Öt könyv, amire érdemes lecsapni júliusban!

Ahhoz képest, hogy elhatároztam, nem fogok könyveket venni, tetemes mennyiség vár rám otthon, Magyarországon. Ennek ellenére egyre nagyobb lelkesedéssel nézegetem az új megjelenéseket, ebben a hónapban is sikerült találnom pár könyvet, amit szeretnék megkaparintani. Na, de nézzük is, melyek ezek a kötetek! 

photo-1593448848034-3c46687639f6.jpg

Sophie Mackintosh: Kék sorsjegy - Athenaeum Kiadó

A szolgálólány meséje óta rákattantam a felnőtteknek szóló disztópiákra, főleg, amik a társadalmi minták (át)alakulására, és az egyén ehhez való viszonyára koncentrálnak. Erre főként azért lettem kíváncsi, mert a fülszöveg alapján egy nagyon egyszerű helyzetet vázol, húzol egy sorsjegyet, és ez dönti el, hogy milyen életet élsz. Első olvasatra nem is tűnik annyira szörnyűnek, de ezt valószínűsítem, a szereplők egyedi történetei fogják kitölteni tartalommal. Amit még furcsállok, hogy a kötet alig több, mint 200 oldal. Piszkálja a fantáziámat, menyire sikerült elkapni a szerzőnek a lényeges pontokat! 

covers_592782.jpgÉleted lottója: ha egyszer húztál, nincs visszaút
Borzongató regény az anyaságról, az egyéniségről, a szabad akaratról, a sorsról, az emberi vágyakozásról és az állati ösztönről.

Calla tudja, hogy működik a sorslottó. Mindenki tudja. Amikor először megjön egy lány havivérzése, jelentkezik a lottózóban, hogy megtudja, miféle nő lesz belőle. A fehér sorsjegy gyermekekre jogosít. A kék sorsjegy szabadságra.
Leveszik a válladról a döntés rettentő terhét. És ha egyszer húztál, nincs visszaút.
De mi van, ha tévedés a neked jutott élet?
A Kék sorsjegy felkavaróan beszél a szabad akaratról, az anyaság problémáiról, emberi mivoltunk és állatias ösztöneink széles határmezsgyéjéről.
A brit írónő, Sophie Mackintosh 1988-ban született. Első, a The Water Cure című regényét Man Booker-díjra jelölték 2018-ban.

Urbánszki László: Vérszerződés (Honfoglalás 1.) - Lazi Kiadó

Azt tudjátok, hogy szeretem a történelmi regényeket, így szerintem nagy meglepetést nem okoztam azzal, hogy Urbánszki László kötete felkerült a listára. Korábban is ajánlottam már a szerző műveit, főképp a remek humora és a történet megközelítése miatt. Amellett, hogy megjelennek a korszak jeles személyei, általában a kisember felől fogja meg a sztorit, ezáltal sokkal közelebb hozza hozzánk azt a miliőt, amiben zajlik a cselekmény. A hónapban egyébként már be is számolok nektek a kötetről! 

covers_614392.jpgA ​nyolcszázas évek közepén a magyar törzsek állandó fenyegetettségben élnek a Dnyeper mellett, Etelközben. Északról az erősödő Kijev városállama terjeszkedne, keletről a Kazár Birodalom, délről a besenyők, északkeletről pedig a kimek nomádok szorongatják őket, ráadásul a magyar törzsek is torzsalkodnak egymással.
A földre éhes rusz urak lerohanják a közeli Kürt és Gyarmat törzseket. Győzelmet győzelemre halmoznak, és várható, hogy egyenként felszámolják az összefogni képtelen magyar törzseket. Álmos, a megyerek fejedelme felismeri a parancsoló szükséget, és szövetség szervezésébe kezd…

A Vérszerződés a négyrészes Honfoglalás sorozat nyitó kötete. Az író újszerűen nyúl a kényes témához. Nem hisz az öncélú hősiességben, esendő alakjait nem isteni erők vezérlik, hanem a kényszerítő körülmények. Álmos tárgyal, győzködik, olykor erőszakkal viszi végbe akaratát, végül győz, és megkötik a Vérszerződést. Ha ő nincs, a magyarság felmorzsolódik, mint a tartósan összefogni képtelen besenyők és kunok. Általa válik a „Hetumoger” szövetség a térség egyik meghatározó nagyhatalmává, és indul el azon az úton, melynek végén új, nagyszerű hazára lelnek a Kárpát-medencében.

Stephen King: Az intézet - Európa Kiadó 

Azt hiszem, ez sem nagy csoda, hogy a listámon landolt. Ha kedvenc írót kell megneveznem, akkor biztosan Stephen Kinget mondom először. A legsokoldalúbb szerző, akitől eddig olvastam. Kissé elfogult vagyok, de igazán rossz könyvet még nem tudott "nekem" írni. Anno a horror zsánerű műveivel kezdtem, a fülszöveget olvasva Az intézet is ezekre hajaz. Szóval alig várom, hogy a kezembe kaparintsam! 

covers_590813.jpgAz éjszaka közepén Luke Ellis szüleit brutálisan meggyilkolják a saját házukban, őt pedig elrabolják. Másnap Luke egy intézetben ébred egy ugyanolyan szobában, mint a sajátja, mellette pedig hasonló szobák nyílnak, bennük hasonló fiúkkal és lányokkal: mindannyian különleges természetfeletti képességekkel rendelkeznek.
A szigorúan őrzött intézményt igazgató Mrs. Sigsby egyetlen célja könyörtelenül kinyerni a gyerekek erejét, akár kínzás árán is. Ahogy sorra tűnnek el társai, Luke érzi, menekülniük kell, azonban ebből az intézetből még soha senki nem szökött meg. Elindul a küzdelem a jó és a gonosz között egy olyan világban, ahol a jók nem mindig győzedelmeskedhetnek.

Az intézet az utóbbi évek legijesztőbb és legjobb könyve a horror királyától rajongói és kritikusai szerint is. Hangulatában egyszerre idéződnek fel benne a nagy klasszikusok, a Carrie, A ragyogás, A tűzgyújtó és az Az.

 Arthur Brand: Hitler lovai - Európa Kiadó 

Igyekszem elkerülni mostanában, hogy csak a borító, vagy csak a cím alapján válasszak olvasnivalót. Nos, ez a megjelenés mégis ezzel fogott meg. Mindkettő nagyon figyelemfelkeltő! Persze a fülszöveg volt, ami végképp meggyőzött, hogy nekem ezt olvasnom kell! Teljesen spontán, hangulatalapú választás volt. 

covers_613592.jpgArthur ​Brandet, a holland műkincsnyomozót találkára hívja a műkereskedelem világának egyik legveszedelmesebb figurája, hogy a segítségét kérje egy szobor felkutatásához és eredetiségének megállapításához. A válasz egyben a második világháború egyik nagy rejtélyéről is fellebbentené a fátylat: arról, hogy mi is történt valójában Hitler kedvenc szobrával, a „Lépkedő lovak”-kal, amely Berlin bombázásakor tűnt el.
Brand a szobor nyomába ered: texasi olajmágnásnak álcázva magát lemerül a máig létező náci alvilágba, ahol újfasiszták és volt KGB-ügynökök hozzák a szabályokat, és eurómilliókért cserélnek gazdát a Harmadik Birodalom relikviái. A nyomozás egyre kockázatosabbá válik, amikor Brand csapdát állít, hogy elkapja a bűnözőket, akik a feketepiacon próbálják eladni a két bronzlovat. De kikre is vadászik valójában? És célt ér-e, mielőtt leleplezik valódi kilétét? A Hitler lovai egy John Le Carré-regényhez méltóan szövevényes kaland, a történelem egyik legkülönlegesebb műkincsrablásának krónikája.

 Irvin D. Yalom: Terápiás hazugságok - Park Kiadó

Mostanában kezdtem el érdeklődni a pszichológia, főleg az önismereti folyamatok iránt. Ez a szerző egyik korábbi művének újranyomása, de eddig nem éreztem késztetést, hogy kézbe vegyem bármelyik művét. A cím viszont rögtön megfogott, Dr. House nyomán pedig tudjuk, mindenki hazudik. Végképp érdekes téma, ehhez a tényhez hogy viszonyul egy pszichiáter, aki elvileg akkor tud segíteni, ha az igazat hallja....

covers_383470.jpgA terapeuta rendelőjében mindenki hazudik. Hazudik Carolyn, akinek feltett szándéka, hogy tönkreteszi az ifjú Ernest Lash ígéretes karrierjét, mert meg van győződve róla: ő vette rá a férjét (volt páciensét), hogy elváljon tőle. Hazudik Shelly, a megszállott pókerjátékos, aki álnok módon férkőzik a terapeutája, Marshal bizalmába, mert csak így remélhet kievickélni szorult anyagi helyzetéből. Yalom világában páciens és terapeuta kapcsolata hihetetlenül bonyolult, olykor valóban nem könnyű eldönteni, melyikük az, aki segítségre szorul.
A Terápiás hazugságok fordulatos pszichológiai krimi, melyben a szerző metsző iróniával vizsgálja tulajdon szakmáját. A pszichiáterek, derül ki belőle, korántsem olyan jó emberismerők, hihetetlenül könnyű átverni őket.