Libellum

2018\11\08 Vhrai Szólj hozzá!

Novemberi kívánságlista

leaves-57427_960_720.jpg

Ismét eltelt egy hónap, így itt az ideje a novemberi listámnak. Sikerült megint jó néhány könyvet összeírnom. Júniusban voltam utolsó alkalommal otthon (Magyarországon), legközelebb december végén megyek. Ha jobban belegondolok, lehet külön autót kell bérelnem a könyveknek, amit szeretnék megvenni és magammal hozni! :D Na, de addig még van pár hét, úgyhogy csak "csorgatom a nyálam"...

 

Imogen Hermes Gowar: A hableány és Mrs. Hancock

Várható megjelenés: már megjelent - 21. Század Kiadó

Tudom, a külseje alapján nem ítélünk meg könyvet.... De egyszerűen rá vagyok kattanva a 21. Század Kiadó KULT sorozatának borítóira. 

covers_502839.jpg

1785 szeptemberében egy este türelmetlen kopogtatás hallatszik Jonah Hancock, a kereskedő ajtaján. Egyik hajóskapitánya toporog a küszöbön, miután eladta Jonah hajóját egy hableányért. 
A hír végigsöpör a dokkokon, kávéházakon, szalonokon és bordélyokon, minden áldott lélek Mr. Hancock csodálatos teremtményét akarja látni. A hableány érkezése kizökkenti a kereskedőt a hétköznapok világából, és a legelőkelőbb körökbe kínál számára belépőt. Így ismerkedik meg egy pazar estélyen Angelica Neallel, a neves kurtizánnal, s egyben a legvonzóbb asszonnyal, akit valaha látott… A találkozásuk mindkettőjük életét veszedelmes, új vizekre sodorja. Vajon képesek lesznek-e megküzdeni a sellőknek tulajdonított, pusztító erők hatalmával?

Imogen Hermes Gowar régészetet, antropológiát, művészettörténetet és kreatív írást tanult. London délkeleti negyedében él, azon a környéken, ahol A sellő és Mrs. Hancock története is játszódik. Ez az első regénye.

 

Tovább olvasom
2018\11\04 Vhrai Szólj hozzá!

Novemberi tervek

2018

walkers-486583_340.jpg

A múlt hónapban nagyon elgondolkodtam azon, hogy abbahagyom a blogolást. Több okból is elment tőle a kedvem, de ezt inkább nem forszíroznám. Végül arra jutottam, ha már két éve folyamatosan csinálom, akkor nem szakítom meg ezt a láncolatot. Októberben így egyértelműen az olvasás került előtérbe, nem pedig az írás. Részt vettem ugyanis a Spook a thon olvasási maratonon, erről várható a napokban majd egy külön élménybeszámoló. 

Tovább olvasom
2018\10\19 Vhrai Szólj hozzá!

Októberi tervek

2018

halloween-2837936_960_720.png

A Libellum tegnap volt két éves. Az elmúlt másfél hétben eleget gondolkodtam rajta, mi legyen a sorsa. Úgy döntöttem, egyenlőre nem adom fel a "harcot", megpróbálok normális időközönként tartalommal szolgálni. Ugyanis be kell valljam, az írás - ami ugyan most nem megy valamiért -, szerves részét képezi a mindennapjaimnak. Szóval bemelegítésnek itt egy bejegyzés arról, hogy alakult a szeptember, és mit szeretnék még beütemezni október hátralevő részére.

Tovább olvasom
2018\10\04 Vhrai Szólj hozzá!

Októberi kívánságlista

2018

candle-895206_340.jpg

 

Ismét eltelt egy hónap, így összegyűjtöttem, miket szeretnék a polcomon tudni az októberi megjelenések közül. Elöljáróban csak annyit, hogy sokkal többet sikerült kiszemelnem, mint az előző hónapokban. Ha egyszer hazajutok, "könyvesbolti vérengzés" lesz! 

 

Jojo Moyes: Álmok nyomában

Várható megjelenés: már megjelent - Cartaphilus Kiadó

Nem vagyok a romantika nagy rajongója az utóbbi időben. De Jojo Moyes eddigi könyveit nagyon szerettem. A Mielőtt megismertelek és a Miután elvesztettelek egyaránt megfogott. A sorozat harmadik részének magyar megjelenése még mindig várat magára, de addig is kapunk egy másik kötet az írónő repertoárjából. Kíváncsian várom, tud-e újat mutatni.

covers_508092.jpg

London ​egyik eldugott zugában az idős Henri Lachapelle a lovaglás művészetére tanítja unokáját, Sarah-t. A tinédzser lány szorgalmasan és nagy fegyelemmel edz, hogy megvalósíthassa nagyapja álmát, és felvételt nyerjen a neves francia lovasakadémiára, melynek annak idején a „Kapitány” is büszke tagja volt. 
Amikor Henri váratlanul kórházba kerül, Sarah-nak egyedül kell boldogulnia a nagyvárosi környezetben: egymagában kell megbirkóznia az iskolával, a lova fenntartásával járó nehézségekkel, az anyagi gondokkal és mindazokkal, akik megpróbálják kihasználni helyzetét. 
Natasha a harmincas évei közepén járó sikeres jogtanácsos, aki félresiklott párkapcsolata nyűgei elől a munkájában keres menedéket. Életében csak még jobban összekuszálódik minden, amikor útjába kerül a beteg nagyapját ápoló Sarah. 
A lány és Natasha sorsa különböző bonyodalmak révén egyre inkább összefonódik. Ám Natasha nem tudja, hogy Sarah súlyos titkot őriz, mely napvilágra kerülve mindannyiuk életét megváltoztathatja…

„Gyengédséggel és érzelmekkel teli, lenyűgöző történet.” 
– Marie Claire

A Londonban született Jojo Moyes az egyik legnépszerűbb, legismertebb angol romantikus bestsellerszerző. Pályáját újságíróként kezdte, dolgozott Londonban és Hongkongban is, majd első regénye, az Oltalmazó eső megjelenése után szabadúszó író lett. Jelenleg egy essexi tanyán él családjával, férjével és három gyermekükkel. 
Moyes két alkalommal is elnyerte „Az év romantikus regénye” elnevezésű rangos brit díjat – legutóbb a kiadónk Carta Light sorozatában többször is megjelent Az utolsó szerelmes levél című kötettel. Legismertebb bestsellere a Mielőtt megismertelek, melynek nagy sikerű filmváltozatát 2016-ban mutatták be.

Tovább olvasom
2018\10\03 Vhrai Szólj hozzá!

Bosnyák Viktória: Tündérboszorkány (1.)

Egy varázslatosan kötelező, vagy kötelezően varázslatos történet

tunderboszorkany.jpg

Kolibri, Budapest, 2013. 140. oldal

 

Pro és kontra

Annyira nem az én korosztályomnak szól ez a könyv, hogy az Egymás Szemében Könyvklub nélkül biztosan nem vettem volna a kezembe. Ez viszont nagy kár lett volna! Ugyanis egy nagyon aranyos történetet ismerhettem meg, amely könnyedén megszerettetheti a kisiskolásokkal az olvasást. (Néhány kötelező olvasmánnyal ellentétben....)

A mi kis könyvklubunk szeptemberi témája olyan könyvek körül forgott, amelyben valamilyen szerepet játszik az iskola. A havi ajánlást Adrienntől, a Könyvek feketén, fehéren bloggerétől kaptam. Már a fülszöveg alapján feltűnik, melyik korosztálynak szól a könyv, és ehhez szerintem a regény hossza is teljesen reális. Felesleges a gyerekeket kezdésként több száz oldalas művekkel traktálni. A cím is nagyon érdekesre sikerült. Valljuk be, nem sok helyen szokták a tündéreket és a boszorkányokat egy lapon emlegetni. Általában az előbbi a jót, az utóbbi pedig a rosszat testesíti meg. Persze ennek a miértjére a történet folyamán kielégítő válaszokat fogunk kapni! De így első nekifutásra is sikerült teljes mértékben felcsigáznia a figyelmemet.

Tovább olvasom
2018\09\23 Vhrai 7 komment

Cserhalmi Dániel: Csengőfrász

Pokol magyar módra

img_20180728_1550468.jpg

Atlantic Press, Budapest, 2018. 320. oldal 

 

Fülszöveg

Budapest, 1950 február. Az Államvédelmi hatóság pincéiben a nyomozók nem válogatnak az eszközökben, hogy vallomásra kényszerítsék az őrizeteseket. Ezt teszi Szabados Imre százados is, aki a legdurvább módszerektől sem riad vissza, hogy feljebb kerülhessen a szolgálati ranglétrán. Hűen követi a Párt elvárásait, és ennek megfelelően lát neki egy koncepciós nyomozás lefolytatásának. Közben pesti bérlakások mélyén, cukrászdák homályos sarkában eldugott asztaloknál a diktatúra és az ÁVH fenyegetésével dacolva titkos megbeszélések folynak… 
Cserhalmi Dániel hiteles, tanulságos és krimiszerűen fordulatos regénye a Rákosi-korszak politikai rendőrségének sötét és még mindig alig ismert világába kalauzolja el az olvasót és emberközelbe hozza a korszak olyan ismert figuráit, mint Péter Gábor, a rettegett hatóság főnöke vagy Rákosi Mátyás, aki maga is hatalmi intrikák áldozatává válhat.

 

Pro és kontra

Cserhalmi Dániel kötetére a könyvheti megjelenések között figyeltem fel. Nagyon jelentős regénynek tartom, ugyanis egy olyan korszakot, szervezetet állít a középpontba, amellyel meglátásom szerint nem sok irodalmárunk foglalkozik. Pedig ez a magyar történelem egyik olyan időszaka, amelyről nem szabad megfeledkezni! 

A regény műfaja már a fülszöveg alapján könnyedén behatárolható, egy politika krimit tarthat kezében az olvasó. Ugyan ebből a zsánerből eddig elég kevés került a kezembe, de ahogy idősebb vagyok, egyre inkább érdekelnek a hasonló alkotások. A szöveg igényes és lényegre törő, az író nem futott felesleges köröket. A regény felépítése egyszerű, számozott fejezetek követik egymást, amelyek dátummal és helyszínnel vannak ellátva. A kötet végén találunk egy rövid összefoglalót, mi alapul a történetben valós tényeken. De van itt még egy köszönetnyilvánítás minden közreműködő részére. 

Tovább olvasom
2018\09\17 Vhrai Szólj hozzá!

Egy boldog könyvfüggő vallomásai - Book Tag

Nagyon régen kaptam már "kihívást", hogy töltsek ki egy Book Tag-et, de még mindig van tartalékban, amivel lógok. Ez közölük az egyik. Köszönöm a felkérést két molytársamnak, Snow_White-nak és Sylveris-nek! 

books-1163695_340.jpg

1. Miért szeretsz új könyveket venni? 

Csak! Érdekes, hogy alapvetően utálok vásárolni, szeretek célirányosan elindulni, és gyorsan túl lenni az egészen. Na, ez a könyvekkel nem így van. Mindig megfogadom, hogy a helyhiány miatt visszaveszek a tempóból, de nem igazán akar összejönni a dolog. Ez látszik a pénteki instás-facebookos bejegyzésemből. Újabb 28 könyvvel gyarapodott a könyvtáram, így már több, mint 700 kötet van itt velem Németországban. Tele vannak a polcok, de soha nem bírok ellenállni az akcióknak. Most a KMK újabb szeretetcsomagja ejtett gondolkodóba... 

Tovább olvasom
2018\09\12 Vhrai Szólj hozzá!

Kereszty András: Az Alvó Hölgy Barlangja

az_alvo_holgy_2.jpg

A hónap könyve, 2018. 

 

Fülszöveg

A dolgok különös összejátszásaként magyarul jelenik meg az első könyv a világon a thaiföldi barlangban elveszett Vadmalacok nevű kölyökcsapat tagjainak a kimentéséről.  Különleges dokumentarista módszerrel készült ez az izgalmas, exkluzív riportkötet a thaiföldi Alvó Hölgy Barlangjában rekedt 12 fiatal focista és edzőjük kimentéséről. Összefogott a világ. Hősök születtek. A könyv ennek a feszült egy hónapnak a pontos krónikája. A szerző Kereszty András korábbi nagyriportok írója, szerzője.

 

Pro és kontra

Halványan rémlik, hogy a hírportálokon olvastam a Thaiföldön barlangban rekedt ifjúsági focicsapat kimentéséről. A dolog hírértékét már akkor is az adta, hogy szinte példátlan nemzetközi összefogással, hetekig tartó tervezés után tudták a gyerekeket kihozni a vízzel elárasztott járatokból. Most először jelent meg egy olyan kötet, amely ennek a megfeszített időszaknak az eseményeit egységesen összefoglalja.

Bevallom őszintén eddig nem ismertem Kereszty András munkásságát, de mindig nagy örömmel veszem, ha felkérnek egy-egy kötet elolvasására. Főleg, hogy sokszor veszek kézbe megtörtént eseményeket feldolgozó műveket, legyen az riportkönyv, vagy dokumentumregény. Ebben az esetben inkább az utóbbiról beszélhetünk, ugyanis a szerző a fellelhető források: interjúk, újságcikkek, dokumentumfilmek, közösségi oldalak, hírügynökségektől szerzett információk és egyéb sajtóanyagok alapján szerkesztette egybe. Mintegy másodkézből szerzett információk alapján mutatja be nekünk az eseményeket. Ez azonban nem befolyásolja azt a tényt hogy Kereszty András az ügy minden részletére kiterjedő kutatást végzett, és igyekszik a történteket teljes körűen az olvasók elé tárni. A kötet szerkezete három nagyobb részre oszlik. Az elsőben leginkább az előzményeket, illetve a helyzet komolyságát igyekszik bemutatni, a másodikban a mentőakció tervezése és kivitelezése áll a középpontban, míg a harmadikban a szabadulás utáni hetekkel foglalkozik. Na, de nézzük részletesebben, mennyi mindennel is foglalkozik ez a könyvecske, a rövidsége ellenére. 

Tovább olvasom
2018\09\10 Vhrai Szólj hozzá!

Szeptemberi tervek

2018

book-2875123_960_720.jpg

Csodák csodájára az augusztusi hónapom is egészen jól sikerült. A posztokkal még van egy kis elmaradásom. Viszont elolvastam majdnem minden könyvet, amit szerettem volna. Így lett a múlt havi adagom kilenc könyv

Tovább olvasom