Nyolc könyv, amire érdemes lecsapni novemberben!

Nemrég érkezett egy kupac könyvem, amit a blog Facebook oldalát követő olvasóim már láthattak. Na, de mily' meglepő, ismét találtam néhány kötetet ebben a hónapban is, amit szívesen a polcomon tudnék.

autumn-2902507_1920.jpg

Edith Eva Eger: Az ajándék - Libri Kiadó 

Szerintem a szerző neve ma már szinte mindenkinek ismerősen cseng. Az előző kötete A döntés  itthon is nagy sikert aratott. Egy bámulatos életutat, és egy nagyon inspiráló személyiséget ismerhettünk meg, de nekem pont az hiányzott, ami ebben a kötetben megvalósulni látszik, egy kvázi gyakorlati útmutató. Bár egy pszichológiai vagy önsegítő könyvnek sem feladata megmondani a tutit, de irányt mutathat a nehezebb időszakokban.

covers_595338_1.jpgA ​döntés című sikerkönyv szerzőjének új, inspiráló és gyakorlati tanácsokat tartalmazó kalauza segít, hogy megszabaduljunk a romboló mintáinktól és bénító gondolatainktól, s ezáltal szabadon élvezhessük az életet.
Edith Eva Eger elsöprő erejű első könyve, A döntés azt mutatja be, hogy a szerző miként élte túl a koncentrációs tábort, miként dolgozta fel annak traumáját, és hogyan tudott lélekben is szabaddá válni. A világ legkülönbözőbb tájairól több ezer olvasó írt Edith Eva Egernek, hogy elmondják, mennyire hatott rájuk A döntés, miként segített feldolgozni múltjukat és fájdalmukat, s egyúttal arra kérték a szerzőt, írjon egy még gyakorlatiasabb kötetet.

Az ajándékkal Eger olyan kézikönyvet nyújt át olvasóinak, amely szelíden bátorít bennünket mindazon gondolataink és viselkedésünk megváltoztatására, amelyek a múltban gúzsba kötöttek bennünket.
A legrosszabb börtön ugyanis nem a nácik lágere volt, hanem az a börtön, amit Edith Eva Eger maga épített fel saját elméjében. A szerző bemutatja a leginkább bilincsbe verő érzelmi és lelki állapotokat – mint a félelem, a gyász, a düh, a titkolózás, a stressz, a bűntudat, a szégyen és az elkerülés –, valamint azokat az eszközöket, amelyeknek a segítségével megküzdhetünk ezekkel.
Saját és pácienseinek életéből vett példák segítségével minden fejezetben egy-egy gondolatébresztő kérdést jár körül. Mélységes empátiával, lényeglátással és humorral megírt kötetében a szerző rámutat arra, mindannyian sérülékenyek vagyunk, és mindannyian ugyanazokkal a kihívásokkal nézünk szembe. Az ajándék bátorít és segít bennünket, hogy kitörhessünk az önmagunk építette börtönből, feldolgozzuk traumáinkat és élvezzük az életet.

Jenn Lyons: Minden dolgok neve (Sárkányok kórusa 2.) - Agave Kiadó

A Kiadó fantasy kiadványaiban ritkán csalódok. Ugyan még a széria első része sincs meg, ennek ellenére feltétlenül szeretném megszerezni, rendkívül izgalmas olvasmánynak tűnik. 

covers_631058.jpgA megfelelő áldozatért cserébe bármit megkaphatsz…

Kihrin D’Mon egy egész birodalom haragja elől menekül, mióta megsemmisítette a Béklyókövet, és ezzel szabadjára engedte a démonokat Quurban. Szökési kísérlete Janel Theranon, a rejtélyes jorati nő útjába sodorja, aki azt állítja, hogy ismeri őt.

Amikor Janel arra kéri, hogy segítsen, Kihrinnek számos veszéllyel kell szembenéznie: egy titkos lázadással, egy sárkánnyal, amely képes elpusztítani egy egész várost, valamint régi ellenségével, a Relos Var nevű varázslóval.

Janel úgy hiszi, Relos Var rendelkezik a világ egyik legnagyobb hatalmú ereklyéjével – a Sarokkővel, amelyet úgy hívnak: Minden Dolgok Neve. És ha a nőnek igaza van, akkor talán semmi sem akadályozhatja meg Relos Vart abban, hogy megkapja, amit akar.

Márpedig ő Kihrin D’Mont akarja, ám lehet, hogy a világnak ezért súlyos árat kell fizetnie.

Emma Marriott: Királynők és királynék a történelem viharában - Kossuth Kiadó

Lenyűgöző, hogy a történelem során mennyi nő befolyásolta az eseményeket így vagy úgy, és töltött be születése, vagy házassága hozományaként jelentős pozíciót. Szerintem a történelem iránt kevésbé érdeklődők is tudnának mondani olyan személyeket, akik megfelelnek ezeknek a kritériumoknak. Reményeim szerint azonban ez a könyv tud még nekem újat mondani, hiszen a fülszöveg alapján a kevésbé ismert, talán inkább a háttérből irányító nőkre koncentrál. Röviden és tömören: kíváncsi vagyok! 

covers_631351.jpgA királynők és királynék a történelem során mindig jelentős hatalommal és befolyással bírtak, közülük mégis meglepően kevésnek jutott osztályrészül az őt megillető figyelem és hírnév. Ez a könyv e kevésbé ismert női uralkodók alakját világítja meg, akik közül sokan rafinált politikusoknak, rátermett vezetőknek vagy nagy hadvezéreknek bizonyultak, míg mások ugyanolyan gyarlók vagy kegyetlenek voltak, mint férfi társaik.

 

 

Chuck Palahniuk: Harcosok klubja - Helkon Kiadó

Tudom, ez aztán végképp nem egy friss megjelenés, csak éppen a Helikon Zsebkönyvek széria keretében kapunk egy új kiadást. Azonban "szégyenszemre" csak a filmet láttam, az alapjául szolgáló regényt még nem olvastam, így épp itt az ideje. 

covers_635647.jpgChuck Palahniuk bemutatkozó regénye egy új generáció valóságos bibliája lett. Névtelen kisember hőse lélekölő hivatali munkáját és fogyasztói rabszolgalétét megelégelve lázas ámokfutásba kezd, fészekrakó életmódját előbb önpusztító párharcokra, majd nagyvárosi terrorakciókra cserélve, a háta mögött hagyott nagy amerikai Álmatlanságból mind közelebb sodródva a totális tagadás tébolyához. A Harcosok klubja egyszerre adrenalindús akciófolyam, csavaros thriller és szívszorító románc, de mindenekelőtt egy kíméletlen önvizsgálat története: kis anarchista szakácskönyve nem a jóléti társadalom felszámolásához kínál kétes hitelű recepteket – oldalain inkább a menekülés lehetőségeivel, majd lehetetlenségével történő szembesülés revelatív erejű krónikája pereg másodpercenként 24 filmkockás sebességgel.
Nem csoda, hogy a kultuszkönyvből – 1999-ben, David Fincher rendezésében – ragyogó kultuszfilm is készült.

Szaszkó Gabriella: Késő március (Midlife Crisis 2.) - Maxim Kiadó

Nos, még a sorozat nyitódarabja, a Kora február is itt hever a polcomon olvasatlanul, viszont a Pennington-testvérek trilógia egyfajta garancia arra, hogy minőségi írást fogok olvasni. Talán plusz érdekesség, hogy az írót előbb fedeztem fel, mint az írásait, ugyanis blogot (Gabriella's Writing) is vezet , amit már korábban elkezdtem követni. 

covers_625434.jpgJosh ​és Anna újra furcsa álmokat lát. Előző, közös négy évük legrosszabb pillanatai élénken elevenednek meg előttük, miközben egész Európán átívelő utazásra indulnak közösen a zenekarral. A párral az elmúlt négy évben megfordult a világ. Josh Westberg befutott zenész lett, világkörüli turnékra jár. Annával közösen kezdtek új életet Londonban. A lány azonban korántsem boldog, úgy érkezik meg az amsterdami repülőtérre, hogy szünetet akar tartani a kapcsolatukban. A világhírnév nehézségei, Anna korábbi fájdalmai mind-mind lenyomatot képeznek a megcsalásra épült, nehezen kialakult párkapcsolaton. Úgy fest, Anna félelmeire Európa csodás helyszínei sem hozhatnak gyógyírt. De vajon ki áll az új álmok hátterében, ami csak a rosszra emlékezteti a párt? Lehetséges-e boldog párkapcsolatot építeni egy tönkretett házasság romjain? Milyen hátrányokból indul egy kapcsolat, amely megcsaláson alapul? Van-e esélye Annának is megtalálnia önmagát, vagy neki már csak az a szerep juthat, hogy egy sikeres férfi támogatója legyen?

David Attenborough: Egy élet a bolygónkon - Park Kiadó

Nem igazán tartom magam radikális környezetvédőnek, de utálom az értelmetlen pusztítást. Attenborough természetfilmjeiért már fiatalabb koromban is odáig voltam. Ezzel a könyvre se találtam volna rá a Netflix előzetes nélkül. Bár még nem volt időm megnézni a filmet sem, nagyon érdekel, milyen jövőt vetít elénk a szerző. 

covers_634818.jpgKilencvennégy ​éves vagyok. Rendkívüli élet jutott osztályrészemül; csak most kezdem felismerni, hogy mennyire rendkívüli.

Fiatalkoromban úgy éreztem, hogy odakint a szabadban az érintetlen, őseredeti természet vesz körül – ez azonban nem volt egyéb, mint illúzió. Korunk nagy tragédiája – az érintetlen természeti környezet folyamatos zsugorodása és a biológiai sokféleség, a biodiverzitás csökkenése – alig észrevehetően nap mint nap itt zajlik körülöttünk.

Tanúja voltam ennek a hanyatlásnak. Az Egy élet a bolygónkon a tanúvallomásom, egyben a látomásom is. Történet arról, miként követtük el a leghatalmasabb tévedésünket, és annak felvázolása, hogy ha haladéktalanul cselekszünk, hogyan tudjuk helyrehozni ezt a tévedést.

Ma még – utoljára – van esélyünk arra, hogy tökéletes otthont teremtsünk magunknak, és helyreállítsuk az épségét annak a csodálatos világnak, amelyet örököltünk.

Csak akarnunk kell.

Földünkön az élővilággal osztozunk, mely az elképzelhető legcsodálatosabb, évmilliárdok alatt kialakult létfenntartó rendszer. Bolygónk stabilitása azonban megingott, miközben a biológiai sokféleség vészesen lecsökkent – a kettő ugyanis szorosan összefügg. Helyre kell állítanunk a biodiverzitást, amit oly kíméletlenül pusztítottunk. Ez az egyetlen kiút a magunk által előidézett válságból. Vissza kell vadítanunk a világot.

A könyvhöz kapcsolódó film, Egy élet a bolygónkon címmel, a Netflixen látható.

 J. D. Barker: Szíve helyén sötétség - Agave Kiadó

Amikor megláttam a szerző nevét a könyvön, gondolkodás nélkül a kívánságlistámra pakoltam. Ugyan még csak A negyedik majmot olvastam a 4MGY-trilógiából, de annyira lekötött, hogy nyugodt szívvel bizalmat szavazok Barker többi regényének is. 

covers_634789.jpgJack ​Thatch gyerekkorában találkozik először Stellával, a titokzatos, nyolcéves kislánnyal, akinek sötét haja és még sötétebb szeme van, és magányosan ül egy padon a temetőben a kedvenc könyvét szorongatva. A találkozásukból megszállottság lesz: Jacknek állandóan a lány körül forognak a gondolatai, és végül egy évvel később újra megpillantja, ugyanazon a padon a temetőben, ám Stella hamarosan ismét eltűnik.

Közben az egyik sikátorban egy férfi holttestére bukkannak. Az eset meglehetősen rejtélyes: a teste mindenhol borzalmasan megégett, viszont a ruhái épségben maradtak, ami képtelenségnek tűnik. Faustino Brier nyomozó tudja, hogy nem ez a férfi volt az első áldozat, aki így halt meg, és nem is ő lesz az utolsó. Brier azt is tudja, hogy pontosan egy év múlva kell majd keresniük a következő áldozatot, hacsak nem akadnak előbb az elkövető nyomára.

Egy kisfiú, akit mindenki csak „D” alanyként ismer, egy világtól elzárt, gondosan őrzött, sötét laboratórium mélyén várakozik, cseperedik és tanul. Senkivel nem beszélhet, és nem ér hozzá senki. Borzalmas erő lakozik benne, ezért azok, akik bezárták, sohasem fogják kiengedni.

A szereplőket elképzelhetetlen szálak kötik össze egymással.

A Szíve helyén sötétség mesteri alkotás, hamisítatlan Barker. Stílusa a korai Stephen Kinget és Dean R. Koonz-t idézi. Felejthetetlen történet, ami bekúszik az ember bőre alá, és késő éjszakáig olvastatja magát.

W. Bruce Cameron: Egy kutya ígérete (Egy kutya négy élete 3.) - Könyvmolyképző Kiadó

Nos, ezen a köteten erőteljesen gondolkodtam, rákerüljön-e a listára,  mivel még csak a sorozat első részét olvastam. Azt meg kell mondjam, imádtam az Egy kutya négy életét, de nem vagyok benne biztos, hogy a többi rész is megugorja az első szintjét. De győzött a kutyamániám, úgyhogy be fogom szerezni

covers_638301.jpgAz Egy kutya négy élete és az Egy kutya négy útja című könyvekben már találkozhattunk Bailey-vel. Ezúttal Lacey, egy másik, igencsak különleges kutya szegődik társául, aki több életen keresztül segít Bailey-nek beváltani az ígéretét.

Ez a bájos, bölcs négylábú örömet, nevetést és megnyugvást hoz az élet kikerülhetetlen akadályaival szembe kerülő család életébe. A két felejthetetlen kutya szeretete és odaadása megmutatja, micsoda erő rejlik a reményben, az igazságban és végtelen hűségben. A díjnyertes szerző, W. Bruce Cameron megindító regénye.

 

 

Forrás: a Moly és a Líra oldala. 

A korábbi kívánságlistáimat pedig eléritek itt