Könyves kihívások, amiken részt veszek

Azt hiszem, még az év elején ígértem egy bejegyzést azokról az olvasós kihívásokról, amiken részt veszek. Kezdeném talán azzal, miért vágtam bele ezekbe. Általában hangulatfüggő, milyen könyvet emelek le a polcról, de így mindig elhanyagoltam egy rakat műfajt. Épp ezért szeretek az utóbbi időben lazább keretek közé szorítva olvasni, így szélesebb spektrumot lefedek a közel 500 olvasatlan könyvemből. Az esetek 90 százalékában nem egy konkrét könyvet kell választani, hanem valamilyen kritériumot kötnek ki az adott mű kiválasztásához. Na, de nem is szaporítom tovább a szót, idén ezeket igyekszem teljesíteni. 

books-5093228_1920.png

1. Egy hónap, egy kiadó 

Az ötlet Evelintől, a Pergamenre hány szavak vloggerétől származik. Ennek a lényege, hogy minden hónapban más-más kiadótól kell olvasni. Szokott lenni közös könyv is, ha valaki közösségi olvasásra vágyik. Egyébként mindezt tudjátok követni a Pergamenre hány szavak olvasóklub facebook csoportban, de van hozzá külön a Molyon zóna és háromhavi beosztásban külön kihívás is. 

E havi olvasmányom ide: Jennie Melamed - Lányok csöndje 

2. Nincs időm olvasni kihívás 

Kétlem, hogy Szabados Ágnes facebook közösségét nagyon be kellene mutatnom nektek. Itt szintén az a lényeg, hogy havonta legalább egy kötet olvassunk el valamilyen szempont szerint, és szintén mindig van közös könyv. Májusban olyat kell választani, amelynek a címe alliterál. 

E havi könyvem ide: Stephen King - Hasznos holmik

3. Várólista csökkentés 2020

Ezt a kihívást Lobo, az Olvasónapló bloggere hívta életre. Ennek célja nagy vonalakban az, hogy csökkentsük az elolvasandó könyveink számát. Ugyan mindig csak a megelőző év végén lehet jelentkezni a saját magunk által megszabott olvasmányokkal, de szerintem akár most is jó szórakozás lehet egy ilyen listát összeállítani. Egyébként találtok hozzá Molyos kihívást is, hátha jövőre megjön a kedvetek. 

E havi könyvem ide: Elin Hilderbrand - Mezítláb

4. Classics Community 2020 Reading Challenge

Erre Arwen, az A pechant for fantasy bloggere hívta fel a figyelmemet.  Ennek lényege, hogy havi egy klasszikust olvassunk el. Eléggé elhanyagoltam a műfajt, így gondoltam miért is ne vágjak bele. Eddig sikerült az évben teljesítenem. Egyébként bármikor lehet csatlakozni, van egy külön zóna is a Molyon

E havi könyvem ide: Anne Brontë : Agnes Grey

5. Anti tsundoku 2020

A kihívást a Masni the blogger oldal bloggere készítette. Ennek lényege, hogy ne hagyjuk a felhalmozott könyveinket olvasatlanul a polcon. Az év során 20 könyvet kell elolvasni különféle szempontok szerint a magánkönyvtárunkból. Készült hozzá facebook csoport, Molyos zóna, és kihívás is, a legnagyobb különlegessége azonban az a dolognak, hogy van egy letölthető olvasónapló is hozzá, amit itt értek el. 

E havi könyvem ide: Mikszáth Kálmán: Galamb a kalitkában 

6. Olvassunk fantasy-t 2020

Ez egy Molyon futó kihívás, amelynek lényege, hogy olvassunk el havi egy fantasy könyvet. (Jelentkezni év végéig lehet rá, de januártól kell a havi egy elolvasott kötet.) Erre is az vett rá, hogy az egyik kedvenc műfajomat nagyon elhanyagoltam az elmúlt években. 

E havi könyvem ide: V. E. Schwab: Gyülekező árnyak (Egy sötétebb mágia 2.)

7. Havi egy újraolvasás 2020

Szintén egy Molyos kihívás, melynek lényege, hogy olvassuk újra havonta egy régi kedvencünket. Nálam fennáll a bőség zavara, úgyhogy az utóbbi időben ritkán újráztam, így épp itt volt az ideje. 

E havi könyvem ide: Brian McClellan: Vérrel írt ígéretek (Lőpormágus-trilógia 1.)

8. Az érzelmek éve 2020

Ugyancsak a Molyon fut ez a kihívás is, melynek lényege, hogy olvassunk el tizenkét könyvet, tizenkét féle érzelemmel kapcsolatosan. Bármikor lehet csatlakozni, és nem kell havi olvasásoknak lenniük. 

E havi könyvem nincs, mivel már csak az "Egy könyv, amin sírtál" ponthoz kell olvasmányt találnom, és az nekem el fog tartani egy darabig.

9. 2020 - 20 szerző - 20 nemzet

Szintén zenész, szóval Molyos kihívás. Ennek lényege, hogy 20 különböző nemzetiségű szerző köteteit olvassuk el egy éven belül. 

Ebben a hónapban ehhez nem terveztem semmit. 

10. Új vizeken 2020-ban is

Itt találjátok a Molyon. A lényege abban áll, hogy olvassunk ebben az évben 20 olyan szerzőtől, akitől eddig még nem. 

E havi olvasásom ide:  Anne Brontë : Agnes Grey

11. Olvassunk együtt kortárs magyar műveket 2020-ban 

Itt találjátok a kihívást a Molyon. A feladat elolvasni 13, magyar szerző által írt, kortárs kötetet. Azonban ennyire nem lesz egyszerű a feladat, az első kiadásnak 2011 és 2020 közé kell esnie, és e mellé is van még néhány kiegészítő szabály, de azt megtaláljátok a kiírásban.

Ebben a hónapban ide: Palotai H. Zsófia: Szabadság mindenek felett 1-2. 

12. Olvassunk változatosan - címkékkel

Ez szintén a Molyon lelhető fel, mégpedig itt. 20 kötetet kell elolvasni, igazából játék a műfajokkal és a könyvekhez tartozó címkékkel. A részletszabályok megtalálhatóak a leírásban. 

Ebben a hónapban jó kérdés, lesz-e hozzá teljesítésem. 

13. A 19. század század száz éve - száz könyvben 

Na, ez a kihívás még négy éven keresztül tart a Moly felületén. De már most valószínűsíthető, hogy nem fogom tudni teljesíteni ennyi idő alatt. A 19. század minden évéből el kell egy kötet olvasni, ami rengeteg klasszikust jelent. Viszont érdekesnek találom a dolgot, így belevágtam határidő nélkül. 

E havi olvasmányom ide: Anne Brontë : Agnes Grey

 

Nos, a tizenhárom nem túl szerencsés szám, de majd meglátjuk!  Szerintem ezek a kihívások remek mankót nyújthatnak ahhoz, hogy szélesítsük a látókörünket. Ez persze nem azt jelenti, hogy mindenáron teljesíteni kell őket, sőt, valószínűleg nekem is lesz, amelyik félbe marad. Szerencsére nincs olyan kényszerérzetem, hogy hű, ezt be kell fejeznem. Ráadásul remek átfedéseket lehet találni a különböző feladatok, pontok között, szóval lehet "több legyet, egy csapásra". Az Agnes Grey itt is legalább háromszor szerepel. De ami a legfontosabb, az olvasás nem kényszer, maradjon kellemes időtöltés, még a Kihívások mentén is! 

 

Ti részt vesztek hasonló kezdeményezésekben? 

 

A kép forrása: Pixabay