Libellum

2018\09\10 Vhrai Szólj hozzá!

Könyvegyveleg

2018./1.

Az utóbbi hónapokban a Lendület Magazin oldalára is születtek írásaim. Megosztogattam ugyan a könyvajánlókat a blog facebook oldalán is, de úgy gondoltam, a filmes gyűjtőposzt mintájára összegzem az ottaniakat. A képre kattintva tudjátok elérni a cikkeket! 

 

Malcolm J. Hunt: Bosszúangyal

1be57be22a793a879ab4243541e12df2-720x320.png

 

Tovább olvasom
2018\09\10 Vhrai Szólj hozzá!

Szeptemberi tervek

2018

book-2875123_960_720.jpg

Csodák csodájára az augusztusi hónapom is egészen jól sikerült. A posztokkal még van egy kis elmaradásom. Viszont elolvastam majdnem minden könyvet, amit szerettem volna. Így lett a múlt havi adagom kilenc könyv

Tovább olvasom
2018\09\06 Vhrai Szólj hozzá!

Filmegyveleg

2018./1.

Tudom, nagyon régen volt a blogon film-, illetve sorozatajánló. Az ok egyrészt az, hogy mostanában teljes mértékben szinte az olvasás teszi ki a szabadidőm nagy részét, másrészt a néhány filmről, amit néztem a Lendület Magazin oldalára születtek írásaim. Most ezekből hoztam nektek egy összegzést. Igyekszem a jövőben ezzel a rovattal is többet foglalkozni! A képekre kattintva el tudjátok érni az ajánlókat! 

A Bang Bang Klub

the-bang-bang-club--720x320.png

 

Tovább olvasom
2018\09\03 Vhrai Szólj hozzá!

Samuel M. Katz: Szellemharcosok

img_20180713_1653565.jpg

Twister Média, Budapest, 2017. 560. oldal

 

Fülszöveg

A ​modern korban soha egyetlen nemzet ellen sem indítottak olyan pusztító terrorhadjáratot, amilyen az al-Aksza vagy második intifáda volt. Samuel M. Katz műve első ízben mutatja meg teljes valóságában, hogyan védte meg magát Izrael, miképpen mentette meg az országot egy, a titkos háború harcosaiból álló elit erő, amelynek tagjai a társadalom legkülönbözőbb rétegeiből és etnikai csoportjaiból származtak… Egy valami azonban közös volt bennük: páratlan vakmerőségük, amellyel ellenségeik közé férkőzve küldetésüket teljesítették.

A 2000-es év utolsó hónapjaiban kezdődött. Miközben az utcákon felgyújtott autóabroncsok fekete füstje szállt az ég felé, a zavargások résztvevői pedig kőzáport zúdítottak a rendfenntartó erőkre, a Hamász, az Iszlám Dzsihád és az Arafat-féle Palesztin Hatóság új stratégiához folyamodott: sorra küldték álcázott terroristáikat izraeli területre, hogy lángba borítsák az országot. Egymást követték az öngyilkos merényletek a buszmegállókban, diszkókban, pizzériákban… mindenütt, ahol csak emberek gyűltek össze. 
Izrael is bevetette azonban különleges erői némelyikét – amelyek egyébként a világ legrátermettebb és legtapasztaltabb efféle szervezetei közé tartoznak. A Ja'masz (a Nemzeti Rendőrség kötelékében működő Határőrség különleges egysége) Izrael gyors reagálású készenléti alakulatává vált. A Sin Bét (Biztonsági Szolgálat) által szerzett értesülések nyomán Ciszjordániában, Jeruzsálemben és a Gázai övezetben bevetésre indultak a bennszülött, arabul tudó dovrimok ("Beszélők"), és beszivárogtak azokba a veszedelmes zónákba, ahol a terroristák nyilvánvalóan rejtőztek. Előkészítették a terepet a rettenthetetlen taktikai specialisták számára, akik, miközben igyekeztek kézre keríteni az Izraelben folyó vérontás felelőseit, gyakran kerültek szembe létszámfölényben lévő ellenfelekkel. Ez a könyv az ő cáfolhatatlanul hiteles históriájuk: történet vakmerő tettekről és agyafúrt cselvetésekről, amelyeknek helyszíne csakis a modern Közel-Kelet – ez a lőporos hordó – lehetett.

 

Előlegbe

Már régebben felfigyeltem erre a könyvre. Nagyon érdekes témát dolgoz fel: az izraeli titkosszolgálatok, katonai szervezetek harcát a palesztin terroristák, öngyilkos merénylők ellen. Mindig is kíváncsi voltam, miképp működhet ez a gyakorlatban. Köszönöm a lehetőséget a Twister Média Kiadónak és a Kildarának!

Elég tömény és hosszú olvasmány, úgyhogy eltartott egy darabig, mire végeztem vele. Szám szerint hét nap kellett, mire elolvastam (2018. július 8. - 2018. július 15.).

Zsinórban a harmadik "twisteres" könyvként olvastam, de a minőségére nem tudok rosszat írni. Elég vaskos kötet, de talán még határeset ahhoz, hogy magunkkal cipeljük. A borító nagyon el lett találva, igazából ez hívta fel a könyvre a figyelmemet. Tökéletesen összefoglalja a lényeget a sötét színekkel és az arctalan harcosokkal.  

Tovább olvasom
2018\08\31 Vhrai Szólj hozzá!

Sara Shepard: Pretty Little Liars (Hazug csajok társasága 1.)

 

board-2102633_340.jpg

Ulpius Ház, Budapest, 2012. 302. oldal

 

Fülszöveg

Mindenkinek van valami szennyese – kiváltképp, ha az illető a gimis Spencer, Aria, Emily és Hanna.

Spencer a nővére fiúja után sóvárog. Aria az angoltanáráról fantáziál. Emily a fekete Mayába zúg bele. Hanna pedig ocsmány kis trükkök árán játssza a bombázót.

Ki hinné, hogy ezeknél súlyosabb titok is nyomhatja a lelküket? Pedig így áll a helyzet, mióta Alison barátnőjüknek váratlanul nyoma veszett.

Hogy honnan tudom? Hát onnan, hogy ismerem őket, mint a rossz pénzt. Tudom, miféle gaztetteket követtek el a múltban, és milyen velejükig romlottak ma. Egyetlen féltve őrzött, mocskos kis titkuk sem maradhat rejtve előttem. És most már előtted sem!

 

Előlegbe

Egyáltalán nem ismeretlen előttem a történet, mivel az ebből készített tévésorozatot már majdnem végig láttam. Terveztem a regény beszerzését is, de eddig váratott magára. Most az Egymás Szemében Projekt keretei között vettem a kezembe, Ágota, a Voldemort orra bloggerének ajánlására. 

Egészen rövid, ráadásul nagyon olvasmányos könyv. Ha lett volna időm, gyorsan, akár egy nap alatt is be tudtam volna fejezni. Így azonban öt napig tartott (2018. augusztus 14. - 2018. augusztus 19.).

A regény minősége az elmegy kategóriába sorolható. A régi, Ulpius-os kiadást találtam meg, ráadásul elég viharvert állapotban. Kiesnek a lapok... A mérete miatt viszont utazáshoz első osztályú. A borító annyira nem nyerte el a tetszésemet. Egyrészt nem szeretem a sárgát, másrészt a szőke Barbie nekem annyira nem függ össze a történettel. Még akkor sem, ha értem mire akartak célozni vele.

 

Tovább olvasom
2018\08\26 Vhrai Szólj hozzá!

Juhász Gergely: Ütközés

img_20180729_1741178.jpg

21. Század Kiadó, Budapest, 2017. 336. oldal

Fülszöveg

Tíz ​éve azt mondták róla: ő lehet a következő Jay Leno. 
Később azt mondták rá: gyilkos. 
Shawn Graham, a fiatal televíziós showman, ígéretes karrierje elején tragikus kimenetelű autóbalesetet okoz, amelyben három ember életét veszti, egy pedig – Martha Tyler – örökre lebénul. Shawn összeroppan a szerencsétlenség súlya alatt, és öngyilkos akar lenni. Börtönbüntetésének letöltése után megtudja, hogy Martha Tyler létrehozott egy alapítványt, amivel nehéz sorsú, széthullott családokat támogat. Az extévésztár titokban összegyűjt egymillió dollárt, és elhatározza: mielőtt végez magával, személyesen viszi el a pénzt Martha Tylernek, hogy bocsánatot kérjen tőle. 
Los Angelesből New Yorkba utazva olyan emberekkel kerül kapcsolatba, akikkel más körülmények között sosem találkozott volna. Így ismerkedik meg egy fiatal pincérnővel, aki titokban könyvet ír, egy tizenöt éves lánnyal, aki megpróbál felkészülni gyógyíthatatlan betegségben szenvedő barátnője halálára, és egy bűnözővel, aki az orosz maffia szorításában egy újabb, minden eddiginél komolyabb bűncselekményre készül. Útjaik egy ponton keresztezik egymást, és bár csak néhány órát töltenek együtt, hatalmas fordulatot vesz a sorsuk.

 

Előlegbe

A regényt még egy leárazáson szereztem meg, erről ennyit, hogy nem veszek össze-vissza könyveket. Magamhoz képest gyorsan sorra is került, köszönhetően a Magyaros Augusztus Projektnek

A regény közepesen hosszú, de jól lehet haladni vele. Nekem négy napomba telt, mire elolvastam (2018. augusztus 19. - 2018 augusztus 23.).

A könyv minősége nagyon jó, ahogy a 21. század kiadótól már megszokhattuk. A mérete ideális ahhoz, hogy magunkkal vigyük bárhová. A borító alapgondolata jó, de nekem a kivitelezés valahogy nem tetszik. Az összhatás olyan olcsónak tűnik.

Tovább olvasom
2018\08\18 Vhrai Szólj hozzá!

Molnár Csaba: A széttört idő legendája

img_20180729_1744064.jpg

Metropolis Media, Budapest, 2016. 368. oldal

 

Fülszöveg

Párizs, ​1463 – A Châtelet tömlöcében Villon raboskodik, halálos ítéletének végrehajtására várva…

Anglia, 1912 – Tatiana Kensington Burroughs, a Kensington-major úrnője New York-i utazást tervez a kor legnagyobb és legmodernebb óceánjáróján, a Titanicon

Actiumi-öböl, i. e. 31 – A Marcus Vipsanius Agrippa által vezetett hadiflotta felsorakozik, hogy megakadályozza Antonius és Cleopatra szökését Görögországból…

London, 2018 – Adam Banks antikváriustól, az SAS valamikori ezredesétől elrabolják legértékesebb kincsét, az időkristályt…

2018. június 7-én megáll az idő a Földön!

A köztes világ alakváltói, az időn kívül létező primorok azonban adnak egy utolsó esélyt néhány kiválasztottnak, hogy megfordítsák az emberiség sorsát. A tét nagy, az idő rövid: mindössze néhány órájuk van a feladat végrehajtására…

Miként kapcsolódik a történetbe az ókori Római Birodalom és Marcus Vipsanius Agrippa, a középkori Párizs és François Villon, illetve a Titanic katasztrófája? Molnár Csaba idősíkokon átívelő, pörgős, izgalmas kalandregényéből mindez kiderü

 

Előlegbe

A könyvre, ha jól emlékszem, egy akció keretében csaptam le. Mindig is vonzottak az időutazós történetek. Egy ideje már itt áll a polcomon, most a Magyaros Augusztus Projekt keretében vettem a kezembe. Első látásra nem tűnik olyan hosszú könyvnek, de az apró betűk miatt eltartott egy darabig az olvasása. Szám szerint négy napba, mire végeztem vele (2018. augusztus 5. - 2018. augusztus 9.).

A könyv minőségével nem volt problémám. Utazáshoz is tökéletes a mérete, na és a hossza is. A könyv borítója szerintem nagyon találó, valahogy nekem a '90-es évek fantasy borítóit idézi. Persze ezt dicséretnek szánom. Több, számomra kedves borítókép is ebből az időszakból származik.

Tovább olvasom
2018\08\15 Vhrai Szólj hozzá!

Top 5 szerda - Híres írók, akiktől még nem olvastam

Ismét itt a szerda. Ezúttal szabad kezet kaptunk, mivel a külföldi szervezőnek születésnapja van a héten. Nekem egy régebbi Top 5 szerdás témára esett a választásom. Olyan írókat válogattam össze, akik valamiért eddig kimaradtak az életemből, de a jövőben szívesen olvasnék tőlük. 

typewriter-801921_340.jpg

Tovább olvasom
2018\08\12 Vhrai Szólj hozzá!

Augusztusi tervek

2018


tree-736885_960_720.jpg

Az elcseszett júniust egy sokkal jobb július követte. Lassan utolérem magam talán a posztolással is, de még azért akadnak elmaradásaim. Viszont minden tervezett könyvet sikerült a hónapban elolvasnom, sőt, még egyet rá is húztam. Így lett összesen tíz könyv a júliusi adagom

Tovább olvasom