Nyolc könyv, amire érdemes lecsapni júniusban!

Rég jelentkeztem ezzel a rovattal, de valljuk be, az utóbbi időben nem igazán voltam aktív. Egyáltalán nem volt kedvem a bloggal foglalkozni, sőt, még ahhoz sem, hogy az aktuális megjelenéseket böngésszem. Viszont úgy néz ki, fordult a kocka, mert összegyűjtöttem pár könyvet a havi megjelenések közül, amelyek felkeltették az érdeklődésemet. A sorrend tetszőleges, mivel minden oldalon más-más megjelenési dátumot találtam az adott kötetekhez, így konkrét időpont nélkül - persze júniuson belül maradva - állítottam össze a listát. 

photo-1589726310756-0198bd0d0fb2.jpg

 

R. F. Kuang: Sárkányköztársaság (Mákháború 2.) - Agave Kiadó 

Az idei évem egyik legjobb olvasmánya volt a sorozat első része, a Mákháború. Először egy tipikus, hosszúra nyújtott, young adult fantasyre számítottam, mégis beszereztem, mert a keleti mitológia mindig vonzott. Az előző gondolatomra visszautalva, nagyobbat nem is tévedhettem volna, a ya vonalat egyáltalán nem erőltette a szerző. Rendkívül egyedi, fordulatos, na meg kellően véres volt a történet. Szóval, alig várom, hogy a második kötet a kezemben legyen! 

covers_579170.jpgNikannak ​a történelem során háromszor is meg kellett küzdenie a túlélésért a véres mákháborúkban. Annak ellenére, hogy a harmadik hadjárat csak nemrég ért véget, Zsin nem tud megfeledkezni arról a kegyetlenségről, amelyet a népe megmentése érdekében követett el. Menekül a bűntudat, a szorongató ópiumfüggésés a tűz isteneként megismert bosszúálló főnix parancsai elől, aki rémes hatalommal ruházta fel.

Bár Zsin nem akar élni, meghalni sem hajlandó addig, amíg bosszút nem áll az áruló császárnőn, aki hátat fordított a hazájának, és szövetségre lépett az ellenséggel. A lány egyetlen reménye, ha belép a befolyásos Sárkány hadúr seregébe. A hadúr arra készül, hogy meghódítja Nikant, elűzi a császárnőt a trónról, és létrehoz egy új köztársaságot.

Ám sem a császárnő, sem a Sárkány hadúr nem az, akinek látszik. Zsin minél több dolognak lesz szemtanúja, annál jobban tart attól, hogy az országa iránt érzett szeretete ismét arra fogja kényszeríteni, hogy éljen a főnix gyilkos hatalmával. Mert már nincs semmi, amit Zsin ne áldozna fel az országa megmentéséért… és a bosszúért.

Peter May: Vesztegzár - XXI. Század Kiadó 

Általában nem szoktam bedőlni az aktuális világeseményekre építő reklámoknak. Speciel engem irritál a borítón látható szlogen, hogy Peter May "tudta a jövőnket". Nem, ez egy szerencsétlen véletlen, hogy az alkotói fantázia megvalósította egy város járvány miatti lezárását. Ettől függetlenül viszont nagyon kíváncsi vagyok arra, hogy ilyen közegben, milyen történetet hozott össze a szerző. (Egyébként úgy érzem, a hasonlókra sem kell már sokat várni....)

covers_608623.jpg„Peter ​May az az író, akit a világ végére is követnék.” – New York Times
2005-ben írta Peter May ezt a thrillert, melyben egy halálos vírus miatt zárják le Londont – és a világot.
Jack MacNeil detektívfelügyelő utolsó napja a londoni rendőrségnél. A karrierje romokban, a házasságának lőttek. Már a családtagjai is vírusosak.
De hiába nagyszerű a regény, hiába világhírű bestsellerszerző May – a kiadók sorra adták vissza a kéziratot.
„Nem realisztikus.” "May túl messzire ment." – Ilyen reakciókkal adtak kosarat a skót sztárszerzőnek.
A Vesztegzár ma már – sajnos – realisztikus.
15 évet kellett várni, hogy végre nyomdába kerüljön a kézirat, mely eddig az író számítógépén kallódott.
„A szerkesztők extrém kitalálmánynak, lehetetlenségnek nevezték a könyvemet, amelyben Londont le kell zárni egy láthatatlan ellenséggel, a vírussal folytatott harcban. Azt mondták, ez soha nem történhet meg. Pedig sok kutatást folytattam, és nekem nagyon is lehetségesnek tűnt” – nyilatkozta May.
Honnan tudta Peter May másfél évtizede? Honnan látta a jövőt?
2005 jövőjét.
És 2020-ét is.
A könyv a magyar olvasókhoz lényegében az amerikai kiadással egy időben jut el.
Peter May első kötete 26 éves korában jelent meg, és a BBC azonnal tévére alkalmazta. Utána nézettségi rekordokat döntő tévésorozatok következtek, amelyekben forgatókönyvíróként, producerként, illetve ötletgazdaként is közreműködött. Egy sor bestseller thriller fűződik a nevéhez: ezek közül a The Blackhouse és az Entry Island díjat is nyert. May Dél-Franciaországban él a feleségével.

Dean Koontz: Az éjszakai ablak (Jane Hawk 5.)  - XXI. Század Kiadó 

Bevallom, ennek a sorozatnak csak az első két részét olvastam, és az utolsó két rész (ezt beleértve) még hiányzik a polcomról. Egyébként maga a történet nem volt kiemelkedő, viszont a főhős karakterét annyira eltalálta Koontz, hogy már csak "miatta" is szeretném megismerni a sztori végét.  Ha röviden össze szeretném foglalni, talán az "egyedül a világ ellen" szlogen lenne a megfelelő...

covers_589325.jpgNEW ​YORK TIMES BESTSELLER

Jane Hawk egyszemélyes háborúja a tetőpontjára hág: eleinte FBI-ügynökként nyomozott, majd kilépett a szervezet kötelékéből. Egy szörnyű összeesküvés felgöngyölítésén dolgozik. Hajtja az igazságérzete és a bosszúvágy, de a küzdelem igazi tétje: az emberiség szabadsága.
„Jane Hawk a legjobb figura, akit Koontz valaha megteremtett. Le a kalappal!” – Associated Press
Egy fiatal, tehetséges filmes a borzalmas bűnszövetkezet belső köreiből. Egy zseniális hacker, aki mindig megelőzi a biztonsági rendszer nyomkövetőit, hogy felvegye a harcot a nagyhatalmú tömeggyilkosokkal. Két brutális megfigyelő, akik módszeresen követik célpontjaikat. Egy sor hétköznapi hős, akik fellépnek a sötét bűnbanda ténykedése ellen… És az ex-FBI ügynök Jane Hawk, aki eltökélten sarokba szorítja a bűnszövetkezet irányítóit.
Egy újabb akciódús thriller vad fordulatokkal.
Dean Koontz a misztikus thriller egyik legismertebb írója. A Jane Hawk-sorozattal újra a legnagyobbak közé emelkedett és felülmúlja régi, klasszikus önmagát. A sikerlistákon menetelő regény remek kritikákat és magas olvasói értékeléseket kapott, több tucat nyelvre lefordították.
DEAN KOONTZ lebilincselő thrillerei!
SÖTÉT ZÓNA • A SUTTOGÓSZOBA • A GÖRBE LÉPCSŐ • A TILTOTT AJTÓ • AZ ÉJSZAKAI ABLAK

Stacey Halls: Familiárisok - XXI. Század Kiadó 

Speciel ez a kötet duplán megfogott, egyrészt elhatároztam, hogy a kiadó KULT könyveit össze fogom gyűjteni. Mindig érdekes történetekkel gazdagodom általuk. A másik pedig maga a boszorkányság kérdésköre, amely akár fikciós elemként, akár valós történelmi alapokon nyugodva, de piszkálja a fantáziámat.

covers_609305.jpgFleetwood ​Shuttleworth, a 17. század elején játszódó történet főhőse alig 17 éves, és negyedszer várandós. Ő Gawthorpe Hall úrnője, de eddig még nem sikerült gyermeket világra hoznia, pedig a férje, Richard már nagyon vágyik örökösre.
Amikor Fleetwoodnak a kezébe kerül egy levél, amelyet a harmadik halvaszülését levezető orvos írt a férjének, lesújtó hírrel szembesül: egy újabb terhességet már nem fog túlélni.
Találkozik egy fiatal bábával, Alice Grayjel, aki megígéri, segít, és bebizonyítja, hogy az orvos tévedett.
Alice-t boszorkánysággal vádolják, és Fleetwood mindent kockára tesz, hogy megmentse. De vajon Alice valóban az, aminek látszik?
Csak ők tudják az igazságot. Csak ők menthetik meg egymást.
„Árnyalt és érzékeny portré egy bátor és szívós lány küzdelméről, hogy megtalálja a helyét a világban. Muszáj elolvasni.” – Heather Morris, AZ AUSCHWITZI TETOVÁLÓ szerzője
„Bámulatosan szép mese – a nőiség és a boszorkányság hogyan száll szembe a fennálló hatalommal… gyönyörködtető élmény az első laptól az utolsóig.” – Jessie Burton, A MÚZSA és A BABAHÁZ ÚRNŐJE szerzője

Stacey Halls egy kis településen nőtt fel az angliai Lancashire-ben, és újságírást tanult az egyetemen. Írásai többek közt a Guardianben, az Independentben és a Sunban jelentek meg. A familiárisok az első regénye, amellyel rögtön elsöprő közönségsikert aratott a történelmi fantasy olvasóinak körében: csak az Egyesült Királyságban több mint 200.000 példányban kelt el, keménytáblás és puhakötéses kiadása egyaránt a Sunday Times Bestseller listáján szerepelt. Több mint tizenkét nyelvre fordították le, és készül a tévés adaptáció.

 Sarah Pinborough: Halott vagy - XXI. Század Kiadó 

A szerző köteteit az első írása, a Ne higgy a szemének! óta mindig várom. Az a thriller szó szerint pofára ejtett, egyáltalán nem számítottam afféle csavarra, amivel Pinborough élt. Remélem, hasonlóképp izgalmas történetet várhatok most is! 

covers_609308.jpgA Ne higgy a szemének című No.1 Sunday Times bestseller és a 13 perc szerzőjétől

Régi ügyek
Marcie viszonyba kezd Jason Maddox-szal, amivel egy csapásra bekerül a társadalmi elit köreibe. Vagyonos, nagy múltú családok, ősi titkok. Marcie ugyan beházasodott ebbe a világba, de soha nem fog igazán közéjük tartozni.
Egy váratlan fejlemény…
Jason főnöke egy utazásról új feleséggel tér vissza Londonba. A nő fiatal, dögös, szabados: senki nem tudja levenni róla a szemét. Marcie férje sem. Bekövetkezik a visszafordíthatatlan tragédia.
Vannak, akik gyilkolni is hajlandók a csillogó gazdagságért. Vajon Marcie mire képes, hogy megtarthassa?
A házasságból gyilkosság lesz?

Michel Bussi: Ne engedd el! - XXI. Század Kiadó 

Szintén a thrillerírók körét szélesíti a szerző, és szintén olvastam egy korábbi regényét, a Fekete vízililiomok-at. Viszont ez nem kifejezetten az a kötet volt, ami alatt tövig rágtam a körmöm, ennek ellenére olyan frappáns befejezés kapott, hogy kíváncsi vagyok Michel Bussi további irományára is.

A ​Fekete vízililiomok szerzőjétőlcovers_607829.jpg
Lehet a vakáció maga a paradicsom, máskor meg gyilkos kalanddá fajul.

Martial és Liane idilli környezetben töltik szabadságukat Réunion szigetén. A házaspár és hatéves kislányuk számára ezek a tökéletes boldogság napjai, percei. Türkizkék ég, kristálytiszta víz, pálmafák, langyos szellő…
Aztán hirtelen eltűnik Liane Bellion. Délután három és négy között felmegy a szállodai szobába, és egyszerűen nem tér vissza. A hotel egyik alkalmazottja azt állítja, látta Martialt a szállodai folyosón a kérdéses időpontban. Nemsokára Martialnak is nyoma vész, a kislányukat sem találják. Az egész szigetet tűvé teszik értük. Vajon Martial gyilkolta meg a feleségét? Ha nem, akkor mi okozza a bűntudatát?

„Az egyik legzseniálisabb francia krimiíró… feszült tempó, váratlan csavarok és fordulatok… tökéletes bosszúregény.” – SUNDAY TIMES
„Lenyűgöző thriller… a távoli szigeten nőttön-nő a feszültség, sorjáznak a meglepetések, a zárófejezet megoldása pedig egyszerűen fantasztikus.” – DAILY EXPRESS

Jose Antonio Cotrina: Samhein aratása (Vörös hold ciklus 1.) - Metropolis Media Kiadó 

Igazából a kiadó hírlevelében fedeztem fel a kötetet. Általában méltatlanul kevés figyelmet kapnak a fantasy regényeik, pedig nem csak a sci-fi terén kerülnek elő náluk tehetséges alkotók. Egyébként főként a fülszöveg keltette fel az érdeklődésemet.

covers_591725.jpgÜdvözlünk Rocavarancoliában, a csoda, a horror, a szörnyek és a rémálmok birodalmában!
Üdvözlünk a halál kapujában!

Egy hosszú és kimerítő háború után Rocavarancolia romokban hever. Nem repülnek többé sárkányok az égen, a vámpírok szomjan haltak, és nincs elegendő mágia ahhoz, hogy a királyságot összetartsa.
De még nincs mindennek vége. Halloween éjjelén megnyílik az egyetlen fennmaradt kapu, ami összeköti Rocavarancolia királyságát az emberek világával. A királyság démiurgosz ilyenkor szervezi meg a betakarítást. Tizenkét fiatalt gyűjt össze az emberi világból, akik bennük rejlő mágikus esszencia alapján képesek lehetnek megmenteni ezt a lepusztult birodalmat, de csak akkor, ha életben tudnak maradni addig, amíg felkel a Vörös Hold. Ehhez először is meg kell tanulniuk megvédeni magukat a kegyetlen körülmények, a furcsa lények és a számos veszély közepette. Ez azonban az elmúlt harminc évben még egyetlen fiatalnak sem sikerült…

Jodi Taylor: Múlt vagy soha (St. Mary-krónikák 5.) - Metropolis Media Kiadó 

Még a tavalyi Könyvhéten ajánlották figyelmembe a sorozat első részét, az Egyik átkozott dolog a másik után-t. Teljesen másra számítottam, mint amit végül kaptam, de teljesen jó értelemben. Egy nagyon jó humorú, néha már túlontúl pörgős, időutazós, könnyed sci-fi, ami tökéletes kikapcsolódást nyújtott. Bízom benne, a széria többi kötetével is így járok, mindenképp szeretném őket a polcomon tudni! 

covers_609578.jpgA St. Mary nagyjából talpra állt az Időrendőrséggel vívott ütközet után, a Nagyfőnök kinevezi Maxet a Múltjáró Részleg állandó vezetőjének, akinek persze egyetlen küldetést sem sikerül megúsznia baj nélkül, ráadásul az ő feladata a nyílt nap szervezése is. Markham kísértetet lát, amit rajta kívül senki más; a nagy londoni tűzvészben megmentett láda meghökkentő tartalommal bír; a firenzei hatalmas máglyáról megmenekül néhány Botticelli-festmény; a thermopülai csata kulcsfiguráját egy múltjárónak kell helyettesítenie; és mindezek után a történet egy esküvővel zárul, ami, természetesen, nem folyhat a dolgok megszokott medrében…
Az ötödik kötet cselekménye sok kisebb küldetés köré szerveződik, és még több izgalomban és humorban bővelkedik, mint az előzőek…

 

Forrás: a Libri, a Líra, és a Moly oldala