Libellum

2020.jan.07.
Írta: Vhrai Szólj hozzá!

Újévi Fogadalmak Book Tag

new-years-day-4722431_1920.jpg

 

1. Egy író, akitől szeretnél olvasni idén, de eddig még semmit nem olvastál tőle

Fogós kérdés, nekiugrottam egy rakat kihívásnak, így bőven van miből válogatni. De idén először fogok Carlos Ruiz Zafón-tól kezembe venni egy kötetet. 

2. Egy könyv, amit mindenképpen szeretnél elolvasni

R. F. Kuang: Mákháború. Pár hónapja őrizgetem a polcon, de nagyon kíváncsi vagyok rá. 

3. Egy klasszikus, amit szeretnél elolvasni

Lev Tolsztoj: Háború és béke. 

4. Egy könyv, amit szeretnél újraolvasni

Ez nálam nem egy darab könyvet takar. Feltétlenül szeretném életem első fantasy sorozatát újraolvasni, Ryan Hawkwood-tól a Beriquel-ciklust. 

5. Egy könyv, ami ezer éve várólistás és idén el akarod olvasni végre

Collen McCullough-tól a Tövismadarak. Többen is ódákat zengtek róla. 

6. Egy jó vastag könyv, amit beterveztél

Stephen King-től A búra alatt. Már régóta megvan, de még nem vitt rá a lélek. Igaz két kötet, de 1536 oldal. 

7. Egy író, akitől már olvastál és idén is szeretnél.

Egyértelműen Stephen King.

8. Karácsonyra kapott könyv, amit el fogsz olvasni idén

Idén nem kaptam könyvet, de most itthon vagyok Magyarországon, úgyhogy nem fog kimaradni a könyvesbolt. :)

9. Egy sorozat, amit elkezdeni és befejezni is 2020-ban fogsz

Valószínűleg Andrzej Sapkowski Vaják szériája. Egyben kölcsön kaptam az egészet. 

10. Van valami olvasási terved? Ha igen, hány könyvet tervezel idén elolvasni?

Ismét megcéloztam a 100-as határt, ráadásul megjött a kedvem a kihívásokhoz is. Januárban szerintem hozok még erről egy külön posztot, annyi félére sikerült jelentkeznem. 

11. Bármilyen egyéb célkitűzés?

Nem iszok előre a medve bőrére! Általában maximum egy hónapra próbálok bármit is betervezni. Sajnos halogatós típus vagyok, így a nagy részét sokszor meg sem valósítom. (Az a nagyobb baj, hogy azt sem, amit "muszáj".) De igyekszem változtatni a helyzeten az idei évben. Majd kiderül, mire jutok vele...  

Borítóleleplezés - Tiszlavicz Mária: Mellékhatás (BuKo történetek 2.)

Az a megtiszteltetés ért, hogy én is azok között a bloggerek között lehetek, akik részt vesznek Tiszlavicz Mária Mellékhatás című kötetének borítóleleplezésében. Nagyon nem is szaporítanám a szót, mert szerintem a szerző egy remek anyagot állított össze erre az alkalomra! 

Fülszöveg

Azt mondták, csodaszer.

Azt mondták, javítja az életminőséget.

De azt nem mondták, hogy halálos lehet.

Viktor Martinek nyomozó a magánélete elől a munkába menekül. Informátora tippjét követve egy veszélyes összeesküvésre bukkan, ám mielőtt megoszthatná felfedezését a társával, Felixszel, balesetet szenved. A Fehér-tónál tér magához, és csak egy névre emlékszik: Tom. Erején felül kell teljesítenie, ha a kusza emléktöredékeit rendszerezni akarja.

Viktor eltűnése után Felix veszi kézbe a nyomozást, de alig akad valami, amin elindulhat. Kutatását segítik a Viktor életét megszínesítő – vagy éppen megkeserítő – nők.

Egyre több szövevényes titokra bukkan, és csakhamar a gyógyszeripar sötét oldalával találja szemben magát. Ahhoz, hogy megoldja az ügyet és Viktort épségben tudja, hét évet vissza kell lépnie az időben – amikor a társa kezdő nyomozóként először találkozott a nemezisével.

Vannak sérelmek, amelyek lassan mérgezik meg a lelket. A két nyomozó vajon idejében megtalálja a választ arra, mi vezette Viktort a Fehér-tóhoz? A visszaszámlálás megkezdődött…

Tovább

Sara Mannheimer: A cselekvés nulla foka

covers_561316.jpgFülszöveg

Metropolis Media, Budapest, 2019. 238. oldal

Cselekedni vagy nem cselekedni… az itt a kérdés…

A svéd írónő művét a négy évszak tagolja, ezek megfeleltethetők a főszereplő élete egy-egy szakaszának. Ezt az életet könyvek határozzák meg, és a könyveken keresztül: találkozások. Különböző emberek sokszínű lenyomatai. Az Otthon és a külvilág egyaránt könyveken keresztül értelmeződik, ahol gyakran nehezen válik szét valóság és fikció, realitás és irodalom, jelen és múlt, megtörtént és elképzelt. Ebben a sokszor furcsa térben mintegy az absztrakció ellenpontjaként nyer jelentőséget a Rend világa. A főszereplő olvasással járó tétlensége ugyanakkor olyan belső utazás, amely a női lét meghatározó állomásain keresztül jut el az alkotás, azaz a cselekvés nulla fokához.

 

Azt hiszem, nyugodtan elmondhatjuk, hogy a filozófia valamilyen szinten minden tudomány anyja-atyja - kinek melyik tetszik jobban -, ugyanis ha az ókori nagy gondolkodók nem kezdik meg munkásságukat, akkor sok minden máshogy alakult volna a jelenünkre nézve. A filozofikus elméleteket, elvontabb eszmefuttatásokat pedig valaki vagy szereti, vagy nem. Köztes út ritkán van. Nos, azoknak, akik leragadtak az arisztotelészi logikánál, mint én is, valószínűleg elég “rágós” lesz ez a kötet, amelyben végig a szürrealista gondolatmenet az uralkodó. 

Rövid, de velős

Sara Mannheimer regényével a kiadó egyik hírlevelében találkoztam. Rögtön megfogott a fülszöveg, ami szerint a könyv az olvasás misztériumát helyezi mindennek a középpontjába. Így került hozzám recenziós példányként a Metropolis Media Kiadó jóvoltából. Minőségileg semmi gondom nem adódott a könyvvel, jó a kötése, sem a gerinc, sem a borító nem törik meg egykönnyen. A mérete pedig azt is lehetővé teszi, hogy könnyen magunkkal vigyük bárhová. Bár ezt én a kötet tartalmi jellemző miatt nem javaslom, ugyanis elmélyülést igényel. Általában gyorsan olvasok, de ez a röpke 240 oldal kerek 20 napomba telt. Bevallom, a borító engem annyira nem fogott meg, szerintem kicsit túlzásba estek ezzel az ábrázolással. Ez a női hasban lévő csecsemő, ráadásul könyvmintával, hát nem tudom, olyan mintha apró részleteket kimetszettek volna a szerző által megjelenített “képek” közül, egymásra szórták, és íme, ezt kaptuk. Szerkezetileg négy nagyobb részből áll, amelyek az évszakok neveit viselik, ezeken belül pedig további, címmel ellátott, és még tovább tagolódó fejezeteket találunk. Ezzel a felépítéssel a szerző mintha ellensúlyozni próbálta volna a szöveg kaotikus csapongásait.

Tovább

Madeline Miller: Kirké

covers_523950.jpgFülszöveg

General Press Kiadó, Budapest, 2019. 424. oldal

Az ​Akhilleusz dala szerzőjének merész, káprázatos és várva várt új regénye, amely kiválóan rajzolja újra az Odüsszeiából ismert hatalmas varázslónő, Kirké életét.

A leghatalmasabb titán, a Napisten, Héliosz házában egy kislány születik. Kirké furcsa gyermek – nem rendelkezik hatalommal, mint az apja, sem azzal a rosszindulatú vonzerővel, mint az anyja. Ám amikor társaságért a halandók világa felé fordul, felfedezi, hogy mégiscsak van egy különleges tehetsége: a varázslás képessége, amelynek révén szörnyekké tudja változtatni a riválisait, ráadásul még az istenekre is veszélyt jelenthet.

Fenyegetettségében Zeusz száműzi őt egy lakatlan szigetre, ahol az istennő tökéletesíti titkos tudományát, vadállatokat szelídít, és a híres mitológiai alakok közül többel is találkozik: a vérszomjas Minótaurosszal, az ügyes kezű Daidalosszal, a gyilkos Médeiával és persze a fortélyos Odüsszeusszal is.

Ám egy nőnek veszélyes egyedül élni, Kirké pedig akaratlanul is magára vonja mind az emberek, mind az istenek haragját, és végül az egyik legrettegettebb olümposzi istennel találja szemközt magát. Hogy megvédje, amit a leginkább szeret, minden erejét össze kell szednie, és egyszer s mindenkorra választania kell az istenek és a halandók világa között.

Madeline Miller regénye mámorító eposz a családi vetélkedésről, intrikáról, szerelemről és veszteségről, illetve a férfiak uralta világban is rendíthetetlen női erőről.

 

Azt hiszem, azon kevesek közé tartozom, akik a kötelező olvasmányok közül többször is kézbe vették az Odüsszeiát és az Iliászt. Ezt követően elég sokat olvastam a görög mitológiáról, ami talán a legismertebb, ám legszövevényesebb “mese” az istenek és a világ eredetéről. A cím alapján rögtön tudtam, honnan jött a szerző ötlete, egyúttal kíváncsivá is tett, miként írta meg a száműzött varázslónő történetét. 

Minőségi kiadvány

Ezt a könyvet körülbelül háromszor akartam megvenni, de valamiért mindig elodáztam a dolgot. Azonban öreg hiba lett volna elmulasztani, nem véletlenül díjazták a kötetet a Good Reads-en sem. Minőségileg nagyon jó kiadás lett, annak ellenére, hogy nem preferálom a kemény borítót. Kitűnő a kötése, így kényelmesen olvashatjuk, a vastagsága pedig pont megfelel ahhoz is, hogy ne szakadjon le a vállunk, ha éppen magunkkal akarjuk vinni. A borító is nagyon figyelemfelkeltő, és kitűnően illeszkedik mind stílusban, mind ábrázolásmódjában a beltartalomhoz. Jól döntött a General Press Kiadó, hogy átveszik a külföldi mintát. Szerkezetileg nincs túlbonyolítva, egyszerű, rövidebb, számozott fejezetek váltják egymást. A regény elején pedig rögtön megtaláljuk a szerző rövid köszönetnyilvánítását. 

Tovább

Október - 2019

Szokták emlegetni, hogy "az ember tervez, isten végez". Ez a mondás tökéletesen leírj az októberemet. Hiába volt a sajátom és a blog születésnapja is ebben a hónapban, egyszerűen semmi nem úgy jött össze, ahogy szerettem volna. Vendégünk volt, mellette tanfolyamra és dolgozni is jártam, amikor pedig itthon lehettem (betegen), akkor arra volt energiám, hogy elindítsam a következő részt az aktuális sorozatomból (ami a Flash). Szóval, nem igazán álltam a helyzet magaslatán, ami meglátszik a blogos aktivitásomból és az olvasási tempómból egyaránt. Ennek ellenére mégis lezárnám azt a csúfos 31 napot, még akkor is, ha november közepén járunk. 

Októberi olvasmányaim

oktober.png

Tovább

Dallos Zoltán: Alkalmazottból vállalkozó

img_20190917_1329125.jpgFülszöveg

Magánkiadás, Budapest, 2019. 

"A ​vállalkozói létben és különösen induló vállalkozásoknál vannak borúsabb és derűsebb időszakok, hullámhegyek és hullámvölgyek – ahogy az én sztorimból is látszik majd. Adódhat a kérdés: miért éri meg vállalkozni a nehézségek ellenére? A válaszom egyszerű – és talán számodra is ez jelenti az egyik fő vonzerőt –: a szabadság, amit ez az életforma nyújt, felbecsülhetetlen értékű. Nemcsak a főnök és az alkalmazotti lét kereteinek hiánya felszabadító – a valódi szabadság abban rejlik, hogy vállalkozóként nap mint nap olyasmivel foglalkozhatunk, amit szeretünk.

Valahányszor túljutottam egy-egy nehéz időszakon, mindig azzal a meggyőződéssel tekintettem a jövőbe, hogy érdemes tovább csinálnom, mert ez a szabadság mindent megér. Mindeközben fejlődött a kitartásom és egyre nagyobb hittel vágtam bele az új ötleteim megvalósításába. Vállalkozóként megtapasztaltam, hogy a dolgok mindig alakulnak valahogyan – hogy ha nyitott szemmel és az új lehetőségek iránt fogékonyan járunk a világban, akkor megtaláljuk a vállalkozásunk fenntartásához szükséges jövedelemforrásokat. Talán ezeknek a tapasztalatoknak is köszönhető, hogy egyre többen fogékonyak az általam közvetített szemléletmódra."

Azt hiszem, mindenkinek megfordul a fejében élete során, hogy felhagyjon az olykor monotonnak tűnő alkalmazotti léttel, és saját vállalkozásba fogjon. Azonban a konkrét lépések előtt számos dolgot át kell gondolni, be kell kalkulálni a változásokat. Magához az elhatározáshoz, és a fontosabb döntések meghozatalához nyújt támpontot Dallos Zoltán könyve, amelyben a “klasszikus” vállalkozóktól a szabadúszókig mindenki találhat megszívlelendő tanácsokat. E rövid felvezető után íme, nyolc ok, miért is ajánlom olvasásra ezt a hasznos kötetet.

Tovább

Bubble Boook - "Light Bubble" Dobozbontás

Nem olyan rég olvashattatok egy bejegyzést a Bubble Book szeptemberi Dark csomagjáról, ami finoman szólva félresikerült. Mivel azonban már befizettem az októberi Light csomagra, a Könyvesbolti Kincsvadászatra is, úgy döntöttem, adok még egy esélyt a dolognak. Lássuk, mennyire váltotta be a hozza fűzött reményeket! 

img_20191018_2111296_1.jpg

Tovább

Szeptember - 2019

Többször is nekifogtam már, hogy írok hónapnyitó, hónapzáró, vagy egyéb összegző bejegyzéseket, arról, hogy mit fogok olvasni, vagy miről fogok írni. Ezek aztán idő hiányában és a rendszertelenségemnek köszönhetően szépen abba is maradtak. Így most megpróbálom egyesíteni az olvasós, beszerzős és "tervezős" bejegyzéseket. Talán én is jobban átlátom a könyves-blogos dolgaimat. Kezdjük talán azzal, mit csináltam szeptemberben. Semmi eget rengető dolog nem történt, viszont jó hónap volt, ugyanis csak az első két héten dolgoztam, az utolsó kettőn pedig szabadságon voltam, végre hazautaztunk Magyarországra. Normál esetben ilyenkor kéne több ideje lenni az embernek, de szerintem minden külföldön élő találkozik azzal a problémával, amivel én. Ha hazatér 2-3-4 hónap után, akkor csak rohangál fel-alá, mint a mérgezett egér. Most sem volt másként, esküvő, születésnap, család, barátok, hivatalos ügyek, és így tovább. Ahhoz képest könyves téren nem zártam rossz hónapot, főleg a beszerzésekre tekintettel! Nézzük is szép sorban, mit "műveltem" ezalatt a harminc nap alatt , de néhány dolgot elejtek azzal kapcsolatban is, miket szeretnék még elolvasni október második felében. 

Szeptemberi olvasmányaim

capture-20191002-225245.png

Tovább

Passuth László: Sasnak körme között

covers_82325.jpgFülszöveg

Móra Kiadó, Budapest, 1964. 542. oldal

Passuth László műve, melyet maga az író regényes korrajznak nevez, a Rákóczi-felkelés előzményeit mutatja be Zrínyi Ilona életén keresztül. A Wesselényi-összeesküvés, Munkács védelme, a zernyesti csata – ez a három nagy történelmi epizód a könyv hármas ívű tartópillére. A nagy történelmi felkészültséggel, finom elemzőkészséggel írott regényes korrajz feltárja hazánk e korszakának egész bonyolult politikai világát. a „két pogány között” sínylődő magyarság nehéz útját, a hosszú küzdelem egyik fontos szakaszát, amikor a gyengülő ozmán birodalom árnyékából kiválik az új ellenség, a fenyegető Habsburg-uralom képe. A széles hátterű történelmi írás főalakja Zrínyi Ilona, az ő hősies és megnyerően kedves figuráját rajzolja meg Passuth László a legsokoldalúbban, bőséges történelmi dokumentáció alapján.

 

Nagy örömmel tölt el, hogy hazánkban is egyre népszerűbbek a történelmi személyekről, korszakokról szóló regények. Azonban nem csak a kortárs irodalomban, hanem a klasszikusok között is igazán érdekes kötetekre bukkanhatunk. Noha ezzel a művel nem vagyok maradéktalanul elégedett, de azért érdemes egy pillantást vetni rá.

Időtálló minőség

Régóta terveztem közelebbről megismerni Passuth László munkásságát. Kapóra jött a Magyar történelmi regények kihívás júniusi fordulója, ahol a Sasnak körme között volt az ajánlott regény. Bár van pár kötetem a szerzőtől, ez pont nincs közöttük, így kénytelen voltam kölcsön kérni. Egy elég viharvert példány járt nálam, amely a ‘60-as években került kiadásra, de minőségi panaszra nem lehet okom, ugyanis minden lap a helyén van! A borító nagyon egyszerű, a címszereplő Zrínyi Ilona látható rajta, elnagyolt, rajzos formában. Szerintem ennél többre, lévén szó egy történelmi regényről, nincs is szükség. Szerkezetileg, a kötet a hosszához mérten, többszörösen is összetett, több, címmel ellátott részből, ezen belül számozott fejezetekből áll, de még ezek is tovább osztódnak szakaszokra. Amit furcsálltam, hogy a szerző semmilyen előszót, utószót, megjegyzést nem fűzött a történethez, ami pedig általában a műfajhoz tartozó regények sajátossága. 

Tovább

Bubble Book - "Dark Bubble" doboz bontás

Nem olyan rég gyűrűzött be kis országunkba a "könyves doboz őrület". Az első között jelent meg a Bubble Book néven fémjelzett meglepetéscsomag, amelynek Dark verzióját tavaly júniusban rendeltem meg először, itt olvashatjátok a véleményemet. Nagyobbrészt elnyerte a tetszésemet, így úgy gondoltam, idén megpróbálkozom a szeptemberi verzióval, ugyanis azóta is csupa jót hallottam és olvastam a csapatról.

Így elöljáróban annyit, hogy sajnos ez a csomag messze elmarad a korábban tapasztalt színvonaltól! De remélem, hogy az októberi Light Bubble, a Könyvesbolti kincsvadászat kárpótolni fog, mivel már megrendeltem, úgy döntöttem adok egy esélyt még a dolognak... De addig is lássuk a mostani Dark csomagot! 

img_20190924_1417390.jpg

Tovább