Féléves Könyves Kiakadás Book Tag

Számtalan helyen láttam felbukkanni ismét ezt a Book Tag-et, sokaknál már szép kis sorozat gyűlt belőle össze az évek során. Tavaly már kitöltöttem én is (itt olvashatjátok), de most sem akartam kihagyni. Ahogy akkor írtam, tökéletes lezárása egy könyves félévnek

1. A legjobb könyv, amit idén olvastál

covers_488501_1.jpg

Sok jó könyvet olvastam idén is, ám a tavalyi évhez képest most nem kellett vacillálnom, melyiket válasszam. Krusovszky Dénes műve már a megjelenése után a polcomra került, de több, mint egy évvel később vettem kézbe. Azt hiszem, arra a kötet már megkapta a Libri közönségdíját, amit teljes mértékben megérdemelt. Egészen eddig hanyagoltam a magyar szépirodalmi kötetek olvasását, előbb álltam neki egy-egy klasszikusnak. Nos, ezek után nem félek ezekhez sem nyúlni. Az Akik már nem leszünk sosem egy mesterien szerkesztett mű, mondhatni regényben a regény. Öt elkülöníthető részből áll, amelyek nagyon jól megfogják az éppen aktuális magyar valóságot. A külső társadalmi, gazdasági, politikai tényezők hatással vannak a szereplők életére. Legközelebb természetesen az a rész állt hozzám, amelyben Lente Bálint "szerepel", hiszen abban az életkorban járok, mint ő. Lehet sokan nem értik, de átérzem a céltalanságát, a zavarodottságát. A legnagyobb hatást azonban kétségkívül az Aszalós életét elmesélő rész tette rám. Erre mondják sokan, hogy önálló kisregényként is megállná a helyét, és ezzel teljes mértékben egyetértek. Nos, ez a néhány sor tényleg csak nagy vonalakban karcolgatja a felszínt, de a későbbiekben, egy újraolvasást követően, mindenképp írok egy önálló bejegyzést, mert ez a kötet megérdemli! 

2. A legjobb folytatás, amit idén olvastál

llll.jpgA helyzet egyáltalán nem változott a tavalyihoz képest, a bőség zavarában nem igazán folytattam az elkezdett sorozataimat. Lenne mit befejezni, ugyanis a Moly szerint 55 ilyen széria van, ráadásul úgy, hogy kitöröltem azokat, amelyeket biztosan nem fogok folytatni. Ebben a félévben csak két sorozattal haladtam, ami nem újraolvasás volt, és mindegyik második rész. Egyikkel sem voltam maradéktalanul elégedett, de a Karmazsin hadjárat-ra esett a választásom. Hiányoltam belőle ugyan az első részre (Vérrel írt ígéretek) jellemző lendületet, ám meglepő fordulatokból ezúttal sem volt hiány. Egyáltalán nem a tipikus tucatfantasy, számomra egyedi volt a megteremtett világ, és sablonmentes karakterekkel operált. Sőt, még arra is figyelt a szerző, hogy ez utóbbiak némi fejlődést mutassanak. Átvezető kötetnek tökéletes volt, ugyanis itt az első résszel ellentétben már egy bődületes függővéget kapunk! Az biztos, hogy hamarosan beszerzem a záró kötetet is. 

3. Friss megjelenés, amit nem olvastál még, de szeretnélcovers_590813.jpg

A kötet még nem jelent meg, de mire ez a bejegyzés kikerül, már ott fog virítani a könyvesboltok polcain. Nem nagyon kellett gondolkodnom, milyen könyvet válasszak ide, ugyanis, ha van ilyen, akkor Stephen King a kedvenc íróm. Számtalanszor leírtam már, hogy zseniálisnak tartom, ahogy ide-oda ugrál a műfajok között, és képes újat mutatni magából. Ha a fülszöveg nem hazudik, akkor Az intézet a régi horrorregényeinek hangulatát idézi. Ennek pedig kiváltképp örülök, mert anno a szerzővel való ismeretségem pontosan ezekkel az írásokkal kezdődött. Szóval csak annyit, hogy ide vele! 

4. Legjobban várt friss megjelenés az év második felébe

covers_613921.jpgEhhez a ponthoz nem igazán találtam olyan kötetet, ami miatt most tűkön ülnék, de hoztam egy olyat, amelyet biztosan be fogok szerezni! A szolgálólány meséje-széria elolvasása óta ugyanis szorgalmasan gyűjtöm Atwood köteteit, pedig eddig még csak ezt a kettőt olvastam tőle. Nem is kell mondanom, hogy már ezekkel óriási hatással volt rám, így akár csalódás lesz a vége, akár nem, a polcomon szeretném tudni a magyarul fellelhető munkáit. Egyébként ő is azon szerzők közé tartozik, akik rengeteg irányba, műfajba indulnak el a regényeikben. Lehet, hogy kockázatos, de neki biztosan bejött! 

5. Legnagyobb csalódás

covers_563745.jpg

Huh, itt nem kellett pörgetnem az olvasásaimat, mit hozzak ide. Ez volt az egyetlen az évben, amire az ötből két csillagot adtam. Nem is "mertem" róla év elején bejegyzést, sem pedig értékelés írni, annyira felhúzott. Ennek magyarázata pedig roppant egyszerű, ha egy történetet a való világban helyez el valaki, akkor elvárom, hogy hajazzon is a történet a valóságra, vagy legalább én, mint olvasó, el tudjam képzelni, hogy igen, ilyen megtörténhet. De alapvetően az egész nonszensz, ha így működnének a dolgok a drogbizniszben, már rég lehúzhatták volna a rolót. Értem én, hogy romantikus regény, de na... A karakterek pedig ostobák és hiteltelenek... De inkább maradjunk is annyiban, hogy engem nagyon nem fogott meg a sztori! 

6. Legnagyobb meglepetés 

covers_560489.jpg

Egyértelmű választás ehhez a ponthoz. Kezdem azzal, hogy ettől a kötettől pontosan azt kaptam, amit a fülszöveg ígért. Ezt mostanában nem sok esetben tapasztaltam. A szerző naplószerű bejegyzései kalauzolnak el minket a szülész-nőgyógyász szakorvosok, és úgy általánosságban a kórházak világába. Egyrészt fontos kérdéseket feszeget, mekkora felelősséggel jár ez a terület, mennyire kevés megbecsülést kapnak az egészségügyben dolgozók, és vajon mennyi a tűrőképességük. Persze helyet kapnak benne szomorú, vagy kevésbé vidám történetek is, viszont a könyv nagy részén hülyére röhögtem magam. Vevő vagyok a morbid, extrán fekete humorra, hát ezt Adam Kay megadta számomra. Száz százalék, hogy a másik megjelent könyvét, a Mert karácsonykor szülni kell-t is el fogom olvasni! 

7. Kedvenc új író

pictures_6021.jpgLehet meglepő, hogy nem az eddigiek közül választottam írót. Viszont már a Molyos olvasmánylistám pörgetése előtt Jodi Taylor neve ugrott be. Még az év elején olvastam a St. Mary-krónikák első részét, az Egyik átkozott dolog a másik után-t. Talán emögött a regény mögött sejlett fel leginkább az író személyisége. A humora, ami leginkább megfogott, ezt sikerült megcsillogtatnia mind a párbeszédek, mind pedig az egyes jelenetek során. 

8. Új fikciós szerelmek

A tavalyihoz hasonlóan ez nagyon rövid pont lesz. Sajna, a jól megkreált szereplők csak a könyvekben léteznek, igaz, hogy a valóság szürkébb, de ennyi idősen már el tudom választani a kettőt egymástól. Szóval nincs ilyen! 

9. Új kedvenc szereplő

actor-clara-paget-11909_large.jpgElőször fogalmam sem volt, ehhez a ponthoz kit válasszak. Ekkor ugrott be a Vérrel írt ígéretek néma, ám annál hatékonyabb "barbár" varázslónője, aki az ifjú lőpormágus, Tániel mellett harcol. Ka-poel (Pole) az első két kötetben megvillogtatta már a tehetségét, de valószínűsítem a harmadik részben okoz még nekem meglepetéseket. Amiért választottam az a szívóssága, a jég hátán is megél. Kitartó, lojális, mindig lerója a tartozását, emellett pedig az eszét is képes használni. 

10. Egy könyv, amin sírtál

Nekem nincs ilyen, nem szoktam könyvön sírni. Sőt, most még annyira emlékezetes történetet sem olvastam, ami mélyen meghatott volna. De ugye sírni a röhögéstől is lehet, szóval ide újra csak Adam Kay könyvét, az Ez fájni fog-ot tudom hozni. 

11. Egy könyv, ami boldoggá tett

Ismét elsütöm a közhelyet, amit tavaly: engem az olvasás tesz boldoggá. Ehhez a ponthoz nem találtam semmit az idei olvasmánylistámról, amiről erre asszociáltam volna. 

12. Kedvenc könyvadaptáció, amit idén láttál
covers_54925.jpg

Azt hittem, ehhez a kitételhez sem lesz mit írnom, mivel nagyon kevés filmet néztem ebben az évben. De még a sorozatok között sem igen van olyan, ami könyv alapján született volna. A mindenség elmélete esetén is van annyi csalás a dologban, hogy a könyvet (Jane Hawking: Utazás a végtelenbe) még nem olvastam, A film szerintem zseniális lett. Hawking életútja, kitartása, humora egyenesen lenyűgöző. Szerintem sokan feladták volna az ő helyzetében. Ha valakit motiválnak a hasonló történetek, érdemes megnézni ezt az alkotást. 

13. Kedvenc kritika

Nem vagyok rá büszke, de nagyon kevés bejegyzést írtam az év első felében. Nem tudok egy konkrét "kritikát" kiemelni, de legyen a legutóbb írt Horizont mini könyvajánlós bejegyzésem, aminek keretében ismeretterjesztő, önfejlesztő könyveket olvastam, és folytatni szeretném a továbbiakban is. Sőt, készülök még más, tematikus, rövidebb könyvajánlókat tartalmazó bejegyzésekkel. Mivel sajnos gyorsabban olvasok, mint alkotok, és nincs kapacitásom minden könyvről litániákat írni, viszont kihagyni sem szeretném felét az olvasmányaimnak. 

14. A legszebb könyv, amit vásároltál
covers_578261.jpg

Az idén még nem sok könyvet vettem, na jó, ez hazugság, nem sok könyv van itt nálam. Nem mintha ez nagyban befolyásolná a választásomat, ugyanis szerintem nagyon jól néz ki Szaszkó Gabriella Kora február című regényének borítója. Erősen gyanítom a történetben sem fogok csalódni! Meglepő módon a szerzőre anno nem a Pennington-testvérek széria miatt figyeltem fel, hanem a blogját kezdtem el követni. 

15. Amit még idén el akarsz olvasni

Ami ide legelsőre szembe jutott, az egy korábbi pontnál már szereplő Stephen King könyv, Az intézet. Szerintem nem is igazán kell ragoznom, már számtalanszor mondtam, hogy odáig vagyok a pasas regényeiért. 

Nos, ennyi lett volna ez a Tag 2020 első felére. Nem mondanám egy hú, de kiemelkedő félévnem olvasás szempontjából, de ettől függetlenül nagyon jó kötetek kerültek a kezembe. Remélem, az év második fele pedig még jobb lesz! Ha meg szeretnétek nézni, miket olvastam eddig, itt megtaláljátok. Ha pedig van kedvetek, töltsétek ki a kérdéssort. Kíváncsi lennék a Ti könyves élményeitekre is! 

 

Az új kedvenc szereplő pontban lévő kép forrása: My Casting

A többi forrása pedig a Moly.