Urbánszki László: Vérszerződés (Honfoglalás 1.)

Milyen történelmi eseménysorozatot lehet hatféleképpen megmagyarázni? Naná, hogy a Honfoglalást. Viccet félretéve tényleg többféle elmélet alakult ki arról, miként is kerültünk mi a Kárpát-medencébe. Ennek egy alternatív változatát kapjuk Urbánszki László négy kötetesre tervezett sorozatának első részében, a Vérszerződésben

covers_614392_1.jpgA ​nyolcszázas évek közepén a magyar törzsek állandó fenyegetettségben élnek a Dnyeper mellett, Etelközben. Északról az erősödő Kijev városállama terjeszkedne, keletről a Kazár Birodalom, délről a besenyők, északkeletről pedig a kimek nomádok szorongatják őket, ráadásul a magyar törzsek is torzsalkodnak egymással.
A földre éhes rusz urak lerohanják a közeli Kürt és Gyarmat törzseket. Győzelmet győzelemre halmoznak, és várható, hogy egyenként felszámolják az összefogni képtelen magyar törzseket. Álmos, a megyerek fejedelme felismeri a parancsoló szükséget, és szövetség szervezésébe kezd…

A Vérszerződés a négyrészes Honfoglalás sorozat nyitó kötete. Az író újszerűen nyúl a kényes témához. Nem hisz az öncélú hősiességben, esendő alakjait nem isteni erők vezérlik, hanem a kényszerítő körülmények. Álmos tárgyal, győzködik, olykor erőszakkal viszi végbe akaratát, végül győz, és megkötik a Vérszerződést. Ha ő nincs, a magyarság felmorzsolódik, mint a tartósan összefogni képtelen besenyők és kunok. Általa válik a „Hetumoger” szövetség a térség egyik meghatározó nagyhatalmává, és indul el azon az úton, melynek végén új, nagyszerű hazára lelnek a Kárpát-medencében.

Lazi Kiadó, Szeged, 2020. 320. oldal

A kötet Urbánszki László és a Lazi Kiadó jóvoltából került hozzám. Minőségileg semmi kifogásom a könyvvel szemben. Jó a kötése, és a mérete miatt is kényelmes olvasni, ezért örültem a puha borítós kiadásnak. Talán ami kicsit zavaró lehet, hogy szorosak a sorközök, és apróbbak a betűk a szokásosnál, de nekem még határeset. A borítókép Munkácsy Mihály festményének felhasználásával készült, és milyen is lenne a borító alapszíne, ha nem vörös, lévén szó a Vérszerződésről. Szóval nekem teljes mértékben elnyerte a tetszésemet. Szerkezetileg nagyon jól tagolt, címmel ellátott, egészen rövid fejezetek váltják egymást, de még ezeken belül is vannak rövidebb etapok. Ezt a megoldást amúgy jobban kedvelem, mint a végeláthatatlan részeket, ugyanis utálom abbahagyni a szöveg közepén az olvasást. 

A történet körülbelül a 800-as évek közepére, Álmos vezér korszakába kalauzol minket, amikor a hét nemzetség még különállónak minősült. Egyébként a szerző hozta a tőle megszokott színvonalat. A leírásokat a természetközeliség jellemzi, annyira jól ragadja meg sokszor a lényeget, hogy én is a pusztában éreztem magam, pedig nem vagyok kifejezetten vizuális típus. De nem feledkezhetek meg a humorról sem, ami Urbánszki László műveinek egyik legfőbb alkotóeleme, és ismét gyilkosra sikeredett. Ez nem abban nyilvánul meg, hogy közhelyes vicceket puffogtat, hanem átszövi a regény egészét. A történetet több szálon követhetjük, kellő arányban oszlik meg a fiktív és valós, történelmi alapokra helyezett események között. Persze ez utóbbi kapcsán sem kell attól félnünk, hogy száraz leckéket kapunk, az írónak ugyanis rendkívül jó a mesélőkéje, úgyhogy minden szükséges információ szépen összeolvad a történettel. 

Ha már innen fogtam meg a dolgokat, kezdem a valós alapokkal. Ez a szál Álmos, és néhány másik nemzetségfő mindennapjaiba enged bepillantást, és egy lehetséges verziót vázol fel arról, miként jött létre a hét vezérnemzet katonai szövetsége. Viszont Álmos az, akit közelebbről megismerhetünk. Rátermett, ravasz vezető, aki addig csűri-csavarja a dolgokat, míg neki kedvező eredményt kap. Viszont a nemzetsége érdekeit mindig szem előtt tartja. A szerző jól kihasználta azt, hogy a történelmünk talán kevésbé behatárolható alakjáról van szó. Furcsa volt Álmos fiát, a későbbi Árpád vezért hebehurgya gyerekként látni. Urbánszki László ismét meg tudta mutatni az ikonikus történelmi személyek mögött rejtőző embert. Egyébként a már említett alternatív verzió, ami a Vérszerződéssel létrejövő szövetségre irányul, számomra teljesen logikusnak tűnt, bár a szerző a regény végi jegyzetében ki is emeli, hogy nem ilyen rohamtempóban ment végre, hanem hosszú évek eredménye volt. Azt is írtam, hogy a fiktív események, alakok is passzolnak mindehhez. A szerző talán az eddigi legszimpatikusabb, legéletrevalóbb figurát alkotta meg Karacs személyében. A 20 év körüli fiú az apja birkanyáját őrzi, de istenigazából katona akar lenni. Ebben a korszakban persze bizonyos harci képzettsége mindenkinek van. Ám egy nap lerohanják őket, az emberek nagy részét megölik, a fiatalabbakat pedig elhurcolják rabszolgának. Innen indulnak Karacs kalandjai, és végül keresztezi Álmos útját. Amit a szerzőnél még nagyon kedvelek, hogy nem hagyja ki az emlékezetes női karaktereket sem. Ilyen Karacs nővére, Gerle is, akit szintén elhurcolnak az északiak. Maradjunk annyiban, nem szerettem volna ebben a korszakban nőnek születni. A legviccesebb szereplők azonban kétségkívül megint az állatok lettek. Harapósdög, a kutya viszi a prímet, főleg, amikor a lovakkal szórakozik. 

Összességében nekem nagyon tetszett a regény, Urbánszki László ismét hozta a formáját! Olvasmányos stílusban tárja elénk a Vérszerződés lehetséges módját, nem kell attól tartanunk, hogy csak száraz történelmi adatokkal töm minket. Tökéletesen összesimul a fikció a valós történelmi alapokkal. A történetvezetés lendületes, a gyors nézőpontváltások miatt nem győzzük kapkodni a fejünket, szóval nem fogunk unatkozni! A szerző karakterei közül eddig talán ezt a “csapatot” sikerült a legjobban megkedvelnem. Az egyszerű kisemberek sorsán keresztül kerülünk közelebb a jelentős történelmi fordulatokhoz, vagy éppen ikonikus személyekhez. Őket is remekül be tudja mutatni az emberi oldalukról, ezáltal pedig a személyükhöz fűződő legendák mögé láthatunk. Ajánlani tudom azoknak, akik egy eseménydús és jó humorú történelmi regényre vágynak. Egyébként, mint már említettem, a sorozat négy kötetesre van tervezve, szóval jöhet a következő! 

5/5 

 

 

A kötet köszönöm szépen Urbánszki Lászlónak és a Lazi Kiadónak! 

 

 

További kötetek, amit  a szerzőtől olvastam: