, amit szeretünk.

Valahányszor túljutottam egy-egy nehéz időszakon, mindig azzal a meggyőződéssel tekintettem a jövőbe, hogy érdemes tovább csinálnom, mert ez a szabadság mindent megér. Mindeközben fejlődött a kitartásom és egyre nagyobb hittel vágtam bele az új ötleteim megvalósításába. Vállalkozóként megtapasztaltam, hogy a dolgok mindig alakulnak valahogyan – hogy ha nyitott szemmel és az új lehetőségek iránt fogékonyan járunk a világban, akkor megtaláljuk a vállalkozásunk fenntartásához szükséges jövedelemforrásokat. Talán ezeknek a tapasztalatoknak is köszönhető, hogy egyre többen fogékonyak az általam közvetített szemléletmódra."

Azt hiszem, mindenkinek megfordul a fejében élete során, hogy felhagyjon az olykor monotonnak tűnő alkalmazotti léttel, és saját vállalkozásba fogjon. Azonban a konkrét lépések előtt számos dolgot át kell gondolni, be kell kalkulálni a változásokat. Magához az elhatározáshoz, és a fontosabb döntések meghozatalához nyújt támpontot Dallos Zoltán könyve, amelyben a “klasszikus” vállalkozóktól a szabadúszókig mindenki találhat megszívlelendő tanácsokat. E rövid felvezető után íme, nyolc ok, miért is ajánlom olvasásra ezt a hasznos kötetet.

1. Saját tapasztalaton alapul mindaz a tudás, amit a kötet átad

Személy szerint én nem igazán kedvelem, amikor valaki úgy ír oktató, tanácsadó könyvet, hogy nincs mögötte semmiféle gyakorlati jártasság, csak innen-onnan összeollózott, általános ismereteket vázol fel. Nos, ennél a kötetnél nem kell ilyesmitől tartani, ugyanis Dallos Zoltán alkalmazottként és vállalkozóként egyaránt sikeres karriert tudhat maga mögött. Az előszóban és az első fejezet kezdetén rögtön felvázolja azt az utat, amit bejárt, és a későbbiekben leírt tanácsokat, módszereket is mindig kiegészíti a saját történetével, illetve egyéni ismereteivel. 

2. Egyszerű, letisztult szerkezet, és a laikusoknak is érthető fogalmazás

Ez tényleg az a kötet, amire bátran írhatom, mindenki számára szól, akit a téma érdekel. A szerző világosan és érthetően fogalmaz, mellőzi a felesleges idegen szavak használatát. Mindezzel együtt rendkívül jól tagolt, így a tartalomjegyzékhez lapozva rögtön a minket érdeklő fejezethez ugorhatunk. Sőt, még ezeken belül is több, címmel ellátott részt találunk, így tényleg kiválogathatjuk azokat a részeket, amelyek valóban érdekesek lehetnek számunkra.

3. A vállalkozói szféra széles skáláját lefedi

A kötet nem csak a klasszikus értelemben vett vállalkozókat veszi célba, akik valamilyen, helyhez kötött tevékenységet folytatnak, hanem a szabadúszókat, digitális nomádokat is. Sőt, még azok is találhatnak benne hasznos tanácsokat, akiknek nem a profitszerzés az elsődleges céljuk. Rengeteg hasznos információt kaptam könyves bloggerként, például a személyes márkát érintő fejezetből, valamint abból a részből is, amely a tevékenységhez kötődő közösség kiépítését célozza. 

4. Nem akarja megmondani a "tutit", inkább rávezet a lehetséges megoldásokra

A szerző nem akarja ránk erőltetni a véleményét, sem pedig azt, hogy kizárólag az ő módszerei és döntései a tökéletesek. Hangsúlyozza, hogy a kötettel “nem akarta feltalálni a spanyolviaszt”. Rendkívül őszintén és kendőzetlenül vall a rossz döntéseiről is. Inkább egyfajta útmutatásnak szánja a leírtakat, semmint pontról pontra követendő “szentírásnak”.

5. Minden problémát több oldalról közelít meg

Lényegében ez a pont szorosan összefügg az előzővel. Dallos Zoltán ugyanis rendkívül átfogóan próbált minden egyes témát összefoglalni, többféleképpen bemutatni. Már a legelején mérlegeli az alkalmazotti és a vállalkozó lét előnyeit és hátrányait egyaránt, ezzel már itt gondolkodóba ejti az olvasót, hogy egyáltalán érdemes-e belevágni egy vállalkozásba. 

6. Gyakorlati feladatokkal fejleszti az önismeretet

Ha mindez nem lenne elég, minden fejezet végén találunk egy-egy gyakorlati feladatot. Ezeket elvégezve nem csak önmagunkat ismerhetjük meg jobban, hanem a vállalkozásunk működését, vagy egyéb tevékenységünket. Kifejezetten ösztönöz minket arra, hogy legyünk nyitottak, figyeljünk a külvilág visszajelzéseire, legyenek azok statisztikák, vagy személyes vélemények. 

7. Túllendít a bizonytalanságon

A kötet - szerintem - leginkább a vállalkozáshoz kapcsolódó elméleti, némi túlzással “lelki” tényezőket veszi figyelembe. Segítséget nyújt abban, hogy megbizonyosodjunk az egyes lépések, döntések kapcsán a helyes úton járunk-e, valamint azt, hogy min érdemes változtatni. 

8. Interjúalanyokkal színesíti a kötet mondanivalóját

Amikor már rátér a konkrétabb témákra, nem csak elméleti és gyakorlati feladatokkal találkozhatunk, hanem megszólal egy-egy, a területen dolgozó, vagy azzal foglalkozó személy is. Így Dallos Zoltán megszólaltatta a saját virtuális asszisztensét, Ildikót, aki távmunkában, alvállalkozóként tevékenykedik. De itt van még Kéri Csaba, a HaVervagy alapítója, aki egy olyan platformot hozott létre, ahol az emberek szakmára tekintet nélkül ismerkedhetnek, kiépíthetik a kapcsolataikat. De megismerkedhetünk egy sikeres Mastermind (önfejlesztő, támogató, tanácsadó) csoport alapítójával, valamint egy olyan fiatalemberrel, aki három éve kerékpárral járja a világot.

Így a végére azért nem hagyom le a klasszikus értelemben vett értékelést sem néhány mondatban. Szerintem Dallos Zoltán kötetének nagyon is helye van a piacon. Önfejlesztő, motivációs, valamint magával a vállalkozással, mint tevékenységgel foglalkozó szakkönyvekkel szerintem Dunát lehetne rekeszteni. Amely azonban a kettőt ilyen módon, saját tapasztalatokra alapozva ötvözné, még nem találkoztam. Kifejezetten tetszett, hogy nem akar semmit a szánkba rágni, sem pedig tuti módszerként “eladni”. A fejezetek végén található gyakorlati feladatok és az interjúk pedig még színesebbé teszik ezt, az amúgy is rendkívül ösztönzően ható irományt. Amit én hiányoltam, azok a konkrétabb tanácsok, például hova, milyen szervhez érdemes fordulni, vagy kiket érdemes felkeresni,  ha valaki ilyesmiben töri a fejét. Mindettől függetlenül nagyon hasznos olvasmánynak tartom, amiből még akár egy blogger is “profitálhat”. Kíváncsian várom a szerző további műveit a témában. 

 

5/4

 

Tovább helyek, ahol a szerzőt megtalálhatjátok:

Bloghttps://zoltandallos.com/hu
Link a könyv oldalárahttps://alkalmazottbolvallalkozo.hu
Instagram: @zoltan.dallos
Facebook: @zoltandallos.business
Moly: https://moly.hu/konyvek/dallos-zoltan-alkalmazottbol-vallalkozo