Libellum

2019.jan.20.
Írta: Vhrai Szólj hozzá!

Mini-Könyvajánló

christmas-3864540_340.jpg

 

Frei Tamás: A bankár (André 2.) - 5/3

3631900_4.jpg

Frei Tamás munkásságát már a Frei Dosszié óta követem. Amikor megtudtam, hogy könyve jelenik meg, rohantam megvenni. A sorozat első része, A megmentő nem is okozott csalódás, már többször is olvastam. Ezután viszont valahogy elakadtam, és csak évek múlva szereztem meg a sorozat többi részét. A bankár a tőzsdei spekulánsok világát veszi górcső alá, akit érdekel a világgazdaság működése, az roppant érdekesnek fogja találni. A szerző a tőle megszokott alapossággal, a laikus olvasók számára is érthetően foglalkozott a témával. Viszont ezek a részek nagyon elvették az időt magától a cselekménytől, valamint a történet főszereplőitől, Andrétól és Adrienntől. Sőt, szerintem elég banális, ahogy a két rész kapcsolódott. A másik, hogy amennyire sikerült az első részben érzelmesre venni a figurát, itt már átcsapott szappanoperába. A “dávidkázástól” már a falat kapartam, mindig is utáltam a nevek mögé biggyesztett kicsinyítő képzőket még gyerekek esetén is. De a két főszereplő közti dráma is nagyon eltúlzott volt. Mindezek ellenére nem volt kiemelkedően rossz olvasmány, de remélem a sorozat következő része kárpótolni fog! 

 

Tovább

Erin Watt - Cifra ​palota (A Royal család 3.)

covers_507818.jpg2016, Könyvmolyképző, 408 oldal

 

„Ez aztán jó móka lesz. ”

Halálos ​ellenségekből váratlan szövetségesek?     Két fiatal mindent megtenne azért, hogy megvédjék, ami számukra a legfontosabb.   Ella Harper eddig minden kihívással megküzdött, amit az élet az útjába sodort. Kemény és kitartó lány: mindennél fontosabb számára, hogy megvédje a szeretteit. Rég elvesztett apja felbukkanása és a barátja életének hajszálon függő összeomlása talán mégis túl nagy terhet jelent a számára.   Reed Royalnak gyorsan felforr az agyvize, és még gyorsabban jár el a keze. De most visszaüt rá, hogy eddig minden problémát erőszakkal oldott meg. Ha meg akarja menteni saját magát és a lányt, akit szeret, felül kell emelkednie gyötrő múltján és megtépázott hírnevén. Senki sem hisz abban, hogy Ella túlélheti a Royalokat. Mindenki biztosra veszi, hogy Reed mindenkit tönkretesz.  Talán igazuk van.   Minden és mindenki összeesküdött, hogy szétválassza Ellát és Reedet. Meg kell találniuk a kiutat a törvény szorításából, muszáj megmenteniük a családjukat, és kideríteni az összes titkot a Cifra Palotában.

Tovább

Mini-Könyvajánló

rainy-day-1831908_340.jpg

Sajnos a novemberi hónapban sem volt időm és energiám minden könyvről hosszabb bejegyzést írni. Ezért, hogy egy se maradjon ki a repertoárból, ismét egy villámértékeléseket tartalmazó irománnyal jövök.

 

Heather Morris: Az auschwitzi tetováló 5/4

4482189_4.jpg

Azt hiszem, elmondható, hogy a legkülönösebb dolgokat maga az élet produkálja. Ennek ékes bizonyítéka ez a megtörtént eseményeken alapuló regény. Tucatnyi művet írtak már, ami a koncentrációs táborokról szól, vagy ott játszódik, de kétlem, hogy bármelyik is szerelmi történet lett volna. Nos, pedig itt pontosan arról van szó. A történet eleje szokványos, Lalle-t deportálják szlovákiai otthonából és az auschwitzi koncentrációs táborba kerül. Itt hamar kitűnik a műveltségével. A németek rájönnek, hogy a hasznunkra lehet, így megteszik "Tattowierernek", ami számos kiváltságot biztosít számára. Mindezt ügyesen ki is használja. Ilyen körülmények között ismerkedik meg Gitával... A regény nem sok leírást tartalmaz, ez az, amit én kissé hiányoltam belőle. Olyan, mintha a láger csak egyfajta háttérként szolgált volna. Néha-néha előrángat az írónő valami szörnyűséget, amikor épp szükség van rá. Teljesen karakterközpontú írás, ami viszont az adott körülményeket tekintve nem biztos, hogy kézenfekvő megoldás. Ettől függetlenül engem nagyon lekötött a történet. Szerintem mindenképp megér egy olvasást, még a fanatikus történelemrajongóknak is. De elsősorban a női olvasókat fogja jobban érdekelni a történet a “romantikus” jellege miatt.

 

Tovább

Urbánszki László: Nemtelen nemesek

44447719_676810592701262_6542599913371336704_n.jpg

Hystoricum, Budapest, 2018. 292. oldal

 

Fülszöveg

A ​sokak által régóta hiányolt regény második, jelentősen átdolgozott és bővített kiadása. 
Ladányfi Bene, a léhűtő nemesivadék fogadóról fogadóra sodródik az Anjou királyok Magyarországán. Becsületes, ám unalmas vagy fárasztó munka helyett kártyával szerzi meg a napi betevőt. Kedveli a könnyű életet, ágyába csábítja a lányokat, és délig alszik, ha lehet. Egy bűnbanda markából szabadítja ki az esztergomi piac árva csavargóját, Urost, aki igyekszik felnőni „nemes barátjához” – tisztességben, csibészségben, mikor melyik esik jobban kézre. Sonkát csen a kamrából, mikor rossz a lapjárás, és tüzelő szukával járja a várost, ha elunta magát. Hozzájuk csapódik még Szalárd, a székely-felvidéki vadorzó, aki rablógyilkosra vadászik fejpénzért, mikor fogytán a kenyere, de csetlő-botló baloggá válik, ha egy csinos lány hozzádörgölődzik. Kártyacsatát vívnak egy nadrágért a vadonmélyi rablótanyán, hóban verekednek a szilaj ridegpásztorokkal, és husánggal ütik agyon a farkasokat. Aranyhalmokért, gulyákért kártyáznak a marhakupecekkel, lándzsaharcot vívnak a rablógyilkosokkal, és egyáltalán nem biztos, hogy ők győznek.

Urbánszki László – számos nagy sikerű történelmi regény szerzője – könyvében esendő emberek indulnak neki a világnak, és keverednek torokszorítóan izgalmas kalandokba. Életművészek, szeretnivaló csibészek, buja fogadóslányok és veszett emberfarkasok élik világukat a „magyar vadnyugat” színes forgatagában.

 

Pro és kontra

Többször is találkozhattatok már a blogon Urbánszki László nevével. Ezúttal a szerző egy régebbi műve került a kezembe, amely a Hystoricum kiadónál jelent meg ismét, átdolgozott és bővített formában. Előrebocsátom az „eredeti” verziót nem olvastam, így nincs összehasonlítási alapom.

Tovább

Mini-Könyvajánló

autumn-2902546_340.jpg

Rá kellett jönnöm, hogy jóval gyorsabban olvasok, mint írok. Főleg az októberi hónapra nézve, ugyanis nem álltam a helyzet magaslatán. Így a hosszabb írásaim mellé beiktatok egy rövidebb, könyvajánlókat tartalmazó posztot, hogy egy könyv se maradjon le a palettáról! 

 

Jodi Picoult: Ítélet 5/4,5

4528194_5.jpg

Azt hiszem, az írónőtől megszokhattuk, hogy a társadalmat erősen megosztó témákról írja a regényeit. Ez egy régebbi műve, de követi a megszokott tendenciát. Itt a tanár-diák viszony kerül górcső alá. Az USA-ban ugyanis bűncselekmény, ha egy tanár a 18 év alatti diákjával szexuális viszonyt folytat. De még az egyetemen se nézik jó szemmel ezeket a kapcsolatokat. A főszereplő ebben az esetben egy középiskolai tanár, akit egyszer már elítéltek hasonló cselekmény miatt. Egy kisvárosba költözik, hogy új életet kezdjen, azonban újra gyanúba keveredik. Persze Picoultnál semmi nem az, aminek látszik. Most is alaposan összekuszálja a szálakat, tele van a történet jobbnál jobb csavarokkal. Viszont a wiccát, boszorkányságot szerintem teljesen felesleges volt belekeverni a történetbe, ez csak még meseszerűbbé tette az egészet. Egyébként a cselekményt több szálon is nyomon követhetjük, néha-néha pedig visszaugrunk a múltba. Nekem egyértelműen a tárgyalótermi jelenetek tetszettek a legjobban. Mindig is lenyűgözött az angolszász, precedensekre épülő jogrendszer működése. Nagyon ütősre sikerült az áldozat nézőpontja is. Megismerjük meddig képes elmenni valaki, ha nem úgy alakulnak a dolgok, ahogy szeretné. Nekem a befejezés nem okozott akkora meglepetést, szinte a legelején sejtettem, miről van szó. De betudom annak, hogy az írónő egyik korai munkájáról van szó. Egyébként jókor jelent meg! Ajánlott olvasmány a #meetoo kampány mellé!

 

Tovább

Novemberi kívánságlista

leaves-57427_960_720.jpg

Ismét eltelt egy hónap, így itt az ideje a novemberi listámnak. Sikerült megint jó néhány könyvet összeírnom. Júniusban voltam utolsó alkalommal otthon (Magyarországon), legközelebb december végén megyek. Ha jobban belegondolok, lehet külön autót kell bérelnem a könyveknek, amit szeretnék megvenni és magammal hozni! :D Na, de addig még van pár hét, úgyhogy csak "csorgatom a nyálam"...

 

Imogen Hermes Gowar: A hableány és Mrs. Hancock

Várható megjelenés: már megjelent - 21. Század Kiadó

Tudom, a külseje alapján nem ítélünk meg könyvet.... De egyszerűen rá vagyok kattanva a 21. Század Kiadó KULT sorozatának borítóira. 

covers_502839.jpg

1785 szeptemberében egy este türelmetlen kopogtatás hallatszik Jonah Hancock, a kereskedő ajtaján. Egyik hajóskapitánya toporog a küszöbön, miután eladta Jonah hajóját egy hableányért. 
A hír végigsöpör a dokkokon, kávéházakon, szalonokon és bordélyokon, minden áldott lélek Mr. Hancock csodálatos teremtményét akarja látni. A hableány érkezése kizökkenti a kereskedőt a hétköznapok világából, és a legelőkelőbb körökbe kínál számára belépőt. Így ismerkedik meg egy pazar estélyen Angelica Neallel, a neves kurtizánnal, s egyben a legvonzóbb asszonnyal, akit valaha látott… A találkozásuk mindkettőjük életét veszedelmes, új vizekre sodorja. Vajon képesek lesznek-e megküzdeni a sellőknek tulajdonított, pusztító erők hatalmával?

Imogen Hermes Gowar régészetet, antropológiát, művészettörténetet és kreatív írást tanult. London délkeleti negyedében él, azon a környéken, ahol A sellő és Mrs. Hancock története is játszódik. Ez az első regénye.

 

Tovább

Novemberi tervek

walkers-486583_340.jpg

A múlt hónapban nagyon elgondolkodtam azon, hogy abbahagyom a blogolást. Több okból is elment tőle a kedvem, de ezt inkább nem forszíroznám. Végül arra jutottam, ha már két éve folyamatosan csinálom, akkor nem szakítom meg ezt a láncolatot. Októberben így egyértelműen az olvasás került előtérbe, nem pedig az írás. Részt vettem ugyanis a Spook a thon olvasási maratonon, erről várható a napokban majd egy külön élménybeszámoló. 

Tovább

Izolde Johannsen: A furfangos fivérek (A Birodalom tengeri bástyái 4.)

waters-3085701_340.jpg

Underground Kiadó, Budapest, 2018. 458. oldal

 

Fülszöveg

1942. február. 
A Prinz Eugen a Rajna hadművelet egyedüli túlélőjeként végül épségben befutott Brestbe. A testvérhajók, a Scharnhorst és a Gneisenau már egy ideje az elfoglalt franciaországi kikötő viszonylagos védelmét élvezték. A hajókat megjavították, feltöltötték. Azonban Hitler parancsa véget vetett a látszólagos nyugalomnak.

A berlini Főparancsnokság elrendelte a három nagy hajó hazatérését. A parancs értelmében a La Manche csatornát jelölték ki a kockázatos és vakmerő hazaút helyszínéül. A hadművelet, az Alvilág háromfejű kutyája után, a Cerberus fedőnevet kapta…

 

Pro és kontra

Immáron negyedik alkalommal tartok Izolde Johannsen-nel a Harmadik Birodalom hadihajóinak fedélzetére. Ennek ellenére a sorozat egy cseppet sem vált unalmassá, az írónő mindig tartogat nekünk újdonságokat. Ezúttal a Gneisenau és a Scharnhorst testvérhajók történetével ismerkedhetünk meg.

Tovább

Októberi tervek

halloween-2837936_960_720.png

A Libellum tegnap volt két éves. Az elmúlt másfél hétben eleget gondolkodtam rajta, mi legyen a sorsa. Úgy döntöttem, egyenlőre nem adom fel a "harcot", megpróbálok normális időközönként tartalommal szolgálni. Ugyanis be kell valljam, az írás - ami ugyan most nem megy valamiért -, szerves részét képezi a mindennapjaimnak. Szóval bemelegítésnek itt egy bejegyzés arról, hogy alakult a szeptember, és mit szeretnék még beütemezni október hátralevő részére.

Tovább

Októberi kívánságlista

candle-895206_340.jpg

 

Ismét eltelt egy hónap, így összegyűjtöttem, miket szeretnék a polcomon tudni az októberi megjelenések közül. Elöljáróban csak annyit, hogy sokkal többet sikerült kiszemelnem, mint az előző hónapokban. Ha egyszer hazajutok, "könyvesbolti vérengzés" lesz! 

 

Jojo Moyes: Álmok nyomában

Várható megjelenés: már megjelent - Cartaphilus Kiadó

Nem vagyok a romantika nagy rajongója az utóbbi időben. De Jojo Moyes eddigi könyveit nagyon szerettem. A Mielőtt megismertelek és a Miután elvesztettelek egyaránt megfogott. A sorozat harmadik részének magyar megjelenése még mindig várat magára, de addig is kapunk egy másik kötet az írónő repertoárjából. Kíváncsian várom, tud-e újat mutatni.

covers_508092.jpg

London ​egyik eldugott zugában az idős Henri Lachapelle a lovaglás művészetére tanítja unokáját, Sarah-t. A tinédzser lány szorgalmasan és nagy fegyelemmel edz, hogy megvalósíthassa nagyapja álmát, és felvételt nyerjen a neves francia lovasakadémiára, melynek annak idején a „Kapitány” is büszke tagja volt. 
Amikor Henri váratlanul kórházba kerül, Sarah-nak egyedül kell boldogulnia a nagyvárosi környezetben: egymagában kell megbirkóznia az iskolával, a lova fenntartásával járó nehézségekkel, az anyagi gondokkal és mindazokkal, akik megpróbálják kihasználni helyzetét. 
Natasha a harmincas évei közepén járó sikeres jogtanácsos, aki félresiklott párkapcsolata nyűgei elől a munkájában keres menedéket. Életében csak még jobban összekuszálódik minden, amikor útjába kerül a beteg nagyapját ápoló Sarah. 
A lány és Natasha sorsa különböző bonyodalmak révén egyre inkább összefonódik. Ám Natasha nem tudja, hogy Sarah súlyos titkot őriz, mely napvilágra kerülve mindannyiuk életét megváltoztathatja…

„Gyengédséggel és érzelmekkel teli, lenyűgöző történet.” 
– Marie Claire

A Londonban született Jojo Moyes az egyik legnépszerűbb, legismertebb angol romantikus bestsellerszerző. Pályáját újságíróként kezdte, dolgozott Londonban és Hongkongban is, majd első regénye, az Oltalmazó eső megjelenése után szabadúszó író lett. Jelenleg egy essexi tanyán él családjával, férjével és három gyermekükkel. 
Moyes két alkalommal is elnyerte „Az év romantikus regénye” elnevezésű rangos brit díjat – legutóbb a kiadónk Carta Light sorozatában többször is megjelent Az utolsó szerelmes levél című kötettel. Legismertebb bestsellere a Mielőtt megismertelek, melynek nagy sikerű filmváltozatát 2016-ban mutatták be.

Tovább