Öt könyv, amire érdemes lecsapni augusztusban!

Hiába érkezett meg vagy 70 könyvem Magyarországról júliusban, már az újdonságokat böngészem a könyves webshopok oldalain. Naná, hogy erre a hónapra is találtam olyan köteteket, amiket szeretnék megvenni vagy csak elolvasni. Nem is húzom tovább az időt, íme az augusztusi kívánságlistám! 

beach-832346_1920.jpg

Elin Hilderbrand: '69 nyara - I. P. C. Kiadó 

Ha valaki egy könnyed, ámde tartalmas, komoly témákat is feszegető, romantikát karcolgató regényre vágyik, akkor egy Hilderbrand kötet mindig nyerő. Több könyvét olvastam már a szerzőnek, nagyon gördülékeny a stílusa. A történetei általában kiszámíthatatlanok, egyáltalán nem garantált a feloldozás, sem pedig a happy end. Nagyon szerethetők és "valódiak" a karakterek, talán ezzel fogott meg leginkább magának. Szóval, ez a kötet biztosan a polcomon fog landolni! 

covers_620153.jpg1969-et írunk, és a Levin család számára ez a nagy változások éve. A négy testvér minden évben alig várja a nyarat, amelyet a nagymamájuk nagy múltra visszatekintő házában szoktak tölteni Nantucketen. Ám idén semmi sem lesz ugyanolyan, mint eddig: Blair, a legidősebb nővér Bostonban reked, mivel ikrekkel várandósan nem tud utazni. A középső nővér, Kirby, akit magával ragadott a polgárjogi tiltakozások izgalmas forgataga, úgy dönt, hogy függetleníti magát, és egy szomszédos szigeten, Martha's Vineyardon vállal nyári munkát. Az egyetlen fiú, Tiger Vietnámban harcol. Így a tizenhárom éves Jessie hirtelen egykének érzi magát, aki a nyaralóban ragadt távolságtartó nagyanyjával és aggódó édesanyjával, ráadásul mind a hárman nyugtalanító titkokat őriznek.
Miközben a hőség fokozódik, Ted Kennedy szenátor elsüllyeszti az autóját a Chappaquiddick-szigeten, az ember felrepül a Holdra, és Jessie meg a családja az ország többi részével együtt saját drámai zűrzavarait éli át.

Joe Hill: Szarvak - GABO Kiadó 

Nagyon örültem a hírnek, mikor megláttam, hogy újra kiadják ezt a kötet. Ez az egy hiányzik a Hill-gyűjteményemből. Szinte ugyanakkora rajongója lettem a szerzőnek, mint a zseniális felmenőjének (Stephen King). Egyébként a fülszöveg alapján egy kissé elvontabb történetre számítok. Alig várom, hogy hozzájussak! 

covers_621909.jpgIgnatius Perrish sokáig a kiváltságosok életét élte, megvolt mindene, még a gyönyörű, életteli Merrin Williams szerelme is. Aztán a fiatal nőt rejtélyes körülmények között megerőszakolták és meggyilkolták, és Ignatius volt az egyetlen gyanúsított. Végül nem emeltek vádat ellene, de a közvélemény szemében mindig is bűnös maradt.

Ignatius egyik este rendesen berúg, és mindenféle szörnyűséget művel. Másnap reggel pokolian hasogat a feje… és észreveszi, hogy szarvai nőttek.

Vadiúj kinézetéhez vadiúj hatalom társul – elég egyetlen érintés, és belelát mások legsötétebb gondolataiba –, ezt pedig arra akarja használni, hogy megtalálja Merrin gyilkosát. Világéletében jól viselkedett, és kötelességtudóan imádkozott, de semmire sem ment vele. Eljött hát a bosszú ideje – most kapja meg az ördög, ami jár neki.

Max Seeck: Boszorkányvadász - Animus Kiadó

Teljesen spontán választás volt, először a címre figyeltem fel, a fülszöveget olvasva pedig erőt vett rajtam a kíváncsiság. Egyébként meg rég olvastam egy jó kis skandináv krimit. 

covers_620515.jpgA ​valóság felülmúlja a fikciót…

Helsinki gazdagok lakta elővárosában holtan találják egy híres író feleségét. A meggyilkolt nő elegáns fekete estélyiben, az arcára fagyott kísérteties mosollyal, magányosan ül az asztalfőn.
Aztán a tengerből partra vetődik egy másik áldozat, és a vérfagyasztó bűntettek sorozatának ezzel még nincs vége. Eleinte úgy tűnik, hogy egy bomlott elméjű ámokfutó váltja valóra egy thrillersorozat, a Boszorkányvadászat rituális gyilkosságait. Ám Jessica Niemi nyomozó rádöbben, hogy nem egyetlen bűnözőt keres. Az elkövetők mintha valamiféle fekete mágiának hódolnának, miközben figyelik a felügyelőnő minden mozdulatát – és egy lépéssel mindig előtte járnak. Míg Jessica a különös ügyek megoldásán vívódik, saját múltjának kísértő árnyai sem hagyják nyugodni.
Max Seeck krimije a psziché legmélyére hatol, és szembesíti az olvasót korunk emberének félelmeivel, és azzal, milyen manipulálhatók is vagyunk.
A Boszorkányvadász a fiatal finn szerző kiugró sikere, a nemzetközi könyvpiac idei nagy felfedezése.

 Rosella Postorino: A Farkas asztalánál - Libri Kiadó 

Lehet kissé fura, de valamiért mindig vonzott a Harmadik Birodalom története. Több könyvet is olvastam a témában, de mindig az olyan beszámolók a legelképesztőbbek, amelyek Hitler szűk köreiből származnak. Ezt pedig egy regényben még nehezebb lehet visszaadni. Egyébként a szerző az előkóstolók személyét tekintve egy nagyon érdekes témát választott! 

covers_590355.jpg

A ​II. világháború során sokan próbáltak véget vetni Hitler hatalmának. A náciknak pedig minden lehetséges módon meg kellett óvniuk a vezért, s le kellett leplezniük minden összeesküvést és merényletet.
A Farkasodúban, ahonnan Adolf Hitler csaknem három éven át irányította a Harmadik Birodalmat, tíz nő dolgozott előkóstolóként, hogy kiderüljön, ha valaki meg akarná mérgezni a Führert. Tíz nő nézett nap mint nap farkasszemet a halállal, hogy megóvja a náci vezér életét.
A huszonhat éves Rosa Sauer az egyikük. Férjéről, aki a fronton harcol, két éve nem hallott, szülei meghaltak. Rosa magányosan és kiszolgáltatottan néz szembe a háború borzalmaival, s miközben arra kényszerítik, hogy a Führer és a Harmadik Birodalom érdekében nap mint nap kockára tegye az életét, felkelti az egyik SS-tiszt figyelmét is, így egyre súlyosabb erkölcsi dilemmák elé kerül…
Szégyen, félelem és bűn. Szerelem és lojalitás. Mindezek mérlegre kerülnek Rosella Postorino igaz történet alapján írt regényében, amelyet az olvasók előszeretettel hasonlítanak Bernard Schlink A felolvasó című kötetéhez.

 Viktor E. Frankl: Az élet értelméről - Libri Kiadó 

Eddig akárhány pszichológiai témájú könyvet vagy cikket olvastam, előbb-utóbb mindig belefutottam Viktor E. Frankl nevébe. Több művéről, köztük erről is, ódákat zengenek. Mivel szeretnék jobban elmélyedni az ilyen, és ehhez hasonló témakörökben, így gyorsan felkerült a kívánságlistámra. 

covers_616873.jpg1946-ban, ​tizenegy hónappal azután, hogy túlélte a holokausztot, Viktor E. Frankl pszichiáter Bécsben bemutatta később világhírűvé vált terápiás módszerét, a logoterápiát, amelynek középpontjában az élet alapvető értékei állnak.
Frankl megfigyelte, hogy azok a foglyok találták meg legnagyobb valószínűséggel a túléléshez szükséges erőt, akik még láttak valamilyen értelmet az életükben. De vajon mi az élet értelme?

Az élet különféle helyzetekbe sodor bennünket, de saját döntésünk, hogy ezekre miként reagálunk. Frankl logoterápiájának célja ennek a döntési szabadságnak a megélése, mert ha ezzel tisztában vagyunk, megérthetjük saját, személyes célunkat is. A világ alakulása időről időre bizonyítja, hogy Frankl gondolatai minden körülmények között aktuálisak.
„Évtizedekig tartó barátságom Viktor Frankllal és gyógyító kapcsolataim minden egyes páciensemmel (…) ugyanazt a fontos leckét tanították meg nekem, amit Auschwitzban kezdtem el tanulni. Azt, hogy a fájdalmas tapasztalataink nem tehertételek, hanem ajándékok. Perspektívát és értelmet adnak nekünk, lehetőséget arra, hogy megtaláljuk egyedi célunkat és saját erőnket.”
Edith Eva Eger

Ennyi lenne tehát az augusztusi kívánságlistám. Remélem találtatok köztük kedvetekre valót! De mindig vevő vagyok az újdonságokra, így örömmel veszem, ha megosztjátok, ti miket terveztek beszerezni a hónap megjelenései közül!